route Kirgizië rondreis

de meest afwisselende route door Kirgizië in 2, 3 of 4 weken

Een route door Kirgizië bepalen is nog niet zo makkelijk. Het land heeft zoveel mooie plekken en snel reizen is in Kirgizië geen optie. Slow travel is “the way to go” hier, omdat het land zo bergachtig is en de wegkwaliteit vaak te wensen overlaat. Wij maken een rondreis door Kirgizië langs adembenemende natuur, maar ook langs toffe markten en bijzondere cultuur. Dat laatste vind je zowel in de steden, als soms midden op het platteland. Nou ja, plat! We hebben het hier over één van de meest bergachtige landen ter wereld. Dat zorgt ervoor dat een route door Kirgizië deels afhankelijk is van de meest logische weg door die bergen. En van de tijd die je hebt! Onze eigen rondreis door Kirgizië duurde een maand, maar ik deel de meest afwisselende routes voor 2, 3 of 4 weken.

Route door Kirgizië voor een rondreis van 2 weken

Bishkek (1N) – Cholpon-Ata (2N) – Karakol (3N) – Naryn (3N) – Kochkor (4N) – Bishkek (1N)

Een rondreis door Kirgizië in 2 weken is zeker mogelijk, maar je kunt niet heel diep de bergen in gaan, vanwege de beperkte tijd. Toch kun je een mooi rondje maken, waarbij je zeker een goede indruk van het land krijgt en veel van haar schitterende natuur kunt genieten. Deze hele route door Kirgizië kun je maken met de Marshrutka. Dit zijn de lokale, witte minibusjes die (ongeveer) op vaste tijden heel het land door rijden.

kaart route Kirgizië 2 wekenOp deze kaart zie je bovenstaande route door Kirgizië in 2 weken

Vanuit de hoofdstad Bishkek kun je heel makkelijk naar het Issyk-Köl meer reizen. Maak onderweg naar het meer zeker een stop in Tokmok, waar je de stenen toren van Burana en de eeuwenoude Balbals kunt zien. De toren zijn de restanten van een 11e eeuwse minaret en Balbals zijn Middeleeuwse stenen grafsculpturen. Misschien is het uitzicht op de besneeuwde bergtoppen vanaf hier nog wel indrukwekkender dan de site zelf. Ben je in de gelegenheid om hier op zondag te stoppen, dan kun je de wekelijkse dierenmarkt bezoeken. Die je deze route door Kirgizië begin augustus, plan je reis dan zo dat je de jaarlijkse paardenspelen en roofvogelfestival in Jaychy Yurt camp kunt meemaken, georganiseerd door het CBT.

Rondom het meer zijn verschillende andere plekken die de moeite zijn om te ontdekken. Zo kun je in Cholpon-Ata wandelen naar een enorm veld vol Petrogliefen, waarvan er verschillende echt mooi bewaard zijn gebleven. Ook het museum over de historie van deze regio is een bezoek waard. In de zomermaanden kun je zwemmen in het meer.

Tokmok en Cholpon-Ata rondreis KirgiziëTokmok en Cholpon-Ata horen thuis in een rondreis door Kirgizië

Aan de oostkant van het Issyk-Köl meer ligt Karakol, een fijne plek om een aantal gave hikes in het Tien Shan gebergte te maken. Die naar Ak-suu Arboretum en rond Jeti-Ogüz zijn dagtochten die de moeite waard zijn. Bereid meerdaagse trekkings goed voor en neem een goede gids mee! Karakol heeft haar eigen veemarkt op zondag, waar boeren van heinde en verre op af komen. Tijdens een wandeling over de markt zie je handelaren druk in de weer met hun dieren. Bovendien is het echt een ontmoetingsplek voor de mensen uit de verschillende dorpen. Deze stop in je route door Kirgizië laat je absoluut opnieuw een tijdreis maken.

Vanuit Karakol reis je weer richting het westen, naar Naryn. Dit cowboystadje is de perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen door adembenemende landschappen. Vanuit Naryn maak je ook een hele gave dagtrip naar o.a. Tash Rabat, richting de grens tussen Kirgizië en China, bij de Torugurt pas. Tash Rabat is een oude caravanserai die in een prachtig groen landschap ligt, met heldere, snelstromende beekjes en bizarre rotsformaties. Om er te komen steek je eerst een weidse hoogvlakte over, met zicht op de magische, besneeuwde toppen van de Tien Shan.

Kirgizië NarynNaryn en de caravanserai Tash Rabat

Een paar uur noordwaarts vanuit Naryn ligt Kochkor. De meeste activiteit in Kochkor vind je rond de centrale markt in het stadje. Dit is ook een prima plek om tripjes te regelen naar de omringende bergen. Zo kun je te paard naar het kleine bergmeer Kol-Ukok, om daar te overnachten bij een nomadenfamilie. Ook tripjes naar het Song-kol meer kun je het best in Kochkor regelen. Je hebt privé vervoer naar het meer nodig, waar je in yurts kunt overnachten en kunt paardrijden rond het meer bij lokale families. Heb je het CBT festival in Jaychy gemist, dan is er eind augustus een festival met nationale paardenwedstrijden in Kyzyl-Oi. Vanuit Kochkor is Kyzyl-Oi goed bereikbaar.

Route door Kirgizië in 3 weken

Bishkek (1N) – Cholpon-Ata (2N) – Karakol (3N) – Naryn (3N) – Kochkor (3N) – via Song Köl naar Kazarman (3N) – Uzgen (1N) – Arslanbob (3N) – Bishkek (1N)

Wil je echt van het gebaande pad en heb je 3 weken te spenderen in hartje zomer, dan kun je je route door Kirgizië naar het westen uitbreiden. Met een week extra reistijd kun je in het midden van de zomer ook het afgelegen Kazarman bereiken. Dit deels verlaten mijnwerkersdorpje is een groot deel van het jaar afgesloten van de buitenwereld door de sneeuw. Voor Kazarman geldt dat de weg er naartoe minstens even tof is als de plek zelf. In de omgeving zijn geweldig mooie berglandschappen en echte avonturiers kunnen naar het “stone henge” van Kirgizië. De Petrogliefen van Saimaluu Tash zijn per jeep en paard te bereiken en één van de meest afgelegen Unesco sites die er zijn. Vanuit Kazarman reis je verder naar het westen door stadjes als Jalal-Abad en Uzgen. Daar kun je het mausoleum en de minaret uit de 11e en 12e eeuw bezoeken. Uzgen is één van de oudste stadjes van Kirgizië en dat merk je aan alles.

kaart route Kirgizië 3 wekenOp deze kaart zie je de uitgebreide route door Kirgizië in 3 weken

Arslanbob is het walnotenparadijs van Kirgizië. Dit pittoreske dorp is de perfecte plek om te genieten van de gastvrijheid van de Kirgizen. Of eigenlijk van de Oezbeken. Die wonen hier voornamelijk. Als je tussen alle uitnodigingen voor thee, vers fruit en zelf gebakken brood door tijd hebt kun je gaan hiken in de schitterende bergen rond het dorp, voordat je terug reist naar de hoofdstad Bishkek.

Vooral de route ten westen van Kazarman is echt slecht. Er zouden shared taxi’s en een enkele marshrutka moeten zijn tussen Naryn – Kazarman en Jalal Abad, maar toen wij in Naryn waren was daar weinig informatie over. Een privé taxi is behoorlijk prijzig, zeker omdat je de retourprijs zult moeten betalen. Combineren met Song-Köl is wellicht de beste optie.

Kirgizië Song-KölEén van de mooiste stops tijdens onze rondreis door Kirgizië is Song-Köl.

Route door Kirgizië in 4 weken

Bishkek (1N) – Cholpon-Ata (2N) – Karakol (4N) – Naryn (3N) – Kochkor (5N) – Kazarman (2N) – Uzgen (1N) – Osh (4N) – Arslanbob (3N) – Bishkek (1N)

Heb je nóg wat meer tijd, dan kun je je route door Kirgizië uitbreiden naar het uiterste zuidwesten van het land. Ook kun je wat langer in de omgeving van Karakol en Kochkor wandelen of je route net wat relaxter doen. In Osh is de Jaymaa bazaar dé plek waar al meer dan 2000 jaar handelaren hun waren aan de man brengen. In het centrum vind je kerken, moskeeën en nog volop murals en standbeelden uit het Sovjettijdperk. Vlakbij de stad vind je al indrukwekkende natuur, zoals de Abshir Ata waterval. Net wat verder weg zijn de landschappen in Kyrgyz Ata national Park wat minder ruig en hoog dan in de Tien Shan, maar minstens even mooi en puur. Voor een trekking door onherbergzame en ruige natuur kun je terecht in de Alay vallei.

kaart route Kirgizië 4 wekenKaart route Kirgizië in 4 weken – vanuit Osh kun je nog een aantal trips maken

Aankomst in hoofdstad Bishkek

Zelf zijn wij in Kirgizië gekomen door vanuit het westen van China de Irkeshtam pas over te steken, door mee te liften met vrachtwagens die deze route afleggen. Dit is een avontuurlijke ervaring, die we niet snel zullen vergeten. De kans is groot dat jij aankomt in Kirgizië op de luchthaven van de hoofdstad Bishkek. Momenteel zijn er vanaf Schiphol, Brussel en Düsseldorf vooral vluchten met Turkish Airlines en Pegasus. In beide gevallen maak je een tussenstop in Istanbul.

De afgelopen jaren is er best wat veranderd, want waar je tijdens onze rondreis door Kirgizië vrijwel helemaal afhankelijk was van slapen in homestays, zijn er inmiddels wat meer hotels en ook appartementen. Dat laatste is vooral erg handig en super betaalbaar als je met een gezin reist. De hotels zijn in het algemeen nog altijd te duur voor dat wat je krijgt. Reis je graag prijsbewust en lokaal, dan kies je dus nog steeds liever een homestay of guesthouse dan een hotel. Waar je ook slaapt, let op dat je een beetje een centrale accommodatie kiest. Bishkek is best een uitgestrekte stad. Dit guesthouse-achtige hostel met fijne kamers ligt op een fijne plek, heeft een tuin en krijgt lovende recensies. Dit appartement is net wat verder uit het centrum, maar wel een écht huiselijke plek, met zelfs een wasmachine.

Bishkek start route Kirgizië rondreisBishkek start en einde van vrijwel elke route door Kirgizië

In een dag kun je de bezienswaardigheden van Bishkek wel zien. Het Ala Too plein is niet te missen vanwege haar Sovjetuitstraling met pompeuze bouwwerken, zoals het nationaal museum. Het Panfilov park lijkt in haar geheel uit een giga tijdmachine te komen. De retro attracties van het pretpark horen eerder thuis in een museum en ogen niet allemaal even veilig, maar je kijkt hier echt je ogen uit. Ook elders waan je jezelf in Bishkek vaak terug in de tijd, qua gebouwen en vervoersmiddelen. Wandel of fiets dus zeker een dag door deze stad, voordat je echt aan je rondreis door Kirgizië begint.

Extra tips voor het bepalen van een route door Kirgizië

Op dit moment kunnen bezoekers van veel nationaliteiten visumvrij naar Kirgizië voor een periode van maximaal 60 dagen. Dat betekent dat je 2 maanden door het land kunt reizen zonder de extra kosten van een visum. Je zou bovenstaande route door Kirgizië dus nog kunnen uitbreiden en echt off the beaten track reizen.

Osh KirgiziëDe kleurrijke markt en omgeving van Osh in het zuiden van Kirgizië

Houd er bij het bepalen van je route door Kirgizië rekening mee dat sommige bestemmingen of wegen slechts een deel van het jaar toegankelijk zijn. De winter duurt in de bergen lang en plekken als Kazarman zijn alleen in juli en augustus bereikbaar.

Marshrutka’s rijden tussen vrijwel alle plaatsen, maar niet altijd even frequent. Informeer zodra je ergens aankomt direct wanneer de dag van vertrek de marshrutka’s rijden en regel zo nodig privé vervoer of tours zo snel mogelijk.

Het CBT is de beste manier om accommodatie te regelen buiten Bishkek en Osh. Zij hebben contact met families die kamers aanbieden en hebben vestigingen op veel van de plekken die ik noem in dit blog. Heb je vooraf nog geen slaapplek geregeld, ga dan bij het CBT langs zodra je aankomt. Zij kunnen je ook helpen om tours en excursies in Kirgizië te regelen.

bijzondere homestay in KyrgyzstanOnze meest bijzondere homestay: slapen bij nomaden aan Kol-Ukok

Tenslotte: wees flexibel en plan je route door Kirgizië niet te strak. Wij hebben in Kochkor een dag extra moeten wachten om te vertrekken naar Song-Köl, door slecht weer. Houd zeker rekening met een langere terugreis naar Bishkek, zodat je geen stress hebt of je de vlucht naar huis wel of niet zult halen.

Welke route door Kirgizië zou jij wel willen maken? Ben jij al eens in dit fantastische land in Centraal Azië geweest?

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!