street art in Wroclaw

de gaafste street art in Wrocław spotten met mijn tips

De street art in Wrocław is moeilijk te missen. Er zijn zoveel toffe kunstwerken, verspreid over de stad. Naast kabouters zoeken is street art spotten in Wrocław daarom ook een erg leuke bezigheid. Ook een erg tijdrovende bezigheid trouwens. Ik geloof dat ik in totaal zeker vier tot vijf uur op zoek ben geweest naar street art in Wrocław en ik heb bij lange na niet alles gezien. Wat het lastig maakt, is dat werken ook geregeld verdwijnen. Wrocław is als geen ander een stad in ontwikkeling. Er zijn veel bouwputten en overal waar nieuwbouw verrijst, verdwijnen oude panden én de schitterende murals. Gelukkig komen we ook steeds weer nieuwe werken bij. Ga je mee op zoek naar street art, in deze relatief onbekende stad in Centraal Europa?

Eerste street art in Wrocław rond Most Grunwaldsi

Hoewel de street art in Wrocław over het algemeen wat verspreid ligt, vind je in de omgeving van Most Grunwaldski een hele verzameling. Daarom begin ik mijn zoektocht daar. De voetgangerstunnel aan de westkant van deze brug zit er helemaal vol mee. Hoewel het om allemaal losstaande werken gaat, lijkt het wel één geheel. Ook op een aantal gebouwen aan het braakliggende stukje grond aan diezelfde kruising is street art aangebracht. Het gaat hier om twee enorme murals. De één is een Netflix reclame en de ander is van een kunstfestival voor het zingen in het theater. Dit festival vindt elk jaar in Wrocław plaats. Hoe lang beide gebouwen nog op de huidige plek zullen staan, vraag ik me af. Er is in de omgeving al veel gesloopt.

Most Grunwaldski street art WroclawMost Grunwaldski aan de rand van het centrum van Wrocław

Street art aan de noordoost kant van het centrum

Aan de noordoost kant van Wrocław was tot een paar jaar terug heel wat meer street art te vinden. Helaas is hier flink met de sloophamer gemaaid en is Wyszyńskiego nummer 5 vrij eenzaam overgebleven op een plek waar eerst vier werken vlak bij elkaar te zien waren. Vanuit Most Grunwaldski is het een minuut of tien lopen naar Wyszyńskiego #5. Dit is een van de eerste muurschilderingen van Wrocław. Het is gemaakt als onderdeel van de MURALIA-campagne en -wedstrijd. De bonte verzameling gebouwen laten zien hoe zo’n kleurrijke stad Wrocław is.

Even om de hoek, aan Sienkiewicza is een ander werk. Deze muurschildering is gemaakt als onderdeel van de WrOpenOp-campagne, die tot doel had om openheid en gelijkheid onder de inwoners van Wrocław te bevorderen. Ongeveer een kilometer verderop, aan dezelfde Sienkiewicza, maar officieel aan de Mieszka I, komen we een kunstwerk tegen dat flink vervaagd is, maar nog steeds erg tof. De muurschildering is gemaakt ter gelegenheid van het Brave Festival in 2015.

street art Wroclaw noordoosten centrumstreet art Wroclaw ten noordoosten van het centrum

Street art rondom de Oder

De Oder stroomt net ten noorden van het centrum van Wrocław langs. Op Wyspa Slodowa, één van de eilanden midden in de rivier, was voorheen een hele verzameling street art te vinden. Tegenwoordig staat er hier alleen maar hippe nieuwbouw en meer woningen en hippe café’s en restaurant staan in de planning. Eén van de tofste restaurants die er nu al zijn, heeft een dakterras met mooi uitzicht over het eiland én hele gave kunst op het complete plafond van de benedenverdieping. Helaas is op het moment van schrijven niet duidelijk of dit restaurant de Coronacrisis zal weten te doorstaan. De deuren zijn voor nu in elk geval (tijdelijk?!) gesloten.

Aan de overkant van het water, op de noordoever van de Oder, is op de hoek van Drobnera en Łokietka een toffe mural te zien. De muurschildering getiteld “De poort naar Nadodrza” is ontworpen door een student van de Wrocław Academie voor Schone Kunsten, Michał Węgrzyn. Zijn ontwerp won in januari 2013 bij een online stemming, goed voor 8.615 stemmen.

street art rond Wyspa Slodowastreet art rond Wyspa Slodowa

Om de hoek, aan de rechterkant van de Wladyslawa Lokietka, is de voorgevel van de bibliotheek bedekt met geschilderde boeken. Aan de achterkant van dit gebouw, te bereiken door een passage, vind je meer lokale street art en een grote, recent geverfde mural. Afgebeeld is Marek Krajewski, een bekende Poolse schrijver.

street art Wroclaw ten noorden van de Oderstreet art Wroclaw ten noorden van de Oder

Iets verder naar het westen, nog altijd vlak naast de Oder, vind je een verzameling street art dicht bij elkaar. Het is even zoeken, maar in een klein zijstraatje van de Staznicsa, vind ik politieke kunst, naar aanleiding van de honderdste geboortedag van Willy Brandt en heel veel graffiti er kris kras overheen geplaatst. Blijkbaar zorgt een dergelijk onderwerp ervoor dat iedereen graag z’n zegje wil doen en er iets aan toe wil voegen.

Een grote mural siert de toegang tot dit straatje. De muurschildering is gemaakt ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Willy Brandt’s geboorte, georganiseerd door het Centrum voor Duitse en Europese Studies van de Universiteit van Wrocław. Dat Wrocław een bruisende studentenstad is, kun je op plekken als dit ook goed in het straatbeeld zien. Overal zijn kleine cafeetjes en eettentjes en er is genoeg levendigheid.

graffiti rond de mural ter ere van Willy Brandtgraffiti rond de mural ter ere van Willy Brandt

Even verderop, bij de kruising met Pomorski, een werk van Eric Il Cane. Hij maakte dit tijdens de eerste editie van het OUT OF STH-project, georganiseerd door de BWA-galerie. Deze mural doet me denken aan de Belgische artiest ROA, van wie ik al heel wat werken gezien heb in andere Europese steden.

Schuin aan de overkant valt mijn oog op twee werken boven elkaar. Onderaan op de zijgevel van Cafe Rozrusznik de muurschildering van Anka Mierzejewska XY, die medio juni 2015 gemaakt is. Er boven de muurschildering van straatartiest Blu, die in 2008 door hem is gemaakt. Het is een van de werken die zijn gemaakt als onderdeel van de BWA-galerijcampagne. Wij vinden het vooral heel tof dat de ramen van het pand onderdeel zijn van deze street art.

street art Pomorski Most WroclawStreet art rond Pomorski Most vlakbij het centrum van Wroclaw

Street art in Wrocław centrum

In het centrum beperkt de street art in Wrocław zich tot nauwelijks een handvol grote murals, waarvan er enkele al door de sloophamer ontdekt zijn, en wat kleinere werken. Op de kruising van Kotlarska en Kuznicza vind je zowel een grotere mural, als een erg leuk kleiner werk. De mural op de zijkant van het Universiteitsgebouw is wel al behoorlijk vervaagt, maar nog steeds een boeiend kunstwerk om naar te kijken. De oude heer, die aan de overkant op een dichtgemetseld raam is aangebracht is even zoeken, als je oog er niet direct opvalt. Op de hoek van de Rejs-pub vind je een aantal kleine zwart-wit werken en in de passages rond het stadhuis vind je een aantal kleurrijke kunstwerken.

street art Wroclaw centrumstreet art Wroclaw centrum

Street art vlakbij Wrocław Zoo

De dierentuin van Wrocław is wereldberoemd. En niet voor niks. Ben je er toch, dan loont het om de studentenflats even verderop te zoeken, voor de tofste street art van dit deel van Wrocław. De onderste etage van de flats zijn bedekt met uiteenlopende werken, met blauw als basiskleur. Loop, als je met de rug naar de dierentuin staat, rechtsaf en passeer de Biedronka. Zo’n honderd meter verder aan je rechterhand vind je de flats.

street art Wroclaw Zoo

Ook street art in Wrocław spotten met kinderen? Neem als het even kan stepjes voor ze mee. De afstanden zijn soms best groot en zo blijft het voor iedereen leuk. Maak wel duidelijke afspraken waar ze moeten stoppen en wachten: Wrocław is best een drukke stad.

Meer street art in Wrocław

Zoals gezegd heb ik nog maar een klein deel van de street art in Wrocław gezien. Ten westen en zuiden van het centrum zijn nog veel meer mooie murals en kleinere werken. En in de buitenwijken vind je ook genoeg. Er zijn de afgelopen jaren regelmatig projecten geweest, waarbij verschillende kunstenaars hun kunstwerken aan de stad hebben mogen toevoegen. Bovenstaande kunstwerken heb ik allemaal gezien tijdens één lange, warme wandeling vanaf de tramhalte Most Grunwaldsi. Behalve de street art in de omgeving van de Wrocław Zoo. Wij sliepen net een straat achter de studentenflats met de kunstwerken, dus we konden er elke dag van genieten zodra we op pad gingen.

Wil je meer street art zien in Wrocław en ook verder buiten het centrum op pad, dan kan ik het huren van een elektrisch stepje of een fiets aanraden. De elektrische stepjes zijn er genoeg en je kunt je daarmee snel en makkelijk door Wrocław verplaatsen. Goedkoop is deze manier van transport niet. De tram is een voordeliger en ook erg fijn alternatief. Deze kaart heeft mij geholpen bij het spotten van streetart in Wrocław, maar ik liep er wel tegenaan dat niet alle kunstwerken er meer waren. Maar is dat niet juist de charme ervan?!

Houd je van street art spotten als je op stedentrip in Europa bent? Dan kan ik Valencia, Wenen en Tirana van harte aanbevelen. In ons eigen land is Heerlen Limburgs mural hoofdstad. In een apart blog deel ik de tofste steden in Europa om street art te spotten.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

4 reacties op “de gaafste street art in Wrocław spotten met mijn tips

 1. jan zegt:

  zeer leuk ! En prachtige foto’s . En die kaart is bijzonder handig . Wij hebben dat laats ook gedaan in Londen. We hebben toen onze tocht gekoppeld aan de Komoot app, , kun je later de tocht delen met bijbehorende foto’s

  Hartelijk dank, we gaan het over drie weken zeker zelf doen.

  • Yvonne zegt:

   Oh, dat ga ik volgende keer eens proberen, koppelen aan een app. Veel plezier in Wroclaw. Het zijn best hele afstanden, dus hopelijk is het niet te warm

 2. reisgelukjes zegt:

  Wow, wat een ontzettend leuk idee om streetart te spotten in Wroclaw. Toen ik er was heb ik dat niet gedaan, maar de volgende keer toch maar wel doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *