Over Yvonne

Yvonne van der Laan met gezin op reis Yvonne en reizen zijn met elkaar verbonden. Dat is al vroeg duidelijk. Op m’n achtste wil ik wereldreiziger worden en lees ik op de achterbank kaart, terwijl mijn ouders naar Frankrijk of Oostenrijk navigeren. Zodra ik op mezelf woon, reis ik verder. Ik stap voor het eerst in een vliegtuig. Helemaal alleen, omdat er toevallig niemand is die tijd of geld heeft om mee te gaan naar Barcelona.

Yvonne reist verder met man

Als ik Peter heb leren kennen, weet ik ook hem enthousiast te maken en samen reizen we verder. Dit keer voor het eerst buiten Europa. We maken een stedentrip naar Istanbul en later nemen we de Trans Mongolië Express van Rusland, via Mongolië naar China. Hier wordt onze liefde voor Azië en het onbekende pas echt geboren, maar de reis gaat ons beiden eigenlijk te snel. Daarom zeggen we allebei onze baan op, om in een veel rustiger tempo Azië en het Midden-Oosten te verkennen. Op die manier reizen we hoe we dat het allerliefst doen: langzaam en naast de highlights ook de minder bekende plekjes bezoekend. Bovenal maken we veel contact met de lokale bevolking.

Yvonne reist verder dan de standaard bezienswaardigheden

De meest bijzondere reiservaringen zijn voor mij op een motortje door de Laotiaanse bergen manoeuvreren over onverharde en nauwelijks begaanbare zandpaadjes naar dat dorpje waar nog geen elektriciteit is, of achterin een Filipijnse jeepney over een rotsachtig paadje het enige dorpje proberen te vinden waar het wel mogelijk is om als buitenstaander een bepaalde ceremonie bij te wonen. Ik reis verder dan de standaard bezienswaardigheden en duik graag echt de geschiedenis en vooral de cultuur in.

Yvonne van der Laan met kids op reis

Yvonne reist verder met gezin

Ook als “wij” eerst in 2012 en opnieuw in 2014 wordt uitgebreid, stopt het reizen niet. Ik reis verder, nu met man én als moeder van twee. Minder reizen we vanaf dan niet. Wel anders. We kiezen vaker voor luxer vervoer zoals een taxi of we nemen een trein, zodat de kinderen bewegingsruimte hebben. Ook hebben we tegenwoordig een voorkeur voor appartementen met voldoende gelegenheid om te slapen zonder dat we last van elkaar of zonder dat anderen last van ons hebben. Extreem hoge gebieden, zoals Ladakh in Noord India, laten we even links liggen, maar verder zijn er weinig plekken waar we nu niet heen zouden gaan en vroeger wel.

Tijdens onze reizen doen we een combinatie van dingen die we leuk vinden, variërend van bijzondere plekken of mensen fotograferen tot dieren aaien en paardrijden, van schommelen in de speeltuin tot bochtjes nemen op een mooi bergweggetje. Onze bestemmingen liggen vaak net buiten de gebaande paden en zijn soms wat avontuurlijk voor gezinnen. Yvonne van der Laan met gezin op reisHoop je hier iets te lezen over all inclusive vakanties in Turkije, skiën in Frankrijk, feesten op Ibiza of vijf-sterren cruises, dan moet ik je helaas teleurstellen. Klik in dat geval gauw naar een andere site.

Yvonne reist verder in lastige tijden én daarna

Al sinds 2002, lang voordat het woord bloggen was uitgevonden, houd ik een website bij met reisverhalen en reisfoto’s. In de zomer van 2015 zijn alle verhalen en foto’s echter op dit blog gekomen. Over reizen raak ik nooit uitgepraat; zelfs Corona kon mijn reislust niet temperen. En dus reis ik verder, in de Coronatijd wat dichter bij huis, maar inmiddels ook weer verder weg. Dit jaar maakten we zelfs een reis van 8 maanden door Azië!.

Tips, vragen of opmerkingen?
info@yvonnereistverder.nl