Prachovské Skály Tsjechië

Prachovské Skály – sprookjesachtige rotsformaties in Tsjechië

leestijd: 4 minuten

Prachovské Skály is één van de hoogtepunten van onze tijd in Tsjechië afgelopen zomer. Tussen het Reuzengebergte en Praag ligt een sprookjesachtige mooi gebied, dat zich uitstekend leent om te wandelen. Het Boheems Paradijs is het eerste beschermde natuurgebied van Tsjechië. Door jarenlange erosie is hier een fantastisch, grillig landschap ontstaan met verschillende rotssteden. Net als in Adršpach, een ander bekend gebied met zandsteenformaties, kun je tussen en over de rotsen van het Boheems Paradijs prachtig wandelen. De Tsjechische naam voor het Boheems Paradijs is Ceský Ráj. Prachovské Skály is een deel van dit paradijs en die naam is niet overdreven. Het is er zo mooi. Ik neem je mee naar Prachovské Skály, één van de mooiste plekjes van dit Boheems Paradijs en zelfs van heel Tsjechië.

Relatief eenvoudige wandelingen rond Prachovské Skály, de rotsen van Prachov

Prachovské Skály is geen heel groot gebied. Het beslaat slechts een vierkante kilometer. Er zijn verschillende routes uitgezet, allemaal aangegeven met hun eigen kleur. Alle routes beginnen bij de ingang Dolbí Pokladna. Het eerste deel van de route voert door een erg mooi stukje bos, waar al enkele grote rotsblokken liggen. Onze klimgeiten staan er in een mum van tijd bovenop. Een eind verderop splitsen de routes en ga je de rotsen van Prachov voor het eerst echt zien.

klimmen en klauteren Prachovské Skály Tsjechiëklimmen en klauteren, al bij de ingang van Prachovské Skály

De rolstoelroute blijft, logischerwijs, laag. Deze laat je het best ervaren hoe enorm de rotsen zijn, doordat die hoog boven je uit torenen. Daarnaast zijn er nog twee routes die alleen te doen zijn als je goed ter been bent. De gele is slechts anderhalve kilometer lang en perfect als je niet veel tijd hebt. In ongeveer een uur kun je via verschillende trappen en doorgangen een indruk krijgen van de rotsen van Prachovské Skály. Er is ook een uitzichtpunt in deze route opgenomen.

De groene wandeling is drie en een halve kilometer lang en duurt twee tot drie uur, afhankelijk van het aantal fotostops dat je maakt. In ons eigen geval zijn dat er heel veel. Wij lopen het grootste deel van de groene route, maar ook een deel van de gele, die de groene kruist. Zo zien we de mooiste plekjes van beide routes. Je loopt afwisselend over bospaden vol mysterieuze plekjes, door nauwe doorgangen, dwars door de rotsen en van uitzichtpunten hoog op de rotsen daal je af om tussen de soms wel veertig meter hoge rotspunten door te lopen. Heel tof om te zien dat het klimmers lukt om tot bovenop deze lange, dunne rotsen te klimmen. Ik doe ’t ze niet na!

groene en gele route Prachovské SkályOnze klim naar de groene route en de afdaling naar de gele

Prachovské Skály met kinderen

Neem je de kinderwagen of buggy mee naar Prachovské Skály, dan ben je veroordeeld tot de blauwe route. Dit is echter geen straf. Heb je een draagzak, dan zou ik daarvoor kiezen bij Prachovské Skály. Je bent dan veel mobieler en kunt ook echt omhoog, om van de uitzichtpunten te genieten. Pas wel op dat je je kindje niet ergens tegenaan stoot. Soms zijn de doorgangen echt heel smal, en steken rotsen uit op onlogische plekken.

Met kinderen van de basisschoolleeftijd, die wandelen niet zo gewend zijn, zou ik kiezen voor de gele route. Ondanks dat de groene route slechts drie en een halve kilometer lang is, hebben wij er toch een hele poos over gedaan. “Wauw, alwéér een trap” horen we geregeld één van onze meiden roepen. Superleuk, al die hoogteverschillen, maar steil klimmen en dalen duurt wel even. Ook de erg smalle doorgangen die er zo nu en dan zijn, dwars door de rotsen, maken dat je niet heel snel vooruit komt. “Ik vraag me af of die meneer wel door het muizenhol past” gniffelt één van de meiden. Inderdaad is het met een maatje meer af en toe best spannend denk ik.

Prachovské Skály met kinderenOok met kinderen is Prachovské Skály prima te doen

Neem een lekkere picknick lunch mee. Op verschillende plekken staan bankjes. Zo kun je de route voor kinderen in tweeën breken en die van ons gaan altijd weer enthousiast verder nadat ze wat gegeten hebben.

Ga het liefst vroeg naar Prachovské Skály

In de zomermaanden kan het in Prachovské Skály enorm druk worden. In Tsjechië en ver daarbuiten is dit gebied, dat inmiddels een Unesco-Geopark is, erg populair. Kom daarom zo vroeg mogelijk, zodat je een beetje vooraan kunt parkeren. Anders loop je makkelijk een paar kilometer extra, omdat je auto zo ver van de echte parkeerplaats moet blijven staan. Lukt het je niet om vroeg te komen wandelen in Prachovské Skály, dan wacht je het best tot na 14.00 uur. Vaak vertrekken dan alweer mensen en komen er weer wat parkeerplekken vrij. Ga zeker niet té laat op de dag, want dan is de zon alweer laag en heb je veel schaduw. Zeker voor het maken van mooie foto’s is dat niet handig. Bij de parkeerplaats vind je ook wat souvenirkraampjes en eetgelegenheid.

Prachovské SkályNauwe doorgangen en geweldige uitzichten bij Prachovské Skály

Praktische info Prachovské Skály

Prachovské Skály is het best bereikbaar met de auto. De parkeerplaats, bij de entree tot het park, is in de zomermaanden vanaf een uur of tien vol. Vanaf dat moment worden de bermen van de toegangsweg gebruikt als parkeerplaats. Hoe later je komt, hoe verder je dan moet lopen naar de kassa en de ingang. Of je nou op de parkeerplaats zelf of in de berm staat, je betaalt 80 Kroon parkeerkosten.
Entree is ook nog eens 90 Kroon per persoon. Een familieticket voor twee ouders en twee kinderen kost 230 Kroon.

De openingstijden in juli en augustus zijn van 8.00 uur tot 18.00 uur. In april / mei en september / oktober is dat 9.00 uur tot 17.00 uur. Buiten deze maanden kun je Prachovské Skály ook bezoeken en is de entree gratis. Er wordt niet gestrooid en geen sneeuw geruimd, dus bij gladheid is een uitje naar de rotsen niet aan te raden.

Catering en toiletten vind je naast de kassa, achter het straatje met souvenirstalletjes.
Op de website van Prachovské Skály vind je al bovenstaande info ook terug, net als extra informatie over rotsklimmen.

Ben je enthousiast geworden van deze omgeving? Dan zul je de rotsstad Adršpach zeker weten ook geweldig vinden!

Category: Tsjechië

Tags:

Reageer!


4 comments

  1. “Trap. Nog een trap. Grooooooooote trap”. De peuter heeft zich kostelijk vermaakt op deze route. Ze heeft bijna de halve groene route gelopen, toen was de koek op en wilde ze gedragen worden.

    We hebben echt genoten van deze trip!