zien en doen in Salzburgerland

Zien en doen in salzburgerland – bezienswaardigheden en tips

Er is zoveel te zien en doen in Salzburgerland, dat je er met gemak twee weken vakantie kunt doorbrengen. Dan nog heb je niet alles gezien. In de stad Salzburg kun je wandelen door het schilderachtige centrum, interessante musea bezoeken en verschillende uitjes net buiten de stad maken. In de rest van Salzburgerland is het vooral de adembenemende natuur die ons weet te imponeren, maar ook hier zijn een aantal bijzondere musea. Ook voor gezinnen met kinderen van elke leeftijd is er genoeg te zien en doen in Salzburgerland. Ik vertel je wat je zeker niet mag overslaan en wat fijne plekken zijn om te overnachten.

Zien en doen in Salzburgerland – land van The Sound of Music

Als er ergens genoeg te zien en doen is in Salzburgerland dan is het wel in Werfen. Vlakbij het stadje vind je allereerst de grootste ijsgrot ter wereld. De trip er naartoe alleen al is geweldig en een halve dagtocht. Maar in Werfen is meer. Zo is er een geweldig fotogeniek kasteel, waar van alles te beleven valt, zoals een gave roofvogelshow. En houd je van The Sound of Music, dan moet je eigenlijk echt de speciale Sound of Music Trail lopen. Deze wandeling begint in het plaatsje zelf en klimt via een paar leuke stops naar de plek waar “Do, re mi” is opgenomen. Het uitzicht is trouwens ook geweldig voor iedereen die niks met The Sound of Music heeft. Onze kinderen dansen en zingen er met blote voeten in het gras.

Sound of Music Trail WerfenSound of Music Trail in Werfen Salzburgerland

Ben je wel een echte fan van de film, dan moet je eigenlijk in Salzburg The Sound of Music World bezoeken. Deze mix van museum en souvenir winkel gaat helemaal over het leven van de familie Von Trapp. Heb je er dan nog niet genoeg van, dan is er ook nog een heuse Sound of Music fietstour in Salzburg, waarover ik niets dan goede verhalen hoor. Zelf hebben we er helaas geen tijd meer voor, maar wel bezoeken we enkele plekken die de tour ook aandoet, zoals Schloss Mirabell en de tuin van Schloss Hellbrunn, waar je het beroemde prieeltje uit de film kunt zien.

Meer bezienswaardigheden in Salzburg

Salzburg is voor mij echt één van de meest verrassende bestemmingen ooit. Er is zoveel te doen in Salzburg, dat je met de er makkelijk drie tot vier dagen kunt vullen. De aanschaf van een Salzburg Card kan wel uit, met gratis OV en op veel plekken gratis entree, of met korting. Ten zuiden van de stad zijn nog veel meer toffe bezienswaardigheden, zodat je jezelf echt een kleine week kunt vermaken rondom Salzburg. Ook collega blogger Anne is enthousiast en deelt op haar blog nog meer tips voor Salzburg. In of rond de stad is dan ook een prima plek voor accommodatie als je dit deel van salzburgerland wilt verkennen.

Salzburg zien en doen in SalzburgerlandSalzburg: genoeg te zien en doen in Salzburgerland

En het mooie is dat de meeste bezienswaardigheden in Salzburg ook prima geschikt zijn voor als het een dag minder mooi weer is. Zo kun je Mozarts geboortehuis bezoeken of naar Burg Hohensalzburg met het kabeltreintje. In de burcht zitten een aantal interessante musea, maar ook het Haus der Natur is fantastisch, zeker als je met kinderen in Salzburg bent.

Bij mooi weer ’s zomers, moet je absoluut naar de Waterspelen van Schloss Hellbrunn. Deze waterspelen zijn het resultaat van het bijzondere gevoel voor humor van bisschop Sittikus. Hij wilde zijn gasten (en vooral zichzelf) vermaken door waterornamenten met verrassingseffecten in de tuin en een deel van het slot te installeren. Zo is er een tafel waar diners plaatsvonden te midden van onschuldig ogende fonteinen, maar als de gasten eenmaal aan tafel zaten kregen ze allemaal een nat pak. Het systeem van de waterspelen is zo vernuftig, helemaal als je bedenkt dat ze honderden jaren oud zijn. Een kijkje in het slot zelf en het park er rond omheen is ook de moeite. En ben je met kinderen, steek dan zeker ook even door naar de dierentuin van Salzburg, die er pal naast ligt.

waterspelen Hellbrunn SalzburgDe hilarische waterspelen van Hellbrunn in Salzburg

Zien en doen in salzburgerland net ten zuiden van Salzburg

Niet alleen Salzburg zelf is erg leuk. Daar buiten is ook genoeg te beleven. Even ten zuiden van Salzburg rijst de Untersberg op. Bijna tweeduizend meter gaat deze berg de hoogte in, midden in een verder vrij vlakke omgeving. Met de Untersbergbahn kun je een comfortabel, maar spectaculair ritje naar de top maken. Vanaf hier heb je bij helder weer een geweldig uitzicht op Salzburg en de omgeving. Vanaf het topstation van de kabelbaan kun je een mooie wandeling maken en een groot deel van het jaar zelfs een sneeuwballengevecht houden!

Eén van de tofste dingen om te doen in dit deel van Salzburgerland vinden wij Salzwelten Hallein. In plaats van bovenop de berg, ga je in de omgeving van Hallein juist IN de berg. Salzwelten Hallein is één van de voormalige zoutmijnen in de omgeving van Salzburg. Niet alleen leer je hier onder de grond stap voor stap meer over de geschiedenis van de zoutwinning, ook beleef je spannende avonturen. Dat begint al zodra we onze beschermende kleding aangetrokken hebben en met een treintje de zoutmijn in gaan. Eenmaal onder de grond gaan we twee keer van een supersnelle glijbaan naar een lager gelegen niveau. In een boot varen we over een ondergronds zoutmeertje en we steken ook nog eens een ondergrondse grens over.

Salzwelten HalleinEén van de tofste dingen om te doen in Salzburgerland – Salzwelten

3 Keer zien en doen in Salzburgerland in één toffe dagtrip

Net ietsje zuidelijker zie je wat je eigenlijk moet zien en doen in Salzburgerland: de natuur in. De Göllinger waterval is één van de mooiste watervallen van het land. Niet alleen de waterval zelf is de moeite, maar vooral ook het pad dat er langs naar boven loopt en op verschillende plekken mooi uitzicht geeft op de woeste watermassa. Afwisselend sta je beneden aan het brede gordijn van water dat naar beneden komt en hogerop op bruggen boven bulderend natuurgeweld, of achter een mistige regenboog van heel veel waterdruppeltjes. De wandeling omhoog is niet erg lang, maar door de vele fotogenieke stops onderweg, met volop groen, blijven we hier bijna anderhalf uur om ons te verwonderen en te fotograferen.

De Seewaldsee ligt een half uurtje oostelijk van de Göllinger Waterval, nog net in de noordelijke punt van Salzburgerland. Dit bergmeer ligt niet tussen zulke hoge, rotsachtige toppen als de andere meren in Oostenrijk die we bezocht hebben. De omgeving is veel lieflijker en groener. Het lijkt wel een beetje op een sprookjeslandschap en de oevers worden druk begraasd door koeien, paarden en geiten. Het is de perfecte plek voor iedereen die iets minder toeristisch wil doen in Salzburgerland. De bekendere meren krijgen vele malen meer bezoekers. Hier kun je echt nog in stilte genieten.

struinen en zwemmen SeewaldseeStruinen en zwemmen in de Seewaldsee, een minder bekend meer van Salzburgerland

Opnieuw een half uurtje met de auto, maar nu zuidwaarts, vind je nog een verrassing in de natuur van Salzburgerland. De Lammerklamm is een diepe, smalle kloof met blauwgroen water, die de kracht van water goed laat zien. In de laatste ijstijd hebben de gletsjers de kloof gevormd, samen met het smeltwater van de tijd daarna. In een dik half uur lopen we de kloof door, onderweg foto’s makend van de groene omgeving en de spectaculaire waterstroom onder ons.

Mooiste merenduo in Salzburgerland – Jägersee en Tappenkarsee

Meer spectaculaire natuur en genoeg om te zien en doen in Salzburgerland vind je tegen de zuidelijke grens met Karinthië. Het mooiste merenduo in heel Salzburgerland bijvoorbeeld, is een heerlijke dagtrip, waarbij je van meer naar meer wandelt en weer terug. De Jägersee ligt net ten zuiden van het dorpje Kleinarl en is werkelijk een plaatje. Een koppel zwanen, al dan niet met jongen, zwemt loom voorbij over het blauwgroene water. In de verte lonken de hoge toppen van de Alpen, maar hier in het dal is het nog vlak. Aan de rechterkant van het meer is een moerassig stuk grond met riet, waar veel visjes zitten. Links bedekken rijen bomen de helling. Een rondje Jägersee kost weinig inspanning en is in minder dan een uur te doen.

JägerseeDe Jägersee: één van de mooiste en bekendste meren van Salzburgerland

De klim naar de Tappenkarsee is heel wat vermoeiender. Langzaam loopt het dal steeds steiler omhoog, via een niet geasfalteerde tolweg, die in de zomermaanden druk bereden wordt. Een paar kilometer verderop eindigt deze weg in een parkeerplaats en het is in het hoogseizoen wijsheid om je auto hier ook mee naartoe te nemen. De wandeling tussen de Jägersee en de parkeerplaats is dan echt heel stoffig vanwege het vele verkeer. Vanaf de parkeerplaats wordt de klim al gauw nóg steiler en je steekt een riviertje over, waarbij het haast onmogelijk is om geen natte voeten te krijgen. Terwijl de uitzichten steeds mooier worden, passeer je een uurtje later een grote waterval. Na het steilste deel van de wandeling loop je door een lieflijk, groen berglandschap dat wordt omgeven door kale rotsen. Niet veel later ontvouwt zich het uitzicht over de Tappenkarsee voor je.

Aan de Tappenkarsee zijn ook twee berghutten, waar je prima kunt lunchen. Het eten schijn t er goed te zijn, ook qua prijs. Blijven slapen kan ook, als je langer van de Tappenkarsee wilt genieten. Of steek de grens over voor een wandeling op de Jenner in Berchtesgadener land voor meer mooie berglandschappen. Het verraste me echt hoe dichtbij het Salzburgerland dit gebied is!

van de waterval naar de TappenkarseeDe hike en de Tappenkarsee zelf zijn ongelooflijk mooi

Grossglockner Hochalpenstrasse hét hoogtepunt in Salzburgerland

Een dagtrip naar de Grossglockner Hochalpenstrasse mag je echt niet overslaan als je enigszins in de buurt bent. Deze roadtrip is zeker één van de tofste autoroutes van Oostenrijk, samen met Silvretta Hochalpenstrasse. Die laatste is één van de beste dingen om te doen in Vorarlberg, een eindje verder naar het westen van Oostenrijk. De Grossglockner is met 3798 meter de hoogste berg van het land. Dat is op zich natuurlijk al tof, maar het is zeker ook het landschap van de omringende bergen, die deze roadtrip zo de moeite waard maakt. Het eindpunt van onze route over de Grossglockner Hochalpenstrasse is het uitzichtpunt over de Pasterzegletsjer. Hoewel de gletsjer sinds mijn vorige bezoek in 1989 enorm gekrompen is, zijn we toch ook nu nog behoorlijk onder de indruk.

Ook al is de Grossglockner Hochalpenstrasse nog geen vijftig kilometer lang, je kunt voor deze roadtrip minstens een hele dag uittrekken. Onderweg zijn er oneindig veel kleine en grote parkeerplaatsen. Er zijn ook verschillende tentoonstellingen langs de route, die gratis toegankelijk zijn. Wil je ook nog naar de Pasterzegletsjer lopen, of één van de andere schitterende wandelingen in die omgeving maken? Dan kun je overnachten in het Glocknerhaus of één van de andere berghutten of vakantiehuizen in de omgeving.

Pasterze gletsjer GrossglocknerDe Pasterzegletsjer aan het eind van de Grossglockner Hochalpenstrasse

Zien en doen in Salzburgerland met kinderen: de Geisterberg

In Salzburgerland vind je de leukste speeltuin van Oostenrijk. Als er iets is wat je zeker moet doen in Salzburgerland met kinderen, is het wel deze berg vol vermaak bezoeken. De Geisterberg is niet zomaar een speeltuin bovenop een berg, maar gewoon een heel gaaf avontuur voor kinderen. Bij het dalstation van de gondelbaan komen we maar moeilijk tot het daadwerkelijk instappen: de grote en uitdagende speeltuin die hier staat, is té aantrekkelijk. Als we eenmaal in de gondel zitten, bekijken we samen de kaart met speurtocht die we bij de kassa gekregen hebben. We moeten op zoek naar verschillende geesten, om daar een sticker op de juiste plek van ons amulet te plakken. Ondertussen genieten we van een steeds weidser uitzicht, waarbij meer en meer toppen van de Alpen zichtbaar worden.

Eenmaal boven kun je met een treintje verder omhoog, maar wij lopen in ongeveer 20 minuten langs Milka koeien, door kleine paadjes en langs de eerste speeltuintjes. Boven op de berg wacht een echt speelparadijs, met zoveel speeltoestellen, dat je ze in een dag haast niet allemaal kunt ontdekken. Alleen al de waterspeelplaats staat garant voor een uur lekker kliederen en ontdekken. Dam open en dam weer dicht, “kijk mama, hoeveel water ik al verzameld heb”. Aan het eind van de dag laten we een vol gestickerd amulet bij de kassa zien en krijgen er een klein cadeautje voor in de plaats.

Geisterberg doen in Salzburgerland met kinderenGeisterberg doen in Salzburgerland met kinderen

Er zijn zeker veel meer toffe dingen om te doen in Salzburgerland met kinderen, ook naar het westen toe. Aangezien wij in de omgeving van Salzburg verbleven, hebben we ons op die hoek geconcentreerd. Salzburgerland heeft gewoon té veel voor één vakantie.

De meest fotogenieke kloof van Salzburgerland – Liechtensteinklamm

Aan kloven geen gebrek in Salzburgerland en eigenlijk in heel Oostenrijk niet. Wij bezoeken de Lammerklamm en de Liechtensteinklamm. De Liechtensteinklamm, in het zuiden van Salzburgerland, moet wel de meest fotogenieke zijn. Mijn camera maakt er overuren. De kloof zelf is al bijzonder, omdat ze op sommige plekken smal en diep is én het water bijzondere, ronde vormen uit de rotsen heeft gesleten. Maar er is ook een hele gave wenteltrap gebouwd waarmee je afdaalt naar het meest spectaculaire deel van de kloof. Daarna loop je over een brug en door verschillende tunnels in de rotswand, waarbij je telkens weer zicht hebt op het razende en kolkende water. Aan het eind van de kloof kom je bij een hoge waterval, waarvan je kunt genieten vanaf een aantal picknickbankjes.

Liechtensteinklamm SalzburgerlandDe Liechtensteinklamm is de meest fotogenieke van Salzburgerland

De Liechtensteinklamm is bepaald geen onontdekte parel. De rest van de wereld weet ook dat dit één van de tofste dingen is om te zien en doen in Salzburgerland. Kom daarom vroeg of juist laat, want de paadjes door de kloof zijn allemaal smal. In het hoogseizoen zorg je het best dat je voor elf uur binnen bent, of pas na half vier ’s middags komt. De parkeerplaats is tussen elf en drie vaak overvol, waardoor je anders ook een heel stuk extra moet lopen, langs een smal weggetje waar auto’s en voetgangers tussen elkaar door laveren.

Hochkönig en mijnbouwmuseum

De Hochkönig is één van die imposante Alpentoppen, van bijna drieduizend meter hoog. De hele omgeving is een geweldig wandelparadijs, maar je kunt er ook een heel andere wereld ontdekken. Ooit werd hier intensief aan mijnbouw gedaan en in het mijnbouwmuseumpje in Mühlbach krijg je een goed beeld van het leven van de mijnwerkers. Nadat je rond gekeken hebt in het museum, dat meer weg heeft van een woonkamer met museumstukken, kun je met een gids mee de berg in. Onder de grond zijn, met behulp van originele voorwerpen en werktuigen, scènes nagemaakt die het harde mijnwerkersbestaan door de eeuwen heen laten zien. De gids weet je met zijn verhaal echt mee te nemen op een reis door de tijd.

Mijnbouwmuseum MühlbachMijnbouwmuseum Mühlbach

Vergeet niet om een jas of vest mee te nemen. Onder de grond is het ’t hele jaar door een graad of tien. kom bovendien op stevig schoeisel. De grond is in de voormalige mijngang niet erg vlak.

Accommodatie Salzburgerland

Dit appartementencomplex is heel centraal gelegen, midden in Salzburgerland. De directe omgeving van de appartementen is prachtig en van binnen zijn ze modern en comfortabel. Binnen een uur bezoek je alle bezienswaardigheden van Salzburgerland die ik noem in dit blog. Veel kleinschaliger en een stuk dichter bij Salzburg is dit appartement, dat we voor komende zomer weer een aantal dagen geboekt hebben. We gaan er op de terugweg vanuit het zuidoosten een paar dagen doorbrengen om nogmaals van dezelfde omgeving te genieten én van hieruit Berchtesgaden te ontdekken.

Deze lijst met alles wat je kunt zien en doen in Salzburgerland is lang niet compleet. Er is gewoon zoveel, dat we zeker nog eens terug moeten. Heb jij tips voor een volgende keer? Ik hoor het graag!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

14 reacties op “Zien en doen in salzburgerland – bezienswaardigheden en tips

 1. Aniek zegt:

  Zeker! Ik was hier zelfs twee keer afgelopen jaar. Voor een fiets, wandel én een yogavakantie. De ijsgrot bij Werfen vond ik geweldig. De Grossglockner Hochalpenstrasse ben ik omhoog gefietst, dus ik heb die weg wel een paar keer vervloekt 😉

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me voorstellen dat die heel zwaar is. Wij vonden de hellingen in Zuid-Limburg afgelopen weekend al pittig, haha.. en die gingen na elk stukje omhoog ook al snel weer naar beneden.

 2. Marcella zegt:

  Heel tof! Wij hebben in een week best veel gezien en gedaan, maar je noemt nog behoorlijk veel plekken waar we niet geweest zijn. Sowieso de Grossglockner staat nog erg hoog op ons lijstje. Zo onwijs mooi!

  • Yvonne zegt:

   Die Hochalpenstrasse is echt super. Als het kan zou ik er zelfs overnachten, of anders echt in de buurt slapen. Een dag is daar zo om!

 3. Gundi zegt:

  Als ik dit hier allemaal lees zou ik ook sowieso beginnen met die Sound of Music Trail te lopen. Nostalgie ten top. Ook fijn dat je er een regenprogramma aan koppelt. Want een dagje regen heb je al vlug he. En wat mij dan vooral aanspreekt (als hobby fotografie) is de Liechtensteinklamm. Zo mooi.

  • Yvonne zegt:

   Ik had de Sound of Music echt nog nooit helemaal gezien, maar op een regenachtige dag in Oostenrijk hebben we hem samen gekeken. Zijn tot de helft gekomen, maar het heeft de beleving van dit pad wel echt leuker gemaakt. 🙂

 4. Dit is Anne! zegt:

  Heel tof, mijn favoriete regio in Oostenrijk! Ben hier vroeger vaak geweest en de meeste dingen in je artikel al wel bezocht. De Grossglockner vond ik ook fantastisch! Wil echt graag nog eens terug want Oostenrijk is zo’n fijn land!

  • Yvonne zegt:

   Als kind kwam ik ook geregeld in Oostenrijk. Zeker een heerlijk vakantieland. Ik was even vergeten hoe leuk en mooi het er is. 🙂

 5. Co zegt:

  Wauw, wat een leuke regio om een reis te maken! Fijn ook de combinatie van stad en prachtige natuur. Vooral de hike bij de Jägersee en Tappenkarsee wil ik wel eens een keer doen. Dank voor de inspiratie!

 6. ivonne calis zegt:

  Fijne tips! Afgelopen najaar waren wij in de regio maar vanwege de omstandigheden was er helaas niet veel tijd meer en zijn we wat sneller naar huis gereden. Maar we gaan zeker terug want er is zo veel moois te zien en doen. Lekker naar buiten en de wandelschoenen aan. En de Hochalpstrasse gaan we ook zeker rijden, daar houden wij wel van!

  • Yvonne zegt:

   Er is echt zoveel te zien op korte afstand in deze regio. Zodoende willen wij komend jaar ook nog een keer terug voor een aantal dagen. Hopelijk gaat dat ervan komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *