Komende zomer gaan wij opnieuw met onze eigen auto naar de gastvrije Balkan. We hebben voorheen ook twee reizen naar Kroatië gemaakt met de eigen auto, maar dat is niet precies een rondreis door de Balkan. Kroatië is toch het land dat het dichtst bij ons eigen land ligt en qua voorzieningen en wegen niet heel veel anders dan andere Zuid-Europese landen. Afgelopen zomer en ook komende zomer opnieuw reizen we met onze auto een flink stuk door de Balkan, ook door landen die minder ontwikkeld en een stukje verder rijden zijn. Met deze tips wil ik iedereen die ook met de eigen auto naar de Balkan gaat voorbereiden op die reis.
Heen- en terugweg naar de Balkan – tips voor de lange reis
Afhankelijk van waar in de Balkan je rondreis echt begint, is het toch zeker 12 tot 15 uur rijden tot je eerste stop in de Balkan. Wij vinden een uur of 8 wel een beetje de maximale reisafstand die leuk is op een dag. Daarom reizen wij in twee dagen, als we met de eigen auto naar de Balkan gaan. Ook op de terugweg overnachten we ergens halverwege. Voor veel bestemmingen is de omgeving van Salzburg in Oostenrijk, of de omgeving van München in Zuid-Duitsland een prima overnachtingsplek. Kies een accommodatie niet te ver van de snelweg, zodat je geen extra tijd kwijtraakt aan het omrijden naar je accommodatie. Reken trouwens op een 100 euro voor een vierpersoonskamer in een pension in één van de dorpen in deze omgeving, of voor één van de ketens met budgethotels.
Salzburg is een heerlijke stop op weg naar de Balkan of terug naar huis
Mocht je de tijd hebben, dan kun je ook je rondreis direct al vanaf de voordeur laten beginnen en in stapjes naar het zuidoosten rijden. Zo is het Lahntal in Duitsland een fijne plek om een aantal dagen rond te kijken. De romantische stadjes met vakwerkhuizen, zoals Marburg, zullen je zeker weten te pakken met hun charme. Verder zuidelijk vind je in Salzburgerland genoeg bezienswaardigheden voor minimaal twee weken. In een paar dagen kun je de highlights zien en een stedentrip Salzburg combineren met één of twee bergwandelingen.
Start je rondreis door de Balkan in Slovenië of Kroatië, dan kun je met een lange dag in de auto ook in één dag naar je eerste stop rijden. Overigens liggen deze twee landen officieel slechts voor ongeveer de helft in de Balkan. Alle andere Balkanlanden zijn verder weg. Houd er ook rekening mee dat de wegkwaliteit daar geregeld te wensen over laat. Je bent dan vaak langer onderweg dan je vooraf zou denken.
Varazdin in de Zagorje regio van Kroatië kun je in een uur of 12 bereiken vanuit ons land
Wegkwaliteit in de Balkan
Als wij met onze eigen auto uit de Balkan terug reizen, komen we erachter dat we niet zo goed voorbereid zijn als we dachten. Of eigenlijk hebben we er gewoon totaal niet bij stil gestaan dat je voor een rondreis door de Balkan met eigen auto iets zou moeten voorbereiden. Dat gaat prima, tot het moment dat we in een afgelegen gebied in het noorden van Bosnië en Herzegovina achter een vrachtwagen rijden. Die wijkt plotseling uit, maar zelf hebben we geen tijd meer om te reageren. Bam! Over een dikke kei. Dan sta je daar, met een lekke band in de bergen. Zonder bereik van wifi of telefoon. Geen reserveband mee en geen ander verkeer om hulp te vragen. Uiteindelijk is het goed gekomen, door een lieve wegwerker die wel bereik heeft met zijn lokale telefoon. Hij belt een vriend met een garagebedrijf en we kunnen een uur later alweer rijden. De schade is slechts een paar tientjes, maar dit had heel anders kunnen aflopen.
De wegen in de Balkan zijn vaak bochtig en van een minder glad wegdek voorzien dan thuis. Snelwegen zijn er nauwelijks en zodra het heuvelachtig of zelfs bergachtig wordt, liggen er geregeld keien op de weg. Houd daar rekening mee en bewaar afstand. Veel afstand. Verwacht zodra je buiten de gebaande paden reist dat het asfalt ook helemaal kan verdwijnen. Geregeld hebben we een aantal kilometer, of zelfs meer dan dat, over grindwegen gehobbeld. Dit wil je niet met je gloednieuwe auto doen.
De wegkwaliteit in de Balkan vergt enige voorbereiding
Vanwege de wegkwaliteit is een reserveband in de Balkan praktisch onmisbaar. Het is best reëel dat je een keer een lekke band rijdt en voor de spuitbus met drijfgas voor noodreparaties leek onze band te erg kapot. Inmiddels ligt er een reserveband achterin voor als we komende zomer opnieuw met onze eigen auto naar de Balkan rijden. Is het probleem groter dan een lekke band? In de praktijk ben je in de meeste gevallen sneller geholpen door lokale hulp in te schakelen, dan door een alarmcentrale te bellen. Vaak werken die met lokale partners en die zitten niet overal in de buurt. Ga vanwege de wegkwaliteit liever niet in het donker rijden in de Balkan, dat is vragen om gedoe waar je niet op zit te wachten.
De auto checken, inpakken en wegwezen
Onderweg naar de Balkan en ter plaatse maak je veel kilometers. In eerste instantie op de snelwegen van Duitsland en Oostenrijk. Eenmaal in aangekomen in de Balkan zul je vooral veel van de bochtige provinciale wegen zien. Zeker in de bergen zijn de wegen soms best uitdagend. Wel een prettig idee dat je auto onder al deze omstandigheden precies doet wat jij wilt en dat de reis veilig verloopt. Zorg in elk geval voor voldoende profiel op de banden en goedwerkende remmen, of laat bij je garage een uitgebreidere zomercheck doen.
Over sommige wegen in de Balkan wil je liever niet met je nieuwe auto
Twee gevarendriehoeken en van die felgekleurde veiligheidshesjes zijn verplicht om bij je te hebben. In sommige landen is het verplicht om er eentje te hebben voor elke inzittende. Daarom hebben wij er standaard vier mee. Een verbandtrommel is in sommige landen ook verplicht, maar in de Balkan vooral heel handig voor de meer afgelegen plekken die je zeker zult bezoeken. Je weet nooit wat je tegenkomt en wat er onderweg gebeurt. Dan kun je maar beter een basisset EHBO-spulletjes bij je hebben. Reservelampen zijn eigenlijk ook onmisbaar om bij je te hebben. Door het gehobbel op sommige wegen is de kans groter dat er eentje stuk gaat.
Wat je verder ook meeneemt, zorg zeker voor kleding voor alle weersomstandigheden. Wij hadden tijdens onze rondreis door Kroatië en Bosnië-Herzegovina 5 weken stralend zonnige en warm weer, maar de laatste 2 dagen sloeg het weer in de bergen om en was het nat en fris. Van andere reizigers horen we dat dit vaker voorkomt en wij vooral geluk hebben gehad dat we zoveel warme, zonnige dagen hebben gehad.
Onze eerste stop in Bosnië en Herzegovina, met warm en zonnig weer
Maar worden je velgen daar niet onder je auto vandaan gejat?
Meer dan eens is ons gevraagd of we dat wel aandurven, met onze eigen auto naar de Balkan op vakantie. Worden daar de velgen niet onder je auto vandaan gejat? Of verdwijnt je auto daar zelfs niet gewoon in haar geheel? Natuurlijk niet! We hebben ons zelden in Europa veiliger gevoeld dan op de Balkan. We zijn overal super gastvrij ontvangen en onze kinderen zijn nergens zo verwend als op de Balkan. De meeste mensen zijn er zo ongelooflijk gul, lief en behulpzaam.
Helaas hebben we in Bosnië en Herzegovina bij één van de meest toeristische plaatsen van het land ook een minder positieve ervaring gehad. Een georganiseerde bende heeft onze portemonnee uit de tas gevist, geld eruit gehaald en de portemonnee terug gestopt, keurig met rijbewijs er nog in en naast onze paspoorten. “Zelfs de dieven zijn er netjes”, grappen we achteraf nog weleens. Oneerlijke mensen zijn overal, maar je auto loopt echt geen enorm risico op de Balkan.
Blagaj, de toeristische plek in Bosnië en Herzegovina waar ons geld gestolen is
Tol vignetten
Voor landen waar je doorheen rijdt op de heenweg, zoals Oostenrijk en Slovenië, heb je een tol vignet nodig. In Oostenrijk kun je kiezen voor een geldigheid van tien dagen of twee maanden, waarbij twee keer tien dagen voordeliger is dan twee maanden. In Oostenrijk betaal je voor sommige tunnels, zoals de Karawankentunnel, nog extra tol. Slovenië heeft een vignet voor een week of een maand. En ook al rijd je er slechts 60 kilometer over de snelweg, op doorreis naar Kroatië, zoals wij, dan nog betaal je voor die volle week. Beide vignetten kun je al voor vertrek, digitaal aanschaffen. Voor Oostenrijk hier en Slovenië hier. Dat scheelt weer wachttijd bij een verkooppunt aan de grens. Het tol vignet voor Oostenrijk moet je wel minimaal 18 dagen voor vertrek kopen, i.v.m. het herroepingsrecht. Eenmaal in de Balkan betaal je tol voor bepaalde snelwegen en tunnels. Een vignet is verder nergens nodig.
Leuke routes met de eigen auto door de Balkan
Afgelopen zomer hebben we een rondreis door de Balkan gemaakt langs de onontdekte plekjes van Kroatië en een rondje door Bosnië en Herzegovina. In bijna 6 weken hebben we de mooiste plekken van deze twee landen ontdekt. Deze reis is echt een aanrader als je kennis wilt maken met de Balkan en al eens in bijvoorbeeld Kroatië of Slovenië hebt rondgekeken.
Onze route door Kroatië langs onontdekte plekjes was super
Komende zomer maken we een nieuwe rondreis met onze eigen auto naar de Balkan. We willen dan Servië en Montenegro combineren. We verwachten in Servië een zelfde soort ongereptheid als in Bosnië en Herzegovina en de natuur in Montenegro schijnt fantastisch te zijn. We zijn erg benieuwd. Voor deze rondreis hebben we 5 weken gepland. De route zal ik binnenkort hier delen. Heb je genoeg tijd, dan kun je Kosovo ook aan deze route toevoegen. Wij hebben er ooit een stukje van gezien tijdens een rondreis door Albanië en dat smaakte naar meer.
Een stukje verder rijden, dus met de eigen auto alleen te doen als je echt voldoende tijd hebt is een roadtrip door het noorden van Griekenland. Wij hebben zelf een rondje langs de indrukwekkende kloosters van Meteora, de kust bij Parga en Sivota, schiereiland Pilion en het bergachtige deel rond Zagoria gemaakt met een huurauto. Wat een afwisselende reis was dat!
ik ben nu in Kroatie, op weg naar Griekenland. Kpn dekt Albanie, Montenegro, Bosnie, Servie niet omdat ze niet bij de eu horen. Ik heb wel internet nodig. Hoe hebben jullie dat gedaan?
Wij hebben een lokale SIM-kaart gekocht, maar waren in elk land enkele weken. Kan me voorstellen dat je er maar kort bent als je onderweg bent naar Griekenland.
Hoi Yvonne, wij zijn aan het kijken om eventueel een rondreis te maken in de Balkan. Maar ik heb een probleempje, houd niet zo van tunnels. Kun je die een beetje omzeilen, of moet je echt door veel (lange) tunnels daar?
In mijn herinnering zijn er niet veel lange tunnels. Als ze er zijn (ik herinner me in Bosnië en Herzegovina wel tunnels) zijn ze echt niet zo lang, hooguit een paar honderd meter. Veel plezier!
Hoi Yvonne,
Wij, gezin (met 2 kinderen), willen over 2 weken naar Montenegro met de kleine camper van mijn schoonouders. Gaan jullie dit jaar of zijn jullie al geweest? Hoor graag tips!
Wij gaan dit jaar naar Servië en Montenegro. Zodra we terug zijn zal ik dit artikel weer updaten met info! Fijne vakantie voor jullie!
Ik heb nog heel weinig van de Balkan gezien, maar het lonkt wel.Twee jaren geleden maakte ik een roadtrip door Slovenië en dat smaakte zeker naar meer. Vooral Kroatië en Albanië staan hoog op mijn lijst om te ontdekken.
En dan te bedenken dat slechts een minuscuul stukje Slovenië tot de Balkan hoort. Wel een mooi land ook, voor zover dat we kunnen beoordelen van het weinige dat we er tot nu toe van gezien hebben.
Lijkt me heerlijk om in de balkan een roadtrip te maken als je lekker veel tijd hebt. Voor 3 weken ofzo zou ik de reis erheen te lang vinden en misschien toch liever vliegen en dan een auto huren. We handige tips! Ik wist ook niet dat de wegen daar op sommige plekken zo konden zijn.
Ja, dat snap ik.. voor 3 weken vind ik het ook te kort, maar wij zijn in de luxe positie dat we 5 tot 6 weken kunnen gaan. Dan is het goed te doen.