fbpx
Kutaisi

Kutaisi – Ku-watte? – Echt Georgië!

leestijd: 6 minuten

Kutaisi mist het formaat en vooral de big city vibe van Tbilisi totaal. Dat kan Kutaisi prima hebben, want wat de stad niet heeft aan hoogbouw en levendigheid maakt ze meer dan goed in charme. Rondom het compacte centrum heb je een taxi zeker niet nodig. Alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en het is heerlijk om over de kinderkopjes de stad door te slenteren en het leven van alledag gade te slaan, terwijl je de belangrijkste must-sees bezoekt. Bovendien heeft Kutaisi een geheim wapen. In de omgeving van de stad liggen een aantal bijzondere religieuze bouwwerken en een paar prachtige natuurgebieden, die zeker de moeite van een dagtrip waard zijn.

De markt als bruisend middelpunt van Kutaisi

Bruisend is eigenlijk geen woord dat bij Kutaisi past. Maar áls de stad ergens bruist en in elk geval gonst van de activiteit, dan is het rondom de markt. De straatjes vol ongelijke kinderkopjes zijn sfeervol en je vindt hier veel kleine winkeltjes. Op de stoepen daarvoor worden door omaatjes zelf gekweekte groenten en bosjes kruiden en bloemen uit eigen tuin verkocht. Een timmerman loopt met een lange ladder voorbij en daar komt iemand met een handkar vol verse producten de hoek om. Eenmaal binnen in het marktgebouw komen geuren en kleuren je tegemoet. Lokale lekkernijen, als Churcxela, ook wel de Georgische Snickers genoemd, zijn hier volop verkrijgbaar, net als fruit, groenten en vlees van eigen bodem. Op een hoekje spelen mannen een potje backgammon, terwijl de dames hun maismeel nog maar eens zeven.

Kutaisi marktKutaisi in en om de markt

Loop je vanuit de markt door naar het centrale plein, dan treft je daar een protserige fontein en een heerlijk, echt ouderwets operagebouw die je samen meteen terug zetten in de Russische tijd. Hier en daar in Kutaisi tref je nog wat meer herinneringen aan de Sovjetunie, maar de schitterende mozaïeken die vroeger het straatbeeld van Kutaisi bepaalden zijn nagenoeg verdwenen. Ook de oude, Russische auto’s worden steeds schaarser, maar zo nu en dan zie je nog mooie, oude wagens voorbij tuffen.

Rondje Kutaisi, kerken en kloosters, toch in de taxi

Zodra ik de markt uit stap valt mijn oog op de lange rij taxi’s die daar staan te wachten op klanten. Het is hier heet in de zomer en ik heb eigenlijk geen zin om mezelf in het zweet te werken en naar een aantal verder weg gelegen bezienswaardigheden te lopen. Ergens vooraan in de rij staat een mannetje dat eruit ziet alsof het de Russen zeker nog heeft zien komen en gaan. Na de oktoberrevolutie dan. Begin vorige eeuw. Als ik in mijn beste paar woordjes Russisch vraag of hij me naar de Bagrati kathedraal kan brengen krijg ik een tandeloze glimlach en een dikke duim. Over de prijs zijn we het snel eens. Ik durf niet eens af te dingen.

Kutaisi met de taxirondje Kutaisi in de taxi

De oude auto komt amper vooruit en als we de heuvel op rijden twijfel ik even of we geen onderdelen zullen verliezen op de hobbelige straten vol kinderkopjes. Terwijl ik rond kijk ín en om de kerk, met het beste uitzicht over Kutaisi, wacht m’n chauffeurtje bij het hek. Ik heb ‘m net namelijk duidelijk kunnen maken dat ik ook nog naar het Mtsvane Kvavila Klooster wil en daar hobbelen we even later naartoe. Onderweg maken we “een praatje”. Met handen en voeten, ondersteund door gebaren en een paar woordjes Russisch, vertel ik over onze reis door Georgië tot zover. Bij het deel waarbij ik een trein nadoe barst hij in een schaterlach uit. Verschillende keren krijg ik weer een geamuseerde blik, vergezeld van “tsjoetsjoe”-geluiden van achter het stuur.

Helaas is de poort van de mooste van de 3 kerken bij Mtsvane Kvavila gesloten. Op het kerkhof van de tweede kerk kijk ik uitgebreid rond. De bomen lijken hier eeuwen oud en ook sommige graven zijn haast antiek. Er hangt een bijzondere sfeer en wederom is er een fantastisch uitzicht over het centrum van Kutaisi beneden. Van hieruit is het ook niet zo ver meer naar het Gelati klooster.

Kutaisi GelatiVanuit Mtsvane Kvavila ben je ook zo bij het Gelati klooster

Highlight van Kutaisi: Gelati klooster

Toch bewaar ik een bezoek aan dit klooster voor een andere dag, als we met z’n vieren kunnen gaan. Het Gelati klooster is namelijk dé highlight van Kutaisi, dus dat willen we allemaal wel even zien. Als we de laatste huizen van Kutaisi achter ons laten zien we Gelati al gauw bovenop een heuvel liggen. Zo schilderachtig zie je ze niet vaak. Ook de eeuwenoude toegangspoort van het complex is indrukwekkend, net als de fresco’s in de verschillende kerken. Ondanks de vele toeristen en pelgrims is de sfeer relaxt… sereen haast als je wat meer over het terrein rond dwaalt. Niet ver hier vandaan is het Motsameta klooster een tweede stop waard. Verwacht niet de sfeer van Gelati, maar het uitzicht maakt dit dubbel en dwars goed.

Dagtrips vanuit Kutaisi

Mocht je jezelf na een paar dagen in Kutaisi gaan vervelen, dan zijn er in de omgeving een aantal toffe dagtrips te maken. Zo vind je in de Sataplia grot een bijzondere ondergrondse wereld vol gekleurde stalactieten en stalagmieten. In het natuurreservaat waar de grot zich bevindt kan je ook dinosaurus pootafdrukken zien. Wil je een nóg mooiere grot zien en ook varen op een ondergrondse rivier? Dan ben je in de Prometheus grot aan het juiste adres.

Grotten en Canyons bij KutaisiGrotten en Canyons leuke dagtrip vanuit Kutaisi

Voor wie liever boven de grond blijft kan er in de Martvili Canyon ook bootje gevaren worden. Bovendien is de Canyon zelf een bijzonder mooie, natuurlijke plek met prachtige begroeiing en het meest blauwe water dat er bestaat. Okatse Canyon is niet ver hier vandaan en een leuke combi voor een dagtrip. Hier wandel je over een hooggelegen pad met prachtig uitzicht op de Canyon, om uiteindelijk op een platform te komen met fenomenaal uitzicht. Let op, want vanaf het bezoekerscentrum is het nog 2 kilometer wandelen naar de Canyon.

Bovenstaande attracties zijn gesloten op maandag. Een taxi voor beide Canyons zou ongeveer 80 Lari moeten kosten, inclusief wachttijd. Eén van de Canyons 50 tot 60 Lari (2017 prijspeil). Neem in de zomermaanden genoeg water mee voor de wandeling naar Okatse.

Nog wat verder weg

Heb je genoeg tijd in Kutaisi, dan is een dagtrip naar Chiatura en Khatski Pillar ook een aanrader. In Chiatura kan je een ritje maken in één van de oude Sovjet kabelbanen, ook wel Stalin’s doodskisten genoemd… voor zo lang het nog duurt. Deze kabelbanen werden gebruikt om mijn werkers van en naar de mijnen te vervoeren. Tijdens ons bezoek was nog maar 1 kabelbaan functioneel. De mijnen zelf zijn ook te bezoeken en overal in de stad vind je nog de herinneringen terug aan de Sovjettijd, in de vorm van imposante monumenten en oude Sovjetflats. Een eindje buiten Chiatura, net wat van de doorgaande weg af, staat een bizar gevormde rots met een klooster er bovenop. Je gelooft het pas als je het ziet! Op deze Khatski Pillar leven nog altijd enkele monniken.

Chiatura en KhatskiOf bezoek Chiatura en Khatski vanuit Kutaisi

Een dagtrip vanuit Kutaisi is het best te maken met een taxi en kost je ongeveer 150 Lari. Breng je een nacht door in Chiatura, dan is er in de ochtend en in de middag een marshrutka (minibus) die je kan nemen (beide kanten).

Aankomst en overnachten in Kutaisi

Vanuit de Georgische hoofdstad Tbilisi ben je met de trein in een uurtje of 5 in Kutaisi. Vanaf het treinstation ben je zo in het centrum, een ritje van een paar minuten (en dus een paar Lari) met de taxi. Ook kan je met Wizzair rechtstreeks vanuit Dortmund naar Kutaisi vliegen. Vanaf 1 september 2019 zelfs vanuit Brussel en Eindhoven, ook met Wizzair. De luchthaven is een eindje buiten het centrum. Reken op zeker een half uur met de taxi of drie kwartier met de marshrutka.

Accommodatie in Kutaisi is zelfs nóg goedkoper dan in Tbilisi en heeft minstens net zulke goede beoordelingen. Vlakbij de Bagrati kathedraal én het centrum ligt Sun Guesthouse, waar je voor rond de 12 euro een ruime tweepersoonskamer, met fantastisch uitzicht hebt. Slaap je liever in een appartement? Dan kan ik appartement Balakhvani van harte aanbevelen. Met 50 euro is het niet goedkoop voor Georgische begrippen, maar wat een geweldige slaapplek is dit! De inrichting bestaat uit antieke stukken, waardoor je het idee hebt in een museum of oud paleis te slapen, en het dakterras heeft een super uitzicht. Graag afkoelen in de zomer én een kamer in het gezelligste hostel van Kutaisi? Dat kan bij Kolga guesthouse, met eigen zwembadje.

Category: GeorgiëRondreizenStedentripsVerre Reizen

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


12 comments

 1. Ik ben al een.paar keer in Kutaisi geweest en heb het er elke keer prima naar mijn zin. Ook Tskaltubo is wat mij betreft de moeite waard om te bezoeken. Heel dicht bij Kutaisi en een bijzondere plek met verlaten kuuroorden en badhuizen.

  1. Wat leuk om te horen! Tskaltubo hebben wij niet bezocht, maar lijkt me zeker ook de moeite. Volgende keer!

 2. Wij gaan in oktober een paar dagen naar Kutaisi, dus leuk om je verhaal te lezen! Nog meer tips, weetjes, adviezen voor ons? We zijn benieuwd en horen het graag!

  1. Wat leuk! Gaan jullie alleen naar Kutaisi, of ook nog andere plekken in Georgië zien? Kijk gerust rond op mijn blog als je daar nog infor over zoekt.

 3. Georgië lijkt me een prachtige bestemming voor een roadtrip, zeker na het lezen van je blog. Het Gelati klooster had ik al eens op televisie gezien, lijkt me een indrukwekkende locatie. En die foto is echt prachtig!

  1. Ja, dat is ’t zeker.. perfect voor roadtrips. Alleen vrij prijzig in de autohuur.. tenzij je ter plekke lokaal huurt, maar dat heeft dan weer de nodige gevolgen in de staat van onderhoud enzo. 😉

 4. Erg mooi! Ik heb zelf maar een klein stukje van Georgië gezien, deze regio heb ik niet bezocht.

  Ik zoek nog een bestemming voor de meivakantie, misschien moet ik Georgië ook maar eens meenemen in mijn overweging. (Al wil ik ook nog steeds een keer terug naar buurland Armenië ;))

  1. Kijk wel even naar de klimaatgegevens, volgens mij is ’t vrij wisselvallig.. ik weet dat je vorige keer ook in de meivakantie was, maar misschien had je mazzel?