street art Wenen

Street art Wenen – de mooiste kunstwerken

Wenen heeft het imago van een brave stad, met statige Barokke gebouwen en keurige, schone straten. Dat er een ongelooflijke hoeveelheid street art in Wenen te vinden is verbaasde me echt. Daar kwamen we eigenlijk bij toeval achter, bij onze eerste kennismaking met de stad. Vanuit Zuid-Duitsland komen we met de auto aan in Wenen en ik wil erg graag de afvalcentrale van Spittelau zien, die is gedecoreerd door Hundertwasser. Vol verbazing lopen we de parkeergarage tegenover de Spittelauer verbrandingscentrale uit. Hier vind je overal de gaafste streetart. Wat blijkt.. we zijn in het stukje Wenen met de gaafste street art terecht gekomen, zonder dat we daar bewust naar op zoek waren.

Street art rond de Spittelauer verbrandingscentrale

Tussen de parkeergarage P&R Spittelau en de verbrandingscentrale, die door Hundertwasser een heel stuk is opgevrolijkt en haast niet als vuilverbranding herkenbaar is, loopt één van de belangrijkste ringwegen van Wenen. Tussen de ringweg en het Donaukanaal ligt ook de metrolijn U4, die voorzien is van een gemetselde buitenkant met decoratieve bogen. De bogen zijn allemaal voorzien van de kleurrijkste kunstwerken. Ook aan de kant van het water zijn de bakstenen muren en de poorten voorzien van levensgrote werken, net als de zijkant van de parkeergarage.

street art SpittelauGenoeg street art rond de verbrandingscentrale Spittelau

Wij waren op weg van onze accommodatie in Duitsland naar die in Wenen en hebben onze auto een paar uur in de P&R Spittelau geparkeerd voor €3,40 (dat is het dagtarief). Je kan er ook voor kiezen om met de metro naar station Spittelau te gaan, met lijn U4.

De gaafste streetart vind je rond “Das Werk”

Das Werk is een kunst- en cultuurvereniging, die gevestigd is in één van de loodsen boven de metrolijn, die hier net weer onder de grond duikt. Je herkent het pand aan het open karkas van een oude VW-kever, dat voor de deur ligt en telkens weer van een ander laagje verf wordt voorzien. In de omgeving van Das Werk vind je onder andere het werk van de bekende kunstenaar ROA (bekend om zijn gigantische zwart-wit knaagdieren). In de zomer staan hier vaak gezellige terrasjes buiten, zodat je met een drankje kan genieten van de kleurrijke kunst om je heen.

street art rond Das Werk WenenDe beste street art van Wenen rond Das Werk in Spittelau

Street art Wenen langs het Donau kanaal

De verbrandingscentrale van Spittelau staat aan het Donaukanaal. Volg je het kanaal in zuidelijke richting, dan kom je nog heel wat meer street art tegen. Er is geen stukje muur of brug meer leeg. Het wordt ons al gauw duidelijk dat dit deel van Wenen een grote aantrekkingskracht op een heel scala aan makers van street art heeft. Wij hebben mazzel en zien zelfs een aantal kunstenaars aan het werk. Helaas willen ze niet gefotografeerd worden. Via de bekende nachtclub Flex, die ook is voorzien van kleurrijke kunst, kan je helemaal doorlopen tot het Prater Park. Onderweg zijn er geregeld terrasjes om even op neer te ploffen.

Langs het DonaukanaalLangs het Donaukanaal kan je jezelf uren vermaken met street art spotten

Street art rond de bekendste markt van Wenen – Naschmarkt

De Naschmarkt is dé markt van Wenen. Naast heel veel versproducten, waaronder een heleboel exotische, vind je op en rond de markt ook street art. Aan de buitenkant van de marktstalletjes zijn een aantal prachtige kunstwerken te zien, maar ’s avonds als de rolluiken dicht zijn, zie je dat ook daar heel veel kleurigs op te zien is. In de directe omgeving van de Naschmarkt, aan de Rechte Wienzeile 2A, zie je op een bouwplaats ook een paar mooie werken. Geen idee hoe lang deze er nog zullen zijn trouwens, want in de buurt wordt flink gesloopt.

street art rond Naschmarkt WenenRond de Naschmarkt in Wenen is ook genoeg street art te vinden

Eigen street art route in de gezellige wijk Mariahilf

De gezellige wijk Mariahilf staat in de eerste plaats bekend om haar lange winkelstraat, de Mariahilfer-strasse. Dit is de langste winkelstraat van Wenen. Ik stelde mijn eigen street art route door Mariahilf samen door een logische route te maken van de verschillende werken die ik online kon vinden.

Ik begin mijn wandeling op de Mariahilferstrasse, maar verlaat die al gauw om de Capistangasse in te slaan en de trap naar de Fillgradergasse te nemen. De trap is van onder tot boven het bekijken waard. Om de hoek van de Fillgradergasse vind je nog een aantal werken die de moeite waard zijn.

Fillgradergasse WenenDe trap naar de Fillgradergasse in Wenen

De Windmühlgasse

Aan het eind van de Fillgradergasse sla ik de Windmühlgasse in, waar een leuk stroomhuisje en wat andere kleine street art te vinden zijn. De trap links, Amonstiege genaamd, is zeker even een kijkje waard, voordat ik verder in zuidwestelijke richting loop.

street art Windmühlgasse Wenenstreet art Wenen – Windmühlgasse

Rondom het Haus des Meeres

Aan het eind van de Windmühlgasse loop ik zowat tegen het Haus des Meeres, waarvan de buitenmuur ook prachtig gedecoreerd is. Mijn doel is echter eerst de Schadekgasse, waar ik opnieuw een kunstwerk van ROA ontdek. Aan de andere kant van het Haus des Meeres sla ik de Kaunitzgasse in, waar verschillende kunstenaars zich hebben uitgeleefd, onder andere 3 Zuid-Amerikaanse. KOZ DOS zijn bijzondere figuur dat deels menselijk en deels hond is, spreekt me het meest aan. In de Magdalenenstrasse vind ik tenslotte, op nummer 20, nog een werk van een bekende kunstenaar: Evoca1.

Street art rond Haus des Meeres WenenOok de street art rond het Haus des Meeres is de moeite waard

Het zuidelijke stukje van Mariahilf

Het laatste deel van mijn street art wandeling door Wenen brengt me in het meest zuidelijke deel van de wijk Mariahilf. Bij toeval stuit ik op het werk van Thomas Mock in de Esterhazýgasse. Slechts een straat verderop wachten de levensgrote, bekende werken in de Hofmühlgasse. De vlinders, die er in 2017 door Mantra op gezet zijn, vind ik echt fantastisch. Ze lijken zo echt! Ik sluit mijn street art wandeling door dit deel van Wenen af met een vrij bekend kunstwerk in de Sandwirtgasse 6.

Mariahilf street artStreet art in het meest zuidelijke deel van Mariahilf

Zelf op zoek naar street art in Wenen

Wil je zelf op zoek naar street art in Wenen? Dan heb je alvast een mooi begin als je langs het Donaukanaal en in de wijk Mariahilf op pad gaat. Er zijn veel sites die kaartjes hebben gemaakt van alle street art in Wenen en die geregeld worden bijgewerkt. Deze vind ik zelf erg handig en hij lijkt me heel compleet. Veel plezier met zoeken, ik vond het zelf een beetje verslavend, omdat er zoveel moois te vinden is op het gebied van street art in Wenen. Dit is echt één van de tofste steden in Europa om street art te spotten.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

11 reacties op “Street art Wenen – de mooiste kunstwerken

    • Yvonne zegt:

      Inderdaad, je kan hier dagen vullen met streetart bewonderen.. en er werden zelfs nieuwe werken gemaakt toen we langs het Donau kanaal liepen. 🙂

  1. Wanda zegt:

    Leuk om te zien! Ik ben ooit wel een dagje in Wenen geweest, maar toen hoorde je nog niet zoveel over street art, maar bij een volgend bezoek aan deze prachtige stad zal ik zeker op zoek gaan naar deze leuke plekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *