Tappenkarsee Oostenrijk

Jägersee en Tappenkarsee in Kleinarl – mooiste meren duo in Oostenrijk

De Jägersee en de Tappenkarsee in Kleinarl zijn het mooiste meren duo dat we in Oostenrijk gezien hebben. Tijdens onze twee weken in Salzburgerland maken we één dagtrip naar de Jägersee en Tappenkarsee, maar we hadden er graag nog een tweede dag aan toe gevoegd. Wat een prachtige merencombinatie, elk op hun eigen manier bijzonder mooi. Als we bij Wagrain de hoofdweg verlaten naar het dal waarin Kleinarl zicht bevindt, hebben we nog geen idee. Pas als we Kleinarl naderen, worden de heuvels hoger en zien we voor het eerst de ruige bergkam waar ook de Tappenkarsee zich bevindt.

De Jägersee eerst voorbij

Als we die ochtend bij de Jägersee aankomen, is het nog bewolkt en er hangt mist boven het meer. Ondanks dat dit er magisch uitziet, besluiten wij om de Jägersee in eerste instantie voorbij te rijden. Wij houden van de zon en de kinderen willen graag in één van de meren zwemmen. Een wandeling rond de Jägersee duurt niet enorm lang en een duik in mistig en vrij koud weer zien de meiden niet zitten. We besluiten eerst verder te rijden, over de tolweg, de Mautstrasse. Stel jezelf daar niet te veel van voor: de onverharde, stoffige weg wordt uitgebaat door een oudere man, aan wie we een kleine vijf euro moeten betalen.

Jägersee in de zonDe Jägersee rijden we ’s ochtends eerst voorbij

De echte wandelaars parkeren vaak hun auto al op de parkeerplaats van de Jägersee, om in een uur over dezelfde onverharde weg naar het wandelpad naar de Tappenkarsee te lopen. Geen idee waarom, want elke keer als een auto je voorbij rijdt, mag je flink stof happen en de route is niet heel speciaal.

Via de Schwabalm naar de laatste parkeerplaats

De tolweg volgt de rivier, die vrij snel stroomt en helderblauw is. Het water is afkomstig uit de veel hoger gelegen Tappenkarsee. Een paar jaar terug zijn hier na flinke overstromingen twee nieuwe en onwaarschijnlijk blauwe meren ontstaan. Om de natuur te beschermen is de rivier hier terug gedrongen in haar oorspronkelijke positie, waarna de meren weer bijna volledig verdwenen zijn. Behalve de rivier, en heel veel naaldbomen is er daarom niet veel te zien onderweg naar de Schwabalm parkeerplaats. Als we daar aankomen zijn we verrast: het is nog geen tien uur ’s ochtends en de redelijk grote parkeerplaats staat al vol. Gauw zetten we onze auto op één van de laatste plekjes neer. Waar we bij de mistige Jägersee nog het gevoel hadden te vroeg te zijn, voelen we nu ineens haast om aan de klim naar de Tappenkarsee te beginnen. We zijn gewoon de laatsten!

start wandeling TappenkarseeDe start van onze wandeling naar de Tappenkarsee

Eerste deel van de klim naar de Tappenkarsee

Dat we te laat zijn, blijkt in de praktijk wel mee te vallen. Als we uren later weer afdalen, zijn er zelfs dan nog mensen die aan de klim naar de Tappenkarsee beginnen. Het is gewoon een populaire wandeling, waar mensen graag zo vroeg mogelijk aan beginnen. De klim van de parkeerplaats naar de Tappenkarsee overbrugt bovendien zeshonderd hoogtemeters. Dat wil je natuurlijk het liefst doen als het nog een beetje koel is. Voor vandaag worden temperaturen tegen de dertig graden verwacht en inmiddels heeft de zon zich door de mist heen weten te boren, dus we nemen genoeg water mee.

Het eerste deel van de klim is vrij vlak. We worden omgeven door loofbomen én naaldbomen, waar hier en daar enorme rotsblokken tussen liggen. Zodra het pad steiler wordt, is daar ineens een rivier, die over puin naar beneden stroomt. We doen ons best de rivier over te steken zonder natte voeten te krijgen, wat slechts ten dele lukt. Gelukkig hebben we allemaal sneldrogende sandalen aan, in tegenstelling tot veel andere wandelaars. We blijven even staan om van het uitzicht te genieten. Omdat we hier voor het eerst boven de bomen uit komen, zien we het beboste dal voor ons liggen, met de heuvels aan weerszijden. Prachtig!

Eerste uitzichten op weg naar TappenkarseeEerste uitzichten onderweg naar de Tappenkarsee

Verder langs de waterval naar de pas

Het pad wordt smaller en steiler. We horen de waterval voor we hem zien. Wat een natuurgeweld, zoals het water tientallen meters naar beneden dondert. Op het bankje dat er speciaal voor het uitzicht op de waterval is neergezet, genieten we van de natuurpracht. Dat rustmoment is geen overbodige luxe. We zijn inmiddels al wat meters geklommen, maar het steilste stuk van de wandeling overbrugt een paar honderd hoogtemeters in dertien haarspeldbochten. Als we bijna op het hoogste punt zijn is er zelfs een touw langs het pad bevestigd, waar onze kinderen dankbaar gebruik van maken. Dan zijn we ook ineens maar zo boven en afwisselend daalt en stijgt het pad lichtjes. Kale rotswanden rijzen nog hoger op, maar wij blijven op het vlakke, groene deel tussen varens en bloemen door lopen.

En dan zijn we bij de Tappenkarsee

Even verderop steken we opnieuw een stroompje over. Pas later zie ik dat dit het water is dat uit de Tappenkarsee de grote waterval voedt, die we eerder zagen en die uiteindelijk beneden in de Jägersee uitkomt. Dit keer is er een houten bruggetje en zodra we dat over zijn, zien we een paradijselijk mee. Spiegelglad, helder water, omsloten door hoge bergwanden. Prachtig! De kinderen hebben hun schoenen al uit en waden door het water achter visjes aan. Het duurt niet lang of ze trekken hun badkleding aan, maar zwemmen vinden ze eigenlijk net wat te fris.

van de waterval naar de Tappenkarseevan de waterval naar de Tappenkarsee

Nadat de jurkjes weer aan zijn, volgen we het pad over de rechteroever. Aan de achterkant van het meer is het water net wat minder vlak, dus hier mist de weerspiegeling. Een houten roeibootje en de groene oevers zorgen ervoor dat de Tappenkarsee ook hier minstens even fotogeniek is. Na een picknicklunch trekken onze meiden opnieuw de jurk uit, om dit keer wel even te zwemmen en dammen te bouwen in het water. En ik? Ik zie de wolken van over de bergkam komen en langzaam oplossen, waarna weer nieuwe wolken komen aan drijven. ’t Is net vakantie! 🙂

Aan de Tappenkarsee zijn ook twee berghutten, waar je prima kunt lunchen. Het eten schijn t er prima te zijn, ook qua prijs. De terrassen zitten dan ook vol, op de zonnige zondagmiddag dat wij er zijn. Blijven slapen kan ook, als je nog wat langer van de Tappenkarsee wilt genieten.

Tappenkarsee KleinarlDe Tappenkarsee is fris, maar onze meiden laten zich niet tegenhouden

Terug naar de Jägersee

Met een beetje spijt nemen we afscheid van de Tappenkarsee. De wandeling terug naar beneden betekent dat we de zeshonderd meter hoogteverschil nu de andere kant op moeten trotseren. We nemen de tijd en voor het eerst denken we erover om te investeren in goede wandelschoenen. Op sandalen een steile helling af met losliggend grind is best een dingetje. Eenmaal beneden zijn we blij dat we de auto bij de Schwabalmparkeerplaats hebben achtergelaten. Voor ons was de hike zo lang genoeg. We voelen ons een beetje schuldig om andere wandelaars en fietsers in een stofwolk achter te laten, elke keer als we ze voorbij rijden richting Jägersee.

Bij de Jägersee is het een drukte van belang op het terras van de Gasthof. Rond het meer is er weinig te doen. Het is inmiddels ver in de middag, maar nog altijd rond de dertig graden. Een zwaan komt loom voorbij zwemmen en even verder staat een moeder zwaan op de kant, met haar jongen. Aan de rechterkant van het meer is een moerassig stuk grond met riet, waar veel visjes zitten. Onze meiden vermaken zich er met een schepnetje. We lopen nog een stukje, maar maken de ronde om de Jägersee niet af. We zijn allemaal moe, maar voldaan en besluiten terug te rijden naar onze accommodatie. Mochten we ooit weer eens in de buurt zijn, gaan we zeker terug. Wat een prachtig meren duo is dit!

afdaling Tappenkarsee naar JägerseeDe afdaling van de Tappenkarsee naar de Jägersee is een hele tippel

Praktische info Jägersee en Tappenkarsee

Voor geoefende wandelaars is een wandeling van de Jägersee naar de Tappenkarsee en terug in een uurtje of vier te doen. Je kunt de auto dan bij de Gasthof aan de Jägersee gratis parkeren. Rijd je verder naar de Schwabalmparkeerplaats, zoals wij deden, dan betaal je €4,80 aan tol. De parkeerplaats zelf is gratis.

Kleinarl is het dichtstbijzijnde dorp. Je vindt hier meer dan genoeg overnachtingsmogelijkheden. In de winter kan er hier geskied worden.

Zowel aan de Jägersee als de Tappenkarsee is horeca aanwezig. Met een schitterend uitzicht over het meer kun je genieten van een heerlijke lunch, een biertje of een ijsje. Bij de Jägersee kun je bovendien één van de drie bootjes huren, om een half uurtje rond te peddelen over het meer.

JägerseeWe willen zeker ooit nog eens terug naar de Jägersee

De wandeling is niet moeilijk, maar vanwege het grote hoogteverschil van zeshonderd meter, best pittig. Zeker op een warme dag is het aan te raden voor de klim flink wat water mee te nemen naar boven. Bij de één van de berghutten bij de Tappenkarsee kun je die voorraad dan weer bijvullen. Of neem een draagbaar waterfilter of een waterfles met ingebouwd filter mee. Dan kun je in één van de stroompjes je fles vullen.

Tenslotte een tip voor wie van dit soort wandelingen en uitzichten houdt: Een vergelijkbaar mooie plek met bergmeren kom je tegen op de mooiste wandeling in de Hoge Tatra, die wij maakten in Slowakije.

De Jägersee en Tappenkarsee zijn het mooiste merenduo van Oostenrijk dat wij gezien hebben, maar de Vorderer- en Hinterer Gosausee zijn ook fantastisch. Hiervan hebben wij alleen de grootste en voorste Gosausee gezien en die was al een plaatje. Bezoek je Zillertal in de zomer, dan kun je ook schitterende meren en spectaculaire berglandschappen zien.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

10 reacties op “Jägersee en Tappenkarsee in Kleinarl – mooiste meren duo in Oostenrijk

  • Yvonne zegt:

   Ik vond Oostenrijk echt zo mooi. Ik zou volgend jaar ook best wel weer die kant op willen. Inmiddels echter een andere keus gemaakt, maar wie weet.. het jaar erna ofzo. 🙂

 1. DutchieontheRoad zegt:

  Wat prachtig zeg! 600 meter klimmen is inderdaad pittig…ik ben een slechte klimmer 😉 Ik ging vroeger altijd op wintersport in Oostenrijk, maar wil ook graag een keer in de zomer die kant op. Ik lees en hoor zo ontzettend veel goede verhalen over Oostenrijk in de zomer.

 2. Wanda zegt:

  Prachtige foto’s! We zijn zelf nog niet in deze regio geweest, maar horen er altijd positieve verhalen over, dus we willen er zeker naar toe. Wel eerst nog even trainen dus om deze wandelroute te kunnen doen, maar lijkt me prachtig om deze meren zelf te zien!

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben niet getraind en onze vijfjarige is ook naar boven gelopen.. en weer terug.. dus dat moet lukken denk ik. 🙂 Zeker eens die kant op gaa, het is er inderdaad super mooi!

 3. Jacoba zegt:

  Wauw, dat ziet er echt heel mooi uit! Oostenrijk ken ik (buiten Wenen) eigenlijk helemaal niet, maar ik wil er toch wel graag een keer naar toe. Deze wandeling komt zeker op mijn lijstje, die waterval is ook zo mooi!

  • Yvonne zegt:

   Wij waren vorig jaar ook (voor mij al de tweede keer) in Wenen.. ook erg leuk, maar de bergen zijn toch wel dé aantrekkingskracht van het land. Echt enorm van genoten.. en gaan zeker nog eens terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *