Reis Scams

11x Bedonderd op Reis

Op reis ben je als onbezorgde toerist een perfecte prooi voor de scams van slimme lokale bedriegers en als je niet uitkijkt ben je zo de pineut. Dit is één van de dingen die wij minder leuk vinden aan reizen. Je moet altijd alert zijn en steeds je spullen en vooral je geld en portemonnee goed in de gaten houden. We zijn er achter gekomen dat dit met kinderen zelfs nog een beetje meer geldt. Je hebt het als (nieuwe) ouder vaak zo druk met je kroost dat je even iets minder gefocust bent en hop… weg is je tas! Zo lieten we bij onze eerste reis buiten Europa, na de landing in Delhi, onze cameratas met voor € 5000,- aan apparatuur, onze paspoorten met visa en onze reserve pinpas in het vliegtuig liggen. Dit was een goede eye-opener voor ons: toen iedereen was uitgestapt konden we eindelijk terug het vliegtuig in om de tas met alles er nog in alsnog mee te nemen. Voor hetzelfde geld was dit ergens in India gebeurd en was alles weg geweest.

De bekendste scams

Dan was bovenstaande gebeurtenis nog helemaal onze eigen schuld, maar zelfs als je zelf wel op je spullen let kan één van onderstaande toeristen scams je een boel geld kosten. Er zijn veel creatieve manieren om van toeristen gebruik te maken om er zelf beter van te worden. Misschien denk je wel: dit gebeurt mij niet, maar geloof me… het overkomt zelfs de meest ervaren reizigers. Helaas weet je nooit wanneer je slachtoffer zult worden, maar het is goed om te weten op welke manieren er wordt geprobeerd jou geld of spullen afhandig te maken, zodat je ze herkent als je in de situatie komt. Zie hier de meest bekende scams en doe er je voordeel mee!

#1 Bezienswaardigheid gesloten

Je stapt in een taxi of tuktuk en vraagt om naar het Grand Palace in Bangkok gebracht te worden. Grote kans dat de chauffeur je probeert wijs te maken dat het Grand Palace gesloten is, vanwege een speciale feestdag of renovatie. Hij kan je wel naar een andere attractie brengen en onderweg er naartoe stoppen bij de prachtige winkel van zijn zogenaamde vriend. Daar aangekomen wordt je gepusht om iets te kopen, zodat de chauffeur een commissie opstrijkt.

Grand Palace BangkokHet Grand Palace in Bangkok

Ook eenmaal aangekomen in de buurt van je attractie zijn er op straat vaak mannen te vinden die je vertellen dat de attractie gesloten is, zelfs als je al zowat voor de deur staat. Deze mannen hebben precies dezelfde intenties als die taxi- of tuktukchauffeurs.

Ga er niet op in, maar kijk altijd zelf of de attractie wel of niet open is.

#2 Taximeter stuk

Je stapt in de taxi en ach jee… de meter is stuk. Dit is zo’n veelgebruikte truc van taxichauffeurs dat we er bijna om moeten lachen als ze het weer eens proberen. Doel van de chauffeur is om met jou een zogenaamd goede prijs af te spreken voor vertrek, die uiteraard een stuk hoger is dan wat de meter zou aangeven voor hetzelfde ritje. Wij hebben ook weleens gehad dat we het idee hadden dat de chauffeur na het weigeren om zonder meter te rijden een omweg ging maken. Wees ook hier alert op.

Accepteer nooit een kapotte meter. Overtuig de chauffeur om de meter aan te zetten of stap anders uit. Vaak is dreigen uit te stappen om een andere taxi te nemen al voldoende.

Taxi Meter StukTrap niet in de bekende scam: taximeter stuk, overal ter wereld populair

#3 Hotel gesloten of overboekt

Je komt moe en ’s avonds laat aan en je taxichauffeur vertelt je dat je hotel gesloten of overboekt is. Uiteraard weet hij nog wel een alternatief hotel om te overnachten. Dit is altijd een hotel waar hij commissie krijgt van de eigenaar. Fijne jongens hè, die taxichauffeurs?! Niet voor niets noemen wij ze wel eens de ratten van de samenleving en de koningen van de toeristen scams. Van alle irritaties op reis hebben we het vaakst gedonder gehad met taxichauffeurs, dus wees gewaarschuwd!

Wijk niet af van je plan en laat je altijd naar het hotel van jouw keus brengen. Als er iets niet in orde is hoor je het daar wel.

#4 Bankpas geskimd

Kijk uit waar je je pinpas in stopt. Criminelen manipuleren de gleuf van de pinautomaat, zodat jouw magneetstrip gekopieerd wordt en met een camera wordt handig je pincode afgekeken. Daarna kunnen ze je bankrekening leeghalen op afstand, zonder jouw pinpas daar daadwerkelijk bij nodig te hebben. Dit heet skimmen. Ook in Europa worden pinpassen steeds vaker geskimd. In Nederland hebben we hiervoor speciale opzetstukjes, die ervoor zorgen dat prutsen aan de pinautomaat niet meer mogelijk is. Ook onze pas werd ooit geskimd. Wat keken we raar op van die steeds dezelfde bedragen die er waren afgeboekt vanuit een plaats waar we helemaal niet waren geweest. Gelukkig kon de bank het natrekken en werd alles vergoed.

Pin het liefst bij een pinautomaat met zo’n beveiligde gleuf, of anders op een drukke plek. Houd altijd je hand boven de vinger waarmee je de pincode intoetst, zodat een eventuele camera niet kan zien welke knoppen je indrukt. Druk na het pinnen op een plek waar je over twijfelt altijd alle knoppen nog een keer in zodra je klaar bent, zo staan jouw vingerafdrukken overal op en valt niet te controleren wat je pincode was.

Pinpas geskimdLet op waar je pint, als je pinpas geskimd wordt is niet altijd meteen duidelijk of en hoe je het gestolen geld terug krijgt

#5 Extreem goedkope tours

Als een tour te goedkoop is om geloofwaardig te zijn dan is er geheid iets aan de hand. Vaak zullen de chauffeurs je keer op keer droppen bij een bevriende winkeleigenaar, waar je onder druk gezet wordt om souvenirs te kopen. Aan de Kao San Road kun je tickets boeken voor de beruchte scam-bus naar Cambodja, waarbij je ongeveer twee keer zo lang doet over de reis, vanwege allerlei onnodige stops, en flink in de buidel mag tasten voor je Cambodjaanse visum, dat de buschauffeur wel eventjes voor je zal regelen.

Informeer altijd bij minstens 3 bronnen naar de prijs van een bepaalde tour of kijk van te voren op internet om te zien wat zoiets moet kosten.

#6 Eten morsen op je kleding

Deze kenden wij nog niet, maar we werden er specifiek voor gewaarschuwd voor we naar de Filipijnen gingen. Twee of drie mannen werken samen. Eén van hen morst zogenaamd per ongeluk ijs of een drankje op jouw kleding. Jij bent afgeleid en de ander gaat er in de chaos met je portemonnee of camera vandoor. Vaak heb je pas een hele tijd later door dat je iets kwijt bent.

Houd in de eerste plaats je waardevolle spullen in de gaten als er iets onverwachts gebeurt en laat nooit vreemden helpen om je schoon te maken, maar doe dit achteraf zelf.

#7 Nep politie-agenten

Vooral bekend uit de voormalige Sovjet-landen, inclusief Oost-Europa en uiteraard Rusland zelf, maar ook in Azië wordt ervoor gewaarschuwd: mannen in uniform doen zich voor als politie en maken je voor allerlei zogenaamde overtredingen je geld of je paspoort afhandig.

Geef nooit zomaar je portemonnee of paspoort uit handen, ook niet als de ander een uniform aan heeft. Sta erop om een identificatie te zien en als je het nog niet vertrouwt kun je altijd doen alsof je spullen nog in je hotel liggen en vraag je ze om mee te gaan, zodat je het kunt ophalen.

Nep politie op reisPas op voor nep politie-agenten op reis

#8 Gehandicapte bedelaars of bedelende kinderen

Overal op de wereld kom je ze tegen: bedelende ouderen, gehandicapten, kinderen en vrouwen met baby’s of peuters. Soms zijn het niet eens hun eigen kinderen of worden baby’s en peuters gedrogeerd omdat ze anders niet mooi rustig blijven zitten of liggen. Regelmatig worden ze op pad gestuurd door bendes en moet al het bij elkaar gebedelde geld achteraf worden afgestaan. Ook is het niet ongebruikelijk dat kinderen opzettelijk verminkt worden om meer geld op te halen. Op enige afstand kan er iemand op de uitkijk staan om te zien waar jij je geld opbergt, zodat dat later ook nog gerold kan worden. Soms vragen moeders met baby’s je om melk te kopen voor hun baby. Deze melk verkopen ze vervolgens terug aan de winkeleigenaar. Bespaar je dus ook die moeite!

Geef geen geld aan bedelaars, hoe zielig ze er ook in jouw ogen uitzien. Zelf geven we af en toe wel eens eten als we denken dat dit echt nodig is. Ook oude kleding bewaren we om eventueel op reis te doneren aan wie deze nodig heeft. Verder kun je, als je graag iets wilt doen, bij scholen spullen aan de directeur afgeven. Deze kan dan zorgen dat het bij de meest behoeftigen terechtkomt.

#9 Handel in edelstenen

Een local spreekt je aan en vertelt je over zijn lucratieve handel in edelstenen (of andere kostbare spullen, zoals sieraden). Hij wil je helpen om een deel van de winst van zijn handel op te strijken door deze edelstenen mee te nemen naar huis om ze daar met een vette winst te verkopen. Deze edelstenen, of sieraden, of wat dan ook, zijn niet echt.

Koop geen partijen zogenaamde edelstenen of andere dure spullen op vakantie. Als deze handel echt zo goed zou zijn zou deze local zijn geheim echt niet met jou gaan delen, maar lekker zelf stinkend rijk worden.

#10 Nep wifi-hotspots

Steeds vaker kom je gratis Wifi tegen. Op luchthavens, in cafeetjes en restaurants, zelfs in het openbaar vervoer. Hartstikke handig! Behalve dat het een hotspot van een hacker kan zijn. Daar gaan je wachtwoorden, online accounts en alle gegevens op je harde schijf.

Check altijd of een Wifi hotspot de officiële is en regel je internetbankieren liever op een ander moment. Let ook bij het gebruik van een computer in een internetcafé goed op of je geen rare dingen ziet.

nep wifiKijk uit met het gebruik van wifi-hotspots

#11 Nep tickets voor vliegtuig, trein, bus

Tickets voor vliegtuig, trein of bus worden je aangeboden door iemand die helemaal geen reisagent is, bijvoorbeeld een taxichauffeur of een winkeleigenaar. De tickets zouden ook nog tegen een gereduceerd tarief zijn, om jou over de streep te trekken, of misschien juist tegen een kleine extra vergoeding, zodat je zelf niet naar het station hoeft om het te gaan regelen. Vergeet het maar.

Tegenwoordig kun je steeds vaker tickets zelf via internet kopen, zelfs in ontwikkelingslanden. Als je tijd wilt besparen, of geld, of beide kun je beter voor die optie gaan. Koop alleen tickets via de officiële verkooppunten. En onthoud: als het te goed klinkt om waar te zijn dan is het dat meestal ook.

Toeristen Scams in overvloed

Als je dit zo leest heb je bijna geen zin meer om op reis te gaan en is het haast een wonder dat wij nog nooit echt schade hebben opgelopen door de boevenpraktijken die je overal kunt tegenkomen. (*klopt nu af op de onderkant van de houten tafel) In de praktijk valt het allemaal best wel mee, op die grensovergang tussen Had Lek en Cham Yeam na. Hou gewoon goed je ogen open, wees alert en let een beetje op je spullen, maar vergeet zeker niet te genieten. 🙂

Heb jij wel eens een vervelende ervaring opgedaan met één van deze, of andere, scams op reis?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

13 reacties op “11x Bedonderd op Reis

  1. Jempi zegt:

    Heel herkenbaar allemaal. Ik denk dat iedereen die regelmatig de wijde wereld intrekt vroeg of laat ook wel te maken heeft met 1 of andere scam. Gelukkig hebben wij zelf nog geen scam meegemaakt met grote financiële gevolgen. Goed opletten is de boodschap! Informatieve post heb je hier, bedankt voor de tips. Groetjes 🙂

  2. Marcella zegt:

    Leuke blog Yvonne! In Marrakech vroegen de verkopers wel heel veel geld voor een ‘handgemaakte lamp’, en was afdingen al bijna niet mogelijk. In Amerika is ons autoruit ingeslagen en zijn we bestolen. Kennelijk hebben ze ons in de gaten gehouden. Benieuwd hoe deze praktijken in Cuba gaan, daar staan ze ook wel bekend om hun ‘handige trucjes’.

    • Yvonne zegt:

      Nee, gelukkig niet allemaal zelf ondervonden, alleen onze bankpas werd jaren geleden geskimd in Barcelona, heel naar thuiskomen. En veel van de andere dingen zijn bij ons geprobeerd, al irritant genoeg natuurlijk. 🙂

  3. Carolien zegt:

    Haha, wij zijn van nature achterdochtig op reis, op zich wel jammer dat dit zo moet. Waren we in Griekenland en kregen we gratis brood en nadien ook nog een toetje die we niet betaald hadden, ik zei nog jaja, gratis, en straks staat het op de rekening. maar nee hoor, niks op de rekening en de hele reis ging dat zo door. Ik was echt aangenaam verrast. Helaas werd ik op het vliegveld dan wel weer opgelicht in een toeristenwinkeltje, dochterlief wilde een schudbol (al de hele vakantie), nou vooruit doe maar dan, ik vergeet te kijken hoe duur die is, leg er nog wat spullen bij, ondertussen praat iedereen tegen me en zit ik met tig tassen over mijn schouder… gevolg, ik let niet op. Pas nadat ik betaald had dacht ik… maar da’s toch wel een hele dure schudbol… baalde er nog van, dat mij dat moest overkomen. Nog nooit iets meegemaakt haha. Overigens heb ik altijd het idee dat ik vooral in Azië alert moet zijn, daarom heb ik toch al iets minder zin in Azië. In Australië en USA heb ik het nog niet meegemaakt (voor zover ik weet dan hé )

    • Yvonne zegt:

      Zolang er mensen zijn die erin trappen zullen ze ‘t blijven proberen… en zo lang er toeristen komen zullen er altijd zijn die erin trappen. 😉

  4. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

    Herkenbaar! Ik dacht er zelf niet snel in te trappen maar ook ik was de pineut in Indonesië. Ik had in de Lonely Planet gelezen dat je in Yogyakarta moest opletten voor de Batik Scam. Ronselaars proberen toeristen naar de Batikwinkels te lokken door te zeggen dat het Kraton dicht is. Wij gingen met een groepje naar het Kraton en werden inderdaad meerdere keren aangesproken dat het Kraton dicht was. Ik trok iedere keer iedereen weer mee met de mededeling dat het gewoon open was. Kelly zou zich niet laten bedonderen. Yeah right! Bij mannetje nummer zes ging ik toch twijfelen. Een keurig nette docent aan de universiteit (uhuh) wist ons te overtuigen dat het Kraton toch echt dicht was. Hij gaf altijd rondleidingen in het Kraton en was vandaag ook vrij vanwege het begin van de Ramadan (het was idd de eerste dag Ramadan). Ik liet me overhalen door anderen en hij wist ons uiteindelijk zo ver te krijgen om naar een…jawel…Batikmuseum te gaan. We zouden een educatieve demonstratie gaan zien (educatief is een magisch woord voor mij) dus ik liet me toch overhalen. Het was inderdaad interessant en ik wilde eigenlijk helemaal niets kopen. Twee Nederlandse expats in de winkel, wisten mij te vertellen dat zij hier al jaren hun Batik kopen vanwege de goede kwaliteit. Dus….Kelly kocht toch een kleine batik (leuk voor aan de muur). Het was maar een klein bedrag maar toch…Wat bleek: het Kraton was gewoon open en de Batik ligt nog steeds in ergens in een doos te verstoffen, haha. Ik moest er zelf wel om lachen…was in ieder geval een wijze les.

    De Teascam is ook een hele bekende (en dure) in Beijing en Shanghai! Twee bekenden trapten in deze scam (terwijl ze het ook hadden gelezen) en dat was een heel duur geintje. Deze mensen gaan heel geraffineerd te werk om toeristen te lokken.

    • Yvonne zegt:

      Haha, ik moet erg om je verhaal lachen Kelly, waarschijnlijk omdat het mij ook zo zou gebeuren, zeker bij dat mannetje nr 6 die ook nog een leraar is!

  5. Deborah - Blij van reizen zegt:

    Hele herkenbare scamms! Helaas zijn wij zelf, in Cuba, ook weleens bedonderd, stom of niet het was uiteindelijk wel de meest bijzondere reis ooit! Mede dankzij een ritje achterin de politie auto dwars door Havana opzoek naar de daders. 🙂 Maar goed, die tas met paspoort, camera én foto’s was dus echt weg. Het hele verhaal moet ik echt eens op schrijven… kan zomaar een korte detective worden haha!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *