zien en doen in Wroclaw - stedentrip Polen

Zien en doen in Wroclaw – tips en bezienswaardigheden stedentrip Polen

Wroclaw is direct die eerste ochtend dat wij op stedentrip in Polen zijn, één van mijn favoriete steden van Europa geworden. Het is liefde op het eerste gezicht met deze stad! Er is genoeg te zien en doen in Wroclaw om jezelf drie volle dagen bezig te houden. Zo zonde dat ik vaak hoor dat mensen deze stedentrip inkorten tot één dag. Waarschijnlijk komt dat omdat de stad perfect ligt op doorreis via Duitsland naar de rest van Polen. Wat je plannen ook zijn, trek in elk geval drie dagen uit om tijdens je stedentrip Wroclaw de meeste bezienswaardigheden te zien. Oh.. en mocht je met het vliegtuig deze kant op komen? Wroclaw wordt uitgesproken als Wrotsjwaf. Wel zo handig, dat je vliegtuig niet vertrekt zonder jou, omdat je niet doorhad dat het jouw vlucht was, die omgeroepen werd.

Zien en doen in Wroclaw centrum op dag 1

Zo’n eerste dag op stedentrip in een onbekende stad is altijd even wennen. Met wat handen- en voetenwerk lukt het ons die eerste dag in Wroclaw om te vragen welke tram naar het centrum gaat. Een plattegrond hangt er niet in het hokje, maar een kaartjesautomaat staat er wel. Even later stappen we al uit op vijf minuten loopafstand van Rynek, het centrale plein. Hoe dichter we het plein naderen, hoe groter mijn glimlach wordt. Al die gekleurde huizen steken geweldig mooi af tegen de blauwe lucht. Klokgevels, trapgevels, pastelkleuren en fellere tinten omringen ons. En het is bijzonder om te zien hoe enorm veel details aan alle gebouwen te ontdekken zijn.

rond Rynek WroclawMijn glimlach wordt steeds groter als we Rynek in Wroclaw naderen

Het is pas op onze laatste dag in Wroclaw dat ik ontdek dat je ook in de tram zelf een kaartje kunt kopen met je pinpas. Dat wil zeggen: je kunt een kaartje betalen. Je krijgt geen papieren kaartje als bewijs. Het schijnt dat ze bij controle tóch kunnen zien dat je betaald hebt. Wellicht lezen ze dat van je pinpas af?!

Twee gebouwen die trouwens al voor aankomst in Wroclaw mijn aandacht trekken zijn de Hochberg kapel in de Sint Vincent kerk en de Aula Leopoldina. Beiden zijn gesloten tijdens ons bezoek aan Wroclaw, maar ze lijken me nog altijd meer dan de moeite waard. De Hochberg kapel is gebouwd in opdracht van Ferdinand van Hochberg, bekend van het Ksiaz kasteel in Walbrzych. Het zou een mausoleum moeten worden, maar hij is er zelf uiteindelijk nooit begraven. De kapel is een schitterend barokke aanbouw aan de kerk, met een overdaad die je haast niet voor mogelijk houdt. De Aula Leopoldina is onderdeel van het academiegebouw van de universiteit van Wroclaw en minstens even mooi. Ook hier weer enorm veel details en de uitbundige, barokke versieringen. Wij hebben beide gebouwen helaas alleen van buiten kunnen bewonderen, maar ga zeker even binnen kijken als je de kans hebt.

Universiteit academiegebouw WroclawHet academiegebouw van de universiteit Wroclaw zien we alleen van buiten

Op zoek naar kabouters in Wroclaw

Ik weet niet waar ik blijer van word: al die gekleurde huizen om me heen, of de kabouters. Nee, ik heb geen gekke dingen gedaan in Wroclaw, die kabouters zijn er echt. Sinds 2001 komen er steeds meer beeldjes van kabouters bij, na iets wat als een ludieke actie begon. Inmiddels zijn er meer dan driehonderd en samen vormen ze één van de bekendste bezienswaardigheden van Wroclaw. Als je door de stad loopt, kun je ze niet missen en een stedentrip Wroclaw is niet compleet zonder dat je kabouters gespot hebt. Onze jongste dochter roept elke keer weer, als ze er eentje gespot heeft. Vervolgens vermaken we ons om de dingen die ze doen. Zo is er een dwerg die een foto maakt van een nog kleinere kabouter. Bij de bank werken verschillende kabouters samen om geld uit de pinautomaat te halen en bij de bonbonwinkel wordt door een aantal dwergen chocola en ijs gestolen.

Doe je een stedentrip Wroclaw met kinderen in de basisschoolleeftijd, dan is het leuk om een kabouter-speurtocht te halen bij één van de toeristeninfo’s annex souvenirwinkels rond het marktplein. Ze kunnen dan kabouters zoeken en stempels halen onderweg, waardoor een wandeling door Wroclaw een stuk leuker voor ze wordt.

Wroclaw kabouters zoekenZeker doen in Wroclaw – kabouters zoeken

Rynek, het stadhuisplein

Hét centrum van Wroclaw én van de mooiste gebouwen van de stad is Rynek, het marktplein. Hier staat het roodgekleurde stadhuis, vol pracht en praal. Waar je ook kijkt zie je beelden aan de muren, details uit steen en rijkversierde erkers. De groene daken van de torentjes maken het helemaal af. Ik geloof dat ik wel tien keer heen en weer loop langs dit schitterende gebouw en elke keer zie ik weer iets nieuws. In het lager wordende zonlicht van de namiddag kleuren de gevels van de huizen rond het plein telkens weer anders. Ook daar vallen elke keer weer andere details op. Op zomeravonden is het heerlijk wandelen rond Rynek, als er muziek van een trekharmonica of een fluit klinkt en de terrasjes vol zitten.

Grenzend aan Rynek is Plac Solny, de bloemenmarkt. Dit plein is een mooie aanvulling op Rynek en het is erg leuk om te zien hoe de lokale bewoners van Wroclaw er hun bloemetjes kopen.

Plac Solny WroclawDe bloemenmarkt op de Plac Solny

Beklim de Elizabethkerk voor een ’t uitzicht op Wroclaw

In een andere hoek van Rynek zie je het Hans- en Grietjehuis, twee huizen die door een poort met elkaar verbonden zijn. Loop je onder de poort door, dan kom je bij de Elizabethkerk. De grote hoeveelheid gevelstenen op de muren is al een kijkje waard en loop zeker ook even de kerk binnen. Maar de echte trekpleister van deze kerk is de toren. Het uitzicht op het centrum van Wroclaw is super van boven.

Opvallend is trouwens dat er geen klok op de toren zit, een beetje lastig, als je wilt kijken hoe laat het eigenlijk is. Terwijl Peter en Rosalie verder gaan met de kabouterspeurtocht, besluit ik zelf met Vera de klim naar boven te wagen. Het is even doorzetten, want een lift is er niet, maar het uitzicht maakt veel goed. We zien de rivier de Oder, alle kleurige huisjes rond Rynek en een heel groot deel van het centrum van Wroclaw.

Elizabethkerk WroclawZeker doen in Wroclaw – de Elizabethkerk beklimmen

Spendeer je eerste namiddag op het kathedraaleiland

Een klein eindje lopen van het huidige middelpunt van belangstelling in Wroclaw, ligt de oude stad. Met de oude stad bedoel ik dan het deel van Wroclaw dat als eerste bewoond werd door mensen. Op kathedraaleiland, oftewel Ostrów Tumski, is de stad ooit gesticht. Tegenwoordig is het één van de must see bezienswaardigheden van Wroclaw. Via de Tumski brug loop je het eiland op vanaf het centrum. De kathedraal, met haar twee verschillende torens, springt meteen in het oog. Op verschillende plekken op Ostrów Tumski en zeker rond de kathedraal kun je op foto’s zien hoe de stad er bij lag na de bombardementen aan het eind van de tweede wereldoorlog. Indrukwekkend, hoe alles weer opnieuw is opgebouwd.

Tussen de Tumski brug en de kathedraal liggen verschillende restaurantjes. Hier eet je authentieke Poolse gerechten en ondanks de toeristische plek, is het naar Westerse begrippen zeker niet duur. Plan je maaltijd ruim voor of na zonsondergang, want rond die tijd heb je wat anders te doen in dit deel van Wroclaw.

Kathedraaleiland Most TumskiZelf eten we al voordat we naar Kathedraaleiland gaan

Probeer de lantaarnaansteker van Wroclaw te spotten

Zodra de zon verdwijnt achter de horizon en de eerste straatlantaarns aan gaan, is het ook tijd om goed om je heen te kijken of je hem ziet. Op het kathedraaleiland van Wroclaw worden de meeste lantaarns nog aangestoken door een lantaarnaansteker. Deze man is gehuld in een cape en met een kleine tank op z’n rug en een lange stok in z’n hand beweegt hij zich geruisloos door de straten van kathedraaleiland. Alleen het ruisen van het gas doorbreekt de stilte, die langzaam neerdaalt als de hemel steeds donkerder blauw kleurt. Op het eiland komen er steeds meer elektrische lantaarns bij, maar een groot aantal werkt nog altijd op gas. De lantaarnaansteker schijnt elke dag een andere route te nemen, maar hij steekt altijd elke gaslantaarn aan. Zoek dus een lantaarn op en wacht geduldig tot je hem ziet. Geen idee of het toeval is, maar zodra de verlichting van de kathedraal aan gaat, spotten wij de man in die omgeving.

Wil je graag mooie, sfeervolle foto’s maken van de lantaarnaansteker van Wroclaw? Kies dan een lantaarn uit met een mooie achtergrond, bijvoorbeeld één van de kerken. Blijf daar staan en let goed op, want voor je er erg in hebt is hij er en is je kans voorbij!

lantaarnaansteker WroclawToch één van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Wroclaw

Scoor de tweede dag je ontbijtje in de grootste markthal van Wroclaw

Uiteraard kun je ontbijten in je hotel of appartement, voordat je op pad gaat. Erg leuk is het om in elk geval één dag van je stedentrip Wroclaw te ontbijten in de grootste markthal van de stad, Hala Targowa. In een hoekje, rechts van de ingang, zitten een aantal bakkertjes en een restaurantje met tafeltjes om te zitten. Of struin eerst even lekker rond en koop eerst wat vers fruit en proef de sfeer. De lichtinval is fantastisch hier. Als je van fotograferen houdt, blijf je maar foto’s maken. Na je ontbijt kun je nog wat lekkers meenemen voor onderweg. Ik kan de halwa van de stalletjes in het middenpad van harte aanbevelen. Niet goedkoop, maar om je vingers bij af te likken.

Speur naar een oneindig aantal werken aan streetart

In verschillende Poolse steden vind je toffe streetart. Wroclaw doet niet onder voor een stad als Warschau, de stad van Chopin. Je kunt hier uren rond struinen om mooie kunstwerken te bewonderen. Niet direct één van de eerste bezienswaardigheden van Wroclaw waar je aan denkt, maar zeker de moeite als je ervan houdt. De beste plekken om streetart te zien zijn de wijken in de ring rond het centrum. Ga in elk geval een kijkje nemen bij Concordia Design op het eilandje Wyspa Slodowa. In het café restaurant zie je een aantal bijzonder kleurrijke werken onder het genot van een hapje en een drankje. Perfecte plek voor een pauze tijdens je zelf samengestelde streetart tour dus. Ik gebruik tijdens onze dagen in Wroclaw deze kaart om de streetart te vinden. Helaas zijn niet meer alle werken aanwezig, want er is de afgelopen jaren veel gesaneerd in Wroclaw. Waar eerst een mooi kunstwerk was, staat nu een hijskraan vloeren op een nieuwbouwcomplex te leggen.

Hala Targowa en streetart WroclawOntbijt in Hala Targowa voor je streetart gaat spotten in Wroclaw

Op een warme dag ruil je de streetart rond de middag voor water

Na twee uur door de stad lopen, op zoek naar streetart, is de puf er wel een beetje uit bij ons. Het is tegen de dertig graden en geen zuchtje wind. We voelen onze voeten en snakken naar wat verkoeling. Die is te vinden in het Aquapark van de stad. De temperatuur van de baden verschilt, dus je kunt er eentje kiezen die jou aanstaat. Wij plonzen uiteraard eerst in de koudste. Naast een binnenbad met heel veel ongelooflijk toffe glijbanen, zijn er ook buitenbaden. Stroomversnellingen, bubbelbaden, fonteinen en een luchtkasteel en avontuurlijk piratenschip maken het helemaal af voor de kids. Je kunt kiezen om twee of drie uur te zwemmen, of een ticket voor de hele dag nemen. Als je slechts drie dagen hebt voor je stedentrip Wroclaw, zou ik gaan voor drie uurtjes.

Eindig je dag in de botanische tuin van Wroclaw

Eenmaal afgekoeld is het tegen het eind van de dag heerlijk om nog even een kleine wandeling te maken in de botanische tuin van Wroclaw. De botanische tuin is onderdeel van de universiteit van Wroclaw en er groeien unieke planten en bomen van alle delen van de wereld.

Aquapark WroclawZo gaaf: alle glijbanen van het Aquapark in Wroclaw

Wroclaw zoo is de mooiste van heel Polen

Neem voldoende tijd voor een bezoek aan de dierentuin van Wroclaw. Deze zoo is een must visit als je in de stad bent en één van de grootste bezienswaardigheden van Wroclaw en zelfs van Polen. Zelfs als je normaal gesproken niet zo gauw een dierentuin bezoekt moet je er eigenlijk echt een kijkje nemen. Wij lopen er vijf uur rond en hebben nog maar net iets meer dan de helft van het park gezien. Vooral het Afrikarium is spectaculair. Hier wonen de waterdieren van de zoo. De verblijven zijn ingericht alsof je echt op de plek bent waar de dieren voorkomen. Bij de zeekoeien en de nijlpaarden kun je de dieren zowel onder water zien zwemmen, als van bovenaf bekijken. Wij hebben mazzel en zien de nijlpaarden gevoederd worden, waarvoor ze even op het droge gaan.

Gedurende de dag zien we verschillende andere dieren ook gevoederd worden en telkens op een erg leuke manier. Het voer wordt door het verblijf heen neergelegd en zelfs opgehangen, zodat de dieren er wat moeite voor moeten doen. Overal staan bordjes met extra weetjes en informatie, ook in het Engels.

De zoo van Wroclaw is een populair uitje in Polen. Kom vroeg genoeg, zodat je niet te lang in de rij hoeft te staan en ga als eerste naar het Afrikarium. Later op de dag wordt het daar soms zo druk dat je buiten in de rij moet wachten tot er weer een groep mensen wordt toegelaten.

Wroclaw ZooZeker doen in Wroclaw – de zoo bezoeken

De Japanse tuin en de Multimedia Fontein

Steek na je bezoek aan de dierentuin de weg over en je krijgt vanzelf het Unesco werelderfgoed van Wroclaw in het oog. De Centennial Hall, oftewel de eeuwwisselingszaal. Deze evenementenhal is ruim honderd jaar geleden gebouwd en ondanks dat het ver voor de Communistische tijd gebouwd is, misstaat het zeker niet in een voormalig Oostblokland. De betonnen buitenkant doet erg pompeus aan. Loop de Centennial Hall eerst voorbij, onder de halvemaanvormige pergola in de tuin. Helemaal achterin is de ingang van de Japanse tuin. De tuin is niet enorm groot, maar wel erg fotogeniek. Je vindt er waterpartijen, bruggetjes en vlonders en zelfs zo’n leuk Japans huisje. Neem wat lekkers mee en je kunt er perfect picknicken.

Zorg dat je tegen zonsondergang terugkeert naar de fontein in het midden van de pergola en de Centennial Hall. Elk heel uur is hier een multimediashow, waarbij de fontein danst op muziek. De muziekkeus is elk uur anders en varieert van klassiek tot vlottere, swingende shows. Overdag is er niet zoveel aan, maar als het donker wordt is dit natuurlijk super om te zien. De laatste show is om 22.00 uur en is altijd extra bijzonder. Er worden dan ook animaties en foto’s geprojecteerd op het water. Wij hebben daar niet op gewacht, voor onze kinderen was de show van 20.00 uur al laat genoeg.

Centennial Hall en Japanse tuin WroclawOntspannen bij de Centennial Hall en de Japanse tuin van Wroclaw

Accommodatie Wroclaw

Wroclaw heeft accommodatie in alle prijsklassen. Net als elders in Polen is de prijs-kwaliteitsverhouding erg goed, in vergelijking met steden in West-Europa. Perfect dus voor een budget stedentrip. Wij hebben er geslapen in een appartement niet ver van de Zoo en de Centennial Hall. Datzelfde appartement is niet langer te huur, maar een alternatief op steenworp afstand is dit appartement: niet heel groot, maar super nieuw en goed verzorgd. Je slaapt dan in een groene, rustige omgeving, maar binnen een kwartier sta je midden in het centrum. Slaap je liever centraler, in hartje centrum? Dan heeft Five Stars B&B erg goede reviews, net als dit appartement. Die laatste heeft zelfs een privé parkeerplaats, ideaal als je met de auto komt.

Het zal je niet ontgaan zijn dat wij fan zijn van Wroclaw en eigenlijk deze hele regio van Polen. Heb jij er weleens aan gedacht om een stedentrip met de auto te doen naar Wroclaw en tegelijk haar omgeving te verkennen? Een stad in Polen met een heel andere sfeer, maar toch wel typisch Pools is Gdansk. Doordat collega blogger Marcella schreef over wat je kunt doen in Gdansk is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Ook hier zijn er meer plekken in de regio die me de moeite waard lijken.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

8 reacties op “Zien en doen in Wroclaw – tips en bezienswaardigheden stedentrip Polen

 1. DutchieontheRoad zegt:

  Wroclaw doet me aan Krakau denken. Dat vond ik ook een verrassend mooie stad en mede daarom, wil ik graag een keer terug naar Polen. Die lantaarnaansteker is bijzonder zeg. Mooie foto’s! Wat leuk dat de zoo daar zo de moeite waard is.

  • Yvonne zegt:

   Hier precies zo, maar dan andersom. Mocht onze vlucht naar de Canarische eilanden niet doorgaan rond Kerst, zullen wij Krakau gaan ontdekken (als dat wel kan)

 2. Annemarie zegt:

  Wij vonden Wroclaw ook zo’n leuke stad. Wat fijn dat jullie een paar dagen de tijd hadden om de stad te verkennen. Wij waren er maar een dag, dus ik denk dat we een keer terug moeten om onder meer kathedraaleiland te zien en de lantaarnaansteker te spotten!

  • Yvonne zegt:

   Wij waren echt verrast door Wroclaw. Ik had niet gedacht dat er zoveel te doen en te zien zou zijn. We hadden haast het gevoel dat we aan die drie dagen no niet genoeg hadden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *