Street Art Valencia

Valencia en haar street art

Verbaasd slenter ik een smal straatje door, met aan één kant hoge muren en aan de andere kant huizen met afbladderend stucwerk. Wat een contrast met de zonovergoten pleinen van het centrum van Valencia die hier ver weg lijken. Street art is er wel in overvloed. Ik nader een kruising en van om het hoekje komt een ratelend geluid op me af. Een man duwt een winkelkarretje de bocht om. In het karretje wat karton en blikken, terwijl plastic zakken aan de buitenkant hangen. Af en toe valt er iets uit de kar en wiebelend bukt de man zich om het op te rapen en weer in de kar te deponeren, voordat hij verder ratelt. Hij heeft duidelijk een paar sangria-tjes te veel gehad. Dit is mijn eerste kennismaking met de wijk El Carmen, dé plek waar artiesten zich jarenlang hebben uitgeleefd op de muren, waardoor de wijk een aaneenschakeling van street art geworden is.

Street art minder bekende bezienswaardigheid van Valencia

Onze stedentrip naar Valencia was ongetwijfeld de minst voorbereide die we ooit maakten. Een paar dagen voor onze vlucht naar deze 3de stad van Spanje zocht ik in google wat de bekendste bezienswaardigheden van Valencia waren. Veel gave architectuur, strand, markten en zelfs een Unesco Werelderfgoed vond ik, maar over street art kwam ik bij de bezienswaardigheden niets tegen. Toch valt ons vanaf het eerste rondje door het centrum de grote hoeveelheid street art van Valencia op en na thuiskomst blijkt dat er op internet zelfs hele street art websites over de stad te vinden zijn. Hadden we dat toch bijna gemist. Valencia is gewoon één van de tofste plekken in Europa om street art te spotten.

Valencia Street ArtDe Street Art van Valencia is een minder bekende bezienswaardigheid, maar zo gaaf

El Carmen, wijk vol graffiti en street art

Als Peter na een middagje rondstruinen met de camera en de 50mm-lens enthousiast terugkomt met veel foto’s van de meest uiteenlopende graffiti en street art kunstwerken besluit ik de volgende dag dat ik er zelf maar eens wat van moet gaan zien. Ons appartement is net ten Noorden van het centrum en ik steek op goed geluk één van de vele bruggen over om een straatje aan de Noordwest-kant van de stad in te slaan. Had ik me van te voren nog even afgevraagd of ik ook wel zulke gave kunstwerken zou vinden, na een minuut of 10 rondslenteren maak ik me daar geen zorgen meer over. In de wijk El Carmen, waar ik beland ben, is graffiti duidelijk het meest kleurrijke in het leven van de bewoners. Straat na straat is hier van voor tot achter volgeverfd en gespoten met de meest bijzondere kunstwerken. Achteraf blijkt El Carmen dé plek te zijn voor wie street art in Valencia wil zien. Hoeveel mazzel kun je hebben?

Street art El Carmen ValenciaIn El Carmen vind je de grootste verzameling kunstwerken

Ongestoord genieten van de Street art in Valencia

Kom je in het centrum van Valencia nog wel grote groepen toeristen tegen, die achter een gids aan hobbelen van highlight naar highlight, hier ben ik de enige toerist. Een enkele local loopt me haastig voorbij, op weg naar bredere, zonnigere straten, maar verder is hier niemand. Zo kan ik ongestoord alle prachtige kunstwerken bekijken en optimaal genieten van de sfeer die in deze wijk hangt, want gek genoeg hou ik wel van dit soort buurtjes. Het schijnt dat dit jaren geleden een plek was die je liever niet opzocht, maar tegenwoordig kun je hier prima rondlopen en zelfs in de smalste achteraf-straatje heb ik me geen seconde onveilig gevoeld.

Valencia streetartGeen straat lijkt gespaard van grafitti in Valencia

Heel Valencia schildert

Ook in het toeristische centrum van Valencia zie je veel street art, het lijkt wel alsof iedere straat minimaal 1 kunstwerk heeft. Zo is Valencia een groot openluchtmuseum, gratis toegankelijk voor iedereen die een middagje te besteden heeft. Eén van de bekendste kunstenaars is Julieta, die deel uitmaakt van de XLF-crew, een groep kunstenaars die heel Valencia beschildert lijkt te hebben. In haar werk vind je meestal een schattig meisje met gesloten ogen terug, vaak omringd door kleurrijke dieren en meestal in veel pasteltinten geschilderd. Haar stijl doet een beetje Japans aan en wordt kwaii genoemd (Japans voor schattig).

Julieta xlf-crew ValenciaEén van de bekendste kunstenaars is Julieta, die deel uitmaakt van de XLF-crew

Street art Tour Valencia

Lijkt de street art in Valencia jou ook gaaf en heb je nog een middag of ochtend over? Ga dan op eigen houtje naar de wijk El Carmen om heerlijk rond te dwalen, of boek één van de street art tours.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

30 reacties op “Valencia en haar street art

 1. Esther Vlieger zegt:

  Wat superleuk om per toeval op je blog terecht te komen! Zeer vereerd met de link naar mijn street-art tours van Funtours Valencia. Je kan in mijn wijk blijven fotograferen want de street-art verandert hier per week. Het is op dit moment één van de leukste tours om te doen. Ineens leer je stad door hele ander ogen kennen.

  Prachtige foto’s en mooi geschreven! Saludos van Esther (Valencia local, gids en levensgenieter)

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat kan ik me voorstellen dat je er elke week weer nieuwe kunst kunt vinden. Leuk!! Jammer dat ik je site pas ontdekte na ons bezoek aan Valencia. Je streetart Tour lijkt me super! Wie weet een volgende keer. 🙂

 2. Carla zegt:

  Prachtige foto’s! Ik ga komende weekend een paar dagen naar Valencia. Met weinig bagage. Denk erover om de 50 mm en de 24-105mm mee te nemen .Mag ik vragen met welke lens jij deze foto’s hebt gemaakt?

  • Yvonne zegt:

   Wat een heerlijk vooruitzicht dat je komend weekend naar Valencia gaat, het is echt een hele fijne stad! Voor de streetart heb ik eigenlijk vooral mijn groothoekles gebruikt (10-22mm), maar ook een aantal met de 50mm. Voor de rest van de stad heb ik de 24-105 veel gebruikt. Ik denk dus dat de combi die je voorstelt prima is, eventueel aangevuld met een groothoek, als je die hebt. 🙂 Veel plezier!!

  • Carla zegt:

   Helaas geen groothoek. Zal het met de anderen moeten doen, komt vast goed. Bedankt voor je reactie. Leuke site heb je, ga je volgen.

  • Yvonne zegt:

   Met de 50mm kom je voor de streetart ook een heel eind hoor! Dank je, leuk dat je me komt volgen. 🙂 Laat je even weten hoe Valencia is bevallen?

  • Anoniem zegt:

   Valencia is inderdaad een heerlijke stad, niets overdreven. Ik heb er van genoten. Ook de street art wandeling gedaan, veel foto’s gemaakt natuurlijk. Was wel zoeken met het licht, soms ben je net op een verkeerd moment op een mooie plek. Ik ga zeker nog eens terug naar deze fijne stad 🙂

  • Yvonne zegt:

   Fijn dat je ook genoten hebt van Valencia! Ja, lastig is dat soms he, als het licht precies verkeerd staat. Maar je wordt er wel creatief van. 🙂

 3. Mellisa - Grenzeloosreizen zegt:

  Prachtige streetart! En Valencia zie ik heel veel leuke dingen over voorbij komen, misschien maar eens kijken voor een citytrip 🙂

 4. Jenny - ikreis.net zegt:

  Leuk dat je weer (bijna) allemaal andere werken laat zien dan die in mijn blog over street art in Valencia te vinden zijn! Een aantal ervan heb ik gezien, een aantal ervan niet. Er is zo veel! Maar juist dat onbekende en verrassende maakt het af.

  Vandaag heb ik de laatste hand gelegd aan een blog over streetart in Berlijn, die komt in de meivakantie online.

  • Yvonne zegt:

   Ja, er is zoveel te zien daar… weinig kans dat je allemaal dezelfde werken fotografeert. Ik herkende er bij jou toen ook een aantal. Grappig! Ik kijk uit naar je Berlijn blog.

 5. Niels zegt:

  Kan niet wachten. Gaan pas in Oktober maar hebben de tijd om hier ook langs te lopen. Bedankt voor de tip! Gaan we zeker even langs! Mooie foto’s weer!

 6. Jessica zegt:

  Ik ben nu ook in Valencia en ik vind El Carmen echt geweldig. Valencia is sowieso onwijs veelzijdig, maar deze wijk heeft zo’n rauw randje waar ik wel van houd. Ik ga vanmiddag met een local op stap dus die zal me ongetwijfeld veel over de street art kunnen vertellen, maar anders is die tour die je noemt inderdaad een leuk idee. En helemaal niet duur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *