roadtrip door Centraal Europa

Super afwisselende roadtrip door Centraal Europa

Bij een roadtrip door Centraal Europa heb je een oneindig aantal mogelijkheden voor een route. Centraal Europa heeft veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur en op relatief korte afstand is er een heleboel te beleven. Onze roadtrip door Centraal Europa bracht ons in Tsjechië, Polen, het oosten van Duitsland én Oostenrijk in een kleine 5 weken. Heb je minder tijd, dan zou je na Duitsland richting huis kunnen gaan. Dan bewaar je Oostenrijk voor een andere keer. In dat geval heb je aan 3 weken genoeg om in een rustig tempo deze route te volgen.

Start van je roadtrip door Centraal Europa in Liberec, Tsjechië (4N)

Het gebied waar Duitsland, Polen en Tsjechië bij elkaar komen is erg mooi en heeft een gezamenlijke geschiedenis, wat bij deze roadtrip goed duidelijk wordt. Je zult dan ook verschillende keren de grens over gaan en tijdens ons verblijf in zowel Polen als Duitsland zijn we voor dagtrips even weer in Tsjechië beland. Juist omdat je op die manier handig wat meer van Tsjechië kunt meepikken, is het niet nodig heel lang in dit land zelf te overnachten. Wij hebben ons gestationeerd in een appartement net buiten Liberec, wat ons uitstekend bevallen is. Zo kun je deze leuke stad verkennen en tegelijk op ontdekking gaan in het Reuzengebergte en het Boheems Paradijs er vlakbij.

Prachovské Skály Tsjechië Boheems ParadijsVanuit Liberec bezoek je makkelijk het Boheems Paradijs

Ben je met kinderen in Liberec, dan is het Dinopark op de bovenste verdieping van het Liberec Plaza winkelcentrum een aanrader. Er zijn special effects, zoals een timewarp-tunnel en rookgordijn, maar tegelijk is het park vol bewegende dino’s ook heel informatief.

In een dag of 2 wandel je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Liberec, bezoek je de dierentuin en het toffe IQ Landia Science Museum én kun je de berg Jested op, of lekker zwemmen in waterpark Centrum Babylon. De rest van je tijd in Liberec kun je dan het Boheems Paradijs en het Reuzengebergte verkennen. Boomkroonpad Krkonoše is bijvoorbeeld heel erg gaaf, met aan het eind van het pad een enorme uitkijktoren, waar je met een supersnelle glijbaan weer naar beneden kunt sjezen. In het Boheems Paradijs is Prachovské Skály schitterend, met haar bizarre, puntige rotsformaties. In een uurtje of 3 krijg je met de groene route een goede indruk van het gebied, waar je jezelf soms door smalle rotsspleten wurmt en hier en daar een steile trap moet beklimmen om verder te kunnen.

gave constructie Krkonose boomkroonpadZo gaaf, deze constructie aan het eind van het Krkonoše Boomkroonpad

Vervolg Roadtrip door Centraal Europa naar Polen

De volgende stop op deze roadtrip door Centraal Europa is in Walbrzych, in het zuiden van de Poolse regio Silezië. Vanuit Liberec is het niet ver naar de Poolse grens. Als je Polen in rijdt, via een hoekje van het Reuzengebergte, wordt de weg ineens een stuk slechter en zien de huizen er minder comfortabel uit. Ergens herinnert de sfeer aan bepaalde delen van Roemenië. Zodra je Jelenia Gorá nadert, wordt het aantal kuilen minder en zien ook de huizen er weer beter uit. In de negentiende eeuw was dit een welvarende stad en dat is aan het grote aantal statige gebouwen en kerken te zien. Jelenia Gorá is een perfecte stop voor een uurtje of twee, op de route van Liberec naar Walbrzych.

Een stukje oostelijker ligt bergdorpje Karpacz. Je rijdt er in een half uurtje vanuit Jelenia Gorá naartoe en weet niet wat je ziet. Wat een enorme, houten huizen staan hier. Na elke bocht staat er weer aan een nieuw kunstwerk van hout. ’s Winters is dit hét skiresort van dit deel van Polen, maar ook in de zomer is Karpacz de place to be voor lokale toeristen. De meeste bezienswaardigheden zijn voor de West-Europese toerist niet heel interessant, maar er is er eentje waar je zeker een kijkje moet nemen. De houten, Noorse Wangkerk, die zonder het gebruik van één enkele spijker gemaakt is, houdt ons in elk geval ruime tijd bezig. Ook de begraafplaats is bijzonder fotogeniek, met haar oude graven, veelal ook van hout. Vanuit Karpacz rijdt je dan in een dik uur naar Walbrzych, een centraal gelegen stadje voor verschillende bezienswaardigheden in dit deel van Polen.

roadtrip Centraal Europa PolenStop tijdens je roadtrip door Centraal Europa in Jelenia Gorá en Karpacs

Vanuit Walbrzych Zuid Silezië verkennen (5N)

Walbrzych is voor 5 nachten je thuis in deze roadtrip door Centraal Europa. Wij vinden dit fijne appartement in een gewone Poolse woontoren perfect. Heb je minder tijd te besteden, dan kun je zeker ook wat korter in Walbrzych blijven, maar er is genoeg te zien om je een dag of 4 te vermaken in de omgeving. Het Książ kasteel is één van die bezienswaardigheden in Silezië die deze regio in Polen extra de moeite waard maken. Van buiten lijkt het kasteel wel een sprookje, zoals het daar op die rots ligt. Van binnen is de rondleiding met de audioguide super en zijn de Barokke zalen van de benedenverdieping schitterend.

Voor de andere bezienswaardigheden in de omgeving kun je dagelijks een mini roadtrip vanuit Walbrzych maken. Zo is de aan de Heilige Drievuldigheid gewijde protestantse Vredeskerk in Swidnica geheel opgetrokken uit vakwerk. Zowel de kerk zelf, als het kerkhof er omheen, ademen geschiedenis. Eeuwenoude graven, met scheefgezakte en half vergane grafstenen en kruisen staan tussen het groen rond de kerk.

centrum Swidnica vredeskerkDe geweldige Vredeskerk in het centrum van Swisnica

Niet ver van de Oder, redelijk centraal in Silezië, maar eigenlijk in the middle of nowhere, ligt Lubiaz abbey. Dit gigantische klooster lijkt echt buiten proporties op haar landelijke plek. Slechts een handjevol eenvoudige huizen staat in deze omgeving. In de met lang gras begroeide vlakte maakt de hoge muur rond het klooster een pompeuze indruk. Binnen zijn twee zalen zijn in originele staat achtergebleven, met Barokke details wáár je ook kijkt. De schilderingen op de plafonds zijn fantastisch mooi.

Andere bezienswaardigheden om dit deel van je roadtrip door Centraal Europa te verkennen zijn Kreszów Abbey, nóg een schitterend klooster en de schitterende natuur. Zo is er Bledné Skály, een labyrint van rotsen, in bizarre vormen uitgesleten door erosie. Voor de sprookjesachtige rotsen van Adrspach wippen we opnieuw even de grens met Tsjechië over. Ook de gekleurde meren, de Kolorewe Jeziorka, zijn een must visit in Zuid-Silezië. Rood, groen, blauw en geel, de meren zijn er in verschillende kleuren van de regenboog.

Kolorewe JeziorkaDe gekleurde meren van Zuid Silezië, de Kolorewe Jeziorka

Na een bezoek aan Bledné Skály loont het trouwens om heel even weer de grens met Tsjechië over te steken voor een kijkje in de “bottenkerk” van Kaplica. Wees in de zomermaanden wel voorbereid op een flinke wachtrij. Er kan een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen.

Poolse stedentrip IN je roadtrip in Wroclaw (4N)

Wij doen dat wel eens vaker: een stedentrip inlassen IN een roadtrip. Zo kun je tijdens deze roadtrip door Centraal Europa een stop van een aantal dagen in Wroclaw maken. Er is genoeg te zien en doen in Wroclaw om jezelf drie volle dagen bezig te houden. Als je buiten het centrum slaapt, bijvoorbeeld in dit appartement in de buurt van de Zoo, kun je de auto ook goed parkeren. Alleen al rond Rynek, het centrale plein kijk je je ogen uit. Hoe dichter we het plein naderen, Wandel zeker op en rond Rynek, het centrale plein. Al die gekleurde huizen steken geweldig mooi af tegen de blauwe lucht. Klokgevels, trapgevels, pastelkleuren en fellere tinten omringen je aan alle kanten. En het is bijzonder om te zien hoe enorm veel details aan alle gebouwen te ontdekken zijn.

Elizabethkerk WroclawDe gekleurde huizen rond het Rynek plein in Wroclaw

Ook de Barokke gebouwen net wat verder van Rynek zijn super om te zien. Je kunt verschillende kerken beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad of op zoek gaan naar kabouters. Ja serieus: in Wroclaw staan honderden kabouters, die de stad nóg leuker maken. Maak jij deze roadtrip door Centraal Europa met kinderen, dan kun je een speciale zoekkaart ophalen bij de plaatselijke VVV of één van de kiosken in het centrum. Andere niet te missen sights vind je op het Kathedraaleiland, waar de Tumski brug en de kathedraal direct je aandacht zullen trekken. Het leukste van Kathedraaleiland is echter pas net na zonsondergang te zien: dan komt de lantaarnaansteker de gaslantaarns aansteken, zo’n bijzonder gezicht.

Verder kun je jezelf uren bezig houden met het spotten van street art in Wroclaw, is er een te gek waterpark en is de dierentuin misschien wel de mooiste van heel Europa. Ook de Japanse tuin en de multimedia fontein, die elk heel uur “danst” op muziek, met gekleurde lichtjes en heel veel verschillende waterstralen. Vooral in de avond is dat een magisch gezicht natuurlijk.

street art Wroclaw noordoosten centrumWrowlaw zit vol toffe street art

Met tussenstops van Wroclaw naar Dresden

Vanuit Wroclaw gaat deze roadtrip door Centraal Europa weer westwaarts. De parel van Zeliszow wordt de ronde kerk wel genoemd, waar we als eerste stoppen tussen Wroclaw en de Duitse grens. Terecht! Wat een gaaf gebouw. Jaren lang heeft deze Perla Zeliszow staan rotten in het dorpje op het Poolse platteland. Het was een gave Urbex-locatie. Als wij er stoppen heb ik afgesproken met één van de vrijwilligers, die sinds een jaar bezig zijn om het gebouw weer in oude glorie te herstellen. Het dak is al grotendeels opnieuw gestukt, maar verder heeft de kerk nog steeds veel van een Urbex-locatie weg. De lichtinval is fantastisch en ik blijf maar foto’s maken. Met moeite weten we ons los te rukken van deze plek, nadat we ook de vervallen begraafplaats bezocht hebben.

We maken namelijk nog een tweede stop en wel precies op de grens tussen Polen en Duitsland. Kulturinsel Einsiedel: die geheime Welt von Turisede is een fantastische plek, die het midden houdt tussen een natuurspeeltuin en een pretpark. Het is één grote fantasiewereld. Houten constructies in felle kleuren worden aan elkaar verbonden met staalgaas, waar kinderen doorheen kunnen kruipen. Glijbanen, ondergrondse gangen en waterornamenten maken het helemaal af. Maak je deze roadtrip met kinderen, dan mag je een paar uurtjes spelen hier gewoon niet overslaan. Het park is overigens zo leuk en zo groot, dat ze zich er zeker ook een hele dag kunnen vermaken.

roadtrip Centraal Europa stops van Polen naar DuitslandStops van Polen naar Duitsland tijdens onze roadtrip Centraal Europa – Urbex en Turisede

Saksen verkennen vanuit de omgeving van Dresden (7N)

Qua bezienswaardigheden is Saksen een rijk bedeelde deelstaat. Zowel op het gebied van natuur als cultuur is er veel te zien en doen in Saksen. Wij gaan op ontdekking in dit deel van Duitsland vanuit een appartement net ten zuiden van het centrum van Dresden. Zo kunnen we ook 2 dagen in deze stad doorbrengen, maar ook aan de wandel in bijvoorbeeld de Saksische Schweiz en een bezoek aan de enorme vesting Königstein brengen.

Saksen heeft ook verschillende kleine stadjes, die een bezoek waard zijn, zoals Meissen aan de rivier de Elbe. Wij zijn helemaal fan van dit fotogenieke stadje met haar kasteel bovenop de heuvel. Ook het Ertsgebergte kun je vanuit deze regio goed ontdekken. Zo steken we zelf opnieuw een dag de grens over, naar het Tsjechische Klíny, om te rodelen, te klimmen, paard te rijden en te mountainbiken. Aan de Duitse kant zijn een ritje met een oude stoomtrein en actief zijn in de natuur rond Seiffen aanraders.

rodelen Klíny ErtsgebergteRodelen in Klíny in het Ertsgebergte

Oostenrijk: laatste lange etappe van deze roadtrip door Centraal Europa

In een kleine 6 uur rijd je van Dresden naar Salzburgerland, Oostenrijk. Dat is dan meteen de laatste lange etappe van deze roadtrip door Centraal Europa, op de terugreis naar huis na. Je kunt ervoor kiezen om eerste een paar nachten in Salzburg zelf te overnachten en dan ergens in de bergen te verblijven. Wij houden te veel van onze rust en slapen daarom 2 weken buiten de stad, om van daaruit 2 dagtrips naar Salzburg te maken. Overigens zijn dat eerst 7 nachten wat zuidelijker en daarna 7 nachten wat dichter naar Salzburg toe (ons “eigen” huis is niet meer in de verhuur, maar deze ziet er vrijwel identiek uit en is er heel dichtbij).

Zuidelijk Salzburgerland verkennen vanuit Sankt Johann (7N)

Sankt Johann im Pongau is een fijne, centrale plek om het zuidelijke deel van Salzburgerland te ontdekken. Zo is het merenduo de Jägersee en de Tappenkarsee in Kleinarl, vlakbij. Een wandeling tussen deze intens blauwe bergmeren is op en top Oostenrijk en mag je dus zeker niet overslaan. Ook een roadtrip over de Grossglöckner Hochalpenstrasse is zeker één van de hoogtepunten van je verblijf hier. Meer natuurgeweld vind je in de Liechtensteinklamm, één van de spectaculairste kloven van Oostenrijk.

LiechtensteinklammEén van de tofste kloven van Oostenrijk: de Liechtensteinklamm

Een half uurtje ten noorden van Sankt Johann is het dorpje Werfen, met haar Sound of Music Trail, een fantastische kasteel en Eisriesenwelt, de grootste ijsgrot ter wereld, een eigen dagtrip waard. Maak je deze roadtrip met kids, dan kun je kiezen uit één van de Alpenwandelingen met speelmogelijkheden. Er zijn er verschillende in de omgeving en de Geisterwelt kan ik van harte aanbevelen. Terwijl de kinderen spelen en stukjes lopen afwisselen, kun jij van steeds mooiere uitzichten genieten, naarmate je hoger komt.

De roadtrip afsluiten met een week noordelijk Salzburgerland (7N)

Zelf hebben we de laatste week van deze roadtrip doorgebracht in een appartement aan de rand van een gehucht, met uitzicht over de weilanden en de bergen. Op een steenworp afstand is de Lammerklamm, een andere erg gave kloof, waar het razende water je opnieuw laat kennismaken met de kracht van de natuur.

Lammerklamm SalzburgerlandEn ook de Lammerklamm is geweldig

Meer natuur vind je bij de mooiste waterval in de omgeving, de Göllingerwaterval. Ook het onbekende bergmeer de Seewaldsee staat garant voor een heerlijke middag in de Oostenrijkse natuur. In dezelfde omgeving vind je Salzwelten Hallein, de voormalige zoutmijnen, die tegenwoordig een mengeling van museum en pretparkje zijn. Hier rijd je in een treintje en glij je van hoge glijbanen onder de grond, maar leer je bovendien alles over de geschiedenis van de zoutwinning. In een half uur ben je bovendien in Salzburg, waar je in een dag of 2 de mooiste bezienswaardigheden kunt bekijken. Tenslotte zijn de oogverblindende Gosausee en het sprookjesachtige Hallstatt (dat naar onze smaak echter veel te druk is in de zomermaanden) niet ver weg.

Extra tips voor deze roadtrip door Centraal Europa

Je gaat heel wat kilometers maken, dus zorg ervoor dat je auto goed in orde is en dat de banden de juiste spanning hebben. Check vooraf wat je verplicht bij je hoort te hebben in de auto. Als je een verbandtrommel, 2 gevarendriehoeken, een nieuwe set lampen en voor elke passagier een veiligheidshesje hebt, zit je zeker goed.

Voor Tsjechië en Oostenrijk heb je een tolvignet nodig. Deze kun je vooraf online kopen of ter plekke aan de grens, maar ook bij tankstations daar vlakbij. Hier koop je een Tsjechisch tolvignet voor 10 of 30 dagen. Wil je het Oostenrijkse vignet digitaal kopen, dan dien je dit 18 dagen voor vertrek te doen, anders is het vignet niet geldig vanwege het herroepingsrecht.

roadtrip door Centraal Europa op de kaartRoadtrip door Centraal Europa op de kaart

Benzine in Tsjechië heeft vaak een lager Octaangehalte. Hierdoor trekt onze eigen auto minder goed op hellingen. Zo hebben we onderweg naar Polen gedacht dat er echt iets niet goed was met onze auto en zijn we zelfs naar een Poolse garage gegaan. Tank om problemen te voorkomen de brandstof met het hoogste Octaangehalte.

Niks is zo vervelend als na een lange dag in de auto nog accommodatie te moeten zoeken. Boek daarom, voor een relaxte roadtrip, je accommodatie vooraf. Voor mijzelf is het ook deel van de voorpret om een passend appartement te zoeken. De huisjes die ik in dit blog deel zijn door ons allemaal goed bevonden voor een relaxt verblijf met 4 personen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *