fbpx
Burg Hohenwerfen

Een bezoek aan Burg Hohenwerfen – hoogtepunt in Salzburger land

leestijd: 5 minuten

Een bezoek aan Burg Hohenwerfen kun je niet overslaan als je in Salzburger land bent. Dat is ons bij aankomst in deze regio direct duidelijk. Deze imposante, hooggelegen vesting is echt een wow-moment als we Oostenrijk via Salzburg binnen rijden. Vanaf de snelweg zien we het Middeleeuwse, nog perfect uitziende bouwwerk daar trots bovenop die rots staan en alle vier weten we direct dat we hier naartoe willen. Omdat het weer uitzonderlijk goed is, kiezen we er echter voor om de eerste dagen na aankomst te gaan wandelen in de Alpen. Een bezoek aan Burg Hohenwerfen moet daarom nog een paar dagen wachten.

Bezoek burcht Hohenwerfen ook perfect voor minder mooi weer

Als het weer een paar dagen later wat wisselvalliger wordt, besluiten we om juist dan naar Burg Hohenwerfen te gaan. De indrukwekkende burcht, op de heuvel boven Werfen, is een perfect uitje als het weer een beetje twijfelachtig is, omdat het deels binnen of in het overdekte deel van de binnenplaats is is. Alleen de roofvogelshow is buiten, maar wij hebben de mazzel dat uitgerekend dan de zon er even door weet te breken.

Burg Hohenwerfen regenachtig weerBurg Hohenwerfen is ook een prima uitstapje bij regenachtig weer

Aankomst Hohenwerfen

Koop vooraf je ticket online voor Burg Hohenwerfen, als je de wachtrij bij de kassa wilt omzeilen. Vooral tussen tien en twee in de maanden juli en augustus kan die fors zijn. Wij hebben onze beenspieren in de eerste dagen Salzburger land al flink uitgedaagd, dus we hebben een ticket gekocht voor de luie optie, om met de lift naar boven te gaan. In de zomermaanden is er kans dat je ook hier enige tijd moet wachten, dus het is de overweging waard om in een minuut of tien naar boven te lopen. Je spaart daarmee ook nog een paar euro uit op je entreeticket.

Kom je buiten de drukke periode, dan loont het om vooraf even te checken hoe laat de rondleidingen en roofvogelshow gepland zijn op jouw bezoekdag. Zo voorkom je dat je ter plekke lang moet wachten. In het laagseizoen zijn er aanmerkelijk minder tours en slechts één voorstelling per dag.

Na aankomst Hohenwerfen met rondleiding meeNa aankomst in Hohenwerfen begint de tour in de kasteelkapel

Eerst mee met de rondleiding door het kasteel

Boven, op de binnenplaats van het kasteel krijgen we een audioguide aangereikt en worden we door een gids snel meegenomen de burcht in. We zijn nooit zo dol op begeleide tours door kastelen, omdat ze ons meestal te langdradig zijn, maar deze gaat echt als een speer. Dat blijkt te komen doordat de roofvogelshow slechts twee of drie keer per dag is en onze tour is de laatste die nog vóór die show vertrekt. Uiteraard wil niemand de roofvogelshow missen, dus praat de gids flink door. Enig nadeel is dat we onze audioguide niet kunnen uitluisteren, doordat die verhalen een stuk langer zijn. Aangezien ons Duits best okee is, besluiten we mee te luisteren met de gids. De informatie die ze vertelt is vrij algemeen, maar heel eerlijk blijft veel van zo’n verhaal toch niet hangen bij ons.

Aan het eind van de tour kijken we vanuit de klokkentoren uit over het in perfecte staat zijnde kasteel, met haar grijze muren, rode luiken en leistenen daken. Je zou er elk moment verwachten een ridder om de hoek te zien verschijnen. De groen beboste bergen, met de kale rotsen van de Hochkogel-berg zijn de ideale achtergrond. Dat onze gids de enorme bel in de toren voor ons luidt, horen we eigenlijk amper. We zijn veel te druk bezig met genieten van het uitzicht.

tour Hohenwerfen eindigt in de klokkentorenTour Hohenwerfen eindigt in de klokkentoren, wat een uitzicht

Spectaculaire roofvogelshow Hohenwerfen

Dan is het de hoogste tijd om de steile burcht af te dalen tot het laagste punt. De roofvogelshow wordt gehouden op het grasveld helemaal beneden. Het trompetgeschal klinkt al en als we er aankomen zien we honderden andere bezoekers al klaar zitten, op het heuvelachtige grasveld in de zon.

Gauw ploffen we neer, op het laatste stukje groen dat we nog zien. Dit blijkt het “podium” te zijn voor de roofvogels en hun begeleiders. We worden zo ver mogelijk naar de rand daarvan doorverwezen door de presentator, die na meer trompetgeschal de eerste vogel aankondigt. We blijken echt eersterangs te zitten en al gauw scheren de valken, arenden, adelaars en gieren over onze hoofden. Pal voor onze neus krijgen ze met een slingerend touw stukken vlees aangeboden, dat ze er al vliegend af pikken. Omdat de vogels voor, achter en boven me tegelijk lijken te zijn, kan ik er geen foto’s van maken als ze vliegen, dus ik geniet maar gewoon van het spektakel. Jachtmuziek uit verschillende landen schalt uit de instrumenten, die rond het grasveld worden bespeeld. Deze wervelende show is echt het hoogtepunt van ons bezoek aan Hohenwerfen, zéker voor de kinderen.

roofvogelshow Burg HohenwerfenDeze wervelende show is ons hoogtepunt van Hohenwerfen

Tijdelijke tentoonstelling over hekserij

Tijdens ons bezoek aan Hohenwerfen is er een tijdelijke tentoonstelling over hekserij. Geen idee of er altijd een tijdelijke tentoonstelling is en wat de thema’s daarvan zijn, maar die over heksen is leuk om even te bekijken. Voor de kinderen is er een interactief deel, waarbij ze op een bezemsteel voor het kasteel kunnen vliegen en een nogal domme heks allerlei spreuken kunnen laten doen. Het deel over heksenverbrandingen is wat minder geschikt voor ze, maar de tentoongestelde maskers en kruiden van sjamanen uit Afrika en Azië zijn zeker interessant.

Genoeg te beleven bij Burg Hohenwerfen

Op Burg Hohenwerfen valt genoeg te beleven. Niet voor niets heet de burcht officieel Erlebnisburg Hohenwerfen. Wat ik jammer vind aan de burcht, is dat er voor veel dingen extra betaald moet worden en dat dit vooraf niet altijd helemaal duidelijk is. Zo is er de mogelijkheid om een kwartiertje begeleid ridderspelen te doen. Gelukkig staan er ook heel veel spelletjes op de binnenplaats, waarvoor je niet extra hoeft te betalen en te reserveren. Die zijn een mooie toevoeging als je Hohenwerfen met kinderen bezoekt. Hoewel ik ook heel wat volwassenen heb zien stelt lopen en ring werpen trouwens.

genoeg te beleven bij Burg Hohenwerfengenoeg te beleven bij Burg Hohenwerfen

Er is ook nog een speciale speurtocht voor kinderen, maar volgens mij wordt die alleen in het Duits aangeboden. Aangezien er ook zonder speurtocht al genoeg te beleven valt en we na Hohenwerfen nog meer willen doen in Werfen, laten we die maar even voor wat ’t is. Het is al een eind in de middag als we de lift weer naar beneden nemen. Reken op zeker twee uur voor een bezoek aan Burg Hohenwerfen.

Maak van je bezoek aan Burg Hohenwerfen een dagtrip

In Werfen en omgeving is nog veel meer leuks te doen. Bovendien is de omgeving ongelooflijk fotogeniek. Je kunt hier makkelijk een dag doorbrengen. Dat weten de Oostenrijkers zelf ook trouwens. Probeer dus als het even kan om buiten de weekenden naar Werfen te gaan, zeker in de vakantieperiodes, als de weekenden extra druk zijn. Ik schreef een uitgebreid apart blog over een dagtrip naar Hohenwerfen. Daarin lees je hoe je Burg Hohenwerfen het best combineert met de andere bezienswaardigheden in de buurt.

Tip: neem de Salzburgerland card voor korting of gratis entree op deze en andere attracties in het Salzburger land. Bekijk vooraf op de website of de bezienswaardigheden waar jij naartoe wilt meedoen met de kaart.

In de omgeving van Burg Hohenwerfen zijn nog meer burchten die de moeite van een bezoek waard zijn. In Salzburg vind je natuurlijk vesting Hohensalzburg en in Mauterndorf is ook ook een schitterende burcht. Een omweg waard: de Grossglockner Hochalpenstrasse op de grens van Salzburgerland en Karinthië was één grote aaneenschakeling van wow-momenten!

Category: Oostenrijk

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 comments

 1. Wij hebben destijds het kasteel in Salzburg bezocht met onze Salzburgerland kaart. Heel leuk en leerzaam! Ook nu reizen we langs best wat kastelen, maar hebben er nog geen bezocht. Misschien gaan we dat nog doen!

  1. Tegenwoordig zit een dag vrije entree in vrijwel alle bezienswaardigheden van Salzburg inbegrepen in de Salzburgerland-card.. OF een dag gratis Grossglockner. Dat laatste hadden wij gekozen en dus een aparte Salzburg-card gehad voor de stad.. heel fijn!

  1. Inderdaad een geweldige ligging en zo mooi als je dan die eerste tunnel door rijdt, na aankomst in Oostenrijk, en je ziet dit kasteel daar vanuit de snelweg liggen! Echt een wow-moment.

 2. Wat een toffe burcht en wat is er veel te doen. Je meiden zullen het vast heel leuk hebben gehad. Dit ligt vlak bij Eisriesenwelt toch? Misschien dat we ook wel een bezoekje wagen.

  1. Klopt, het is niet ver van Eisriesenwelt. En de Sound of Music trail is hier ook vlakbij. Een mooie combinatie als dagtrip. Daar verschijnt binnenkort een uitgebreid blog over.

 3. Wat een leuke plek zeg! Als kind zijnde ging ik ieder jaar naar Oostenrijk om te skiën, maar ik ben er nog nooit in de zomer geweest. Wil ik echt een keer doen. Burcht Hohenwerfen lijkt me zeer de moeite waard. Prachtig gelegen ook op die rots. Leuk dat er ook een roofvogelshow is…de bovenste foto met die vrouw is echt heel mooi.

  1. Zelf ging ik als kind weleens naar Oostenrijk en nu voor het tweede jaar op rij, maar altijd in de zomer. Ik zat juist te denken dat het misschien juist leuk is om eens in de winter te gaan. 🙂