Gosausee Oostenrijk

De oogverblindende Gosausee niet ver van Hallstatt

De Gosausee is een oogverblindend mooi meer in Oostenrijk, niet ver van Hallstatt. Alle tinten blauw en groen, spiegelglad water, worden omgeven door groene heuvels en kale rotsen. In de verte lonkt de Dachsteingletsjer, een enorme ijsmassa bovenop meer ruige, kale rotsen. Ondanks dat wij een bezoek aan de Gosausee eigenlijk willen combineren met een kijkje in het wereldberoemde Anna en Elsa –dorpje Hallstatt, besluiten we ter plekke anders. De drukte in Hallstatt is ons, zelfs op een relatief rustige dag, too much en dus keren we om en gaan voor een dagtrip naar de Gosausee. Achteraf gezien is een volledige dag bij de Gosausee een veel beter idee. Zeker als je ook de Hinterer Gosausee wilt zien.

Vorderer en Hinterer Gosausee

De Vorderer Gosausee is het eerste bergmeer dat je ziet, zodra je de auto geparkeerd hebt en de Gasthof Gosausee voorbij loopt. Ongetwijfeld zul je even nodig hebben, om zoveel moois in je op te nemen, voordat je aan je wandeling rond het meer begint. Ik hou enorm van ruige, kale berglandschappen, dus de rotspunten van de Gosaukamm aan de rechterkant vallen mij als eerste op. Ook de Dachsteingletsjer, die in de verte boven het meer uit torent springt in het oog. Loop je een rondje om deze Vorderer Gosausee zonder te stoppen, wat eigenlijk gewoon niet mogelijk is, dan zou je ongeveer een uur nodig hebben. Wij zijn, inclusief verschillende zwemstops, ongeveer drie uur zoet met deze wandeling.

Hallstatt en GosauseeNa een flitsbezoek aan Hallstatt gauw naar de Gosausee

Begin je vroeg en ben je fit? Dan is een wandeling naar de Hinterer Gosausee, via het Gosaulacke een aanrader. De wandeling is niet lastig, omdat deze grotendeels vlak is, en ongeveer twaalf kilometer in totaal. Alleen het laatste deel naar de Hinterer Gosausee klim je flink. Als je goed doorloopt, ben je voor het hele rondje dik drie uur onderweg. Geniet je graag wat langer van de omgeving, of maak je veel foto’s, reken dan op vier uurtjes. Zwem je onderweg nog even in de Vorder Gosausee, dan heb je aan deze omgeving een hele mooie dagtrip.

Zowel aan het begin van de Vorder Gosausee, als bij de Hintrer Gosausee tref je horeca aan. De rustieke Hohe Holzmeisteralm bij de Hinterer Gosausee is een welkome rustplek na de klim en vanaf het terras van Gasthof Gosausee heb je een geweldig uitzicht over de Vorder Gosausee en kun je nagenieten van je wandeling.

De start langs het meest fotogenieke deel van de Gosausee

Doordat wij in eerste instantie naar Hallstatt rijden, voor een kijkje in dit alom geroemde plaatsje, verliezen we voor ons gevoel veel tijd. Nadat we de auto ver buiten het stadje geparkeerd hebben en daardoor eerst een half uur gelopen, krijgen we al gauw door dat deze plek ons helemaal niet kan bekoren. We keren om, maar zijn pas tegen elf uur bij de Gosausee. Daar zijn de parkeerplekken dichtbij het meer natuurlijk allemaal al vol. Nadat de meiden en ik alvast aan een eerste verkenning zijn begonnen en Peter de auto probeert kwijt te raken, is het al bijna middag. We kiezen ervoor om de linkeroever van het meer te nemen, zodat we zicht blijven houden op de fotogenieke Gosaukamm aan de overkant. Vergeet niet om elke twee stappen achterom te kijken, want het uitzicht richting Gasthof Gosausee is fantastisch.

start wandeling GosauseeStart van ons rondje Gosausee via de linkeroever: kijk achterom!

Terwijl de dames zwemmen, op één van de meest fotogenieke plekken waar we deze vakantie een verfrissende duik nemen, weet Peter ons weer in te halen. Tijd om te beginnen aan de rondwandeling, ook al houdt de oudste liever haar bikini aan. 🙂 Al gauw zijn we bij één van mijn favoriete delen van de wandeling. Het pad volgt de rotswand die tot dicht langs het water komt. Ooit zijn de rotsen zelfs wat uitgehakt, om ervoor te zorgen dat de veel kleinere auto’s van die tijd konden passeren. Tegenwoordig past dat niet meer en dat is maar goed ook. Zo kunnen we in alle rust genieten van deze fijne plek. Boven ons hoofd horen we klimmers, die een beginnersroute volgen.

In de zomermaanden ben je om elf uur echt te laat om een parkeerplek binnen tien minuten loopafstand van de Gosausee te vinden. Sterker nog, rond die tijd is de kans groot dat je minstens een half uur extra moet lopen naar het meer en de weg loopt schuin omhoog. Kom daarom zo vroeg mogelijk.

zwemmen en wandelen GosauseeNa het zwemmen komen we bij mijn favoriete stuk van de Gosausee

Een uitgebreide stop bij het achterste deel van de Gosausee

Wat verderop staan meer bomen en struiken aan de rand van het meer, maar telkens zien we het groenblauwe water er tussendoor. Verder naar achteren lijkt de Vorderer Gosausee minder diep en is de oever wat moerassiger. Rotsblokken liggen hier en daar in het water en er zijn meer waterplanten, waardoor de kleur wat groener is. Zodra het struikgewas wat wijkt en we via het gras de waterkant bereiken, zien we hoe mooi het ook hier weer is. Kijkend in de richting waar we vandaan komen zien we nog altijd de Gosaukamm aan de overkant van het water en in de verte Gasthof Gosausee. Draaien we ons de andere kant op, dan zien we de Dachsteingletsjer ineens een heel stuk dichterbij.

Een gezin met zes kinderen, door ons direct de Von Trapps gedoopt, plonst even verderop het water in. Wij strijken hier opnieuw neer. Al gauw hebben de kinderen door dat er hier kikkers in overvloed zijn. In no time hebben ze er tientallen gevangen. En weer vrijgelaten natuurlijk. De rotsen aan de waterkant zijn perfect om te picknicken met de lunch uit onze rugzak. Een eendenfamilie heeft ons al snel in de gaten en schuift gezellig aan.

achterste deel GosauseeHet achterste deel van de Gosausee met zicht op de Dachsteingletsjer

Bos en water, maar altijd vlak bij het meer

Na de lunch en wat gespetter van de dames in het ondiepe deel van het meer, vervolgen we onze route. We lopen nu echt door het bos, een naaldbos met hier en daar grote rotsblokken. De grond naast het pad is drassig en het meer is nooit ver weg. We passeren de afslag naar de Hinterer Gosausee, maar voor ons is het echt te laat daar nog naartoe te lopen. We vervolgen onze route dus langs de andere oever, waarmee de terugweg voor ons begint.

Aan de linkerkant van het pad wordt de omgeving steeds vochtiger en we passeren een beekje en verschillende kleine watervalletjes. Soms druppelt het water echt de berg uit, maar hier en daar zijn de stroompjes uitbundiger. Als we het bosgebied achter ons laten voelen we ineens een enorme kouvlaag. Wat blijkt: de grond van de berg naast ons is ijzig en “ademt” als het ware over het pad heen. Het is echt maar een heel klein stukje, dan wordt het weer warmer, zo apart.

groen rond de Gosausee Groen rond de Gosausee

De laatste meters en nog even een ijsje

Het laatste deel van de wandeling volgen we de groene, heuvelachtige graslanden op de oever van het meer. Koeien grazen en we zien dat er een tweede horecagelegenheid is. De Seeklaus of Klackl Alm ligt pal voor de Gosaukamm en heeft zodoende aan alle kanten een prachtig uitzicht. Een prima plek om een drankje of ijsje te doen en een heerlijke wandeling rond de Gosausee af te sluiten. Van hieruit wandel je in vijf minuten terug naar de parkeerplaats, mits je de mazzel hebt gehad om vooraan te parkeren.

Gosausee praktische tips

De wandeling rond de Vorderer Gosausee is nog geen vijf kilometer lang en nagenoeg helemaal vlak. Het pad is verhard en daardoor ook prima te doen met een kinderwagen. Tijdens onze wandeling rond de Gosausee komen we dan ook genoeg jonge gezinnen tegen.

GosauseeHet pad rond de Gosausee is prima geschikt voor kinderwagens

Of je met de klok mee of tegen de klok in rond de Gosausee loopt, maakt eigenlijk niet uit. In de zomermaanden is het in de ochtend nog het koelste, dus kun je het beste dan over de minder beschutte linkeroever lopen. Vrijwel de hele dag heb je tegenlicht als je vanaf de linkeroever de meer fotogenieke rechterkant met de Gosaukamm wilt fotograferen. Alleen in de vroege ochtend staat de zon daarvoor nog goed. Die komt zo’n beetje boven de Dachsteingletsjer op. Wil je die gletsjer fotograferen met de Gosausee op de voorgrond, dan kun je dat dus het beste in de late middag doen, vanaf Gasthof Gosausee.

Wil je de Gosausee vrijwel helemaal voor jezelf hebben? Overnacht dan in Gasthof Gosausee. Hoe tof is het, om ’s ochtends je bed uit te stappen en de nevel boven het meer te zien optrekken? Huur één van de roeibootjes voor een magisch tochtje over het nog stille meer! Overnacht je hier, dan heb je wellicht ook tijd om de Gosaukammbaan te nemen en het meer vanaf een hoger standpunt te bewonderen. Vanaf het topstation van de Gosakammbaan kun je prachtige wandelingen maken. Aan het meer zul je niks te kort komen, want ondanks dat je midden in de natuur bent, is er genoeg te krijgen bij de horeca aan het startpunt van de wandelroute rond het meer.

natuur maar ook horeca bij GosauseeOverweldigende natuur maar ook horeca bij de Gosausee

Tenslotte de beste tip: rijd altijd door tot het eind van de doodlopende weg die bij de Gosausee eindigt als je een parkeerplek zoekt. Ook later op de dag kun je daar geluk hebben en een plekje dichtbij het meer vinden. Waar het eerst nogal uitzichtloos lijkt, heeft Peter uiteindelijk bij een tweede rondje de mazzel dat er een ander gezin juist vertrekt als hij komt aanrijden. De meiden en ik springen net het meer in, als hij ons alweer inhaalt en zich bij ons kan voegen.

Ik denk dat de Gosausee, samen met de Jägersee en de Tappenkarsee, één van de allermooiste meren van Oostenrijk is. Heb je nog tips voor andere meren die we een volgende keer zeker moeten bezoeken?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

6 reacties op “De oogverblindende Gosausee niet ver van Hallstatt

  1. Denise zegt:

    Schitterend! Heel fotogeniek inderdaad. Het lijkt me geweldig om daar te wandelen en als je het voor de kinderen kunt afwisselen met zwemmen is dat helemaal fijn ja. Het doet me ook denken aan een mooi meer in de Franse Alpen waar ik eens was toen de kinderen nog heel klein waren. We wandelden daar ‘omheen’ en gingen daar ook zwemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *