street art in Tirana

de gaafste street art in Tirana

Liefhebbers van street art kunnen in Tirana hun hart ophalen. Ooit was Tirana een grijze, grauwe stad vol Sovjet beton. Dat is tegenwoordig heel anders. Veel van de lelijke, vervallen flats zijn kleurrijk beschilderd en sommigen zijn zelfs voorzien van immens grote kunstwerken. De transformatie van Tirana is grotendeels te danken aan Edi Rama, die in 2000 burgemeester werd van de stad. Rama is zelf een schilder en nadat hij zelf enkele kunstwerken ontworpen had nodigde hij diverse kunstenaars en zelfs lokale schoolkinderen uit om de rest te doen. Behalve de flatgebouwen moesten ook de stroomhuisjes van Tirana eraan geloven. Het resultaat? Een vrolijke hoofdstad, met op elke straathoek kleur.

Street art op letterlijk elke straathoek

De zijkanten van veel flats zijn voorzien van de mooiste levensgrote kunstwerken. Sommige gebouwen zijn opnieuw gestuct aan de voorkant en daarna compleet beschilderd. Ook winkels, restaurantjes en café’s zijn van kunstwerken voorzien. Daarnaast zijn honderden stroomhuisjes, die je op elke straat hoek ziet staan, met kunstwerken versierd. We zijn zelfs verschillende oude bunkers tegengekomen die nieuwe kleur had gekregen, zowel binnen als buiten het centrum van Tirana.

street art Tirana gebouwen bunkers stroomhuisjesJe kunt het zo gek niet bedenken of het is beschilderd in Tirana

Waar vind je de beste street art in Tirana

Tirana is een uitgestrekte stad en de street art vind je werkelijk overal. Als je de Lana rivier volgt kom je heel wat werken tegen. Vooral de Boulevard Bajram Curri, die de rivier volgt, heeft genoeg kleurrijke werken. Ook in andere brede boulevards, zoals Rruga e Kavajës en Rruga Arkitekt Kasemi kom je veel street art tegen, net als in de wijk Qyteti Studenti. Deze “studentenstad” is sowieso een aanrader, ook voor lekker en betaalbaar eten. In de wijk Blloku zijn ook mooie kunstwerken, vooral op hippe café’s en winkeltjes. Slenter lekker rond en je zult verbaasd zijn wat je allemaal tegenkomt.

street art Tirana studentenstadStreet art in de studentenwijk van Tirana en daar vlakbij

kleurrijke stroomhuisjes TiranaKleurrijke stroomhuisjes in Tirana

Stel je eigen kunstroute samen

Veel werken zijn gemaakt tijdens één van de verschillende kunstprojecten die in de stad hebben plaatsgevonden, anderen zijn spontane acties. Er komen ook steeds weer meer werken bij. Wij stelden met deze handige streetart-kaart van Tirana onze eigen wandelroute langs de meest interessante kunstwerken samen. Daarnaast hebben we ook veel kunst gespot als we onderweg waren van de ene naar de andere bezienswaardigheid.

kunstproject TiranaVeel werken zijn gemaakt tijdens een kunstproject

kunstprojecten street art TiranaZoals de “Tunnel of Love” en verschillende projecten rond scholen

de positieve ontwikkeling van Tirana dankzij Edi Rama

In de jaren ’90 van de vorige eeuw was de moraal van de inwoners van Albanië en Tirana laag. Door de jarenlange onderdrukking en de uitzichtloze situatie die daarop voor velen volgde was er weinig om vrolijk om te zijn. De kleurrijke metamorfose van de stad leidde tot meer verantwoordelijkheid en trots bij de inwoners. Edi Rama heeft daar, met zijn idee voor kunst in de stad echt een positieve bijdrage aan geleverd. Niet alleen de street art, maar ook de opruimactie van de parken en andere buitenruimtes en het verbeteren van het openbaar vervoer hebben de leefbaarheid in Tirana zichtbaar verbeterd.

Tirana street artDe leefbaarheid in Tirana is flink verbeterd

Georganiseerde en spontane kunst in TiranaGeorganiseerde en spontane kunst in Tirana

De toekomst van Tirana – hopelijk mét street art

Ondanks dat de flats van de buitenkant een vrolijke aanblik hebben gekregen en er ook overal op straat zoveel kunstwerken te vinden zijn, is dit geen blijvende oplossing. Van binnen zijn de flats nog steeds oud en vervallen. Gelukkig wordt er in Tirana ook druk gewerkt aan de toekomst. Er wordt nieuwe hoogbouw neergezet in een moderne, kleurrijke stijl die zo bij de stad past. Langzaam maar zeker wordt het leven in Tirana en Albanië een stukje beter voor de mensen. Ik hoop alleen dat de street art nooit helemaal uit het straatbeeld zal verdwijnen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

10 reacties op “de gaafste street art in Tirana

 1. Tamara zegt:

  Hoi Yvonne, wat onwijs leuk al deze Streetart!
  Is het te doen om zelf een route te lopen om de Streetart in Tirana te zien?
  Of aan te raden om hier een gids voor te boeken?
  Ik ben aan het zoeken op internet, maar blijkt wat lastiger te vinden dan ik dacht.
  Lieve groet, Tamara

 2. Estherther zegt:

  Leuk zijn die elektriciteitshuisjes he! Als je erop gaat letten, zie je ze overal. Ik vind de sfeer in Tirana super tof. Toen ik er was, zag ik geen murals. Maar ze zijn er dus wel! Goede reden om nog eens terug te keren en meer van dit mooie land te zien!

  • Yvonne zegt:

   Wanneer was je in Tirana? De murals zijn echt talrijk en zijn er ook al best lang. Misschien net in andere wijken geweest. Inderdaad een mooie reden om nog eens terug te gaan.

 3. Jenny zegt:

  Wat een gave murals! Ik heb er tijdens mijn bezoek aan Tirana maar een fractie van gezien. Een goede reden om een keer terug te gaan. (Ik wil sowieso graag eens terug naar Albanië.)

  • Yvonne zegt:

   Wij hadden een aantal dagen de tijd om Tirana te verkennen en ik vond ‘t echt de moeite om een wandeling aan deze kunstwerken te besteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *