bezienswaardigheden Saksen vakantie Meissen

Bezienswaardigheden Saksen voor vakantie met volop variatie

Qua bezienswaardigheden is Saksen een rijk bedeelde deelstaat. Zowel op het gebied van natuur als cultuur is er veel te zien en doen in Saksen. Twee van de drie gaafste steden van oostelijk Duitsland liggen in Saksen en ook aan sfeervolle, kleinere stadjes geen gebrek. Het Ertsgebergte en Saksische Schweiz bieden volop wandelmogelijkheden en natuurlijke bezienswaardigheden. Saksen heeft bovendien een aantal erg toffe amusementsparken, waar je kinderen met moeite weer weg krijgt. Een vakantie in Saksen heeft zoveel te bieden. In twee weken kom je er eigenlijk tijd te kort! Ik deel de meest bijzondere bezienswaardigheden van Saksen die wij in drie afzonderlijke trips hebben bezocht.

bezienswaardigheden Saksen – twee geweldige steden

Geen gebrek aan bezienswaardigheden in de twee grootste en bekendste steden van Saksen: Dresden en Leipzig. Beide steden hebben we afgelopen jaar bezocht en geregeld krijg ik de vraag welke stad nou leuker is. Heel eerlijk zijn ze totaal niet met elkaar te vergelijken. De monumenten van de industriecultuur en hotspots op dat gebied in Leipzig zijn echt wow, maar Dresden maakt dat weer ruimschoots goed aan pracht en praal, met haar Barokke bouwwerken. In beide steden is een grote hoeveelheid street art te vinden, iets waar ik ook altijd blij van word. Wij maakten een wandeling van enkele uren langs de tofste street art van Dresden en in Leipzig hebben we ons met name in de wijk Plagwitz vergaapt aan de kleurrijke kunstwerken.

Zwinger Paleis DresdenPracht en praal in Dresden in het Zwinger Paleis

Ga je naar Saksen op vakantie voor een week of misschien wel twee, dan zou ik één van beide steden uitkiezen om een aantal dagen te verblijven en de andere stad voor een apart tripje bewaren. Er zijn zoveel meer bezienswaardigheden in Saksen dat het zonde zou zijn al je tijd in deze grote steden door te brengen. Leipzig is zo divers en rijk aan hotspots waar je zeker niet gehaast langs wilt gaan, dat ik denk ik die stad een ander moment zou doen. Deze hotspots liggen ook erg verdeeld over de stad, terwijl de bezienswaardigheden van Dresden wat meer compact in het centrum verzameld zijn. Zelf hebben we ons tijdens een stedentrip Leipzig geen seconde verveeld. Alleen al in de wijk Plagwitz hebben we een volle dag van onze tijd in Leipzig doorgebracht.

Meissen, ooit de hoofdstad van Saksen

Hoewel Meissen ooit de hoofdstad van Saksen was, telt deze fotogenieke plaats tegenwoordig nog maar een krappe 30.000 inwoners. Je zou hier dus niet direct de grootste bezienswaardigheden van Saksen verwachten. Bij het zoeken naar een parkeerplek zijn we echter al direct helemaal in de ban van het enorme kasteel, bovenop de heuvel. We parkeren uiteindelijke (gratis: tip!) op de oever van de Elbe en staan echt even te genieten van de reflectie van de stad en haar kathedraal en slot hoog boven het stadje. Meissen is overigens bekender vanwege haar porselein dan vanwege dat slot, maar toch slaan wij de bezienswaardigheden die een link met de porseleinproductie hebben over. Ook een kanotocht over de Elbe, die overigens erg mooi schijnt te zijn op dit deel van de rivier, laten we aan ons voorbij gaan.

bezienswaardigheden Saksen in MeissenWie mooie bezienswaardigheden in Saksen wil zien mag Meissen niet overslaan

We steken de brede Elbe over, om de kinderkopjes van het centrum te trotseren en spontaan in te gaan op een uitnodigend bordje voor de beklimming van een kerktoren. Tegen betaling van een kleine bijdrage kunnen we de sleutel van de witte toren ophalen in de kerk. Andere bezoekers zijn er niet, dus het voelt een beetje alsof het onze toren is, vanwaar we even later een geweldig uitzicht hebben over het marktplein, met haar sierlijke stadhuis en het slot met de kathedraal in de verte. Weer beneden struinen we door het centrum, waar oude poorten, sfeervolle winkeltjes, meer kerktorens én natuurlijk het kasteel ons geruime tijd bezig houden. Die laatsten zijn de indrukwekkendste bezienswaardigheden van Meissen, een stadje dat ons echt aangenaam verrast.

Geweldige wandelmogelijkheden in de Saksische Schweiz

De Saksische Schweiz is met haar rotsformaties langs de Elbe een wandelparadijs. Eén van de bekendste plekken in de Saksische Schweiz en ook één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Saksen is de Bastei. Wil je deze bijzondere brug over de puntige rotsen liever niet delen met honderden andere toeristen? Kom dan zo vroeg mogelijk, zeker in de zomermaanden. Wij staan voor dag en dauw op, om vanuit onze accommodatie nog vóór acht uur ’s ochtends de Bastei aan te doen. Om half tien vertrekken we weer, om de andere bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken. Dat is precies het tijdstip dat de eerste touringcar de parkeerplaats op rijdt.

Bastei Sachsiche SchweizDe Bastei is niet voor niks één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Saksen

Vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats lopen we in ongeveer tien minuten naar het uitzichtpunt met het mooiste zicht op de Bastei. De zon staat ’s zomers al vroeg pal tegenover dit uitzichtpunt, recht boven de Basteibrug. Nog een reden dus, om hier zo vroeg mogelijk te komen. Alleen tot een uurtje of negen kun je mooie foto’s maken vanaf de Ferdinandstein. Daarna heb je fel tegenlicht tot het eind van de middag. Vanaf de Ferdinandstein is de Basteibrug nog vijf minuten lopen. Aan de overkant van de brug lopen we aan de linkerkant een korte betaalde route, langs meer mooie uitzichtpunten. Er staat wat informatie over de tijd dat hier een vesting IN de rotsen gevestigd was. Dit is een mooie intro over strategische vestingen en kastelen in dit deel van Saksen.

Königstein: één van de grootste bezienswaardigheden van Saksen

Het gigantische rotsplateau met haar hoge, dikke muur trekt al van kilometers ver de aandacht. Vesting Königstein is één van de grootste bezienswaardigheden van Saksen, misschien wel dé allergrootste. Qua omvang doet deze vesting niet onder voor menig fort in Rajasthan dat we gezien hebben. Net als dáár voel ik mezelf heel klein, als ik door maar liefst drie reusachtige poorten over een bijzonder schuine helling naar boven klim. Binnen de vestingmuren zijn er tientallen gebouwen, waarvan verschillenden een museum herbergen. Trek voor een bezoek aan Festung Königstein minimaal een dagdeel uit. Alleen in het grootste museum zijn we al meer dan een uur “zoet”.

kasteelmuren en musea KönigsteinMet de kasteelmuren en musea in Königstein ben je wel even zoet

Mocht je een hele dag in de omgeving te besteden hebben, dan is de klim naar het plateau van de Pfaffenstein ook zeker een aanrader. In een uurtje klim je vanaf Gasthof “Zum Pfaffenstein” via een steil pad dat uiteindelijk over gaat in een serie trappen, óf via een langer en minder steil pad, naar boven. Vanaf hier heb je een te gek uitzicht over dit deel van Saksen en een aantal bezienswaardigheden. Zo zie je de Königstein liggen en ook een aantal andere opmerkelijke rotsformaties.

Tofste hotspot van Saksen met kinderen

Tijdens onze vakantie in Saksen de allereerste verrassing, zodra we de grens vanuit Polen oversteken is Kulturinsel Einsiedel: die geheime Welt von Turisede. Deze fantastische plek, die het midden houdt tussen een natuurspeeltuin en een pretpark, is één grote fantasiewereld. Houten constructies in felle kleuren worden aan elkaar verbonden met staalgaas, waar kinderen doorheen kunnen kruipen. Glijbanen, ondergrondse gangen en waterornamenten maken het helemaal af. Deze geheime wereld van Turisede is zo groot en er is zoveel te doen, dat je in een dag niet eens uitgespeeld bent. Op het park vind je ook verschillende kinderboerderijtjes, waar dieren geaaid kunnen worden.

Turisede Saksen vakantie met kinderenEen vakantie in Saksen met kinderen is niet compleet zonder bezoek aan Turisede

Sinds enkele jaren is het deel dat zich in Saksen bevindt, verbonden met een ander deel van de geheime wereld, in Polen. Met een wandelpad kun je oversteken tussen de twee verschillende werelden. Voor iedereen die na een dag nog verder wil spelen, zijn er boomhutten te huur in Turisede. ’s Avonds worden de huisjes magisch verlicht en kun je bijvoorbeeld in een grote kookpot in bad. Een houtvuur verwarmd deze bijzondere badkuip. Reserveer wel vroeg, als je in Turisede wilt overnachten, het is behoorlijk populair onder lokale toeristen.

Het Ertsgebirge: grensoverschrijdende natuur

Eén van de natuurlijke bezienswaardigheden van Saksen en een erg fijne verblijfsplek voor een vakantie in de regio is het Ertsgebergte. Dit gebergte ligt in het zuidwesten van Saksen, maar ook in het noordwesten van Tsjechië. Aan beide kanten van de grens is het even mooi en vind je dezelfde toffe activiteiten. Aan de Tsjechische kant zijn die activiteiten vaak wel net ietsje voordeliger. Zelf zijn wij een dag de grens over gewipt om in Klíny te rodelen, downhill mountainbiken, steppen, paardrijden en klimmen. In de wintermaanden kun je in het Ertsgebergte ook skiën, maar stel je er niet te veel van voor. De afdalingen zijn kort en het is er erg druk met de lokale bevolking die van de sneeuw komt genieten.

rodelen Klíny ErtsgebergteRodelen is de favoriet bij onze kids in het Ertsgebergte

Waar overnachten in Saksen

Afhankelijk van wat voor type vakantie in Saksen je zoekt, en welke bezienswaardigheden je graag wilt bezoeken, kun je een accommodatie kiezen. Ons eigen fijne en appartement, aan de zuidkant van Dresden is mooi centraal voor alle bezienswaardigheden die ik in dit blog noem. Ze zijn allemaal binnen een uur van de accommodatie te bereiken. Bovendien is Dresden echt op een steenworp afstand. Onze dag in het Ertsgebergte was achteraf gezien wel heel vol. Bovendien zouden we er graag nog een dag gewandeld hebben. Een combinatie van een week in de omgeving van Dresden en een aantal dagen in een mooi gelegen, historisch appartement in het Ertsgebergte is daarom idealer.

Ook de Saksische Schweiz is een plek waar genoeg te doen is om jezelf een aantal dagen te vermaken. Ondanks dat Dresden en de Saksische Schweiz niet heel veer van elkaar zijn, kan het erg fijn zijn om toch direct vanuit de accommodatie op pad te gaan in de omgeving. Wil je toch ook Leipzig in deze zelfde vakantie bezoeken, dan zou je ook daar nog een paar nachten in een appartement in Leipzig kunnen boeken, maar aan twee weken voor al deze bezienswaardigheden heb je dan eigenlijk niet genoeg.

Mooiste stad van Duitsland ook in Saksen

Görlitz wordt bejubeld als de mooiste stad van Duitsland. Als zowel op de heen- als op de terugweg naar Krakau onze route pal langs Görlitz gaat, kan ik het niet laten om daar een dag te gaan kijken. Is het echt zo mooi? Op de foto’s die ik vooraf zie van de stad ben ik namelijk helemaal niet gelijk onder de indruk. Omdat we op de terugweg nog in Polen willen overnachten, boek ik een nachtje in een klein, maar fijn appartement aan de Poolse kant van de stad, die Zgorzelec heet. Na onze overnachting vlakbij het centrum van Zgorzelec nemen we een kijkje in Görlitz, om te zien of wij het ook de mooiste stad van Duitsland vinden, voordat we verder gaan richting Nederland. Ik word niet teleurgesteld!

Dat Görlitz zo mooi is, komt grotendeels doordat het de best geconserveerde stad van Duitsland is. Dat valt direct op als wij de stad binnen rijden. Zodra we het centrum naderen roep ik bij elke kruising opnieuw “wauw, moet je kijken!”. Werkelijk alle gebouwen hebben schitterende, ouderwetse details. Al die gebouwen en pleinen zien eruit zoals ze er een eeuw geleden uitzagen. En alles ziet er ook nog eens spic en span uit.

Görlitz oude centrumHet schitterende oude centrum van Görlitz in het oosten van Saksen

Dat is overigens niet aldoor zo geweest. Na de Tweede Wereldoorlog is Görlitz enorm in verval geraakt. Het oude centrum werd genegeerd en er werden grote, nieuwe wijken omheen gebouwd. Deze flats waren veel praktischer om in te gaan wonen, vond men toen. Zo hoefden de afbladderende gebouwen in het centrum niet gerenoveerd. Görlitz raakte steeds verder in het slop en stond op de nominatie om compleet gesloopt te worden. Gelukkig was daarvoor geen geld. Na de hereniging van Duitsland werden in de jaren ’90 al die historische panden in hun oude glorie hersteld. Er staat vrijwel geen enkel pand tussen zonder historie. Van Renaissance tot Barok en Art Nouveau, alles komen we er tegen.

Dit overzicht met bezienswaardigheden in Saksen is nog lang niet compleet. Stadjes als Meissen zijn er nog veel meer. Wij gaan dan zeker ook nog eens terug om bijvoorbeeld Bautzen te ontdekken.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

6 reacties op “Bezienswaardigheden Saksen voor vakantie met volop variatie

 1. Frans van Eijk zegt:

  Leuke blog heb je! Zelf net een route met een camper aan het uitzetten naar Oost Duitsland en ook Saksische Schweitz. Bedankt voor de goede tips van o.a. de Schlosserkarte. Berlijn slaan we over, die hebben we in 2015 bezocht. Nu het achterland zien!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen. Naar Berlijn moeten wij echt nodig weer eens terug, is eigenlijk alweer veel te lang geleden dat we er waren. Veel plezier op de camperreis.

 2. Reismuts zegt:

  Ik krijg van deze blog spontaan zin in de zomervakantie. Saksen is een kanshebber om met de camper heen te gaan. Dan zou ik inderdaad ook maar 1 van de 2 steden kiezen, ik denk Dresden. Saksische Schweiz lijkt me zo bijzonder en mooi! Alleen maak ik me met onze oldtimer een tikkeltje ongerust of we wel de steile wegen gaan redden.

  • Yvonne zegt:

   Haha, dat zou wel moeten lukken denk ik?! Super steil is het nog niet in Duitsland. Wel heerlijk, die vrijheid om te kiezen waar je heen gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *