floating market Bangkok kiezen

Leukste floating market van Bangkok kiezen

Een floating market in Bangkok bezoeken is voor veel mensen een highlight tijdens een rondreis door Thailand. Toch doen wij dit pas tijdens ons vijfde bezoek aan deze stad. Ik heb geen idee waarom, want floating markets en Bangkok horen een beetje bij elkaar. Het is ook echt een ervaring om zo’n markt op het water te bezoeken, maar op de één of andere manier kwam het er onze eerste keer Bangkok helemaal niet van. Ook ons tweede en derde bezoek aan Bangkok lieten we de floating markets aan ons voorbij gaan. Misschien was dat wel omdat ik steeds niet kon kiezen wat nou écht de leukste floating market van Bangkok is. Na een uitgebreid onderzoek online, hebben we uiteindelijk onze keus gemaakt. Ik deel mijn ervaringen graag met je, zodat jij minder tijd kwijt bent om de leukste floating market van Bangkok te kiezen.

Wat is een floating market

Een floating market is precies wat het woord al zegt: een drijvende markt. In Bangkok vind je een uitgebreid netwerk aan kanalen, de zogenaamde khlongs. Rond deze sfeervolle waterwegen vind je veelal nog historische, houten huizen en aanlegsteigers. Van oudsher varen marktkooplui met hun waren langs de huizen, om hun producten te verkopen. De koopwaar varieert van zelfgebakken noodles en rijstcakejes tot allerlei soorten tropisch fruit en heerlijke Thaise toetjes. Op verschillende plekken in en rond Bangkok komen deze drijvende marktkramen samen, zodat mensen alle producten gezellig op één plek kunnen kopen.

floating markets BangkokDe floating markets van Bangkok zijn beroemd

Steeds meer van de floating markets breiden uit naar het vasteland. Op sommigen zijn er tegenwoordig zelfs meer kraampjes op de wal dan in het water. Aan de ene kant jammer, want dat doet wel wat af aan de authentieke sfeer vind ik. Het assortiment aan producten is dan wel ruimer, wat het wel meer een echte markt maakt. De meer toeristische markten hebben ook souvenirs en er zijn altijd ook wat kraampjes met huisraad. Het overgrote deel blijft echter lekker, Thais eten. Ga dus zeker met een lege maag naar de floating market, zodat je alles kunt uitproberen.

Wanneer een floating market bezoeken

Floating markets zijn er het hele jaar door. De meeste drijvende markten zijn alleen in het weekend geopend. Dat is misschien een mooie verklaring waarom wij nooit eerder een floating market in Bangkok bezocht hebben. Op de één of andere manier waren we er nooit eerder in het weekend. Jezelf verplaatsen in Bangkok duurt elke keer weer langer dan je zou denken en de markten zijn soms ver buiten het centrum van de stad. Voor sommige moet je zelfs 2 uur enkele reis over hebben om er te komen. De markten zijn op hun gezelligst in de ochtend. Je kunt in een weekend daarom maximaal twee floating markets bezoeken. Des te meer reden om een goede keus te maken.

lekker eten floating marketlekker eten en bootje varen op de floating market

Ben je niet in het weekend in Bangkok en wil je toch een floating market bezoeken? Dan kun je naar de meest toeristische Damnoen Saduak Floating market. Deze bekendste en grootste markt is enorm toeristisch en daarom elke dag open.

De meest toeristische floating markets van Bangkok

Ben je op zoek naar floating markets met veel boten vol kleurrijke groenten en fruit, dan zijn Damnoen Saduak Floating market en Amphawa floating market jouw plek. Wees wel voorbereid op grote groepen toeristen. Dit zijn echt de meest bezochte markten van Bangkok. De Amphawa market is de meest authentieke van de twee en dateert al uit de zeventiende eeuw. Naast buitenlandse toeristen zul je hier ook veel dagjesmensen uit eigen land zien. Damnoen Saduak Floating market is een prima plek om een beeld te krijgen van wat een drijvende markt inhoudt en om souvenirs te kopen, zij het voor een hogere prijs dan op veel andere plekken in de stad zelf. Amphawa floating market is minder gericht op het toerisme en een prima plek om vis en zeevruchten te eten. Beide markten liggen niet heel ver uit elkaar, maar wel zo’n 80 kilometer ten zuidwesten van Bangkok. Waarom dit de floating markets van Bangkok worden genoemd is mij dan ook nooit helemaal duidelijk. 😉

floating market buiten BangkokJe vindt de bekendste floating markets buiten Bangkok

Kleine en authentieke markten

Heel dichtbij de Amphawa floating market is nog een andere, veel minder bekende drijvende markt. Tha Ka Floating market is een heel stuk kleiner, maar heeft nog een erg authentiek karakter. Hier komen veel kleine boeren hun koopwaar aan de man brengen. Je vindt er boten met chili’s kokosnoten, uien, pomelo’s en meer lokale producten. Andere toeristen zul je hier weinig zien, maar het nadeel is dat je op deze markt alleen in de ochtend terecht kunt. Voorheen moest je wel even puzzelen wanneer de markt er was, en vanwege de wisselende dagen kon je het toen niet combineren met de Amphawa markt. Tha Ka floating market was altijd op de 2e, de 5e en de 12e dag van de wassende en afnemende maan. Tegenwoordig is deze markt ook in de weekenden en is het dus een mooie combinatie met Amphawa. Begin met Tha Ka, omdat Amphawa langer open is.

De Bang Na Phueng floating market is een stuk dichterbij Bangkok dan de 3 markten die ik hierboven noem. Het schiereiland Bang Krachao is een haast landelijk aandoende wijk net ten zuiden van het centrum van Bangkok. Je zult al gauw na aankomst begrijpen waarom dit de groene long van Bangkok genoemd wordt. Het moet super zijn, om langs de kleine kanaaltjes te fietsen en er zijn zelfs enkele homestays in deze wijk, wat me een geweldige, lokale ervaring lijkt voor 1 of 2 nachten. De Bang Na Phueng floating market is niet écht een drijvende markt. Alle kraampjes zijn op het droge, maar wel een fijne, lokale sfeer. Hier doen de bewoners van het schiereiland hun inkopen. Leuk om te combineren met de botanische tuin ook. Omdat wij toch ook graag boten willen zien bij een floating market hebben we niet voor deze markt gekozen, maar het lijkt me wel echt een leuke plek om eens te bezoeken. Zo anders dan de hectiek van de rest van de stad.

eten floating marketsHet draait vooral om eten op de floating markets

Goed om te weten is dat veel markten die als floating market worden genoemd helemaal geen échte varende markt zijn. Het gaat vaak om historische markten aan de waterkant, soms in oude, houten gebouwen. Markten waar verkopers echt in bootjes rond dobberen, zijn er steeds minder.

Bruisende, relatief minder toeristische floating markets in Bangkok

Minder toeristische floating markets zijn er genoeg in Bangkok, maar over het algemeen tref je dan geen verkopers in bootjes. Op steigers aan het water, of zelfs in houten kraampjes of een markthal langs het water kun je heerlijk Thais eten en het lekkerste tropische fruit kopen. Vaak zie je meer Thai dan buitenlandse toeristen op de Lam Phaya floating market, de Wat Sai floating market en de Don Wai floating market. Soms is er de mogelijkheid om een stukje in een boot te varen door de kanalen rond de markten.

Een andere bruisende plek, die zeker in de weekenden de moeite waard is om te bezoeken is de Khlong Bang Luang floating market rond Baan Silapin. Baan Silapin is een creatieve plek in Thonburi, waar je fototentoonstellingen bekijkt, schildert of zelf sieraden maakt. Het historische, 200 jaar oude, houten huis ligt in één van de oudste delen van Bangkok en is bereikbaar via de houten steigers. In de tuin staat een 600 jaar oude stoepa. In de kanalen rond Baan Silapin dobberen altijd wel enkele bootjes met gegrilde vis, groenten of fruit rond, maar een echte drijvende markt is er niet. In de weekenden is er om 2 uur ’s middags een traditionele voorstelling met een poppenshow en gemaskerde dans. Ooit was dit op de binnenplaats van Ban Silapin, tegenwoordig is dit vlakbij, in de tuin van Wat Kamphaeng. Entree is momenteel gratis. Ook een aanrader voor wie Bangkok met kinderen bezoekt!

Khlong Bang Luang floating marketDe Khlong Bang Luang floating market is super te combineren met de puppet show

Twee markten die heerlijk bruisen en geweldig, écht Thais eten verkopen zijn de Taling Chan floating market en de Khlong Lat Mayom floating market. Deze markten zijn beiden een combinatie van de originele floating markets met bootjes en kraampjes en restaurantjes op vlonders langs het kanaal. Je vindt er meer locals dan toeristen en kunt er lang rond struinen en overal de lekkerste hapjes proeven. Beide markten zijn slechts 10 tot 15 minuten van elkaar verwijderd met de taxi, dus ook nog eens perfect te combineren. Je bent bovendien geen uren onderweg vanuit je accommodatie, omdat deze floating markets minder dan 10 kilometer van het centrum zijn. Wij zijn vastbesloten deze beide markten te bezoeken, maar uiteindelijk blijven we zo lang op de Khlong Lat Mayom markt, dat er te weinig tijd is om ook nog naar Taling Chan te gaan.

De Khlong Lat Mayom floating market bestaat nog uit slechts een klein aantal boten, direct bij het begin van de markt. Bloemen, fruit en zelfgemaakte rijst- en viskoekjes worden verkocht door lieve dames met een echt Thaise, innemende glimlach. De meest sfeervolle gedeeltes van de markt zijn die met de kleine restaurantjes, in deel 3 en 4 van de markt. Deze markt wordt steeds populairder en daardoor meer en meer uitgebreid. Kom je rond 10 of 11 uur ’s ochtends, dan is de markt in volle gang en zitten overal groepen Thai uitgebreid te brunchen. Voor toeristen is er de mogelijkheid om een stukje in een longtail boat door de kanalen te varen. Wij lopen liever. Zo zien we meer, bijvoorbeeld van de ouderwetse, piepkleine winkeltjes aan huis die hier overal zijn. Bewoners hebben tuinhuisjes omgebouwd tot kunstgalerietjes of tweedehands winkeltjes. Toch zijn er maar weinig mensen die de moeite nemen om over de houten bruggetjes het water over te steken. Wij vinden het heerlijk om hier een kijkje in het lokale leven te nemen.

Khlong Lat Mayom floating market BangkokKhlong Lat Mayom floating market is een bruisende markt in Bangkok

Leukste floating market van Bangkok

Wat de leukste floating market van Bangkok voor jou is, kan ik niet beslissen. Ik hoop dat mijn blog je wel een idee heeft gegeven van de verschillende soorten markten. Wellicht heeft het de keus een stuk makkelijker voor je gemaakt. Of misschien ook wel lastiger. Ik weet nog dat wij veel hebben getwijfeld welke floating market het leukste zou zijn. Achteraf ben ik blij met onze keus, maar had ik, als het dichter bij de stad was geweest, ook best een snel kijkje bij Damnoen Saduak willen nemen. Mocht jou dat ook wat lijken en je hebt geen zin om die hele afstand zelf te overbruggen, dan is een begeleide tour naar deze markt plus de bekende Railway Market een goeie optie.

Tenslotte: vergeet zeker niet om de mooiste tempels van de stad te bezoeken, als je er bent. In onze tijd in de Thaise hoofdstad hebben we er heel wat bezocht en in een apart blog deel ik de mooiste tempels van Bangkok met je. En dán nog een echte insider tip: een paar uurtjes ten noordoosten van Bangkok vind je een, wat mij betreft, heel opmerkelijke tempel: olifantentempel Wat Ban Rai.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *