Street Art Delft in Delfts Blauw én andere kleuren

Street Art spotten kan perfect in Delft. Geluk voor mij dat wij twee dagen in Delft zijn, want ik hou van street art. Er zijn zeker steden met meer street art in Nederland, maar Delft heeft een aantal hele toffe werken. Dat de street Art in Delft deels in Delfts Blauw is uitgevoerd zal je vast niet verbazen. In de stad van het Delfts Blauw én heel veel Vaderlandse geschiedenis vind je veel street art met deze onderwerpen. Toch zijn er ook een aantal bijzondere andere werken. Ga je mee, street art spotten in Delft?

Zuidpoortgarage: direct met de neus in de boter qua street art (A)

Delfts Blauw is in het centrum van Delft niet te missen. Parkeer je, net als wij in de Zuidpoortgarage? Dan val je meteen met je neus in de boter als je op zoek bent naar Street Art én Delfts Blauw. Zodra we richting de uitgang van de parkeergarage gaan stuiten we op een lange muur vol Delfts Blauw. Deze mural is daar aangebracht ter ere van het tienjarig bestaan van de parkeergarage.

Street Art Delft ZuidpoortgarageDe Delfts Blauwe Street Art in de Zuidpoortgarage

Kunstenaar Hugo Kaagman bracht in 2015 typisch Nederlandse tafereeltjes uit de geschiedenis op de muur aan en Nederlandse kinderhelden uit boeken en van tv, zoals Dik Trom en Pipo de Clown. Ook vind je Willem I en Johannes Vermeer terug op de muur, net als stadsgezichten van Delft en VOC-schepen. Wij vinden het een toffe eerste kennismaking met de Street Art in Delft.

Twee totaal verschillende werken aan de Asvest (B)

Zodra we de parkeergarage uit lopen, zien we op de grond een tweetal kleurrijke kunstwerken, die jammer genoeg al heel erg vervaagd zijn. Dat maakt ons echter wel direct nieuwsgierig naar de rest van de Street Art in Delft. We zijn nog maar net op pad en zien nu al zo veel. Na een paar minuten lopen zien we ineens een randje van een kleurrijk werk bovenaan een achtergevel van een huis. Door een stukje omhoog te lopen in een berm zien we het hele beeld verschijnen, met verschillende Delftse tafereeltjes. Onze kinderen zijn het meest enthousiast over het Melkmeisje van Vermeer. Ze tellen vandaag hoeveel Melkmeisjes ze tegenkomen. 🙂

Street Art Delft AsvestStreet Art met Delftse tafereeltjes én rond het thema “Dans” aan de Asvest

Als we een paar meter doorlopen, zien we bij de buren nog twee hele gave murals. Deze zijn in zwart-wit, met hier en daar wat gele en rode accenten. Het thema is duidelijk “dans”. Wie deze werken gemaakt heeft, is niet bekend. Misschien was het wel een getalenteerde student die hier woont. Het huis is duidelijk een studentenhuis, te zien aan het aantal fietsen dat er omheen staat.

Om het hoekje ook nog een gaaf mozaïek (B)

De kinderen zien de speeltuin eerder dan de grote mozaïekwand, aan de Ham. Dit is het eerste mozaïek kunstwerk dat we tegenkomen in Delft. Er zijn er heel veel, een aantal zien we met eigen ogen tijdens onze Street Art route door Delft. Verschillende van deze mozaïekkunstwerken zijn van de hand van de Amerikaans-Delftse kunstenares Nan Deardorff-McClain, die de wand “MOMents in Delft” aan de Ham in 2017 maakte. Vrijwel elk jaar komt er een nieuw mozaïek bij in Delft. Wij vinden deze erg leuk, met een oer-Hollandse afbeelding van koeien in de wei en fietsers bovenop een brug.

Mozaiek Ham DelftHet kleurrijke Mozaiek aan de Ham in Delft

Kleurrijke ruimtevaart (C) en Monet (D) vlakbij de Warenmarkt

Vanaf de Ham lopen we het centrum verder in, super gezellig op zaterdag, zeker als we op de warenmarkt aankomen. Het zonnetje schijnt, dus met een ijsje in de hand vervolgen we onze zoektocht naar toffe Street Art in Delft. Om het hoekje van de warenmarkt komen we dat tegen in Molstraat. Kleurrijke ruimtewezens en astronauten vertellen ons om vooral van het leven te genieten: “Enjoy Life”. Geen idee wie de kunstenaar is. We hebben het te druk met ons ijsje. Op Google Streetview zie ik nog dat er nog niet al te lang geleden een heel andere mural op deze plek zat. Dat is wat mij betreft wel het leuke van Street Art: het blijft in beweging.

We lopen de warenmarkt over, wat op een zonnige zaterdagochtend zeker geen straf is, om aan de andere kant linksaf te slaan. In de Kromstraat, die inderdaad een beetje krom is, komen we meer Street Art tegen. De Delftse Waterlelies hebben waarschijnlijk een zware nacht gehad. Een stoel ligt voor het kunstwerk neergesmeten. Kunstenaar Shaun Herron maakte deze mural al in 2005, wat ook wel een beetje te zien is. De muurschildering is niet meer super duidelijk. De stijl van Monet is nog wel duidelijk herkenbaar.

Street Art Delft rond WarenmarktStreet Art in Delft rond de Warenmarkt

Bonte Ossteeg: bekendste street art in Delft (E)

Op de Markt bij het Gemeentehuis van Delft komen we opnieuw in de gezelligheid terecht. Er is een “Helft van de Helft–markt” en daar zijn veel mensen op af gekomen. Wij snuffelen ook even tussen de spulletjes, voordat we doorlopen naar één van de bekendste plekjes qua Street Art in Delft. De Bonte Ossteeg laat opnieuw zien hoe belangrijk het Delfts Blauw is voor de stad. Ook dit kunstwerk is door Hugo Kaagman gemaakt, twee jaar eerder dan zijn werk in de Zuidpoortgarage. De grote Delftsblauwe muurschildering laat ook hier de bekende personen uit de Delftse geschiedenis zien: Johannes Vermeer, Hugo de Groot en Willem I. Ook staan er allerlei ouderwetse Delftse producten en historische bouwwerken op de muur, met hier en daar een vleugje humor.

Schuin tegenover de mural staat een elektriciteitshuisje, dat ook helemaal van Delftsblauwe details voorzien is. Bovenop het huisje staat de Bonte Os. Kom je vanaf de markt, zoals wij, dan kijkt hij je uitnodigend aan. De os is helemaal voorzien van blauwe motiefjes. Wij vinden ‘m erg tof.

Bonte Ossteeg DelftDe Bonte Ossteeg: één van de bekendste straatjes van Delft

Mijn favoriete Street Art in Delft en nog een mozaïek (F)

Op een steenworp afstand van de Bonte Ossteeg passeren we in De Vlouw het kunstwerk van Serge KB. Ik ben direct weg van dit werk. De dieren die hij op zijn handen tentoonstelt lijken wel haast echt, maar hebben ook iets futuristisch, robotachtigs. Ook de astronaut (of is het een aliën?) op de deur aan de linkerkant van hetzelfde huis vind ik erg gaaf. Ik hou van deze stijl.

Om de hoek, in de Papenstraat, komen we een nieuw mozaïek tegen. Al aan het begin van de straat zien we op de grond een paar keramieken steentjes, die ons de weg wijzen naar de Keramieken Kaart van Delft. In 2020 maakte Nan Deardorff-McClain deze 17e Eeuwse kaart samen met Colja de Roo. Hoe langer je naar de 3D-kaart kijkt, hoe meer je erin ziet.

Street Art Delft De Vlouw en PapenstraatMijn favoriete Street Art van Delft aan De Vlouw en mozaïek in de Papenstraat

Via de Dirklangendwarsstraat (G) naar Museum Prinsenhof (H)

Vanuit de Papenstraat is het even doorstappen naar de Dirklangendwarsstraat, dat in een echte volksbuurt van Delft ligt. Onze meiden zijn opnieuw meer geïnteresseerd in het speeltuintje aan de overkant, dan in de koe, die deels verscholen gaat achter de motorhoes van één van de buurtbewoners. De historische kunstwerken op de grond voor Molen De Roos kunnen ze meer waarderen.

Na dit uitstapje aan de rand van het oude centrum van Delft lopen we weer richting de binnenstad. Rond Museum Prinsenhof is weer Delfts Blauw te zien. De 3 porseleinen lantaarnpalen op het Sint Agathaplein zijn aangekleed met Delfts Blauw. Kunstenaar Wendy Steenks en Ling Yun schilderden deze lantaarnpalen in 2010. Veel mooier vind ik zelf het Delfts Blauwe bankje in het parkje voor Museum Prinsenhof. Marianne Burgers haalde haar inspiratie voor het bankje bij Anthoni Gaudí, wat mij als liefhebber direct opvalt. Chris Dagradi heeft Mariannes bankje beschilderd en ik vind het echt geweldig staan, pal naast Museum Prinsenhof. Dat is de plek waar we, enkele uren eerder, voor het eerst kennis maken met de geschiedenis van Delfts Blauw.

Delfts Blauwe street art DelftLekker Hollandse en Delfts Blauwe street art in Delft

Twee totaal verschillende werken vlak bij elkaar (I)

Eén van de meiden weet een gave mural te spotten in de passage Oude Delft, waar we langs lopen om de Kloksteeg in te duiken. In 2006 heeft de Nicaraguaanse street art kunstenaar Julio Moreno hier een kleurrijke mural gemaakt. Dit kunstwerk staat symbool voor de stedenband tussen Delft en haar Nicaraguaanse zusterstad Esteli. Door de kleuren en afbeeldingen wanen we ons echt een beetje in Midden-Amerika.

In de Kloksteeg wacht ons een heel ander type kunstwerk. De Delftse kunstenaar Micha de Bie laat ons op een kleurrijke manier kennis maken met de Gouden Eeuw. In het achterste deel zijn panden in kleurschakeringen geverfd, zoals je ze ook ziet op schilderijen van de zeventiende-eeuwse Delftse kunstschilder Pieter de Hoogh. De zwart-witte onderkant verwijst naar de tegelvloeren die je op veel van zijn werken tegenkomt. Het voorste deel laat opnieuw zien hoe trots de inwoners van Delft zijn op al hun beroemde inwoners. We zien wederom Willem van Oranje, Hugo de Groot, Pieter de Hoogh en Johannes Vermeers Meisje met de parel, die we al eerder zijn tegengekomen op onze Street Art tour door Delft.

Street Art Nicaragua en Gouden Eeuw DelftConnectie met Nicaragua en de Gouden Eeuw in Delft

Aardappeleters in de van Bleyswijckstraat (J)

De van Bleyswijckstraat is de laatste stop in onze street art tour door Delft. Je zou verwachten dat we inmiddels wel een beetje klaar zijn met al die kunstwerken, maar toch ben ik direct onder de indruk van wat ik zie. Het is gewoon een mooi totaalplaatje: de omgeving van dit kunstwerk, de manier waarop een extra raam is geschilderd in het pand, om de aardappeleters een plekje te geven en het feit dat hier echt een aardappelhandel gevestigd was. Alles klopt gewoon en maakt het een perfect einde aan onze street art tour.

In de omgeving van de aardappeleters en de van Bleyswijckstraat zijn nog een aantal minder bekende werken, leuk als je ze toevallig tegenkomt, maar niet iets om een omweg voor te maken. 🙂

De Aardappeleters Street Art DelftDe Aardappeleters Street Art in een mooi totaalplaatje

Street Art in Delft buiten het centrum

Onze laatste ochtend in Delft maken we nog een stop in winkelcentrum De Dashof in de wijk Tanthof. Hier zijn, na de verbouwing in 2020, 3 kleurrijke, erg realistische murals aangebracht op de zijgevels van het winkelcentrum. De vos, de ijsvogel en de das zijn super en passen helemaal bij de straatnamen van de wijk, in dierenthema.

Als we even later Delft uit rijden zien we trouwens nog meer dieren, op de muur langs een snelweg. Ik moet te veel op de weg letten om heel goed te kijken, maar een volgend bezoek aan Delft hebben we nog wat te ontdekken. En zo is er schijnbaar bij het voormalige Calvé terrein nog meer toffe street art te vinden.

winkelcentrum Dashof Delftwinkelcentrum Dashof Delft wordt enorm opgefleurd door deze 3 murals

Meer street Art in Delft voor wie goed kijkt

Wie tijdens een wandeling door Delft goed z’n ogen de kost geeft, zal nog veel meer street art weten te ontdekken. Op een stroomhuisje, aan de zijkant van een brug of op een tuindeur zie je soms ineens de mooiste schilderingen. Ook andere kunstwerken vind je verspreid door de stad, beelden, plaquettes en zelfs een bijzonder putdeksel. Sommige van deze kunstwerken stammen al uit de 17e eeuw, anderen zijn van vorig jaar. Regelmatig komt er een nieuw kunstwerk bij.

Er is een speciale kunstroute door Delft, langs heel veel kunstobjecten, waaronder verschillende van de murals uit dit blog. Op ieder object vind je een QR-code, waarmee je meer info over het kunstobject kunt zien. Deze route kun je wandelen of fietsen.

Street Art Delft - overal kunstwerkenWie z’n ogen de kost geeft komt in Delft overal kunstwerken tegen

Street Art spotten in Delft: praktische tips

Parkeren in Delft is niet goedkoop in de garages en vrijwel onmogelijk op straat door de vele plekken voor vergunninghouders. Kom daarom, als het even kan, met het OV. Ben je toch met de auto, kies dan voor één van de parkeergarages. Dat is een stuk goedkoper dan buiten op straat.

In de zomermaanden vind je in het centrum van Delft volop gezellige terrasjes voor een hapje en een drankje. Ook voor een snelle lunch of koffie to go kun je op veel plekken terecht. Er zijn bovendien verschillende supermarkten in de binnenstad.

kaart Street Art DelftDe kaart met onze route langs Street Art in Delft (Letters staan tussen haakjes achter elk werk)

Met het wandelen langs alle street art in Delft kun je jezelf wel een paar uurtjes vermaken. Er zijn echter in Delft nog veel meer bezienswaardigheden die de moeite van het bekijken waard zijn. Zo zijn er verschillende musea waarbij je een interessante duik in de vaderlandse geschiedenis neemt en ook de oude- en nieuwe kerk moet je van binnen echt gezien hebben. Die laatste heeft bovendien een toren om te beklimmen, om Delft van bovenaf te zien. Wil je echt de tijd hebben, blijf dan een nachtje in Delft slapen. Of doe net als wij en kies voor deze hele fijne accommodatie op een kwartier van Delft, midden in de natuur. Dit is echt een ideaal huisje als je een weekend weg bent in Delft, maar niet in de stad zelf wilt slapen. Heb je meer tijd in de regio te besteden? Dan is een dagje Leiden ook een goed idee! Of ga voor meer street art naar Rotterdam.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
1

12 reacties op “Street Art Delft in Delfts Blauw én andere kleuren

  1. DutchieontheRoad zegt:

    Wat leuk zeg! Ik ben dol op street art en Delfst Blauw dus dit is de perfecte combinatie. Delft lijkt me sowieso een hele mooie stad dus goede reden om een keer die kant op te gaan. Fijn om te weten dat parkeren zo lastig is…dat wordt de trein.

    • Yvonne zegt:

      Zeker doen, wij waren erg gecharmeerd van Delft en ik wil er nu eigenlijk nóg wel een weekend naartoe. Heerlijk sfeertje, lekker rond struinen..

  2. Denise zegt:

    Ik heb al deze werken vorig jaar ook bewonderd met mijn jongste (op die in Tanthof na), maar had er nog steeds geen blog over geschreven. Knap hoe jij altijd overal tijd voor weet te vinden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *