Ksiaz kasteel - slot Fürstenstein - Polen

Ksiaz kasteel of Slot Fürstenstein mooiste kasteel van Polen

Zamek Książ, oftewel het Książ kasteel heet in het Duits slot Fürstenstein. Dit kasteel, dat tot de tweede wereldoorlog op Duits grondgebied lag, wordt niet voor niks vaak het mooiste van Polen genoemd. Het is één van de grootste kastelen van het Polen en ligt daar majestueus bovenop haar rots boven de Pelcznica rivier. In Neder-Silezië vind je veel kastelen, maar geen enkel kasteel combineert haar schoonheid met zo’n indrukwekkende historie als het Książ kasteel. Wij dachten in een uurtje het kasteel wel gezien te hebben, maar brachten er ruim drie uur door. Dit komt omdat er nog een heel landschapspark met verschillende extra bezienswaardigheden rond Zamek Książ ligt. Bezoek je ook nog de ondergrondse tunnels, dan ben je nog langer bezig, dus mijn eerste tip voor een bezoek aan het Książ kasteel is om genoeg tijd in te plannen. Een halve dag is perfect.

Reis en aankomst Książ kasteel

Wij slapen een aantal nachten in Wałbrzych, om Neder-Silezië in het zuidwesten van Polen te verkennen. Dit is een ideale uitvalsbasis, centraal gelegen voor een heleboel bezienswaardigheden in dit deel van Polen. Perfect ook voor een bezoek aan het Książ kasteel, dat slechts vijf kilometer van ons appartement vandaan ligt. Dat we er toch nog vijftien minuten over doen om er te komen, ligt vooral aan de Poolse bewegwijzering. Die laat vaak te wensen over en zo ook op weg naar het Książ kasteel. De oude toegangsweg naar het kasteel is bij dezelfde afslag als het het Książ hotel. Tegenwoordig moet je echter, komend vanuit Wałbrzych, één afslag eerder nemen. Dat mag dan officieel weer niet en dus moet je eerst de afslag voorbij rijden en een paar kilometer verderop keren. Rijd je dan terug richting Wałbrzych, dan zie je ook ineens een bord met Zamek Książ langs de kant van de weg staan.

Ksiaz Kasteel slot Fürstenstein entreeentree Ksiaz Kasteel – slot Fürstenstein

Parkeren kost 10 Zloty voor een auto en 15 voor een bus of camper. Je mag dan zo lang blijven staan als je wilt, iets wat gebruikelijk is in Polen. Vanaf de parkeerplaats loop je in ongeveer tien minuten naar het Książ kasteel toe.

Het stadje Świebodzice ligt eigenlijk net wat dichter bij Zamek Książ dan Wałbrzych, dus als je met het openbaar vervoer reist, kun je het best de trein daar naartoe nemen. Vanaf het treinstation kun je een taxi nemen, of je kunt lopen. Naar de dichtstbijzijnde kasteelpoort, die van van Ksiazanski Park Krajobrazowy, is het ongeveer twee kilometer. Houd er wel rekening mee dat de afstanden binnen de kasteelpoorten nog behoorlijk zijn. Vanaf deze poort naar het kasteel zelf is nog zeker een half uur lopen.

Ksiaz kasteel slot Fürstenstein uitzicht en toegangspoortKsiaz kasteel – het uitzichtspunt en de toegangspoort

Zamek Książ met een audioguide bezoeken

Ik ben meestal niet zo’n fan van audioguides. Vaak verlies ik snel mijn aandacht, of kan ik die om te beginnen al niet opbrengen. De audioguide van Zamek Książ is een uitzondering. Meteen word ik meegenomen in de geschiedenis van het kasteel en worden dingen aangewezen die werkelijk interessant zijn. Ideaal ook dat de audioguide vanzelf weet in welke ruimte je bent en het bijbehorende geluidsfragment afspeelt. Zelfs onze meiden zijn geboeid, doordat ze de plaatjes die op het apparaat worden getoond kunnen zoeken in de ruimte en daar dan ook echt meer van willen weten. De rondleiding door het Książ kasteel begint op de bovenste verdiepingen, die wat soberder zijn. De sprookjesachtige, rijkversierde benedenverdieping weet ons helemaal te pakken, ook al is het al aan het eind van de tour.

Wat is er allemaal te doen rond het Książ kasteel?

Uiteraard gaat het bij een bezoek aan Książ om het kasteel zelf, maar zodra je het interieur bezocht hebt kun je ook de kasteelterrassen bezoeken en (met het juiste kaartje) de ondergrondse gangen in. Deze gangen werden tijdens de tweede wereldoorlog gegraven, met als doel om hier het hoofdkwartier van der Führer te maken. Zo ver kwam het nooit, omdat de oorlog voortijdig eindigde. In allerijl moesten de Duitsers de plek verlaten, maar het verhaal doet de ronde dat ze er een trein hebben verstopt voordat ze gingen. Deze trein zou volgeladen zijn met goud en er is al veelvuldig naar gezocht, maar tot op heden nooit gevonden.

binnenkant Ksiaz kasteel PolenDe sobere bovenverdieping en de barokke benedenverdieping van het kasteel

Het gangenstelsel onder het kasteel is uitgestrekt en kan alleen met een gids in groepsverband bezocht worden. Je hebt dus weinig kans zelf op zoek te gaan naar die trein met goud. De tour is in het pools, maar ook hier is een audioguide beschikbaar.

Op het landgoed van het kasteel vind je naast het indrukwekkende kasteel zelf een uitzichtpunt waar vandaan je hét perfecte plaatje kunt schieten zonder enige moeite te doen. Deze plek is ongeveer vijf minuten lopen vanaf het kasteel. Ongeveer tien minuten de andere richting uit en eveneens vijf minuten van Książ is de paardenfokkerij van het kasteel. Hier worden nog altijd hengsten gefokt en kun je kijken hoe ze bereden worden en de stallen zien. Je betaalt daar een kleine extra bijdrage voor, tenzij je het dagticket Wałbrzych hebt gekocht, met toegang tot alles.

paardenfokkerij Ksiaz kasteelVanaf de kasteelterrassen loop je in tien minuten naar de paardenfokkerij

Halverwege tussen de paardenfokkerij en de parkeerplaats passeer je het Hochberg mausoleum, ter nagedachtenis aan de familie Hochberg, de voormalige eigenaren van het Książ kasteel. Geen idee of de deur weleens open is, maar toen wij er langs liepen konden we slechts door de ramen naar binnen gluren, om het rijke interieur en de fresco’s te zien. Vanuit het mausoleum is het nog een kwartier lopen naar het palmenhuis. Deze kassen waren een cadeau van één van de prinsen van de familie Hochberg voor zijn vrouw. Tegenwoordig staan er zo’n 250 soorten planten in de kassen, uit verschillende continenten. Ook kun je er pauwen, maki’s en vissen zien.

Tenslotte zijn er nog de ruïnes van het oude Książ kasteel. Om daar te komen moet je wel een hele tippel maken. Vanaf het huidige kasteel is het ongeveer een half uur lopen, door het bos.

Palmiarnia WalbrzychHet is een hele tippel van de rozentuin naar het palmenhuis

Zamek Książ praktische info

Bij de toegangspoort naar het kasteel is de kaartverkoop van Książ. Er is keus uit verschillende soorten tickets, al naar gelang wat je graag wilt zien. Een basisticket bestaat uit de entree van het kasteel en de entree van het palmenhuis. Het is hier direct duidelijk dat Książ één van de topattracties van Neder-Silezië is. Met een gezin van vier zijn we dik tweeëndertig euro kwijt. Dat is voor Poolse begrippen fors. Vergeleken met West-Europa nog steeds niet duur natuurlijk, zeker omdat er een audio-guide inbegrepen is in de prijs. Deze haal je af nadat je de kasteeldeur bent binnen gegaan en is één van de beste audio-guides die ik ooit gehad heb.

Wil je het ondergrondse gangenstelsel ook bezoeken, dan betaal je vijf euro extra per persoon. Dit gangenstelsel vind je aan het eind van de rondleiding, nadat je de kasteelterrassen hebt bezocht en langs de munitieopslag het kasteel verlaten hebt.

Ksiaz kasteel WalbrzychHet prachtige Ksiaz kasteel in Walbrzych, Polen

Je kunt je kaartjes voor het kasteel contant of met pin betalen. Mocht je extra geld nodig hebben, dan staat er ook een pinautomaat bij de ingang van het kasteel. Er is een restaurant waar je kunt lunchen en ook in het naastgelegen hotel is een restaurant aanwezig. Verder is er op het terrein geen horeca, maar naast de palmentuin is wel weer een restaurant.

De afstand van Książ naar het palmenhuis is ongeveer twee kilometer en is een half uurtje wandelen. Dit is de grootste afstand tussen de bezienswaardigheden rond het kasteel, tenzij je de ruïnes van het oude Książ kasteel wilt bezoeken. Die zijn ruim twee kilometer langs een ander pad en kosten je derhalve anderhalf uur extra om te bezoeken. Dit is vooral de moeite als je van een wandeling door het bos houdt en de ruïne heel graag wilt zien.

Blijven slapen op het Książ kasteel

Hotel Książ ligt op 40 meter van het kasteel Zamek Książ, maar net buiten de drukte van het toeristische gebeuren. Ideaal dus, om het kasteel en de andere bezienswaardigheden op het terrein te zien. Het hotel biedt warm ingerichte kamers met gratis WiFi en een televisie. Ook is er een tuin en zelfs een speelkamer voor de kinderen. Er zijn allerlei verschillende kamers beschikbaar en zelfs appartementen.

Heb jij plannen om het Książ kasteel te bezoeken? Dan is het zeker een goed idee om het te combineren met meer bezienswaardigheden in dit deel van Silezië. In het zuiden van Silezië vind je meer toffe kastelen die de moeite waard zijn. Er valt hier genoeg te ontdekken op cultureel- en natuurgebied.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

10 reacties op “Ksiaz kasteel of Slot Fürstenstein mooiste kasteel van Polen

  • Yvonne zegt:

   Een gids die je de beste verhalen vertelt, in een kasteel als dit, lijkt me super. Onze audio guide was ook zeker een aanrader trouwens. 🙂 We hebben genoten van de tour door al die bijzondere vertrekken.

 1. echwel zegt:

  Dat verhaal over die trein is wel legendarisch ja…😁

  Sowieso is de geschiedenis van Oost-Europa (of West-Polen, het is maar hoe je het bekijkt) boeiend en gecompliceerd tegelijk. De Duitsers staan er wat dat betreft slecht op bij de lokale bevolking. Volgens de meesten hebben ze zich vanaf de late middeleeuwen, toen de streek door hen gekerstend werd, schandelijk misdragen, terwijl onze Oosterburen juist volhouden dat het dankzij hen tot ontwikkeling kwam. Daar kan je hele lange discussies over houden.

  Wij waren laatst in West-Tsjechië, het voormalige Sudetenland, en dat heeft perecies zo’n zelfde geschiedenis.

  • Yvonne zegt:

   Klopt, de Duitsers zijn er niet graag gezien en andersom praten de mensen die destijds naar Duitsland zijn vertrokken ook niet positief over de Polen.. Grappig trouwens dat dit deel van Polen nog altijd zo vaak Oost-Europa genoemd wordt, want centraler in Europa dan dit wordt het niet. 😉

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben wat dat betreft in Polen nog heel wat te ontdekken. Ik denk dat we er de komende jaren nog wel eens vaker zullen komen, want we hebben ons er nu prima vermaakt, maar een dikke week is natuurlijk veel te kort.

 2. Lizette zegt:

  Wat een schitteren kasteel! De combinatie van oude stenen en het roze gepleisterde vind ik heel tof en de ligging is geweldig. Handig dat je goede tips geeft om de weg te vinden, nu de bewegwijzering te wensen over laat. Met audio guides raar ik zelf ook snel afgeleid, maar als je zo in de geschiedenis gezogen wordt, is het de moeite waard.

  • Yvonne zegt:

   Ja, precies.. een ellende altijd met die nummertjes. Maar deze begint vanzelf het juiste nummertje zodra je een ruimte binnen stapt. Ideaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *