tofste street art in Europa

de tofste street art in Europa – stedentrip tips vol kunst

Steden met street art hebben bij mij altijd een streepje voor. Okee, eigenlijk bedoel ik: steden met veel toffe street art hebben bij mij een streepje voor. Nou is er in steeds meer steden in Europa (en daarbuiten) ruimte voor street art. Wat mij betreft een goede ontwikkeling. Vlakbij huis, in Arnhem en Nijmegen, zie je ook steeds meer kunstwerken. Toch vind ik in de hoeveelheid street art en de kwaliteit van de kunstwerken nog wel ruimte voor verbetering. De afgelopen jaren heb ik veel steden met toffe street art bezocht. Ik deel mijn stedentrip tips voor steden met de tofste of meest uitbundige street art.

Stedentrip tips in eigen land: street art binnen Nederland

Niet voor niets wordt Heerlen de mural hoofdstad van Nederland genoemd. Hier kunnen street art liefhebbers echt hun hart ophalen. Zelf was ik 2 keer in Heerlen om street art te spotten en wil er graag nog weer een keer terug. Iets noordelijker, kun je in Eindhoven ook van veel mooie kunstwerken genieten. In de Berenkuil, een verzameling fietstunnels en de kuil waarin ze uitkomen, wordt sinds 2010 elk jaar Step in the Arena georganiseerd. Tijdens dit street art festival wordt de Berenkuil weer voorzien van nieuwe, gave werken. Een andere verzamelplek van de beste street art in deze stad is voormalig industriepark Strijp-S.

street art centrum HeerlenStreet Art in het centrum van Heerlen

Een verrassende stad, met veel meer street art dan ik vooraf had gedacht, in Delfts Blauw en andere kleuren, is Delft. Er komt de laatste jaren minimaal één gaaf kunstwerk bij in Delft, soms zelfs verschillende. Zo kun je de geschiedenis van ons land mooi combineren met een street art tour. Andere aanraders zijn het museum STRAAT in Amsterdam-Noord en de street art in Den Haag en Rotterdam. Deze laatste 3 steden moet ik allemaal nog opnieuw bezoeken, omdat de street art er zeker de moeite waard schijnt te zijn.

Stedentrip tip met street art onder de zon: Valencia

Onze stedentrip naar Valencia is redelijk onvoorbereid, waardoor we vooraf niet weten dat er zoveel toffe street art te vinden is in de stad. Bij toeval stuiten we op een enorme hoeveelheid gave kunstwerken in de wijk El Carmen. El Carmen is dé plek waar artiesten zich jarenlang hebben uitgeleefd op de muren, waardoor de wijk een aaneenschakeling van street art geworden is. Je kunt hier met gemak een hele middag rondstruinen en nóg niet alles gezien hebben.

Valencia Street ArtLiefhebbers van Street Art kunnen Valencia zeker waarderen

Kom je in het centrum van Valencia nog wel grote groepen toeristen tegen, die achter een gids aan hobbelen van highlight naar highlight, hier ben ik de enige toerist. Een enkele local loopt me haastig voorbij, op weg naar bredere, zonnigere straten, maar verder is hier niemand. Zo kan ik ongestoord alle prachtige kunstwerken bekijken en optimaal genieten van de sfeer die in deze wijk hangt, want gek genoeg hou ik wel van dit soort buurtjes. Het schijnt dat dit jaren geleden een plek was die je liever niet opzocht, maar tegenwoordig kun je hier prima rondlopen en zelfs in de smalste achteraf-straatje heb ik me geen seconde onveilig gevoeld. Overigens zie je ook op andere plekken in Valencia de kleurrijkste street art. Deze stad is echt een aanrader voor iedereen die graag een stedentrip met street art onder de zon maakt.

Dresden: de andere kant van deze Barokke stad

Een stuk dichter bij huis is een andere stad, die minstens even veel gave kunstwerken verzameld heeft, door de jaren heen. Je zou het in de Barokke stad Dresden misschien niet verwachten, maar deze stad heeft echt nog een rauw randje hier en daar. Dresden-Neustadt en Friedrichstadt staan garant voor een gave ontdekkingstocht, waarbij je soms wat meters maakt, maar veelal sta je elke honderd meter wel een paar keer stil. Wij genieten er van de kleurrijke kunstwerken die in Dresden stroomhuisjes, trapopgangen en hele zijgevels van huizen en winkels opleuken.

street art DresdenStedentrip tip vol street art bij onze Oosterburen: Dresden

Dresden kent meer dan andere steden waar we street art hebben gezien een enorme hoeveelheid lokale werken. Vooral Kulturzentrum Scheune is echt een hotspot voor street art in Dresden. Tussen de Katharinenstrasse en Louisenstrasse is geen saai stukje muur te vinden. Kulturzentrum Scheune en haar buren en overburen in de Louisenstrasse zijn één groot kunstwerk. Zelfs de bomen rondom het cultuurcentrum zijn van vrolijke kleurtjes voorzien. De verschillende werken op één gebouw passen niet altijd even goed bij elkaar. Iedere kunstenaar heeft duidelijk z’n eigen ding gedaan. Ik hou er wel van, de knotsgekke, bonte verzameling stijlen en de kleurexplosie.

En nog een onverwachte stedentrip tip met street art in Wenen

Een andere stad in Europa, waarvan je niet direct zou verwachten dat je er goed street art kunt spotten, is Wenen. Wenen heeft het imago van een brave stad, met statige Barokke gebouwen en keurige, schone straten. Dat er een ongelooflijke hoeveelheid street art in Wenen te vinden is verbaast ook mij. Daar komen we eigenlijk bij toeval achter, bij onze eerste kennismaking met de stad. Vanuit Zuid-Duitsland komen we met de auto aan in Wenen en ik wil erg graag de afvalcentrale van Spittelau zien, die is gedecoreerd door Hundertwasser. Vol verbazing lopen we de parkeergarage tegenover de Spittelauer verbrandingscentrale uit. Hier lachen de bontgekleurde murals ons direct toe. Wat blijkt.. we zijn in het stukje Wenen met de gaafste street art terecht gekomen, zonder dat we daar bewust naar op zoek waren.

street art rond Das Werk WenenVerrassende steden trip in Centraal Europa: street art in Barok Wenen

Vanaf diezelfde parkeergarage volgen wij het Donaukanaal voor misschien wel een kilometer. Steeds weer komen we toffe murals van lokale kunstenaars en hippe hotspots tegen, maar ook grote werken van internationale, bekende artiesten. Andere plekken waar je street art kunt vinden in Wenen zijn op en rond de bekende Naschmarkt en in de wijk Mariahilf.

Street art walhalla in de Duitse stad Leipzig

Bij toeval is onze eerste stop in de Duitse stad Leipzig in de wijk Plagwitz. Wat me al gauw opvalt in Plagwitz zijn de kunstige accenten die krakers hebben toegevoegd aan hun woonruimtes. Zo zijn er bedrukte langspeelplaten en zelfgemaakte uithangborden. In een fietspad dat haaks op de Giesserstrasse ligt, vinden we een deel van de voorkant van een oude bestelbus, helemaal bespoten met kleurrijke graffiti. Even verderop is de kleurexplosie helemaal oogverblindend, doordat de zijgevel van het pand “Bermuda Dreieck” van onder tot boven voorzien is van kunstwerken, allen gemaakt met spuitbussen. Ook de rest van het fietspad is één knallende verrassing aan street art. Dit is echt helemaal mijn plek.

street art LeipzigLeipzig: heerlijk, die Duitse steden met zoveel street art

De Bermuda Dreieck ligt ingeklemd tussen twee fietspaden midden in Plagwitz. De enorme berg lege verfspuitbussen liegt er niet om, net als de felgekleurde graffiti en street art op zo’n beetje alles wat hier staat. In dit stukje van de Leipzig hebben mensen zich helemaal laten gaan met de felgekleurde verf. Het resultaat is een bonte verzameling kunstwerken, waarbij je niet kunt zien waar de ene ophoudt en de volgende begint. Zelfs de muren die verscholen liggen in de bosjes zijn niet gespaard gebleven. Met een beetje mazzel zie je kunstenaars aan het werk met iets nieuws. Niet alleen de street art in Plagwitz is de moeite trouwens. Er zijn ook een aantal moderne musea in voormalige, historische bedrijfspanden die je eigenlijk niet mag missen.

Ook in Polen houden ze van street art: Wrocław staat vol toffe werken

Wroclaw zal bij ons altijd de stad van de kabouters blijven. Verspreid door de stad staan er honderden. Naast kabouters zoeken is ook street art spotten in Wrocław een erg leuke bezigheid. Er zijn iets minder murals dan kabouters en het kost behoorlijk wat tijd om ze te vinden, maar ze zijn het zeker waard. Ik geloof dat ik in totaal zeker vier tot vijf uur op zoek ben geweest naar street art in Wrocław en ik heb bij lange na niet alles gezien. Wat het lastig maakt, is dat werken ook geregeld verdwijnen. Wrocław is als geen ander een stad in ontwikkeling. Er zijn veel bouwputten en overal waar nieuwbouw verrijst, verdwijnen oude panden én de schitterende murals.

Most Grunwaldski street art WroclawEén van de vele plekken met street art in Wrocław: rond Most Grunwaldski

Gelukkig komen we ook steeds weer nieuwe werken bij en zo blijft Wroclaw één van de steden met de tofste street art in Europa. Zelf heb ik nog maar een klein deel van deze street art gezien. Ten westen en zuiden van het centrum zijn nog veel meer mooie murals en kleinere werken. En in de buitenwijken vind je ook genoeg. Er zijn de afgelopen jaren regelmatig projecten geweest, waarbij verschillende kunstenaars hun kunstwerken aan de stad hebben mogen toevoegen.

Tirana: van Sovjet beton naar kleurrijke stad

Liefhebbers van street art in Europa moeten zeker eens naar Tirana. Ooit was Tirana een grijze, grauwe stad vol Sovjet beton. Dat is tegenwoordig heel anders. Veel van de lelijke, vervallen flats zijn kleurrijk beschilderd en sommigen zijn zelfs voorzien van immens grote kunstwerken. De transformatie van Tirana is grotendeels te danken aan Edi Rama, die in 2000 burgemeester werd van de stad. Rama is zelf een schilder en nadat hij zelf enkele kunstwerken ontworpen had nodigde hij diverse kunstenaars en zelfs lokale schoolkinderen uit om de rest te doen. Behalve de flatgebouwen moesten ook de stroomhuisjes van Tirana eraan geloven. Het resultaat? Een vrolijke hoofdstad, met op elke straathoek kleur.

street art Tirana studentenstadStedentrip tip in Zuidoost Europa: Tirana

De zijkanten van veel flats zijn voorzien van de mooiste levensgrote kunstwerken. Sommige gebouwen zijn opnieuw gestuct aan de voorkant en daarna compleet beschilderd. Zo is de kwaliteit van wonen in die wijken vaak een heel stuk verbeterd. Vrolijke street art doet zoveel voor de sfeer. Ook winkels, restaurantjes en café’s zijn van kunstwerken voorzien. Daarnaast zijn honderden stroomhuisjes, die je op elke straat hoek ziet staan, met kunstwerken versierd. We zijn zelfs verschillende oude bunkers tegengekomen die nieuwe kleur had gekregen, zowel binnen als buiten het centrum van Tirana.

Houd jij ook van street art? Wat is je favoriete stad in Europa om street art te spotten? Ik krijg graag meer stedentrip tips voor toffe bestemmingen met street art. Eén stad die in elk geval op het wensenlijstje staat is Berlijn. Hier zijn we lang geleden geweest, maar toen hebben we geen tijd gehad om street art te zoeken.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

7 reacties op “de tofste street art in Europa – stedentrip tips vol kunst

 1. echwel zegt:

  Tof!

  Streetart kan altijd rekenen op mijn warme belangstelling. Heb me vroeger ook nog wel eens een blauw maandag met graffity bezig gehouden. Ik ben persoonlijk dan ook meer van de letters dan van de tekeningen.

  Dat gezegd hebbende, je hebt streetart en streetart. Het een spreekt me veel meer aan dan het ander. Zo heb ik eigenlijk helemaal niks met jouw voorbeelden uit Leipzig terwijl ik de grote foto’s uit Heerlen en Dresden weer supergers vind. Een queestie van smaak zullen we maar zeggen… 😉

  Portugal is wellicht een aanrader voor jou, daar heb je ook veel kunstwerkjes op de muur staan. Maar buiten dat, bezoek elk willekeurig afgelegen industrieterrein in Europa, zeker als ze al wat vervallen zijn, en je kan je hart ophalen. Heeeerlijk!

  • Yvonne zegt:

   In Portugal zijn we 2 keer geweest, maar nog geen street art gezien.. zelfs niet in Lissabon, terwijl ik weet dat het daar wel is. We waren er maar een dag en hebben toen andere dingen bekeken. Een volgende keer gaan we zeker op zoek naar street art!

 2. Judith zegt:

  Wat een te gekke blog! Er stonden een aantal steden waar ik van wist dat er veel street art is, maar ook een paar verrassingen. Persoonlijk staat Valencia hoog op mijn lijstje om te bezoeken. Dus nog meer reden om daar heen te gaan.

 3. Janet zegt:

  Wat een toffe blog. Ik ken nog geen één van deze plekjes, maar ik houd van wat goede street art. Deze plekjes gaan zeker op de lijst. Ook een toffe plek in Europa om street art te spotten is Gdansk, daar is een hele wijk omgetoverd.

 4. Denise zegt:

  Leuk, dit wil ik ook nog steeds eens doen van heel veel steden, maar ik kom er maar niet aan toe. Net als aan al die 3.000 andere blogs, haha.
  Wat jouw overzicht betreft zou ik -op Valencia na- weer hele andere steden noemen. Zowel in Zuid-Europa als in Oost-Europa heb ik het veel gezien; in Athene zie je het bijna in elke wijk, in Lissabon ook echt gave, Belgrado ook en zelfs Pristina!
  Sinds corona ben ik ook in heel veel Nederlandse steden op street art jacht gegaan (los van de toffe street art in mijn eigen Den Haag natuurlijk!), maar er valt altijd nog meer te ontdekken en overal wordt steeds weer nieuwe gemaakt, dus je bent er nooit klaar mee, dat is het leuke.
  Berlijn staat inderdaad ook nog op mijn lijstje.

  • Yvonne zegt:

   Inmiddels heb ik weer 2 steden bezocht die aan deze lijst kunnen worden toegevoegd. Ook in Polen is erg toffe street art te vinden. Aanrader dus! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *