street Art Heerlen

Street art Heerlen – wandelen door Limburgs mural hoofdstad

Het is de street art die Heerlen interessant maakt voor ons om te bezoeken. In Heerlen hoef je om kunst te zien niet naar een museum. Hier loop je in het centrum en daar net buiten tegen levensgrote murals aan en ontdek je op onverwachte plekken minischilderijtjes. En mooi meegenomen: een street art wandeling door Heerlen organiseer je makkelijk zelf en kost je geen cent. Kleurrijke street art is wat mij altijd blij maakt in een stad, maar Heerlen heeft niet bepaald een geweldig imago als stad zijnde. Met gemengde verwachtingen togen we daarom naar Heerlen en we werden aangenaam verrast. Ja, ik blijf het een lelijke stad vinden, ook al het één van de tofste plekken om street art te spotten in Europa. Maar de kunstwerken maken veel goed. Ze zijn echt een toevoeging voor de stad en de moeite waard om voor naar Heerlen af te reizen. Ik neem je mee op onze street art wandeling door Heerlen en vertel je waar je deze kunstwerken vindt.

Nog niet zo lang zoveel street art in Heerlen

De grote hoeveelheid street art in Heerlen is er nog niet zo lang. In 2013 besloot de stad tot een enorm project, om haar inwoners een hart onder de riem te steken en de stad aan populariteit te doen winnen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland werden aangetrokken om de schitterende murals die je overal in en rond het centrum vindt te komen aanbrengen. Het project sloeg aan, want Heerlen kreeg een beter imago en mensen komen uit alle windrichtingen om de grote en kleinere werken te bekijken. Ook na het oorspronkelijke project zijn er telkens weer werken bij gekomen. Heerlen is inmiddels de street art hoofdstad van Nederland geworden, met een alsmaar veranderende tentoonstelling.

steeds meer street art HeerlenNa het eerste project komt er steeds meer street art bij in Heerlen

Zelf had ik het idee dat we best heel wat kunstwerken gezien hebben in Heerlen, maar achteraf ontdek ik dat er nog veel meer te ontdekken was geweest. Via de site van Heerlen Murals kun je zelf een route langs veel van de werken samenstellen, of download de app van RouteYou.

Aankomst in Heerlen

Heerlen is geen grote stad. Voor je het weet ben je al in het centrum. Wij hebben onze auto geparkeerd op het kleine, onverharde stukje parkeerplaats naast dat van de Albert Heijn aan Schandelerboord 25. Hier kun je op dit moment nog gratis parkeren, maar op termijn wordt dit bij de parkeerplaats van de AH gevoegd en kun je na je street art wandeling gewoon aan de automaat je parkeergeld betalen. Kom je op een rustig moment, dan loont het om eens te kijken naar de parkeerplaatsen aan de rand van het centrum, waar je vaak met parkeerschijf een paar uur gratis kunt staan. Het parkeerterrein aan de Bongerd ligt pal aan de street art route die wij in eerste instantie gelopen hebben. Ook het NS Station is een prima plek om in te stappen in deze route.

Onderweg vanuit onze accommodatie vlakbij Schin op Geul naar Heerlen, passeren we de eerste gave street art als we door een tunnel rijden. Ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen, maar ik geloof dat de tunnel met de hele toffe werken die aan de Tichelbeekstraat is, daar waar je onder de Keulse baan door rijdt.

street art Heerlen TichelbeekstraatEerste street art Heerlen gespot in de Tichelbeekstraat

Start van onze street art wandeling door Heerlen

Vanaf de parkeerplaats bij de Albert Heijn steken we de rotonde over in de richting van Groene Boord. De spoortunnel is meteen een goed begin, want hier treffen we aan beide kanten het werk van de Braziliaanse kunstenaar Finok. De rood- en groene kleur is kenmerkend voor zijn werk, net als de afbeeldingen die op totems lijken, van gezichten en symbolen uit de Braziliaanse cultuur.

Vervolgens lopen we in de Klompstraat spontaan tegen een tweede mural aan, van twee elkaar omarmende ara’s, een mooie combinatie van blauw en oranje qua kleur. Geen idee van welke kunstenaar dit werk is, want we hebben hem op geen enkele route teruggevonden. Ook zien we onze eerste kleine kunstwerken. De prullenbakken in de Oranje-Nassaustraat hebben allemaal een eigen unieke schildering met Heerlen Mijn Stad erop.

eerste street art HeerlenDe eerste street art op onze wandelroute door Heerlen

Street art Stationsstraat en Spoorsingel

Vanuit de Oranje-Nassaustraat slaan we linksaf de Stationsstraat in en hier zien we het eerste echt grote project. Op de zijkant van een huis, maar ook alle muren rond de aangrenzende parkeerplaats én een daar gestalde pipowagen zien we de mooiste street art. We staan hier zeker vijf minuten om het werk van Cyrcle te bewonderen. Cyrcle is een collectief van straatartiesten, grafisch ontwerpers en traditionele beeldende kunstenaars uit Los Angeles. Het werk aan de stationsstraat heet “Heerlen Struggle”. Je ziet de tijd dat Heerlen het zwaar had met de sluiting van de mijnindustrie, de drugsproblematiek en prostitutie. In een kleurrijke mix van strip en popart wordt de inwoners van Heerlen geïnspireerd om niet op te geven en door te gaan.

Heerlen Struggle van CyrcleHeerlen Struggle van Cyrcle

Na het zien van dit werk kun je het beste even terug lopen via de Willemsstraat naar de Spoorsingel. Wij zien de street art in die straat al vanuit de Stationsstraat, maar besluiten eerst de rest van de route te doen, omdat we niet weten hoe lang onze meiden het speuren naar street art volhouden. Uiteindelijk passeren we de Spoorsingel nog bij toeval, als we later Heerlen met de auto uit rijden. Het is echter geen hele grote omweg om er even naartoe te lopen. Je vindt hier heel veel verschillende werken, aan beide kanten van de weg, maar ook in de kleine zijstraten er omheen. Aan de mural voor de zorgverleners “Onze helden” kun je zien dat de street art in Heerlen een levend kunstwerk is. Al gauw na de uitbraak van het Coronavirus, begin 2020, is deze muurschildering gemaakt. Onze eigen favoriet is de creepy Garfield, naast een bankje. Rosalie bedenkt zelf dat ik een foto moet maken waarop zij heel bang kijkt. Goed gelukt, toch?! 🙂

street art spoorsingel HeerlenEen kleine selectie van de street art aan de Spoorsingel in Heerlen

Street art aan de Westkant van het centrum

Het volgende werk dat we zien is dat van Claudio Ethos aan de Laanderstraat 27. Het restaurant dat in dit pand gevestigd is, wekt van de Geerstraat uit gezien eerder het idee van een kraakpand, maar blijkt zelfs een Michelinkaart te hebben. Het zijn waarschijnlijk de met graffiti bespoten luiken die ‘t ‘m doen. Ethos werkt vaak met een minimum aan kleuren, zoals ook bij dit naamloze kunstwerk. We weten niet zo goed wat we met dit ietwat vreemde werk aan moeten.

Even verderop, aan de Looierstraat 22 vinden we een mural die ons meer kan bekoren. Catch the Butterfly van Dzia, een Belgische artiest, is een levensgrote vos, die op een vlinder loert. Op mijn foto is de vlinder, die op de schoorsteen zit, eigenlijk niet te zien. Handelsmerk van Dzia is de combinatie van natuur en stad en het is juist ook het contrast met het zwart dat ik er mooi aan vind. Net ietsje verder aan de Looierstraat staat nog een stroomhuisje of iets dergelijks dat een mooie kleurexplosie veroorzaakt op de stoep.

street art westkant centrum HeerlenStreet art aan de westkant van het centrum van Heerlen

Kunstwerken midden in het centrum van Heerlen

Van hieruit lopen we naar de Promenade van Heerlen. Je zou van zo’n prominente plek in de binnenstad verwachten dat er een chique winkelcomplex staat te glimmen, maar alles wat je er aantreft zijn de overblijfselen van sloopwerkzaamheden. De open vlakte die de promenade nu is, wordt aangekleed met wat kunstobjecten en daartussen de resten van muren die ooit met street art zijn opgefleurd. Als een herinnering blijven deze resten liggen, totdat binnen een paar jaar de nieuwbouw van start gaat. Aan de rand van de vlakte tref je meer street art aan, op oude gebouwen en resten daarvan. Op enkele stukken beton is zelfs een kleine klimwand gemaakt, waar onze meiden zich even mee vermaken.

kunstwerken Promenade HeerlenDeze kunstwerken aan de Promenade van Heerlen staan er tijdelijk

Vanuit de Promenade slaan we rechtsaf de Honigmannstraat in. Hier valt ons als eerste het mooie kunstwerk op de gesloten rolluiken van één van de winkels op. Als we een eindje doorlopen en achterom kijken, zien we ineens op nummer 2 een enorm groot werk dat “Koolpiet – forward in time” heet. Super A en Collin van der Sluis uit Goes hebben deze herinnering aan de kolenindustrie gemaakt. De mural herinnert aan de “koelpieten”, de mijnwerkers. Als waarschuwing voor brandbaar mijngas en giftig koolstofmonoxide gas namen de mijnwerkers kanaries in kooitjes mee naar beneden. Deze vogeltjes gingen namelijk, zelfs bij kleine beetjes gas, letterlijk van hun stokje als er gevaar dreigde. De afbeelding doet denken aan een gasmasker.

street art Honigmannstraat HeerlenAan de Honigmannstraat, midden in het centrum

Een eindje verderop rechtsaf, vinden we in de Coriovallumstraat 7 een andere grote mural. Faith47 uit Zuid-Afrika maakte deze Mariabeeltenis, die verband houdt met het nabijgelegen Christusbeeld aan het Tempsplein. De zwaan is een terugkerend thema in het werk van Faith47 en wordt gebeten door een hond. Wellicht is dit een verwijzing naar het verlies van de spiritualiteit in het dagelijks bestaan. Op nummer 47 van dezelfde straat, pal aan de rotonde is nog een tweede mural te vinden. De Chinese artiest Deleats heeft zichzelf als panter weergegeven. Wat ik echt bijzonder vind, is dat de panter uit alleen maar streepjes bestaat en ook nog eens een schaduw lijkt te hebben. Echt heel knap gedaan!

Hierna gaat onze wandeling terug naar de Geleenstraat, waar we op de Quattro Cinema het kunstwerk van Pichi Avo bewonderen. De kleuren en het Romeinse thema staan ons wel aan.

street art centrum HeerlenFaith47, Deleats en Pichi Avo, centrum Heerlen

Vervolgens lopen we via het Pancratiusplein naar het einde van de Plaarstraat, waar we opnieuw een werk van Collin van der Sluis aantreffen. Collin was als kind al bezig met graffiti en toen hij elf was maakte hij al deel uit van de street art scene. Pal voor zijn “Swinging Birds” ploffen we even neer op één van de vele mozaïeken bankjes van Heerlen.

Van hieruit is het niet ver naar de Pancratiusstraat, waar op nummer 47 één van de tofste en grootste kunstwerken van onze route te vinden is. De meiden lopen er even voor langs, om een beetje idee te geven van het formaat. Ik heb nog niet terug kunnen vinden van wie dit kunstwerk is, maar de stijl spreekt me echt aan.

Plaarstraat en PancratiusstraatTwee toffe werken in de Plaarstraat en Pancratiusstraat

Vier keer street art in dezelfde straat: de Oude Kerkstraat

Na bovenstaande street art wandeling door Heerlen, pikken wij onze auto weer op, omdat die toch in de richting van ons volgende doel staat. Bovendien is de Oude Kerkstraat best een eindje lopen vanuit het centrum. Aan deze straat, in de multiculturele wijk Schandelen, zijn op korte afstand van elkaar maar liefst vier kunstwerken te zien. Elk werk vertelt haar eigen verhaal. Kunstenaar Gaia uit New York heeft de sloop van het mijnverleden en de bouw van iets nieuws gevisualiseerd, net als het heroïnegebruik en de prostitutie waar de wijk in het verleden mee te maken heeft gehad. Op het vierde pand zijn de inwoners van de wijk afgebeeld.

Rijd je, net als wij, via Schandelerboord naar de Oude Kerkstraat? Dan zie je naast Park Meezenbroek, aan de rechterkant, een kleurrijke bouwkeet. Geen idee wie dit zo mooi gemaakt heeft, maar de opdrachtgever is duidelijk WerkVoorHeerlen.nl.

Gaia in de Oude KerkstraatGaia in de Oude Kerkstraat en Park Meezenbroek

De allerlaatste street art als we Heerlen uit rijden

Aan de Zuidkant van het centrum van Heerlen is ook bijzondere street art te vinden. Aangezien we toch al in de auto zitten, rijden we ook daar nog naartoe.. lekker lui. 🙂 De eerste mural die we bekijken is die aan Bekkerweg 13, een beetje verborgen in een zijweggetje dat als extra parkeerplaats fungeert. Wij hebben mazzel, want er staat geen enkele auto als we er zijn. We kunnen het werk van Case Maclaim dan ook goed bekijken. Zo mooi, hoe realistisch het eruit ziet.

Net wat verder naar het zuiden is bij de rotonde aan de Burgemeester Waszinkstraat en de Benzenraderweg nog een mural die de moeite waard is. Deze muurschildering is een eerbetoon aan de Remi Vervloet. Er zijn in het werk verschillende elementen die linken naar deze overleden kunstenaar, zoals op deze site wordt uitgelegd. Zeker de moeite om vooraf te lezen, dan kijk je er met andere ogen naar.

murals zuidkant van HeerlenMurals aan de zuidkant van Heerlen

Zoals we een mooi kunstwerk zien bij het binnenrijden van Heerlen, zien we er bij het verlaten van de stad opnieuw spontaan eentje. Op de zijmuur van het Sintermeertencollege, één van de Middelbare scholen van Heerlen, is een meisje te zien dat dankzij de school de wereld ontdekt.

Tweede keer genieten van street art Heerlen

In maart 2021 ben ik opnieuw even in Heerlen, tijd om opnieuw wat street art te bezoeken. Niet ver van het hotel waar ik een fiets huur, om een fietstocht naar de mooiste kasten in Zuid-Limburg te maken, rijden we onder een viaduct door. Daar waar de Paralelweg overgaat in Terworm zijn onder het viaduct een gaaf werk aangebracht over het mijnbouwverleden en eentje die het heuvelachtige boerenland van Zuid-Limburg laat zien. Gaaf, met hoe weinig kleur er toch een gedetailleerd werk gemaakt is aan de mijnbouwkant.

street art Heerlen west van het centrumJe vindt deze street art Heerlen ten westen van het centrum

Even om de hoek, bij Adelheid Antiek, Brocante en Curiosa is een gave mural aangebracht, op de zijkant van hun winkel. Het is een werk van James Jetlag, die in Heerlen al heel wat muren opvrolijkte. “Au Paris” past qua sfeer helemaal bij deze antiekzaak.

Wat dichter naar het centrum van Heerlen, pal naast het centraal station, is één van de tofste murals van de stad te vinden. Heel bijzonder dat ik vorige keer niet op zoek ben gegaan naar dit werk, want het is één van de bekendste stukjes street art van Heerlen.

bekende street art Heerlen HeronBekende street art bij het station: Heerlen Heron

De Heerlen Heron is gemaakt in zwart-wit, door Dave de Leeuw en Vincent Lancee. De reiger (‘Heron’ in het Engels), met een dodo-achtige snavel en vredesduifachtige vleugels, is op de zijkant van het voormalige CBS-gebouw aangebracht. De stad Heerlen, die langzaam maar zeker herrijst uit de restanten van het verleden, is op een prachtige, gedetailleerde manier weergegeven. Hoe langer je kijkt, hoe meer details je ziet. Kom je met de trein naar de stad, dan is de kans groot dat dit de eerste street art van Heerlen is die je ziet.

Houd je van street art? Dan is een dagje Eindhoven ook aan te raden. Ook hier vind je heel veel mooie murals, zoals ik in een apart blog over de gaafste kunst in Eindhoven schreef. In het buitenland zijn de steden Valencia, Tirana en Wenen de moeite waard als het om street art gaat.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

13 reacties op “Street art Heerlen – wandelen door Limburgs mural hoofdstad

 1. Pé Diederen zegt:

  Vandaag de laatste mural van de XXL galery onthuld: 8 muurschilderingen van 360 m2 elk op de gevels van de hoogbouw aan de Peter Schunckstraat. Moet je zien. Overigens heet het werk op de gevel van Pancratiusstraat 47 “de Vreemdeling”. Het is van 2 Braziliaanse broers, die werken onder de naam “Os Gemios”.

 2. Kelly zegt:

  Wow…wat een prachtige werken zeg! Ik ben onlangs in mijn eigen stad op pad gegaan om Street Art te fotograferen. Zo leuk om te doen. Heerlen ben ik nog nooit geweest maar aan de foto’s te zien, moet ik daar echt een keer naar toe.

 3. bestemmingpuravida zegt:

  Het is heel divers geworden en jullie hebben heel wat gezien. Vrienden van mij wonen in Heerlen en het was mooi om het proces van verandering te zien.

  • Yvonne zegt:

   Klopt, we hebben best een behoorlijk aantal kunstwerken gezien in relatief korte tijd. Lijkt me inderdaad dat de stad enorm veranderd is de afgelopen jaren. Fijn!

 4. Diana zegt:

  Street Art spotten vind ik altijd een leuke toevoeging aan het bezoeken van een stad. Zelf woon ik in Breda waar we heel veel street art hebben. Heerlijk als in de door de stad fiets en bv weer een nieuw werk zie. Genieten!

  • Yvonne zegt:

   Oh, dan moet ik ook echt een keer naar Breda. Ben dol op street art. En Breda is één van de weinige steden in Nederland waar ik echt nog nooit geweest ben.

 5. Lizette zegt:

  Grappig, ik heb Heerlen via mijn werk als een vrij smakeloze stad, maar met die streetart trekt het me wel om weer eens terug te gaan. Vooral omdat je het dus vrij makkelijk tegen komt in de stad. Slim project van Heerlen.

 6. Denise zegt:

  Gaaf zeg! Erg mooi allemaal! En zo te zien zitten er ook heel recente bij.
  In hou er ook van. Gelukkig hebben we het hier ook. Ik hoop er dit weekend nog een paar te spotten. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ja, heerlijk.. al die kleurtjes om de stad op te vrolijken. In sommige steden is dat echt een enorme verbetering. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *