Seewaldsee Salzburger Land Oostenrijk

De Seewaldsee – onbekend maar oh zo mooi meer in SalzbugerLand

De Seewaldsee in SalzburgerLand is een minder bekend, maar zeker niet minder mooi meer in Oostenrijk. Na een bezoek en een wandeling rond de Gosausee en de combinatie Jägersee en Tappenkarsee, zijn we fan van de Oostenrijkse bergmeren. De Seewaldsee ligt niet tussen zulke hoge, rotsachtige toppen als de andere meren in Oostenrijk die we bezocht hebben. De omgeving is veel lieflijker en groener. Het lijkt wel een beetje op een sprookjeslandschap en ligt midden in een natuurgebied. Juist omdat dit een heel ander type meer is bezoeken we ook de Seewaldsee en we krijgen bepaald geen spijt. Onze wandeling rond de Seewaldsee is één van onze mooiste herinneringen van een fijne zomervakantie in Oostenrijk.

Route naar de Seewaldsee

Net iets verder rond de Seewaldsee zijn de bergtoppen wel hoger, kaler en ruiger. Afhankelijk van welke kant je komt, wordt je in de route er naartoe getrakteerd op fantastische uitzichten. Bedenkt jouw navigatie, net als de onze om via Weitenau omhoog te rijden, dan zul je af en toe sterk twijfelen of het wel helemaal goed komt. De weg wordt steeds steiler, smaller en zo nu en dan moet je zelfs stoppen om een hek open te maken, voordat je verder kunt rijden. Eén keer rijden we min of meer over het erf van een boerderij. Verbazingwekkend, maar toch schijnt het een bestaande route te zijn. Een boer die op de steile helling met de hand staat gras te maaien voor zijn koeien, wuift ons vriendelijk toe.

op weg naar de Seewaldsee door SalzburgerLandop weg naar de Seewaldsee door SalzburgerLand

Overigens komen wij uit deze hoek, omdat onze accommodatie in Scheffau am Tannengebirge is. Dát appartement is trouwens niet meer te huur, maar dit vergelijkbare ruime en erg mooie huis nog wel. Deze route is alleen op doordeweekse dagen mogelijk, omdat je hierlangs niet bij de speciale “weekendparkeerplaats” kunt komen. Slaap je in de omgeving van Salzburg, dan zul je sowieso via de bredere wegen naar de Seewaldsee rijden. Wij hebben dus geluk, voor ons begint het avontuur gewoon al onderweg naar het meer toe.

Parkeren kan in het weekend alleen op de parkeerplaats aan de Seewaldstrasse 47. Dit is ruim 2 km vóór de parkeerplaats vlakbij de Seewaldsee. Je loopt dan heen en terug over een geasfalteerde weg, toch iets minder mooi, dus als het kan zou ik zeker doordeweeks gaan.

Vanaf de parkeerplaats naar de Seewaldsee

Op welke parkeerplaats je ook uitstapt, je zult eerst een kaartje moeten kopen voor 3 euro, gepast te betalen in muntgeld. Wij kunnen gelukkig wisselen bij een dametje dat zelf gehaakte spulletjes verkoopt vanuit haar auto. Daarna vervolgen we lopend onze weg, nog altijd over asfalt. De dennenbomen wijken echter en de uitzichten worden weidser. Daarmee krijg je beter zicht op de schitterende, heuvelachtige omgeving.

wandelen naar de Seewaldseewandelen naar de Seewaldsee

Op de groene weilanden grazen kleine groepjes koeien en er staan houten schuren, waar lokale boeren hun spullen in bewaren. Er wordt druk gras gemaaid en een trekker haalt ons in. Bijzondere bloemen, die nog het meest weg hebben van distels zonder steel, groeien in de berm. Wat hoger staat één enkel, typisch Oostenrijks huis met uitzicht op de Seewaldsee. Als je wilt, kun je er overnachten. Dan krijgen we het meer zelf ook voor het eerst in het oog. De asfaltweg is inmiddels over gegaan in een grindpad.

Het pad delen met koeien en paarden

Net nadat we het donkere water van de Seewaldsee voor het eerst tussen de groene heuvels zien liggen, passeren we een hek om het vee te beletten om te ver af te dwalen. Direct na dit hek staan twee paarden van het uitzicht te genieten. En van het sappige gras. Wat zouden onze meiden ze graag even aaien, maar de paarden lijken redelijk wild, dus we lopen door. Net wat verder ligt een kudde koeien loom in het middagzonnetje te herkauwen. Het uitzicht op de Seewaldsee is hier fantastisch. Het grindpad slingert zich verder tussen enorme dennenbomen door rond het meer en hier staan meer kleurige bloemen en allerlei soorten mos en kleine plantjes.

paarden en koeien rond de SeewaldseeWe delen het uitzicht met paarden en koeien

Verder langs de waterkant

We verlaten het grindpad en gaan op ontdekking langs de waterkant. De meiden vinden elk een stok, die ze als speer gebruiken op de wat drassige oever. Aan de overkant van de Seewaldsee krijgen we een boothuis in het oog. Dat wordt ons wandeldoel. Het ziet er zo idyllisch uit. We volgen een smal paadje van keien en staan al snel bij het boothuis. Het water lonkt en ondanks dat de temperatuur niet heel hoog is, trekken de dames hun kleren uit. Die worden over een hekje gegooid en de één wat sneller dan de ander plonzen ze erin. Ze zwemmen een paar baantjes te in het frisse meer en zoeken waterplanten. Met twee natte onderbroeken bungelend aan onze rugzak lopen we even later verder.

We steken een stroompje over, dat van de zonovergoten helling naar beneden komt. Een eindje verder horen we het vrolijke gebel van een kudde geiten. We zijn eigenlijk van plan om helemaal rond de Seewaldsee te lopen en via de andere oever terug te gaan richting de auto. Deze kant heeft echter veel meer naaldbomen en het zicht op het meer verdwijnt vrijwel helemaal. Zo jammer, ook om in de schaduw verder te moeten lopen. We besluiten om te keren en dezelfde route terug te wandelen.

struinen en zwemmen SeewaldseeStruinen en zwemmen zijn de perfecte combi bij de Seewaldsee

Perfecte afsluiter van een zomervakantie in Oostenrijk

We krijgen geen spijt van die keus, want in het zonnetje ziet de wereld er hier toch echt uit als een sprookje. Halverwege het meer blijkt het helemaal de juiste optie, als de twee wilde paarden van eerder midden op het pad staan. Aan de ene kant kunnen we het pad niet verlaten vanwege een heuvel los zand, aan de rand van het meer en aan de andere kant is het te drassig door een beekje dat hier kabbelt. Het perfecte excuus voor onze dames dus, om de paarden op heel korte afstand te naderen. Als wij er al voorbij zijn, staat onze oudste nog steeds stil, op slechts een paar passen van het grootste paard. Ze houdt een plukje gras uitnodigend omhoog. En ja hoor, de merrie komt langzaam dichterbij. Een paar minuten later laat ze zich zelfs aaien. Met een lichte aarzeling durft dan ook onze jongste erbij te gaan staan.

Voor ons is de wandeling rond de Seewaldsee de perfecte afsluiter van onze zomervakantie in Oostenrijk. Die laatste “ontmoeting” met de prachtige, zwarte paarden maakt het helemaal af. In de steeds lager zakkende zon, wandelen we terug naar onze auto. Ondanks dat de Seewaldsee niet in de standaard reisgidsen vermeld staat, is het voor ons juist één van de fijnste uitjes in Salzburgerland.

perfecte afsluiting van een zomervakantie in Oostenrijkperfecte afsluiting van een zomervakantie in Oostenrijk

Extra tips Seewaldsee SalzburgerLand

De Seewaldsee ligt in een natuurgebied op ongeveer drie kwartier rijden van Salzburg. Je kunt de Seewaldsee prima combineren met een bezoek aan de Göllinger waterval en de Lammerklamm. In een rondje zit er zo telkens een half uurtje rijden tussen de drie bestemmingen. Zo heb je een heerlijke dagtrip vanuit bijvoorbeeld Salzburg.

Neem een picknicklunch mee, om je bezoek aan de Seewaldsee nog leuker te maken en geniet van een hapje en drankje aan de oever van dit mooie meer. Horeca vind je hier in de wijde omtrek niet. Inclusief lunch en lekker zwemmen kun je jezelf hier wel een paar uurtjes vermaken. Kom je alleen wandelen, dan ben je in een klein uurtje wel rond.

De wandeling is niet moeilijk en hoogteverschil is er amper. Zelfs met een kinderwagen of rolstoel kun je hier redelijk uit de voeten.

Zorg, zoals eerder gezegd, voor gepast muntgeld voor de parkeerautomaat. Laat geen spullen van waarde achter in de auto, want zeker op een doordeweekse dag staat je auto hier best eenzaam.

Na twee weken Salzburgerland zijn we echt fan van de natuurpracht die we hier hebben gevonden en de mooie bergwandelingen die we gemaakt hebben. Meer mooie berglandschappen en -meren vind je in Vorarlberg, een regio die wij zeker ook willen gaan ontdekken. Uiteraard willen we ook daar in Vorarlberg de mooiste bergwandelingen maken.

Heb jij nog andere tips voor mooie wandelingen in Oostenrijk? Ik hoor ze graag in de comments!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

6 reacties op “De Seewaldsee – onbekend maar oh zo mooi meer in SalzbugerLand

  1. Lineke zegt:

    Ik ken Oostenrijk eigenlijk alleen maar in de winter, tijdens wintersport. Maar ik weet dat het er in de zomer ook prachtig is.Op de een of andere manier kies ik er gewoon nooit voor. Misschien dit jaar maar eens verandering in brengen als we nog steeds niet ver weg mogen. Die koeien kleuren overigens heel mooi bij het landschap!

  2. Kim Nijmeijer zegt:

    Wauw, wat mooi daar. Ben er afgelopen zomer in de buurt geweest, in Salzburg en Hallstatt. Ik vond de route tussen de twee plaatsen echt schitterend en die ging dan zonder dat ik het wist vlak langs dit meer. Mijn voornemen voor volgende reizen: langer op één plek blijven om de omgeving echt goed te leren kennen.

  3. Wanda zegt:

    Prachtige foto’s Yvonne! Ik had nog niet van dit meer gehoord, maar zet hem nu direct op mijn lijstje want we willen zeker nog weer terug naar Salzburgerland om meer van deze prachtige regio te ontdekken. Oostenrijk is sowieso wel favoriet bij ons en bevalt ons altijd erg goed. Vooral dit soort bergmeren zorgen dan voor vele genietmomentjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *