wandelen in Adršpach - rotsstad in Tsjechië

Wandelen in Adršpach – rotsstad in Tsjechië

Van alle plekken om te wandelen in Tsjechië, is Adršpach wel één van de allertofste. Adršpach is een surrealistisch landschap van puntige rotsen, nauwe kloven en plateau’s, een echte rotsstad. Stel, je kunt slechts één wandeling in Tsjechië maken, laat dat dan zeker in Adršpach zijn. Zodra je het gebied nadert, staan tussen de bomen al overal bijzondere rotsformaties. Veelal zijn die dan wel een stuk minder grillig en spectaculair. Pas in Adršpach zelf zie je de rotsformaties soms als naalden uit de aarde omhoog priken. Ook op het grasveld voor de kassa staan verschillende groepjes bizar gevormde rotsen in het gras. Het doet ons denken aan het Stenen Woud in Shilin. Zijn we dáárvoor helemaal naar China gereisd!

Wandelen in Adršpach is meer als een kinderspeurtocht

Wandelen in Adršpach is anders dan veel andere wandelingen in Tsjechië. Ten eerste is er van echt wandelen in een rotsstad geen sprake. Het is soms echt sluip door, kruip door.. smalle spleten in rotsen, al dan niet met een trapje. Zo nu en dan ga je bukkend door een ieniemienie natuurlijke doorgang tussen twee rotsen. Het lijkt wel alsof je aan een kinderspeurtocht meedoet. Verder zul je vooral heel veel je nek verdraaien om alle puntige rotsformaties tot helemaal bovenaan toe te zien. Bovendien is Adršpach behoorlijk populair, ook bij de Tsjechen zelf. Je zult er dus zelden alleen zijn en moet de schoonheid van dit natuurspektakel delen met andere enthousiastelingen. Voor ons mocht het de pret niet drukken. Ondanks dat wij normaal niet zo houden van erg toeristische plekken, hebben we echt genoten van de schoonheid van Adršpach.

wandelen in Adršpach net een kinderspeurtochtwandelen in Adršpach is vaak net een kinderspeurtocht

Aankomst in Adršpach

Net als de meeste mensen komen wij met de auto naar Adršpach. Ondanks dat er hier veel parkeerplaatsen zijn, kan het in de zomermaanden alsnog een probleem zijn om je auto kwijt te raken. Kom het liefst zo vroeg mogelijk als je niet te lang wilt zoeken en bij de kassa nogmaals in de rij te staan. Zelf zijn wij niet zo verstandig geweest en we komen pas in de middag aan in Adršpach. Gelukkig zijn er inmiddels weer een paar plekjes vrij gekomen op de grootste parkeerplaats pal tegenover de ingang. Het enige jammere is dat we nu alleen tijd hebben om de drie en een halve kilometer lange groene route te lopen.

Waren we eerder geweest, dan hadden we zeker ook de blauwe route rond het meer van anderhalve kilometer meegepakt. Gelukkig loopt de groene route ook een klein deel langs het meer en kunnen we alsnog zien hoe mooi de rotsen aan de overkant in het gladde water weerspiegelen.

start wandeling Adršpach bij het meerDe start van onze wandeling in Adršpach bij het meer

Er is ook een treinstation in Adršpach en de aankomst daar is geweldig. Je kunt vanuit de trein al een aantal hele toffe rotsformaties zien namelijk. Het stationnetje, eigenlijk niet veel meer dan een perron aan het spoor, is vrijwel direct tegenover de ingang. Je zult via Trutnov of Náchod moeten reizen om met de trein Adršpach te bereiken, afhankelijk van welke kant je komt. Een prima optie is trouwens om vanuit Adršpach naar Teplice te lopen en dan in Teplice weer op de trein te stappen, al dan niet na een overnachting.

Wil je overnachten in de buurt van het park, dan heeft Teplice Nad Metují net wat meer keus in betaalbare en fijne opties. In Adršpach is dit hotel het dichtst bij de ingang van het park. Je kunt er kiezen voor een hotelkamer of appartement.

Mocht je Adršpach bezoeken tijdens een langere dagtrip en een vol programma hebben, dan kun je hier ook prima betaalbaar lunchen. Bij één van de eenvoudige restaurantjes tegenover de parkeerplaats kun je op het terras zitten en iets van het menu boven de toonbank kiezen.

Adršpach in de middagAdršpach in de late middag betekent wel dat er veel schaduw is

Wandelen en onze nek verdraaien

Nadat we de drukte rond de entree van het park achter ons hebben gelaten, staan we al snel aan de oever van het meer. Aan de overkant zien we de eerste kalksteenformaties, die in het spiegelgladde water weerspiegelen. Eenden brengen enige rimpels aan en wij lopen door. Het is immers al bijna halverwege de middag en we moeten onze wandeling nog beginnen. Vanaf het moment dat we het meer achter ons laten, wandelen we voortdurend met onze hoofden in de nek. Zo kunnen we de lange, dunne rotspunten goed zien.

De ene keer lopen we vlak langs een groepje van die statige steenformaties, een andere keer klimmen we er dwars doorheen. Van sommige rotsen vraag je jezelf echt af hoe het bestaat dat ze nog overeind staan. Ze hebben zelfs allemaal een naam gekregen. Voor enkelen hoef je weinig fantasie te hebben om er “geliefden” of een “burgemeester” in te zien. Vanaf één van de hoger gelegen uitzichtpunten bewonderen we de kunsten van een groepje klimmers.

afwisselend wandelen in Adršpachafwisselend wandelen in Adršpach

Voor ons geen boottocht in Adršpach

Uiteraard passeren we ook de stenen, Gotische poort, die in de film “Chronicles of Narnia” te zien is. Het valt niet mee om er een foto van te maken zonder hordes mensen, maar het is gelukt. Sowieso is Adršpach één van de drukste plekken van Tsjechië om te wandelen. Stel je daarop in en daarom ook dat je af en toe moet wachten om een nauwe rotsspleet door te kunnen.

Ongeveer halverwege de groene route is er de mogelijkheid om bij een aparte kassa een ticket te kopen voor een boottochtje door het park. Het lijkt ons zeker bijzonder om de rotsstad vanaf het water te bewonderen, maar de drukte doet ons besluiten er toch aan voorbij te gaan. Ondanks dat het aantal bezoekers in de tweede helft van de middag afneemt, zijn er nog genoeg mensen. Wij hebben geen zin om in een volgepropt bootje te zitten, met luidruchtige andere toeristen. Dit is wel het beeld dat we ervan hebben, zeker in de zomermaanden. Foto’s die ik er later van zie, bevestigen dit beeld wel.

Adršpach Narnia poortHet valt in ze zomer niet mee om de Narnia poort even voor jezelf te hebben

Na drie uur nog steeds niet verveeld van deze rotsstad

Ondanks dat we zo’n drie uur hebben rond gelopen in Adršpach en niet het bootje hebben genomen, hebben we ons niet verveeld. De rotsstad heeft telkens weer een ander gezicht en nauwe doorgangen en trappen zorgen ervoor dat het nooit saai wordt. De leukste rotsspleet is die aan het eind van de rondwandeling, die die “het muizenhol” heet. Deze lange gang leidt dwars door een rots en is amper vijftig centimeter breed. Niet voor grote mensen dus eigenlijk, maar gelukkig komen we allemaal aan de andere kant ongeschonden tevoorschijn. Voor ons is Adršpach de leukste rotsstad van Tsjechië, hoewel we die in Teplice Nad Metují zelf niet bezocht hebben. Prachovské Skály, in het Boheems Paradijs dat in Tsjechië Český ráj heet, is overigens ook zeer de moeite.

Wil je meer wandelen in het noorden van Tsjechië? In een apart blog deel ik de mooiste plekken om te wandelen in het natuurschoon op de grens van Tsjechië en Polen. Deze plekken hebben we bezocht tijdens een rondreis door Tsjechië en Polen.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

12 reacties op “Wandelen in Adršpach – rotsstad in Tsjechië

  1. Frederique zegt:

    Wat een prachtig plekje. Ik ben nog nooit in Adršpach geweest terwijl ik wel al heel vaak in Tsjechië ben geweest en er ook al heel wat mooie plekken heb mogen bezichtigen. Toch een land dat maar blijft verrassen!

    • Yvonne zegt:

      Wij waren hier ongeveer vijf weken geleden. Het was er toen best druk, maar wij waren in de middag. Als je heel vroeg op de dag gaat zal het zeker een stuk rustiger zijn. Bovendien is het hoogseizoen inmiddels over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *