vesting Königstein Saksen

Königstein – indrukwekkendste vesting van Saksen, Duitsland

Festung Königstein is voor mij de indrukwekkendste vesting van Saksen. Het gigantische rotsplateau met haar hoge, dikke muur trekt al van kilometers ver de aandacht. Qua omvang doet Königstein niet onder voor menig fort in Rajasthan dat we gezien hebben. Net als dáár voel ik mezelf heel klein, als ik door maar liefst drie reusachtige poorten over een bijzonder schuine helling naar boven klim. Binnen de vestingmuren zijn er tientallen gebouwen, waarvan verschillenden een museum herbergen. Trek voor een bezoek aan Festung Königstein minimaal een dagdeel uit. Alleen in het grootste museum zijn we al meer dan een uur “zoet”.

Wandeling met uitzicht op Königstein

Wij wandelen in de ochtend van een bloedhete zomerse dag in Saksen, op een steenworp afstand van Festung Königstein. Vanaf de parkeerplaats naast Gasthof / Pension “zum Pfaffenstein zien we Königstein al bovenop haar plateau prijken. Zodra we de wandeling naar de Pfaffenstein beginnen, worden de uitzichten op de vesting alleen maar beter. Vanaf het moment dat we bij de bosrand komen, verdwijnt de Königstein echter uit beeld, tot we na een flinke klim over steeds steilere trappen uiteindelijk bovenop ons eigen plateau staan. Op veel plekken belemmeren eeuwenoude bomen ons het zicht, maar op verschillende plekken aan de rand van de Pfaffenstein hebben we een machtig uitzicht over de veel lagere omgeving en enkele enorme rotsen daar midden in. De Königstein is één van die rotsen.

zicht op Königstein vanaf Pfaffensteinzicht op vesting Königstein vanaf de Pfaffenstein

Het Pfaffenstein plateau kun je op twee manieren bereiken. Wij kiezen het erg steile en uitdagende pad, waar de trappen gelukkig voorzien zijn van leuningen. Er is ook een minder steil, maar iets langer pad. In beide gevallen ben je ongeveer drie kwartier bezig om boven te komen en nog eens diezelfde tijd voor een rondwandeling daar.

Aankomst bij de vesting

Aangezien de thermometer ruim dertig graden aanwijst als we de Pfaffenstein weer zijn afgedaald, strijken we neer op het terras van het Pension, voor een grote beker ijs. Hebben we wel verdiend! Als we zijn afgekoeld rijden we via het dorpje Königstein naar de parkeerplaats van de vesting. Die blijkt nog een best eind van de toegangspoort verwijderd en we schrikken een beetje van de toeristisch aandoende parkeergarage en zelfs een heus treintje dat naar de ingang rijdt. Ook van de prijzen voor dat alles schrikken we trouwens.. en dan hebben we het over de entree voor Königstein zelf nog niet gehad. We zijn de twee voorgaande weken misschien een beetje verwend geraakt door de veel mildere prijzen in Tsjechië en Polen. Dat het oosten van Duitsland echt tot West-Europa behoort is ons na aankomst bij Königstein meteen duidelijk.

na een grote ijsbeker naar KönigsteinNa een grote ijsbeker verder naar Königstein

Zowel voor de parkeergarage, als het treintje, als de burcht betaal je apart. Je staat daarvoor op drukke dagen drie keer in de rij. De rij bij de vesting zelf kun je overslaan door vooraf online je ticket te kopen.

Het dorp Königstein ligt aan de Elbe en is slechts een korte wandeling verwijderd van Festung Königstein. Vanuit Dresden kun je hier met een stoomschip naartoe varen. Hoe gaaf is dat?! Onderweg hoef je jezelf niet te vervelen. Je vaart langs de mooiste plekken, ook voorbij de Bastei in Rathen.

Vesting KönigsteinVesting Königstein

Ondanks de warmte, laten we het toeristentreintje voor wat het is en we lopen de licht hellende weg naar de toegangspoort. In een minuut of tien staan we onderaan de hoekige, grijze vestingmuur, vanwaar we de gekasseide weg naar de eerste poort volgen. Waar ooit een leger aan soldaten ervoor zorgde dat ongenode gasten geen toegang kregen, betalen wij onze entree. Naar de tweede en derde poort wordt het steeds moeilijker lopen, zó schuin loopt de toegangsweg inmiddels.

Paarden konden hier geen karren naar boven trekken, vandaar dat er een handig kabelsysteem gebouwd werd om goederen boven te krijgen. Dit systeem en alle slimme trucs om vijanden te dwarsbomen bekijken we, voordat we de laatste meters naar de grote binnenplaats van Königstein afleggen.

aankomst Festung Königsteinaankomst Festung Königstein

Musea en een wandeling over de vestingmuur

Boven staan we even verbaasd te kijken. Het lijkt wel alsof we een heus dorp zijn binnengestapt. In veel van de talloze gebouwen in de vesting kun je binnen kijken om meer te leren over de geschiedenis van Königstein. In het eerste bouwwerk dat wij binnen stappen zien we hoe er door de eeuwen heen water omhoog werd gepompt, met een systeem dat begon met paardenkracht en eindigde met de elektromotor. Ook de grote tentoonstelling in de Georgenburg is super, vanwege de moderne technieken en wassen beelden waarmee de geschiedenis er tot leven komt.

Al wandelend over de vestingmuren genieten we afwisselend van het mooie uitzicht over de rivier de Elbe en de kleine tentoonstellingen in de gebouwtjes pal naast de muur. Er is geen schaduw en het is echt warm, maar toch kunnen we maar niet stoppen met over die muur wandelen. Het is al een flink eind in de middag als we eindelijk naar beneden komen, niet ver van de Friedrichsburg, die geen kasteel is, maar slechts een paviljoen. Maar wat voor één! Niet voor niets wordt deze barokke voormalige wachttoren vaak gebruikt voor trouwerijen. Wat een romantisch plekje.

kasteelmuren en musea KönigsteinMusea, wandeling over de kasteelmuren en Friedrichsburg

Combineer Festung Königstein met de Bastei in Rathen

Een andere highlight in Saksen is niet ver van Festung Königstein vandaan. Hemelsbreed is de Bastei in Rathen slechts drie kilometer noordelijker en één bocht in de Elbe verwijderd. Toch ben je met de auto bijna een half uur onderweg naar deze bijzondere rotsformaties en de brug er overheen, omdat je in Bad Schandau de Elbe moet oversteken. Een kijkje bij de Bastei en een wandeling in de omgeving daarvan is een prima combinatie met een bezoek aan Festung Königstein. Wij staan voor dag en dauw op, om vanuit onze accommodatie als eerste de Bastei aan te doen. We willen hier graag rond kijken voordat de grote groepen toeristen arriveren en dat lukt. We zijn er rond acht uur ’s ochtends en om half tien vertrekken we weer, om naar Pfaffenstein en Königstein te gaan. Dat is precies het tijdstip dat de eerste touringcar de parkeerplaats op rijdt.

Het aantal parkeerplaatsen dicht bij de Bastei is beperkt. Kom daarom vroeg genoeg. Als de parkeerplaats vol is, staat dit aan het begin van de weg aangegeven en moet je je auto een paar kilometer eerder al achterlaten. Vanaf de parkeerplaats aan het begin van de toegangsweg rijden pendelbussen.

Bastei Sachsiche SchweizDe Bastei en wandelen in de Sächsiche Schweiz

Vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats is het ongeveer tien minuten lopen naar het uitzichtpunt met het mooiste zicht op de Bastei. Nog een reden om zo vroeg mogelijk te komen is het standpunt van de zon gedurende de dag. Alleen tot een uurtje of negen staat de zon ’s zomers nog niet pal achter de brug en kun je mooie foto’s maken vanaf de Ferdinandstein. Daarna heb je fel tegenlicht tot het eind van de middag. Op dat tijdstip is het echter altijd file lopen in de omgeving van de brug. Vanaf de Ferdinandstein loop je in een minuut of vijf naar de Basteibrug. Aan de overkant van de brug kun je aan de linkerkant een korte betaalde route lopen langs meer mooie uitzichtpunten. Onderweg vind je informatie over de tijd dat hier een vesting IN de rotsen gevestigd was. Dit is een mooie intro over strategische vestingen en kastelen in deze omgeving, voordat je later naar Festung Königstein vertrekt.

Praktische info Festung Königstein

Van april tot oktober is Festung Königstein geopend van 9 tot 18 uur, in de andere maanden een uurtje korter. Plan minimaal twee tot drie uur voor een bezoek aan de vesting. Het is echt zonde om te komen als je minder tijd hebt. Er is hier zoveel te zien.

In de zomermaanden koop je het beste vooraf een online kaartje om lang wachten te voorkomen. In de zomermaanden is de entree net wat duurder dan in de winter (in 2020 12 of 10 euro). Ben je van plan om meer dan één kasteel te bezoeken in Saksen? Dan is het zeker een goed idee om de Schlösserlandkarte aan te schaffen. Hiermee bezoek je heel veel kastelen en tuinen in de regio gratis. Staan er meer dan twee op je planning? Dan kan het al uit.

wandelen rond de BasteiWandel zeker ook de korte betaalde route bij de Bastei

Wij bezochten Königstein op eigen gelegenheid, wat met kinderen erg fijn is. Zo kun je op eigen tempo rond kijken en afhaken als het niet meer interessant voor ze is. Rondleidingen zijn er ook maar een keer of vier per dag en alleen in de zomermaanden. Er staat echter overal ruim voldoende informatie, dus zelfs een audioguide vonden wij niet echt iets toevoegen.

Je parkeert ongeveer een kilometer van de grote toegangspoort van de vesting, maar voor een paar euro kun je met het toeristentreintje naar boven en weer terug naar beneden.

De vesting Königstein is één van de bekendste bezienswaardigheden van Saksen, geheel terecht vinden wij. Vooraf hadden we niet verwacht dat we zo onder de indruk zouden zijn.

4 reacties op “Königstein – indrukwekkendste vesting van Saksen, Duitsland

 1. Marcella zegt:

  Wauwwww, de Bastei is gaaf! Bij mij wint de natuur het altijd van een kasteel, al is het uitzicht op het kasteel vanaf Pfaffenstein ook wel erg gaaf. En het kasteel zelf, daar maak me ook wel benieuwd naar. Een mooie omgeving waar ik nog niet geweest ben. Misschien volgend jaar 🙂

  • Yvonne van der Laan zegt:

   Onze kinderen zijn inmiddels kastelen-moe, haha.. terwijl de natuur ze nog steeds enthousiast maakt. Ik denk dat wij de komende tijd dus ook meer voor de natuur gaan (dat lijkt ook het meest verstandig, gezien de situatie.. pff)

 2. EMaarse zegt:

  Ik heb met heel veel bewondering jullie verslag gelezen.Wat een prachtige omgeving,dit is wel heel uitnodigend.Hier krijg je vast wel heel veel reacties op.Ikijk ook met bewondering,zoals jullie kinderen dit allemaal ,ook met veel interessen mee lopen.Sucses!! Gr Elly

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je lieve reactie Elly! We zijn zelf ook blij dat de kinderen het ook leuk vinden om steeds weer nieuwe plekken te ontdekken. Fijne avond en tot horens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *