dagtrip Werfen Salzburger land

Te gekke dagtrip Werfen Salzburgerland Oostenrijk

Van Werfen had ik tot voor kort nog nooit gehoord. Dat dit zo’n leuke plek zou zijn, waar genoeg te doen is om een lange dagtrip in Salzburgerland te vullen, had ik dan ook nooit gedacht. Nou moet ik toegeven dat onze vakantie naar Oostenrijk ook redelijk ongepland en onvoorbereid was. Des te leuker is dan ook de verrassing als blijkt dat we op slechts een kwartier afstand van Werfen logeren en er zulke toffe bezienswaardigheden in dit schattige dorpje zijn. Met onderstaande tips kun je alle bezienswaardigheden van Werfen in één lange, te gekke dagtrip bezoeken.

Werfen, centraal in Salzburgerland Oostenrijk

Werfen is een dorpje met zo’n drieduizend inwoners, centraal in Salzburgerland in Oostenrijk. Nadat wij Oostenrijk binnen gereden zijn bij Salzburg zien we al gauw de Alpen voor ons opdoemen. “Kijk dan mama, kijk, KIJK” klinkt het op de achterbank. De kinderen zijn, ondanks de lange reis, net zo onder de indruk van de spectaculaire berglandschappen als wij. Het duurt niet lang of we rijden echt midden tussen de groen beboste bergen met kale rotsen daar boven. Net als we denken dat het niet mooier kan worden, staat pal naast de snelweg een kasteel, bovenop een flinke, steile heuvel. Hoe gaaf is die aanblik van dat enorme kasteel tegen die hoge bergwanden daar achter. Alsof we zo de Middeleeuwen binnen gereden zijn. Pas later leren we dat dit kasteel dé blikvanger van Werfen is: Burg Hohenwerfen.

Hohenwerfen markant bouwwerk WerfenJe kunt Werfen niet passeren zonder Hohenwerfen te zien

Start je dagtrip Werfen bij Eisriesenwelt

Toch start je dagtrip Werfen niet bij Hohenwerfen, maar op een andere plek. Eisriesenwelt is de grootste ijsgrot ter wereld. Binnen in de berg vind je enorme ijsformaties, sommigen tientallen meters hoog. Voor een bezoekje aan deze bijzondere plek, op de Hochkogel-berg boven Werfen, moet je wel wat over hebben. Vanaf de kassa volgt een flinke klim naar de kabelbaan, waarna je nogmaals een flink stuk omhoog moet lopen. Dit is echt een ochtend vullend programma en niet een activiteit die je er “eventjes” bij doet. Begin je dagtrip Werfen dan ook vroeg genoeg, zodat je de tijd hebt om van zowel de omgeving, als de avontuurlijke activiteit zelf te genieten bij Eisriesenwelt.

De eerste klimpartij is voor ons niet heel heftig, maar het ritje in de steile kabelbaan is wat anders. We hebben onze tickets vooraf online gekocht en die zijn niet goedkoop, dus omkeren is geen optie meer, maar anders.. Peter gaat drie keer dood tijdens de paar minuten dat ons bakje rakelings langs rotsachtige afgronden scheert. Dit tot groot vermaak van de rest van het gezin, maar eigenlijk moeten we vooral erg hard lachen omdat we zelf ook een beetje zenuwachtig worden. Als de deur boven open gaat stappen we opgelucht naar buiten. De verdere weg naar boven is daarna een fluitje van een cent, ook al zijn sommige stukken echt wel steil en ook al is de afgrond ook hier diep. Als we de gidsen van de grot op een plankje hoog bovenaan de bergwand zien zitten draait onze maag om.

aankomst Eisriesenwelt en start tourDe tocht naar Eisriesenwelt is een belevenis op zich

We trekken gauw onze warme kleding aan en melden ons bij de ingang van de grot. Daar krijgen we een paar minuten later karbidlampjes aangereikt en gaat de deur naar de donkere, koude binnenkant van de berg open. Zodra de deur van de grot open gaat ontstaat een flinke windvlaag, doordat de koude lucht een weg naar buiten zoekt, naar de warmte. Gelukkig is het windstil zodra de deur weer dicht is. Eenmaal binnen maakt de gids zo nu en dan wat extra licht. Onderweg krijgen we meer informatie over de ontdekking van de grot en hoe de ijsformaties hier ontstaan en alsmaar van vorm veranderen. We stijgen flink, op den duur zelfs veertig procent, over een ijsmassa van tientallen meters dik. Wat een avontuur.

Op verschillende plekken in de grot blijven we langer staan, omdat bepaalde formaties uitgelicht worden, wat een sprookjesachtig effect heeft. Zo nu en dan zien we andere karbidlampjes oplichten in het donker. Andere groepen dalen of stijgen boven en onder ons door de grot, waardoor we pas echt beseffen hoe immens deze ruimte is. Het keerpunt van de ondergrondse tocht is bij een heus ijsmeer.

Eisriesenwelt de grootste ijsgrot ter wereldDe grootste ijsgrot ter wereld

Bizar om te beseffen hoe diep je hier al in de berg bent en dat de gang nog meer dan veertig kilometer verder gaat. Voor ons is dit wel ver genoeg en nadat we alle zevenhonderd treden weer zijn afgedaald, genieten we nog even van het schouwspel dat de wolken op deze hoogte verzorgen. We verzamelen moed om opnieuw de kabelbaan in te gaan en beginnen aan de afdaling.

Lunch met kinderen in de leuke speeltuin van Werfen

Precies tegen lunchtijd zijn we weer terug beneden in Werfen, waar we direct de speeltuin van het dorp passeren. Door de vele bomen en struiken is er genoeg schaduw en we hebben uitzicht op burcht Hohenwerfen, die zich pal boven de speeltuin bevindt. We besluiten hier te picknicken, zodat de kinderen lekker even kunnen spelen. Reis je zonder kinderen, of heb je al eerder trek gekregen? Bij beide kabelbaanstations van Eisriesenwelt én bij de kassa kun je een hapje en een drankje krijgen. Bij het bovenste kabelbaanstation kun je onderwijl ook nog eens genieten van het fantastische uitzicht. Wij zijn blij met onze keus voor de speeltuin. In Oostenrijk zijn speeltuinen altijd weer super. Genoeg keus aan speelmateriaal en ook hier zelfs een schone wc, mét wc-papier in de speeltuin.

lunch en spelen in de speeltuin van Werfenlunch en spelen in de speeltuin van Werfen

Bezoek burcht Hohenwerfen na de lunch

Na de lunch is het dan eindelijk tijd om die indrukwekkende burcht, op de heuvel boven Werfen, te bezoeken. Eigenlijk bestaat een dagtrip naar Werfen alleen maar uit hoogtepunten, want ook op Burg Hohenwerfen lopen we verschillende uren rond. Om boven te komen kun je tien minuten flink doorstappen, maar wij kiezen voor de luie optie en nemen de lift.

Op de binnenplaats van de burcht stappen we uit en bij een standje krijgen we van een medewerker een audioguide aangereikt. Waar we in eerste instantie denken op eigen gelegenheid het kasteel door te gaan, blijkt dat we toch moeten aansluiten bij een groep met gids. De audioguide blijkt alleen voor de mensen die de gids niet kunnen volgen. Wij zijn nooit zo dol op begeleide tours door kastelen, omdat ze ons meestal te langdradig zijn. Hier in Salzburgerland is ons echter al meer opgevallen dat de gidsen behoorlijk vlot zijn. Onze dame hier in Hohenwerfen houdt ook nog eens rekening met de start van de roofvogelshow, die er slechts twee of drie keer per dag is. Onze tour vertrekt slechts een dik half uur vóór de eerstvolgende show, dus de gids kletst in flink tempo verder. Geen enkel probleem voor ons, zo gaat alles eens in ons tempo, haha.

Na aankomst Hohenwerfen met rondleiding meeVanaf de binnenplaats van Hohenwerfen start de rondleiding

Het mooiste deel van de tour blijkt aan het eind van de rondleiding te zijn, als we eventjes rond kijken vanuit de klokkentoren. We zien het in perfecte staat zijnde kasteel, met haar grijze muren, rode luiken en leistenen daken. Je zou er elk moment verwachten een ridder om de hoek te zien verschijnen. De groen beboste bergen, met de kale rotsen van de Hochkogel-berg zijn de ideale achtergrond. Dat onze gids de enorme bel in de toren voor ons luidt, horen we eigenlijk amper. We zijn veel te druk bezig met genieten van het uitzicht. Vanaf dit hoogste puntje van de burcht moeten we dan afdalen naar het allerlaagste. De roofvogelshow wordt gehouden op het grasveld helemaal beneden. We horen het trompetgeschal al als we over het ongelijke keienpad door de poort naar beneden lopen.

Als we aankomen op de plek aankomen op het heuvelachtige grasveld in de zon, zien we honderden andere bezoekers al klaar zitten. Gauw ploffen we erbij, op vrijwel het enige stukje groen dat er nog over is. Nog net op tijd, want met meer trompetgeschal wordt de eerste vogel aangekondigd. Onze plekjes blijken precies in het centrum van de actie. Al gauw scheren de valken, arenden, adelaars en gieren over onze hoofden. We voelen de lucht verplaatsen en af en toe misschien zelfs een vleugel! Pal voor onze neus krijgen de dieren stukken vlees aangeboden, dat aan een touw is vastgemaakt dat wordt rondgeslingerd boven de hoofden van hun begeleiders. Al vliegend pikken de vogels hun lekkere hapjes er vanaf. Deze wervelende show is echt het hoogtepunt van ons bezoek aan Hohenwerfen.

hoogtepunt dagtrip Werfen - roofvogelshow HohenwerfenHoogtepunt van een dagtrip Werfen – de roofvogelshow Hohenwerfen

Na de roofvogelshow betrekt de lucht snel en valt er een flinke bui. Wij vluchten naar binnen, waar een tijdelijke tentoonstelling over heksen blijkt te zijn. Vier kleine verdiepingen vol leren ons meer over heksen uit de geschiedenis en de moderne heks, over maskers en kruiden van sjamanen uit Afrika en Azië en de heksenverbrandingen uit de Middeleeuwen. Dat laatste deel is voor kinderen wat minder geschikt. Gelukkig is er speciaal voor hen wel een interactief deel, waarbij ze op een bezemsteel voor het kasteel kunnen vliegen en een nogal domme heks allerlei spreuken kunnen laten doen.

Gek genoeg blijven de spelletjes van vroeger altijd boeien. Na de heksententoonstelling snellen onze kinderen dan ook naar het stelt lopen, ring werpen en kegelen op de binnenplaats van de burcht. Na een half uurtje spelen hebben ze er nog steeds geen genoeg van, maar er staat nog een activiteit op het programma van onze dagtrip Werfen. Aangezien de middag inmiddels al ver gevorderd is, nemen we daarom de lift naar beneden. Een paar minuten later parkeren we onze auto bij de plaatselijke VVV.

dagtrip Werfen met kinderenEen dagtrip Werfen is juist met kinderen erg leuk

Sluit je dagtrip Werfen af met de Sound of Music Trail

Een activiteit die perfect is om je dagtrip Werfen mee af te sluiten is het lopen van de Sound of Music Trail. De start van de trail is in het centrum van Werfen, maar al gauw verlaat je de bebouwde kom. Een poort markeert de start van de echte Sound of Music trail, die bergopwaarts voert, over een smal bospad. Het uiteindelijke doel is de plek op een alm waar een deel van het nummer “Do re mi” is opgenomen. Dit lied kennen onze meiden al van de musicalles van de oudste. Tijdens de start van onze wandeling kunnen alle aanwonenden van het pad daar dan ook van mee genieten. 🙂

De uitzichten op Burg Hohenwerfen worden al gauw steeds beter en na een paar honderd meter klimmen komen we een houten muziekinstrument tegen met stukjes metaal, die met wat fantasie “Do re mi” laten horen. Na een uitzichtpunt over Werfen komen we een houten Sound of Music puzzel tegen, waarmee we zinnetjes uit “Do re mi” kunnen maken. Tenslotte komt het bospad uit op een uitgestrekt weideveld, waar we een geweldig uitzicht over de bergachtige omgeving en de burcht hebben. Dé plek waar de film is opgenomen is gemarkeerd met een houten hek. Daar binnen staan wat bankjes en een zuil met een foto van de betreffende scène van de film erin. Als je er doorheen kijkt zie je Maria en de zeven Von Trapp kinderen tegen de echte achtergrond.

Sound of Music Trail WerfenSound of Music Trail – perfecte afsluiting van een dagtrip Werfen

Onze meiden hebben weinig oog voor de zuil en trekken zich ook weinig aan van de afrastering. Ze dansen op blote voeten in het gras hun eigen versie van The Sound of Music. Ondertussen is de lucht helemaal open gebroken en het is heerlijk hier in het zonnetje. We zien zelfs de grot van Eisriesenwelt en de kabelbaan er naartoe. Na een half uurtje op de alm lopen we de anderhalve kilometer van de trail in omgekeerde volgorde terug. Dit is echt een heerlijke activiteit om je dag in Werfen mee af te sluiten, ook als je The Sound of Music niet gezien hebt.

Accommodatie Werfen of Salzburgerland

Onze eerste week in Salzburgerland slapen we in een appartement in de buurt van Eben im Pongau. Daarna verhuizen we naar een appartement in Scheffau am Tannengebirge, omdat we van daaruit wat dichter bij Salzburg zitten. We bezoeken Werfen tijdens onze wisseldag van het ene naar het andere appartement. Vanuit het eerste appartement is het slechts een kwartiertje met de auto naar Werfen. Na onze dagtrip Werfen zijn we in twintig minuten in onze nieuwe accommodatie. Beiden zijn daarom perfect voor wie een dagtrip Werfen doet. Slaap je liever in Werfen zelf? Dat kan ik me voorstellen, want het is een sfeervol dorpje en een mooie uitvalsbasis in Salzburgerland. In dat geval is dit kleinschalige hotel in een typisch Oostenrijks huis een fijne, goed beoordeelde plek.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

18 reacties op “Te gekke dagtrip Werfen Salzburgerland Oostenrijk

 1. Marcella zegt:

  Wat een tof gebied! Die ijsgrot is echt magisch joh, ziet er heel tof uit! Wij hebben dit dorpje gemist tijdens onze roadtrip Salzburgerland. Jammer, want ziet er tof uit. Hohenwerfen is ook top!

  • Yvonne van der Laan zegt:

   Wij hebben ook genoten van de wandeling er naartoe, behalve het laatste stuk.. dat was toch enigszins spannend, omdat een paar weken daarvoor een jongen door vallend puin was geraakt op die plek. Dat maakte dat we er met een redelijk dubbel gevoel liepen.

 2. Gundi zegt:

  Die grootste ijsgrot lijkt me echt de moeite om te bezichtigen. Die spelletjes lijken me ook super leuk voor de kids.En wat ik zeker zou doen is de Sound of Music Trail. Dat is pure nostalgie zeg. Leuk

 3. Jenny zegt:

  Ohhhhh, wat een mooie plek. Ik vind zowel het kasteel gaaf, als de ijsgrot, als de omgeving…. ik kan echt niet kiezen!

  De foto van de meiden met lampjes in de grot ziet er sprookjesachtig uit.

 4. DutchieontheRoad zegt:

  Nog nooit van gehoord, maar lijkt me geweldig. Ik kan de ‘Sound of Music’ dromen, haha. De grotten lijken me erg gaaf en ga ik zeker onthouden. Gelukkig heb ik geen hoogtevrees dus de kabelbaan zal geen probleem zijn 🙂

 5. Marcel zegt:

  Een aantal plekken uit dit artikel had ik vorig jaar genoteerd voor onze vakantie in Oostenrijk. Maar omdat er zoveel te doen was in de plaats waar wij zaten, zijn we niet op pad geweest. En als ik dit lees en je prachtige foto’s zie, dan heb ik daar wel een klein beetje spijt van. Het plan is om dit jaar wederom naar Oostenrijk te gaan, dus wie weet komt het er deze keer wel van.

  • Yvonne van der Laan zegt:

   Ik kan me voorstellen dat je er niet aan toe kwam. Ik was ook echt aangenaam verrast dat er zoveel te doen en zien is op relatief korte afstand in Oostenrijk. Voor de plek waar wij zaten geldt dat namelijk precies net zo. Komende zomer zitten we er als het goed is ook weer een aantal dagen.

 6. Kirsten zegt:

  Jeetje wat ziet die ijsgrot er gaaf uit zeg!! Dat lijkt me ook wel wat. Alhoewel die steile kabelbaan niet als het meest relaxte ritje klinkt. 😉 En wat leuk die Sound of Music trail! Mijn man zou ik er denk ik wat minder blij mee maken (alhoewel die uitzichten!), maar heerlijk die muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *