gratis kunst Eindhoven

Gratis de gaafste kunst kijken in Eindhoven

Het afgelopen jaar trok ik twee keer naar Eindhoven om kunst te kijken. Gratis kunst. De eerste keer maakte ik een wandeling langs de street art van Eindhoven. In november keerde ik terug in de avonduren, om de lichtkunstwerken van GLOW Eindhoven te zien. Een paar jaar terug waren we al eens met z’n vieren bij GLOW, maar nu waren Vera en ik samen op pad om de kunstwerken te fotograferen. Beide keren vond ik GLOW erg mooi. Kies je ervoor om Eindhoven in de tweede week van november te bezoeken, dan zou je overdag langs de street art kunnen wandelen, om vanaf 18.30 uur GLOW te bezoeken. Ik laat je zien wat er dan zoal te beleven valt in Eindhoven.

Street art Eindhoven – Strijp-S

In Eindhoven komt er elk jaar meer gave street art bij. Het is één van de tofste plekken om street art te spotten in Europa. Eén van de plekken waar je veel kunstwerken kunt vinden is Strijp-S. Dit enorme, voormalige fabrieksterrein van Philips is sinds begin deze eeuw langzaam verandert in één van de hipste plekken van de stad. Dit historisch erfgoed is tegenwoordig het creatieve en culturele hart van Eindhoven. Je kunt er eten, drinken, festivals bezoeken, maar ook street art bewonderen. Bovendien zijn de historische details aan de gebouwen en het moderne jasje waarin ze zijn gestoken ook het bekijken waard.

kunst in de vorm van street art Strijp-Skunst in de vorm van street art bij Strijp-S

Strijp-S heeft een eigen treinstation. Je stapt uit de trein op nog geen 100 meter van de eerste street art. Ben je uitgekeken, dan kun je ook wandelend naar Eindhoven centraal. Onderweg zie je nog veel meer kunstwerken en uiteindelijk stap je in de binnenstad weer op de trein.

Meer street art rond de Berenkuil

Aan de andere kant van het centrum vind je verkeersplein de Berenkuil. Deze plek is door de gemeente Eindhoven aangewezen als dé plek waar iedereen zijn of haar kunst op de muur mag laten zien. Het is zo een mooie verzameling en een echt levend kunstwerk geworden. Bekende en minder bekende kunstenaars hebben hier hun creaties aangebracht. Elk jaar in juni vindt hier sinds 2010 het grootste graffiti festival van Europa plaats: Step in the Arena. Artiesten uit heel Europa komen de Berenkuil dan van nieuwe kunstwerken voorzien. Leuk om daar live bij te zijn lijkt me, maar het is mij zelf nog nooit gelukt.

meer kunst richting centrum EindhovenMeer kunst tussen Strijp-S en centrum Eindhoven

Fan van street art en graag meer gratis kunst kijken in Europa? Ik kan Leipzig als bestemming, meer specifiek de wijk Plagwitz, absoluut aanraden. De kunstwerken, de sfeer, gewoon alles is klopt hier. In zes uurtjes ben je er met de auto.

GLOW Eindhoven – kunst van licht

De street art in Eindhoven is het hele jaar door te bekijken. GLOW Eindhoven is er slechts een dikke week. De tweede week van november kun je vanaf 18.30 ’s avonds een route van zo’n 5 kilometer lopen, langs de lichtkunstwerken rond de binnenstad. GLOW is sinds de eerste editie, in 2006, uitgegroeid tot één van de grootste en bekendste lichtfestivals van Europa. Zo’n 30 kunstenaars presenteren enkele tientallen kunstwerken. In 2019 was er ook een spectaculaire lichtshow in het PSV-stadion, die je voor 5 euro pp kon bezoeken. De rest van de kunst is gratis toegankelijk.

kunst van licht GLOW EindhovenKunst van licht op GLOW Eindhoven

Wanneer GLOW Eindhoven bezoeken

GLOW groeit wel elk jaar aan populariteit, dus het best kom je op de iets rustigere door de weekse dagen. Ga je toch in het weekend? Dan loont het om vroeg te starten, als het nog rustig is. Vanaf net na zessen zijn de meeste kunstwerken al verlicht en zijn er nog weinig andere bezoekers. Zo heb je nog even de ruimte op de wandelroute, die met pijlen is aangegeven. Vanaf een uur of 7 wordt het flink druk en is het hier en daar file lopen. Na 10 uur neemt de drukte weer langzaam af tot sluitingstijd, rond middernacht. In 2024 is GLOW van zaterdag 9 november tot en met zaterdag 16 november.

GLOW lichtkunstwerkenGLOW lichtkunstwerken van twee verschillende jaren

Hoe ziet GLOW eruit?

De lichtkunstwerken zijn verdeeld in verschillende categorieën. Zo is er groot licht, spectaculaire lichtprojecten, van internationale allure. Nieuw licht is een project voor studenten en aankomend talent. Bij de categorie Kunst licht ligt de nadruk meer op de kunst. Deze projecten hebben een bepaalde diepgang. Groen licht is een nieuwe vorm van lichtkunst, waarbij duurzaamheid, milieu en maatschappelijke awareness centraal staan. Alle vier deze categorieën zijn over een wandelroute van vijf kilometer verdeeld. Je kunt op elke gewenste plek instappen in de route en zelf bepalen of je die helemaal volgt, of slechts voor een deel. Via de site van GLOW, of een informatiefoldertje van de VVV kun je de route bekijken. Kom je na 19.00 uur, dan kun je gewoon de meute volgen. 🙂

Meer lichtfestivals bezoeken, of GLOW Eindhoven gemist? Van eind november tot half januari staat Amsterdam in het teken van het Amsterdam light festival. Ook Berlijn, Praag en Lyon hebben mooie lichtfestivals. Leuk om te combineren met een stedentrip!

meer kunst en de lichtshow van GLOW 2019meer kunst en de lichtshow van GLOW 2019

Meer kunst in Eindhoven

Eindhoven is een moderne stad, waar veel ruimte is voor kunst. Zo kun je in De Kazerne lekker eten en genieten van kunst, design en techniek. Ook zijn er verschillende interessante musea en galeries, zoals MU Artspace, Galerie Nasty Alice en Galerie Pennings. Deze laatste is gespecialiseerd in fotografie-exposities, waar ik als fotograaf graag een keer ga kijken. Samen met Judith’s tips voor een stedentrip Eindhoven kan ik er zo makkelijk een heel weekend van maken!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

13 reacties op “Gratis de gaafste kunst kijken in Eindhoven

 1. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Eindhoven spreekt mij echt helemaal niet aan, maar de street art lijkt me zo vet en wil ik wel echt eens zien. Wie weet als we ooit weer vanaf Eindhoven vliegen op een onmogelijke tijd, dat we er een dagje Eindhoven aan vast pakken. Over Glow hoor ik de laatste jaren hele wisselende dingen, maar ook daar zou ik wel eens heen willen

 2. Diana zegt:

  Jaaaah street art in Eindhoven is zo vet. Wat ik ook zo leuk vind is dat de Berenkuil waar ontzettend veel street art is te vinden elke keer anders is. Ik ga er graag even langs als ik in de buurt ben 🙂

  Glow blijft elke jaar ook een traditie…wel helaas afgelopen jaar moeten doorbreken om te gaan maar volgend jaar ben ik er weer bij.

  • Yvonne zegt:

   Wat jammer dat je GLOW hebt moeten overslaan dit jaar. Ik vond ‘m weer erg mooi. Gelukkig is het elk jaar weer opnieuw, dus volgend jaar weer een kans! 🙂

 3. Jenny zegt:

  Zo jammer dat ik dit jaar niet naar GLOW ben geweest! Ik zag het echt niet zitten met een gebroken teen.

  Street art in Eindhoven is tof. Ik vond het gezellig daar samen met jou naar toe te zijn gegaan 🙂

 4. Kelly zegt:

  Leuk dat je Eindhoven een keer in het zonnetje zet! Eindhoven wordt vaak over het hoofd gezien terwijl het zeker de moeite waard is. Ik ben dit jaar helaas niet bij Glow geweest want ik was niet fit. Volgend jaar nieuwe kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *