sportieve dagtrip Klíny Ertsgebergte Tsjechië

Sportieve dag in de natuur van het Tsjechische Ertsgebergte bij Klíny

Klíny is een Tsjechische gemeente in de regio Ústí nad Labem, in het Ertsgebergte tussen Praag en Dresden. Wij maken een sportieve dagtrip vanuit onze accommodatie ten zuiden van de stad Dresden naar Klíny. We treffen het met heerlijk, zonnig weer en de uitzichten over de heuvels vol dennenbossen zijn fantastisch vanaf het moment dat we de Duitse kant van het Ertsgebergte in rijden. Zodra we in Klíny uitstappen, ademen we diep in. In de winter kan hier worden geskied, maar in de zomer is de frisse berglucht, in combinatie met de toffe activiteiten hier de grote trekpleister. We hebben die activiteiten een dag lang allemaal uitgeprobeerd en hebben genoten van een geweldig leuke dag.

Koop je kaartjes voor een sportieve dag Klíny direct

Alle activiteiten in Klíny beginnen bij één raampje, met een bordje kassa erboven. Hier koop je kaartjes voor alles wat er in Klíny te doen is. Nog voordat de kassa om elf uur open gaat ontstaat er een rij. Het best kom je daarom wat eerder en koop je je kaartjes voor alle sportieve activiteiten direct, want die rij wordt alleen maar langer. Zeker in de maanden juli en augustus is Klíny populair bij lokale toeristen. Laat je daardoor niet afschrikken, want behalve bij de kassa en de rodelbaan hoeven we de hele dag nergens te wachten verder. De rodelbaan is het populairst, want iedereen wil graag een keer in zo’n geel karretje de berg af suizen. Ga daarom direct nadat je kaartjes hebt gekocht voor alle activiteiten die je wilt gaan ondernemen, naar de rodelbaan. In de ochtend is de rij kort en hoef je zelden langer dan vijf minuten te wachten.

Klíny TsjechiëNa aankomst in Klíny eerst genieten en dan direct kaartjes kopen

Rodelen in het Ertsgebergte

Zodra wij in Klíny aankomen zijn onze meiden niet meer te stuiten, omdat ze de rodelbaan gezien hebben. Zodra we onze kaartjes bemachtigd hebben, gaan we daar dan natuurlijk mee beginnen. Na wat lichte twijfel zoeft Vera dan toch even later in haar eentje in zo’n karretje de baan af. Kinderen tot zeven gaan verplicht samen met een volwassene en dat is maar goed ook, want Rosalie vindt het ook samen met papa spannend genoeg. Eenmaal beneden kunnen we direct instappen in de stoeltjeslift, die ons weer naar boven brengt. We zitten overigens veelvuldig achterstevoren in de lift, want wat is het uitzicht mooi hier.

Bij een ritje met de rodelbaan zit de terugtocht met de kabelbaan meteen inbegrepen. Volwassenen betalen €4,50 voor een combikaartje en kinderen €3,-. Een mooi tarief, ontdekken we een week later in Oostenrijk: daar is deze activiteit een stuk prijziger.

rodelen Klíny Ertsgebergterodelen is de populairste activiteit in Klíny in het Ertsgebergte

Lekker sportief op de mountainbike de helling af

Waar je bij het rodelen “vast zit” aan een baan, heb je bij het mountainbiken meer vrijheid om je eigen pad te kiezen. Op een stoere, geveerde fiets kun je de berg af, over vier verschillende routes. Wij beginnen met de groene, de makkelijkste volgens de instructeur. Voor mij voelt het als de zwarte route! Tsjonge, dit is wel een uitdaging, als je nog nooit zoiets gedaan hebt. Boomwortels, kuilen, grind op een helling.. we fietsen thuis veel, maar dit is toch andere koek. Na de eerste paar bochten denk ik dat dit misschien wel niks voor mij is. Zodra we één keer de helling af zijn, hebben we de smaak echter te pakken en willen we eigenlijk direct nog wel een keer. Ook nu kiezen we weer voor de groene route, maar dit keer hoeven we niet elke honderd meter drie keer af te stappen en verschillende hellingen lopend af te leggen. Weer beneden zijn we trots op onszelf. Vera vindt het fietsen zelfs leuker dan het rodelen. Eigenlijk wil ze direct wel weer, maar onze tijd zit erop.

Een geheel andere ervaring is het om steppend naar beneden te gaan. Je kunt kiezen uit fatbike-steps en steps met smallere banden. Die laatsten zouden sneller gaan, maar ik vind de dikke banden net wat meer balans bieden en al snel genoeg.

mountainbiken en steppen Klínymountainbiken en steppen gaan altijd bergafwaarts in Klíny

Je huurt de mountainbikes en steps voor één, twee of drie uur of voor een hele dag. De stoeltjeslift zit niet bij de prijs inbegrepen, dus daar dien je nog een apart kaartje voor te hebben. Of neem ook hier een dagticket, wel zo makkelijk. Kinderen vanaf een jaar of 7 kunnen mountainbiken en steppen op het groene parcours.

Klimmen in Klíny

Een activiteit die onze kinderen helemaal fantastisch vinden is klimmen. Helaas moet je daarvoor bij Klíny minimaal 1.35 meter zijn en dat is Rosalie nog bij lange na niet. Gelukkig voor haar zijn ze in Tsjechië een stuk relaxter dan thuis, als het regeltjes betreft. Als Peter mee gaat, mag ze het toch proberen. Ze kan niet overal bij, maar met een beetje hulp lukt het bij de meeste onderdelen aardig. Daar waar het echt niet gaat wordt even een ladder gepakt en kan ze het onderdeel overslaan. Hét voordeel van een zekeringssysteem dat je zelf steeds vast en los moet maken. Onze andere aap is helemaal in haar element. Ze haalt verschillende andere klimmers in, ook al is ook zij nog net te klein. Met een beetje behendigheid lukt het haar om alle onderdelen op haar manier te passeren.

stoere meiden klimmen Ertsgebergte in TsjechiëOnze stoere meiden klimmen met plezier in het Ertsgebergte

Is je kind echt te klein en wil het wel klimmen? Dan is er een speciaal klimparcours voor jonge kinderen op de grond. De onderdelen zijn exact hetzelfde als die op hoogte, alleen zonder dat ze zichzelf hoeven zekeren en heel hoog vasthouden. Dit gedeelte is gratis toegankelijk.

Zelfs paardrijden is mogelijk

Er zijn verschillende mogelijkheden om paard te rijden in Klíny, maar het is best lastig om het ook daadwerkelijk te regelen. De gastheer of –vrouw bij je accommodatie kan er wellicht een handje bij helpen. Zo is er bijvoorbeeld een eco-boerderij, waar oude ambachten worden gedemonstreerd, verschillende dieren worden gehouden en paardrijlessen mogelijk zijn. Educatie en dierenwelzijn staat hoog in het vaandel bij de dame die met ons komt paardrijden bij het Klíny sports complex. Zo leert Vera hoe ze haar paard kan laten stoppen en achteruit “inparkeren”, iets waarvan ze niet eens wist dat het kon. Haar schaterlach is in de wijde omtrek te horen.

paardrijden Klíny TsjechiëOok paardrijden is mogelijk in Klíny, maar kost enige voorbereiding

Accommodatie Klíny

Wij hebben Klíny bezocht vanuit Saksen, wat prima kan. Wil je meer tijd in het Tsjechische deel van het Ertsgebergte doorbrengen, om bijvoorbeeld enkele wandelingen te maken? Dan is het erg fijn om te blijven overnachten. In Klíny zelf zijn vooral chalets erg populair. Dit grote chalet is prachtig gelegen en niet ver vanaf de sportieve activiteiten en de stoeltjeslift van Klíny. Dit pension is heel sfeervol en heeft naast kamers ook studio’s met eigen keuken te huur.

Onze dag in Klíny is mede mogelijk gemaakt door Czech Tourism en Brána do Cech. Wij willen hen dan ook bedanken voor de heerlijke dag die we gehad hebben. Het was super!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “Sportieve dag in de natuur van het Tsjechische Ertsgebergte bij Klíny

  • Yvonne zegt:

   Ja, alleen de rodelbaan was in de loop van de middag erg populair. De meiden baalden dat we er geen laatste ritje meer konden doen, maar we hebben enorm genoten van deze dag.

 1. Anouk zegt:

  Wat zullen de meiden moe zijn geweest! Heel erg leuk, zo’n actieve dag tijdens de vakantie. Ideaal om je even lekker uit te leven en er zijn voor iedereen eigenlijk wel geschikte activiteiten.

  • Yvonne zegt:

   Alleen de oudste kon mountainbiken. Voor de jongste waren de fietsen net wat te groot en het parcours net wat te “heftig”. Maar ze groeit vanzelf groter. Volgende keer kan ze meedoen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *