hidden leipzig - op ontdekking buiten het centrum

Hidden Leipzig – op ontdekking buiten het centrum

Het centrum van Leipzig is leuk, maar daar buiten vind je zo ontzettend veel andere interessante plekjes. De meesten daarvan wisten mij eigenlijk nog meer te boeien dan de binnenstad van Leipzig zelf. Wij zijn slechts 3 volle dagen in de stad geweest, maar hadden met gemak nog 3 extra dagen kunnen blijven om meer verkenningstochten door de buitenwijken te maken. Ik deel mijn favoriete plekken van het minder bekende, Hidden Leipzig met je. Sommigen zijn makkelijk te vinden en redelijk op het gebaande pad, anderen een stukje meer verborgen.

Plagwitz

De eerste wijk die we bij toeval ontdekten in Leipzig is Plagwitz. Niet bepaald onontdekt, maar wel een hele toffe wijk, met twee verschillende gezichten. Nog wel meer gezichten eigenlijk, want hier staat je om elke hoek weer een nieuwe verrassing te wachten. Het ene moment verbaas je jezelf over de kleurrijkste streetart overdosis die je ooit hebt gezien en even later loop je een gerestaureerd industrieel erfgoed binnen, dat in een supertof museum is getransformeerd. Ik vond deze wijk zo leuk dat ik een eigen blog heb gewijd aan Plagwitz, vol met foto’s.

Plagwitz Leipzig met twee gezichtenPlagwitz is echt een wijk met meer gezichten

Karli Strasse en de Löffelfamilie

Liefhebbers van kunst en cultuur en interessante winkeltjes kunnen in Leipzig hun hart ophalen, niet alleen in het centrum. In de Karl-Liebknecht Strasse, in de wijk Südvorstadt, vind je de wat alternatieve kant van Leipzig. Tweedehandswinkeltjes, bijzondere restaurantjes en overal street art weten je zeker even bezig te houden. Al met al is Leipzig één van de toffere steden in Europa om street art te spotten.

Alleen al rond de kruising met de Braustrasse en de Shakespearstrasse vind je één van de bontst beschilderde gebouwen van de stad én een ikoon dat vrijwel iedereen in Leipzig kent: de Löffelfamilie bij Feinkost. Deze levensgrote reclame voor onder andere groente-conserven uit de jaren ’70 van de vorige eeuw is tegenwoordig een monument. In het gebouw achter de gevel met de reclame vind je een schitterende uitstalling aan tweedehands meubels, waarvan een groot deel uit dezelfde tijd als het reclamebord lijkt te komen. Alleen al de lichtinval en het hoge museumgehalte zijn de moeite om hier even binnen te lopen.

Hidden Leipzig Löffelfamilie FeinkostEen bijzonder stukje Leipzig – Feinkost

Hidden Leipzig – Street art

In Leipzig vind je een overdosis aan street art, in alle mogelijke vormen. In het centrum vind je bijvoorbeeld het professionele en bizar grote werk op de hoek van de Nikolaistrasse en de Richard Wagnerstrasse over de vreedzame revolutie en de tijd voor en na de democratie. Hoe lang dit werk nog te zien blijft is niet duidelijk, want er lijken nieuwe gebouwen direct naast het kunstwerk gepland. Dat is echter de charme van Leipzig én haar street art: beiden lijken constant in ontwikkeling en dagelijks te veranderen. Door heel de stad vind je massa’s kleinere werken, maar ook meer dan genoeg grote, waarvan ik zelf de vissen op het flatgebouw vlakbij de Panometer ook erg goed vind. Houd je van street art, dan is een willekeurige wandeling door Südvorstadt of Plagwitz eigenlijk voldoende om je hart op te kunnen halen.

street art LeipzigAan toffe street art in Leipzig geen gebrek

oude fabriekspanden in een nieuw jasje

Aan de rand van het centrum, daar waar vroeger de bebouwing van Leipzig ophield, vind je nog steeds veel van de fabriekspanden van weleer. Verschillende van deze gebouwen zijn gerestaureerd en van binnen deels nog herkenbaar als fabriek en deels getransformeerd in een nieuwe functie. Zo vind je in de Spinnerei, ooit de grootste katoenfabriek van Europa, tegenwoordig de leukste kunstgalerieën en workshops. Ook Tapetenwerk bruist nu van de kunstzinnige activiteit. In één van de oude warmtecentrales van Leipzig vind je sinds een paar jaar een heel bijzonder museum: het Kunstkraftwerk. In twee van de voormalige fabriekshallen worden nu videoprojecties gedaan op alle 4 de muren en de vloer, waardoor je als het ware “in” de kunstwerken kan lopen, staan of zitten.

Die Spinnerei LeipzigZo gaaf, die oude fabriekspanden in een nieuw jasje

Urbex – Bahnbetriebswerk am Kohlrabi zirkus

Aan het S-Bahn station MDR ligt een voormalig spoorwegdepot. Het gebouw is verlaten, staat op instorten, maar is nog altijd vrij toegankelijk. Het roestige hek op de achterste parkeerplaats van het Koolrabi Zirkus staat wagenwijd open. Geen idee hoe lang dit gebouw nog overeind blijft staan, want de houten plafonds zien er behoorlijk verrot uit. Op het moment van schrijven is het echter een geweldige plek voor iedereen die houdt van urbex fotografie.

In de twee enorme reparatie-hallen kun je nog duidelijk zien waar de treinstellen naar binnen werden gereden en er hangen nog oude airco’s en wat buizen aan de muren. Velen hebben zich hier uitgeleefd op de muren met spuitbussen verf. Buiten staat de oude, roestige draaischijf van de treinstellen nog en het bedieningshuisje. In de verte staat de koepel van de Panometer en ander industrieel erfgoed, terwijl af en aan treinen stoppen op het MDR station, direct naast de deur. Het geeft het geheel een bijzondere sfeer.

urbex Leipzig Bahnbetriebswerk am Kohlrabi zirkusurbex in Leipzig bij Bahnbetriebswerk am Kohlrabi zirkus

Urbex Polyphon Leipzig Film & Fernseh GmbH

Het oude Polyphon Leipzig Film & Fernseh GmbH bedrijfsgebouw is een fantastisch pand. Het heeft wel wat van een ouderwets hotel, zoals je het bijvoorbeeld in de film “The Shining” ziet. Bij toeval ontdekken wij het gebouw, achter het oprukkende struikgewas en een hekwerk. Een hekwerk met een poort, die op een kier blijkt te staan, doordat het slot er kapot aan hangt. Geluk voor ons, want een mooiere uitnodiging om een kijkje te gaan nemen bestaat natuurlijk niet. 🙂

urbex Polyphon Leipzig Film & Fernseh GmbH ingangZo’n mooie uitnodiging krijg je niet vaak

Op het terrein staan nog een vervallen, kleine beheerderswoning en een vrachtwagen. We moeten wat door het struikgewas waden om bij het gebouw zelf te komen, dat lijkt te zuchten en kraken in de wind. Op verschillende plekken zien we sporen van brand, aan de buitenkant al, dus behoedzaam gaan we naar binnen. Ook hier hebben mensen duidelijk feest gevierd en zich lekker uitgeleefd met verf. Het trappenhuis heeft echt zo’n fantastische, houten leuning en een geweldige lichtinval.

Op de tweede verdieping staan alle afbladderende, houten ramen open.. een heel gaaf gezicht. Verder is er weinig meer te vinden in het gebouw, op een rond waaiende, oude Vietnamese krant en wat kleine spulletjes na. Maar ook zonder inrichting zijn er fotomogelijkheden genoeg hier. Met moeite nemen we een uurtje later afscheid. Dit voelde echt als een ontdekking van het Hidden Leipzig.

urbex Polyphon Leipzig Film & Fernseh GmbHSpontane urbex ervaring bij Polyphon Leipzig Film & Fernseh GmbH

grote mijnkranen ten zuiden van de stad

Een andere geweldige plek om te ontdekken en te fotograferen is het Bergbau Technik Park ten zuiden van Leipzig. Ongeveer 30 minuten vanuit het centrum vind je onder andere twee indrukwekkende mijnkranen, een enorm grote transportbrug en eigenlijk de geschiedenis van het complete proces van bruinkoolwinning. Jong en oud kunnen hier terug naar het verleden, om te leren hoe het industriële proces van bruinkoolwinning hier ooit plaats vond. Soms zijn er zelfs rondleidingen, gegeven door de voormalig mijnwerkers, wat het natuurlijk extra interessant maakt. Helaas was er tijdens ons weekend in Leipzig niet genoeg tijd meer om dit park te bezoeken, maar een paar maanden eerder reden we eraan voorbij op de snelweg ten zuiden van Leipzig. Ik ga graag nog eens terug om het geheel van dichterbij te bekijken.

Wij reisden naar Leipzig op uitnodiging van Leipzig Tourismus und Marketing en ontdekten zodoende dat dit echt een stad naar ons hart is. Ik ga er zeker nog eens terug, om meer van de verborgen stad te ontdekken.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

8 reacties op “Hidden Leipzig – op ontdekking buiten het centrum

 1. Marcella zegt:

  Wij hebben een nachtje geslapen in Leipzig toen we op doorreis waren naar Praag. Veels te weinig van de stad gezien toen nu want we waren moe van de lange reis die begon met flink veel pech aan onze auto. Ik kan zeker nog eens meer gaan ontdekken van Leipzig zie ik!

  • Yvonne zegt:

   Balen dat jullie zo’n pech hadden met de auto.. soms zit het mee en soms zit het tegen. 🙂 En inderdaad: zeker nog eens terug naar Leipzig dan.

 2. Jenny zegt:

  Wat een gave plekjes! Ik vond de buitenwijken van Leipzig ook erg tof. Ik zou ook graag nog eens een keer willen urbexen in het oude badhuis van Leipzig.

  • Yvonne zegt:

   Dat zal helaas niet meer gaan.. het is omgetoverd tot een theater en heel mooi opgeknapt aan de binnenkant.. schijnt… want ik mocht niet even binnen kijken, ook al stond de deur open. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *