Eisriesenwelt Salzburger land

Eisriesenwelt Salzburgerland – tips voor bezoek grootste ijsgrot ter wereld

Eisriesenwelt in Salzburger land is één van de hoogtepunten van onze laatste reis naar Oostenrijk. Ook onze kinderen noemen deze bezienswaardigheid bij hun leukste activiteiten van deze reis. Een bezoek aan Eisriesenwelt heeft wel enige voorbereiding nodig. Ik geef je tips die je bezoek makkelijker en aangenamer maken. Zo kom je ter plekke niet voor verrassingen te staan en kun je maximaal genieten van deze indrukwekkende bezienswaardigheid.

Eisriesenwelt – grootste ijsgrot ter wereld bij Werfen

Eisriesenwelt bevindt zich hoog boven het dorp Werfen. Rijd je er naartoe, dan zijn twee dingen zeker: je hebt een fantastisch uitzicht op Burg Hohenwerfen én de hellingspercentages zullen je auto laten zweten. En jou zelf misschien zo nu en dan ook. 😉 Toch wil je er zeker een kijkje nemen. Eisriesenwelt is de grootste ijsgrot ter wereld. Binnen in de berg vind je enorme ijsformaties, sommigen tientallen meters hoog. Als bezoeker ga je ongeveer een kilometer die grot in, onder begeleiding van een gids. Voor een kijkje in deze bijzondere grot, op de Hochkogel-berg boven Werfen, moet je wel echt wat over hebben. En dát is de reden dat je hier het best zo vroeg mogelijk kunt starten.

Eisriesenwelt de grootste ijsgrot ter wereldEisriesenwelt is de grootste ijsgrot ter wereld

Belangrijkste tips bij bezoek Eisriesenwelt – kom vroeg, boek online

Eisriesenwelt is een natuurlijke bezienswaardigheid, die op een lastig te bereiken plek ligt. Om te beginnen is de weg er naartoe echt smal en zoals gezegd op sommige plekken heel steil. Een grote, ruime parkeerplaats maken is aan het einde van die weg gewoonweg niet mogelijk. Kom je vroeg, dan parkeer je vooraan bij het bezoekerscentrum. Ben je later, dan zul je vooral in de drukke zomermaanden een flink eind naar boven moeten lopen, voordat je aan de kassa bent. Dat is balen, want vanaf daar volgt een flinke klim naar de kabelbaan, waarna je nogmaals een flink stuk omhoog moet lopen. Hoe later je komt, hoe warmer de klim op zomerdagen bovendien zal zijn. Tenslotte is de rij voor de kabelbaan in juli en augustus doorgaans lang, als je tussen tien en twee bent. Zorg dat je voor die tijd bij de kassa bent geweest.

Reserveer je tickets voor Eisriesenwelt vooraf online. Op die manier hoef je niet in de rij te staan bij de kassa en kun je direct je ticket scannen en doorlopen. Zorg er wel voor om ruim op tijd het toegangspoortje te passeren, anders kun je te horen krijgen dat je helaas niet meer naar boven kunt. Check vooraf op de site de tijd van de laatste tour en zorg dat je minimaal twee uur daarvóór bij de kassa bent!

Wij combineerden Eisriesenwelt met andere bezienswaardigheden tot een te gekke dagtrip in Werfen. Dit is ons erg goed bevallen. Werfen heeft echt veel leuks te bieden. Stem vooraf wel alle tijden van online tickets goed op elkaar af als je combineert.

Eisriesenwelt OostenrijkEisriesenwelt is één van de avontuurlijkste uitjes van Oostenrijk

De eerste klim en de kabelbaan

Nadat wij onze auto hebben geparkeerd en de kassa gepasseerd zijn, begint de eerste klim. We kiezen voor de korte route, door een tunnel, dwars door de berg. Het mooie uitzicht over Werfen, dat we daarbij mis lopen, wordt aan de andere kant van de tunnel ruimschoots goed gemaakt. In de diepte slingert de Salzach rivier door het dal. Vrachtwagens die op de snelweg rijden, lijken wel speelgoed. De afgronden zijn steil, net als de kabelbaan, waar we even later aankomen. Je moet het zien om het te geloven. Peter gaat drie keer dood voordat we boven zijn en wij krijgen de slappe lach van de zenuwen, maar redelijk okee kunnen we even later uitstappen en onze klim vervolgen.

Goed om te weten trouwens dat de kabelbaan in principe eens per half uur gaat in de rustigere periode. Is het druk, dan gaat deze non-stop. In beide gevallen kan het zijn dat je een tijdje moet wachten.

Ondanks dat wij vroeg in de ochtend aan onze klim naar de ijsgrot beginnen, krijgen we ’t al gauw warm. Gelukkig hebben we onze zomerkleding aan gedaan en warme kleding voor in de grot mee genomen. Binnen is het namelijk het hele jaar door rond het vriespunt.

de kabelbaan en het uitzichtDe kabelbaan en het uitzicht, niet verkeerd hè?!

Het laatste stuk naar de grot

Ook de laatste klim naar de ijsgrot is er één van mooie vergezichten en steile afgronden. Inmiddels bereiken we de kale rotsen bovenop de berg. Voor de veiligheid zijn er tunnels over het pad gemaakt. Geregeld komen er hier stenen naar beneden, dus de bordjes dat je door moet lopen op onbeschermde delen staan er niet voor niks. Eenmaal boven kleden we ons gauw om. Er zijn zelfs toiletten hier; wie had dat gedacht. Maar wij trekken onze dikke kleding gewoon over de zomerkleding aan en vijf minuten later staan we klaar om met de eerstvolgende tour mee te gaan.

Start van de tour

Elke twintig minuten vertrekt er een tour, afwisselend in het Duits en het Engels. Per tweetal krijgen we een karbidlampje in onze handen. We geven de onze aan de kinderen, met het advies om goed op te passen dat er geen kleding bij het vlammetje in de buurt komt. Met hun mutsen op lijken ze zo wel wat op de dwergen van Sneeuwwitje, die aan het werk gaan.

aankomst Eisriesenwelt en start touraankomst Eisriesenwelt en start van de tour met onze kabouters

Zodra de deur van de grot open gaat ontstaat een flinke windvlaag, doordat de koude lucht een weg naar buiten zoekt, naar de warmte. Gelukkig is het windstil, zodra de deur weer dicht is. Binnen is het namelijk echt fris. Zodra onze ogen gewend zijn aan het donker en de gids is uitgepraat, lopen we hém en onze karbidlampjes achterna. Geregeld maakt de gids wat extra licht. Fijn dat we zo dicht achter hem lopen. Zo zien we ook de eerste ijsformaties direct goed. Als je verder naar achteren loopt, heb je wat dat betreft een beetje pech. Onderweg vertelt de gids over de ontdekking van de grot en hoe de ijsformaties hier ontstaan en alsmaar van vorm veranderen. We stijgen flink, op den duur zelfs veertig procent, over een ijsmassa van tientallen meters dik.

Binnen in de Eisriesenwelt

Op verschillende plekken in de grot maakt onze gids extra licht, om bepaalde formaties uit te lichten, wat een sprookjesachtig effect heeft. Zo nu en dan zien we andere karbidlampjes oplichten in het donker. Andere groepen dalen of stijgen boven en onder ons door de grot, waardoor we pas echt beseffen hoe immens deze ruimte is. Het keerpunt van de ondergrondse tocht is bij een heus ijsmeer. Inmiddels zijn de voeten van mijzelf en Vera bijna gevoelloos. Misschien waren sneakers toch niet het meest gepaste schoeisel. 🙂 De ervaring maakt ’t echter ruimschoots goed.

Eisriesenwelt WerfenDe magische wereld van Eisriesenwelt

Extra tips Eisriesenwelt

 • Trek voor je bezoek aan Eisriesenwelt in Werfen minimaal drie uur uit, als je op een later moment op de dag komt zelfs meer. Dit is geen snel uitje voor tussendoor, maar echt een onderneming. Naar mijn idee wel een onderneming die het meer dan waard is. Wanneer krijg je nou de kans in zo’n enorme ijsgrot te kijken!
 • Trek stevig schoeisel aan. Onze sneakers bleven gelukkig droog, maar rond de ingang van de grot kunnen ze makkelijk nat worden en dan worden je voeten binnen nóg kouder.
 • Neem verder ook genoeg warme kleding mee, helemaal als je met kinderen bent. Een uur is een lange tijd om in temperaturen rond het vriespunt te zijn en als je koud bent kun je niet genieten van de grot.
 • Ondanks dat een grot een perfecte bezienswaardigheid lijkt om bij slecht weer te bezoeken, is Eisriesenwelt geen slecht-weer-uitje. Je loopt minimaal veertig minuten in de buitenlucht omhoog. Regent het, dan ben je dus nat bij aankomst bij de ijsgrot. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als je dan een uur lang in de vrieskou gaat lopen.
 • Voor een bezoek aan Eisriesenwelt is geen minimum leeftijd. Ondanks dat ik van mening ben dat je met kinderen van alle leeftijden prima kunt reizen, vind ik een donkere ijsgrot met heel veel trappen geen geschikt uitje met een baby of peuter. We zijn in de grot twee mensen tegen gekomen met een baby of dreumes in een draagzak. Beide kinderen krijsten oorverdovend. Ik denk dat kinderen vanaf een jaar of vier, vijf een bezoek aan de ijsgrot meer zullen weten te waarderen.

Goed om te weten: binnen in de grot is Eisriesenwelt donker. De foto’s die ik gemaakt heb en de 3 foto’s die Eisriesenwelt ter beschikking heeft gesteld voor dit blog, zijn met een hoge ISO en lange sluitertijd gemaakt op het moment dat de gids extra licht maakte. Het kan daardoor lijken alsof de grot verlicht is, maar dit is in werkelijkheid dus niet het geval.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

12 reacties op “Eisriesenwelt Salzburgerland – tips voor bezoek grootste ijsgrot ter wereld

 1. Nadine van de Water zegt:

  Hi, ik kijk er een beetje tegenop de berg omhoog te rijden, bang dat mijn auto afslaat, wat mij eerder is overkomen op een steile helling
  Is het ook mogelijk je auto eerder te parkeren en naar boven te lopen of met een busje omhoog te gaan.

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat is volgens mij mogelijk. Er is daarvoor in elk geval beneden een parkeerplaats. Toen wij er waren was het busje alleen niet in gebruik, vanwege Corona (was in 2020). Je zou dit wellicht op de website kunnen opzoeken. Maar omhoog lopen kan altijd (is wel een eind).

 2. Lizette zegt:

  Wauw wat een uitzicht vanaf daar zeg! Grappig, ik zou de grootste ijsgrot in IJsland verwachten of in Skandinavië. Fijn dat je verduidelijkt dat het er echt donker is. Ik zou onze peuter Mats anders ook met gemak in de draagzak meegenomen hebben. Andere grotten gingen tot nu toe prima, maar waren deels verlicht.

  • Yvonne zegt:

   Het ligt er ook een beetje aan hoe oud de peuter is, maar de vrieskou in combinatie met het donkere is voor jonge peuters echt niet aangenaam. Ze hebben er dan helemaal niks aan en zitten meer dan een uur in de kou in het donker, terwijl ze op je rug niks anders zien dan andere mensen achter je..

  • Yvonne zegt:

   Je mag geen foto’s maken in de grot. Omdat ik dat voor mijn blog wel graag wilde, om mensen te laten zien hoe mooi het is, had ik het toerisme bureau een dag eerder laten bellen én heb ik bij de kassa én met de gidsen overlegd vóór het bezoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *