stedentrip Liberec met kinderen Tsjechië

Stedentrip Liberec met kinderen – perfecte keus in Tsjechië

Een stedentrip naar Liberec is met kinderen een feestje. Deze stad in het noordwesten van Tsjechië heeft alles wat een stedentrip met kinderen zou moeten bieden. Er zijn interessante musea, waar kinderen vooral veel mogen doen, er zijn een dierentuin en een aquapark, er is volop ruimte voor actief bezig zijn en in de omgeving van de stad is prachtige natuur. Als wij Liberec met onze kinderen bezoeken is het hartje zomer, maar dat betekent in Tsjechië dat het qua weer alle kanten op kan. Ook dat is in Liberec geen probleem. Er zijn binnenactiviteiten genoeg voor een regenachtige dag (of twee). En als het heel warm is, bieden de fonteinen in het centrum en de berg Ještěd verkoeling. In dit blog vertel ik je precies wat je kunt doen tijdens een stedentrip Liberec met kinderen in drie tot vier dagen.

Het leukste uitje tijdens onze stedentrip Liberec volgens de kinderen

In Liberec doen we iets wat we nog nooit eerder hebben gedaan tijdens een citytrip. We gaan met de kinderen zwemmen in het aquapark van Centrum Babylon. We hadden geen betere activiteit kunnen kiezen. De kids genieten er echt van en willen zelfs nadat we bijna drie uur gezwommen hebben eigenlijk nog niet gaan. Doe je een stedentrip Liberec met kinderen, sla dan zeker dit aquapark niet over.

centrum Babylon LiberecCentrum Babylon is al te herkennen aan het vliegtuigje op het dak

Centrum Babylon heeft naast het aquapark ook een klein indoor Lunapark, een 4D-bioscoop, een labyrint en een lasergame arena. Ook is de afdeling van het wetenschapsmuseum van Liberec voor de allerjongsten in dit complex gevestigd, IQpark. Het kleine, gele vliegtuig op het dak trekt direct de aandacht. We gaan naar binnen en gaan dus voor het zwemparadijs. En wat voor één. Het zwembad is opgedeeld in verschillende zones. Wij komen binnen in een deel waar je jezelf in een bizar soort oosters badhuis waant. Aan het plafond hangen onderdelen van vliegtuigen en aan de muur zien we een groot orgel hangen. In het midden is een platform met fontein, waar de dames steeds weer op klimmen, om de stralen van de fontein te laten verdwijnen en bommetje te doen.

Vanuit de badhuis-zone zwemmen we een grot in, die mysterieus aanvoelt, met de gedempte, gekleurde verlichting. In een heus aquarium zwemmen tropische vissen. Via een aantal kleine glijbaantjes glijden we de grot weer uit. We steken over naar een deel dat mijn minst favoriete is, maar onze kinderen bijzonder kunnen waarderen. Hier zijn een korte, maar brede glijbaan en vier lange glijbuizen, elk in een andere kleur. De rode en gele glijbanen zijn open, de blauwe glijbaan is dicht en volledig in het donker. De twisterglijbaan spuugt je na een snelle roetsj uit in een centrifuge, voordat je er aan de onderkant uit valt.

Twee of drie keer per dag is er in het “badhuisgedeelte” een lasershow. Reken op veel mensen, veel geluid en licht. Wij hebben deze lasershow bewust overgeslagen, omdat dit soort dingen niet helemaal aan ons besteed zijn. Houd je ervan, dan loont het om even de site te checken voor de tijden.

Liberec met kinderen aquaparkSla in Liberec met kinderen dit aquapark niet over

Na een paar uurtjes zwemmen eten we friet met chocoladesaus (serieus!) in het restaurantgedeelte met een kleine waterspeeltuin, voordat we moe maar voldaan naar ons appartement vertrekken.

Het leukste uitje in de omgeving van Liberec volgens de ouders

Vanuit Liberec ben je aan alle kanten snel in de natuur. Het is best een eindje rijden vanuit de stad, maar het Boomkroonpad Krkonoše is wel heel gaaf om te bezoeken met kinderen. Je vindt dit boomkroonpad in het gelijknamige nationaal park in het Reuzengebergte. Hier klim je vanaf de wortels van de bomen, in spiraalvorm omhoog tot de kruin. Via een houten loopbrug loop je eerst naar de uitkijktoren toe. Op verschillende plekken kun je over bruggetjes en balken boven afgronden balanceren, wel met een sterk, ijzeren net eronder. Ook zijn er op verschillende kijkers en borden met leerzame feitjes over het bos geplaatst.

Het tofste is natuurlijk het uitzicht vanaf de bovenste verdieping en de supersnelle glijbaan vanaf vijfenveertig meter hoogte, helemaal naar beneden. Je betaalt hier een paar euro extra voor en sjeest dan op een matje de tachtig meter lange buis door. Onze oudste kon tien minuten lang niet stoppen met lachen nadat ze er vanaf was geweest.

uitje buiten de stad Liberec met kinderenUitje buiten de stad Liberec met kinderen

Een stukje dichterbij Liberec en een andere dagtrip die we zeer de moeite waard vinden is die naar Prachovské skály in het Boheems Paradijs. Wat is het heerlijk, om hier met de kinderen te wandelen tussen de bizarre rotsformaties. De groene route is ongeveer drie en een halve kilometer lang en prima te doen met kinderen van alle leeftijden. Er zijn wel een paar flinke klimmen te overwinnen, maar dat draagt wel bij aan het avontuur. 🙂

Zowel Boomkroonpad Krkonoše als bij Prachovské skály zijn populaire uitjes, ook bij de Tsjechen zelf. Kom dus liefst zo vroeg mogelijk. Dan is het nog relatief rustig. Of ga juist na half drie in de middag, als de meeste mensen weer vertrokken zijn. In drie uurtjes heb je de groene route makkelijk gelopen.

Prachovské Skály vanuit LiberecPrachovské Skály is een andere toffe trip vanuit Liberec

Meest verrassende uitje tijdens onze stedentrip Liberec

Tijdens een wandeling door het centrum van Liberec zien we ze al staan: de dino’s op het dak van het Liberec Plaza winkelcentrum. We stellen ons van een Dinopark in een winkelcentrum niet erg veel voor, want de ruimte is er immers beperkt en het is ook geheel overdekt. How wrong can you be? Dat het overdekt is, maakt het juist erg leuk. Hierdoor zijn special effects, zoals een timewarp-tunnel en een rookgordijn veel leuker. Verder vinden we dit Dinopark erg informatief, het eerste deel is haast een museum. Een erg leuk museum, want de kinderen vinden al die bewegende dino’s, met geluiden super.

We leren meer over dinosaurussen aan de hand van archeologische vondsten, de animaties in een kleine bioscoop en de informatieborden die deels in het Engels zijn. Op de tweede verdieping krijgt het educatieve een meer speels karakter als de kinderen zelf dinobotten kunnen opgraven en kunnen klimmen over touwbruggen tussen de dino’s door. Onze meiden nemen een dino-tattoo en spelen in een laserparcours, voordat we een kijkje nemen op het dakterras. Je kunt hier bij mooi weer lekker buiten een ijsje eten. Wij komen bij dit laatste onderdeel van het Dinopark aan als we meer dan twee uur binnen zijn geweest. Dat hadden we vooraf niet gedacht.

Dino Park in Liberec PlazaHet Dino Park in Liberec Plaza is het meest verrassende uitje in Liberec

Kom je met de auto? Parkeer in de garage onder het winkelcentrum en laat je parkeerkaartje stempelen bij de kassa van het Dinopark. Je kunt dat vervolgens omwisselen voor een gratis uitrijkaart bij het infostalletje vlak naast de roltrap naar de garage.

De dierentuin van Liberec – oudste dierentuin van Tsjechië

De dierentuin van Liberec is de oudste dierentuin van Tsjechië en niet te missen tijdens een stedentrip met kinderen. In de dierentuin kun je op verschillende plekken foto’s vinden van hoe de dierentuin er in de beginjaren uitzag. Erg leuk om te zien en ook het verschil met tegenwoordig te ervaren. Hoewel de verblijven van sommige dieren naar de mening van onze kinderen echt nog wat groter mogen, zijn ze er toch echt een stuk op vooruit gegaan! Je vindt in de Liberec Zoo een aantal bijzondere, bedreigde diersoorten, zoals de witte tijger. Ben je, net als wij, vroeg in de ochtend in de dierentuin? Ga dan kijken bij het wassen van de olifanten, zo leuk om te zien hoe de dieren daarvan genieten.

Verder zijn de kleine dieren goed vertegenwoordigd en zijn er verschillende dieren die net jongen hebben, als wij er zijn. Zo is er een veulentje van net een paar dagen oud, dat nog maar amper zelfstandig kan staan en lopen. De “ooohs” en “aaaahs” van onze dames zijn van verre te horen. Bij de geitjes is een klimtoestel, waar ze zich lekker kunnen uitleven. Vanaf het uiteinde van het speeltoestel kunnen ze de geitjes bladeren toesteken. Geen idee wie dat leuker vindt, de geitjes of onze kids. 🙂 In twee tot drie uur kun je alle dieren in de dierentuin zien.

kleine en bedreigde diersoorten in zoo Libereckleine en bedreigde diersoorten in de Zoo van Liberec

Niet ver van de dierentuin vind je de Botanische tuin van Liberec. Als je kinderen nog wat energie over hebben is het absoluut de moeite om hier een kijkje te nemen. Er staan de meest uiteenlopende soorten planten, zoals prachtige cactussen en vleesetende planten, in negen kassen.

IQLandia

Sciencemusea vallen altijd in de smaak bij onze kids. Dat we tijdens onze stedentrip Liberec dan één van de twee sciencemusea voor kids willen bezoeken staat direct vast. Vooraf twijfelen we nogal of we naar IQLandia of naar IQPark zullen gaan. Van de website krijg ik de indruk dat IQPark, dat voor de jongste onderzoekers bedoeld is, zich meer richt op spelenderwijs ontdekken van eenvoudige wetenschappelijke thema’s. Officieel zou dit deel van het IQmuseum voor kinderen van drie tot tien zijn, maar onze meiden hebben al vaker sciencemusea bezocht en al best veel gezien. We kiezen daarom toch voor IQLandia, dat dan het meest ideaal zou zijn voor kinderen vanaf tien jaar. Onze (bijna) zes- en (bijna) achtjarige vinden het super. Vrijwel alle opstellingen zijn goed te begrijpen en met wat extra uitleg en hulp bij het vertalen van de Engelse teksten lukt het prima.

IQLandia LiberecIQLandia is wat ons betreft het leukste museum van Liberec

Zodra we binnen komen wordt onze aandacht getrokken door de fontein, die danst op muziek. Een dansende fontein hebben we al eens eerder gezien, maar deze maakt zelfs hartjes en andere figuren, heel tof. Een kijkje op één van de infoboards leert ons dat er vandaag elk half uur een toffe korte demonstratie is, zoals een vuurtornado en het besturen van een Marsvoertuig. Wij besluiten ons eigen plan te trekken en maar te zien of we toevallig één van de speciale demonstraties kunnen zien. Een prima keus, want er is zoveel te doen, dat we bijna vier uur binnen zijn bij IQLandia.

Verdieping na verdieping klimmen we omhoog in het gebouw. Wat ik persoonlijk erg fijn vind, is dat IQLandia het gebruikelijke ren- en schreeuwcultuurtje lijkt te missen, dat er in veel andere sciencemusea wel is. De opstellingen zijn overzichtelijk per thema neergezet in niet al te grote ruimtes. Dat helpt vast mee aan de relatief rustige sfeer die er heerst hier. Favoriet bij onze jongste is het experimenteren met zeepbellen, wat ze ook bij NEMO al deed. Onze oudste ontdekker vindt het vliegen in een vliegtuig en het springen “op de maan” heel tof. Na afloop spelen ze nog lekker samen even buiten, met de verschillende proeven met water.

opereren dansen met water spelen IQLandiaOpereren, dansen en met water spelen bij IQLandia

Wandeling door het centrum van Liberec

Misschien niet direct op je prioriteitenlijst als je een stedentrip Liberec met kinderen doet, maar ik wil zelf toch altijd wel graag wat meer van de stad zien. Een wandeling door het centrum en een verkenningstocht door de wijken daar omheen staat dan ook op het programma bij ons. Het stadhuis is in elk geval een schitterend, neorenaissancistisch gebouw, dat je echt niet mag missen. Ook het voormalig badhuis Franz Joseph is de moeite van een bezoekje waard. Ben je er op donderdag? Dan kun je gratis een kijkje nemen aan de binnenkant. Je kunt de regional Art Gallery even door, als je de kinderen daarvoor weet te interesseren, maar kijk zeker ook even hoe mooi de originele vloeren nog zijn, met al hun patroontjes. Ook de kluisjes van de tijd dat het een badhuis was zitten er nog in.

Andere plekken waar je eigenlijk echt even langs moet, zijn de omgeving van de dierentuin en het Liebieg dorp. Rond de dierentuin staan verschillende imposante huizen, met schitterende, oude details. Ook het Liebieg dorp is één groot openluchtmuseum. In dit dorpje binnen de stad werden vroeger de fabrieksarbeiders van één van de rijkste families van de omgeving gehuisvest. Veel originele details zijn bewaard gebleven en de keien straatjes maken het helemaal af.

mooie gebouwen in LiberecHet centrum van Liberec staat vol mooie gebouwen

Mocht je op zoek zijn naar een gratis parkeerplek vlakbij het centrum van Liberec, dan is Liebieg Town een handige plek. Je bent hier niet al te ver van het centrum en er is parkeerplak genoeg, helemaal overdag.

de berg Ještěd

Eerder noemde ik al twee toffe dagtrips die je vanuit Liberec kunt maken in de natuur in dit deel van Tsjechië. Dichter bij de stad is er ook genoeg mogelijkheid om de heuvels in te trekken. De berg Ještěd is met haar karakteristieke toren één van de herkenningspunten van de stad. Binnenin deze televisietoren zitten tegenwoordig een restaurant en een hotel. Met een kabelbaan kun je omhoog, om de toren van dichtbij te bekijken en om een wandeling te maken. Loop bijvoorbeeld naar één van de twee stoeltjesliften. Met de eerste die je tegenkomt kun je tot halverwege de berg weer naar beneden. De ander brengt je helemaal terug naar het centrum van Liberec. Wil je even de stad uit, maar niet direct een hele dag onderweg zijn, dan is een tripje naar Ještěd een hele goede optie. Zelf hebben we te weinig tijd, omdat we al heel veel andere dingen gedaan hebben tijdens onze drie en een halve dag in Liberec.

Liebieg Town LiberecSuper schattig en een gratis parkeerplek bij het centrum: Liebieg Town

Accommodatie Liberec met kinderen

In eerste instantie hebben wij een heel gaaf appartement geboekt in het centrum van Liberec. Dit nieuwe appartement, met gaaf balkon en uitzicht over stad en omgeving, ligt net buiten het centrum. Er is een ecopark én fijne speeltuin voor de kinderen. Er is een privéparkeerplaats bij, wat het voor ons helemaal ideaal maakt, aangezien we Liberec bezoeken tijdens een rondreis door Europa. Helaas wordt dit appartement een paar dagen voor aankomst door omstandigheden geannuleerd en moeten wij gauw iets anders vinden. In de stad zelf is dat op die termijn erg lastig en zodoende heb ik een appartement buiten de stad gevonden. Ondanks dat het zo een beetje een gekke stedentrip is geworden, hebben we wel genoten van de rust die we er hadden, na een drukke dag op pad in de stad. Het dorpje waar we slapen, ligt in de bergen direct buiten Liberec en is ook ideaal gelegen om uitjes naar het Reuzengebergte en het Boheems Paradijs te maken. Een mooie combi van stad en natuur zo!

Vorig jaar deden we een stedentrip Praag met onze kinderen. Dat is een compleet andere ervaring, maar zeker ook heel leuk. Wat ons betreft is Liberec met vlag en wimpel geslaagd voor minstens zo’n toffe citytrip met kids. Misschien door het kleinschalige karakter juist wel leuker! Wat vind jij een fijne stad in Tsjechië met kinderen? En houd jij ervan om een stedentrip naar een onbekende stad te maken?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

6 reacties op “Stedentrip Liberec met kinderen – perfecte keus in Tsjechië

 1. Marije van der Sar zegt:

  Wat fijn deze blog te kunnen lezen ter voorbereiding op onze vakantie! We gaan de beschreven activiteiten zeker ondernemen!

 2. Cindy zegt:

  Klinkt echt als een hele leuke bestemming met kinderren! Superleuk om het plezier te zien. Zelf zou ik meer kiezen voor de natuur en natuurlijk de 80 meter lange glijbaan, om het kind in mezelf weer naar boven te halen 😉

  • Yvonne zegt:

   Het slapen in de natuur, vlakbij de stad, is ons ook goed bevallen. Zo fijn rustig en als je wilt kun je direct wandelen (of steppen) vanaf je vakantieadres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *