street art Rotterdam

Street art Rotterdam – de beste routes langs gave kunstwerken

In Rotterdam kom je zoveel gave street art tegen, dat je er dagen rond kunt wandelen langs grote, kleurrijke murals en subtiele, kleine pareltjes. Wie door de stad fietst, net als wij tijdens onze stedentrip door Rotterdam, komt zo nu en dan vanzelf opvallende street art tegen. Toch liggen de werken niet allemaal aan doorgaande wegen en soms best ver uit elkaar. Een street art route volgen door Rotterdam is een goed idee als je de mooiste werken wilt zien en geen urenlange zoektocht wilt doen. Ik deel de tofste routes langs street art in Rotterdam. Ook tip ik een paar plekjes die op zichzelf al een bezoek waard zijn vanwege de street art.

Kies een goede street art route in Rotterdam

Sommige kunstwerken kom je vanzelf wel tegen, als je door Rotterdam fietst, maar sommige hele gave street art is echt verstopt in een achterafstraatje. Daarom is het handig dat er verschillende street art routes in Rotterdam zijn. Zo zijn er twee verschillende street art routes van Rotterdam Routes, die je ook in een app kunt downloaden. Zelf heb ik de route door de Afrikaanderwijk van app van Rewriters Rotterdam gedownload. Tijdens een zoektocht naar enkele kunstwerken in de omgeving van de Witte de Withstraat loop ik een lieve dame tegen het lijf die een zelf samengestelde wandeling met me deelt. Vijf uitgeprinte A4-tjes krijg ik van haar, compleet met routekaart. Haar route is een combinatie van de Central District route en de Centrum route van Rewriters plus een aantal werken gevonden via deze hele handige kaart met straat art in heel Rotterdam.

street art Rotterdam omgeving Witte de WithstraatStreet art Rotterdam in de omgeving van de Witte de Withstraat

Nou kan ik op dit blog een zoveelste kaart met street art in Rotterdam in elkaar knutselen, maar dat is eigenlijk een beetje overbodig. Wil je het jezelf makkelijk maken, dan download je één van bovenstaande apps. Zoek je specifieke werken, gebruik dan deze interactieve kaart, waarop je makkelijk kunt in en uitzoomen.

Street art in de Afrikaanderwijk

Street art spotten in de Afrikaanderwijk is een makkie. Er zijn enorm veel gave, grote murals. Als je kriskras door de wijk loopt, kom je ze vanzelf tegen. Wij parkeren de auto aan de Laan op Zuid en lopen vanaf die kant de wijk in. Heb je na je street art wandeling zin om de stad in te ruilen voor natuur, dan is een verlenging van je wandeling op het Eiland van Brienenoord een aanrader!

street art Rotterdam AfrikaanderwijkIn de Afrikaanderwijk van Rotterdam vind je volop toffe street art

Wij willen eigenlijk parkeren bij de Jumbo aan de Hillelaan, waar je het eerste uur gratis mag staan en daarna voor 2 euro nog 2 uur meer. Als we aan de Laan op Zuid op de hoek van Sultan Brood een bordje zien met een blauwe P besluiten we spontaan daar te gaan staan. Het zal vast normaal anders zijn, maar als we 2 uur later uit rijden, hoeven we niks te betalen en staat de poort gewoon open.

Wij stappen in op de street art route van Rewriters en de eerste twee werken komen we algauw tegen, aan de Hilledijk en de De La Reystraat: een enorme Pinokkio met een echte jongen van binnen van Super A en de vleermuizen van Nina Valkhoff. Rondom Metrostation Rijnhaven zijn verschillende kunstwerken te vinden. Zo is er de grote mural die een samenwerking is tussen TelmoMiel uit Rotterdam en de Australische Smug. Het grote geraamte dat achterop de fiets zit bij een dame lijkt haast echt.

street art Rotterdamse AfrikaanderwijkBekende street art in de Rotterdamse Afrikaanderwijk

Vlakbij aan de Hilledwarsstraat zijn nog twee werken te zien. R-75 heeft een gedetailleerd 3 in 1 portret gemaakt op de doorgang naar de Hillestraat en bij de ingang van het appartementencomplex aan de Hilledwarsstraat lijkt dankzij Jan is de Man haast wel een echte raket op te stijgen.

De pilaren onder de metrolijn aan de S122 zijn allemaal kleurrijke kunstwerken op zichzelf. Er staan er heel wat op een rij en allemaal zijn ze wel een kijkje waard. Vanaf deze plek lopen we in een minuut of 5 naar de markt op het Afrikaanderplein. Ongelooflijk wat een bonte verzameling groenten, fruit en spulletjes van over de hele wereld we hier vinden. Na een snackpauze bij de frietkraam lopen we de andere kant van de wijk in.

Street art Afrikaanderwijk combi met marktCombineer de street art van de Afrikaanderwijk met de markt

Als het even kan, maak dan je street art wandeling door de Afrikaanderwijk op woensdag of zaterdag. Die dagen staat aan het Afrikaanderplein één van de grootste en meest levendige markten van Nederland. Echt een aanrader om even te combineren met de street art wandeling.

Eerst passeren we in de Retiefstraat een kleurrijke muurschildering met 2 portretten van de Spaanse Dourone. In de Johannes Brandstraat zien we een muur vol blauwe, paarse en oranje letters van Saïd Kinos. Op de hoek van de Johannes Brandstraat en de Putselaan zien we een enorme hond met muts van Does. Tenminste, dat zien wij erin. Volgens anderen is het een hiphop panda of een grommende kat. Ach, dat is het leuke van kunst hè, ieder ziet er z’n eigen ding in. 🙂

street art Retiefstraat en Johannes Brandstraat RotterdamStreet art in de Retiefstraat en Johannes Brandstraat in Rotterdam

Even verderop, op de hoek met de Christiaan de Wetstraat maakte Didier Jaba Mathieu uit Colombia een gave mural die wat alien-achtigs heeft op de zijgevel van een appartementencomplex. Verderop in dezelfde Christiaan de Wetstraat is nog een mural van Danny Rumbl te vinden, met een aantal van zijn favoriete personages, waaronder de rennende benen die we allemaal wel herkennen: altijd haast! Op één van de stroomhuisjes in dezelfde straat zien we ook Rumbl’s duidelijk herkenbare werk.

Bovenstaande werken in de Afrikaanderwijk in Rotterdam zijn allemaal gemaakt tijdens het POW! WOW! Festival, waarbij kunstenaars een wijk in Rotterdam pimpen. Op verschillende andere plekken ontdek ik spontaan murals op zijgevels en muren van tunnels en onderdoorgangen. Altijd leuk, die ontdekkingen.

murals in Afrikaanderwijk RotterdamDe laatste toffe murals in de Afrikaanderwijk

Street art rond de Witte de Withstraat

Veel van de kunstwerken rond de Witte de Withstraat bezoek ik met het kaartje en de uitgebreide info daarbij die ik aan een toevallige ontmoeting op straat overhoud. Ik sta tegelijk met die lieve dame de muurschildering in de Zwarte Paardenstraat te bewonderen van de Chileense kunstenaar Jorge Kata Nunez. Het afgebeelde paard met de wereldkaart staat voor vrijheid en wereldburgerschap. Er recht tegenover is nog een paard te zien, in de mural van de Rotterdamse Anuli Croon.

Aan het einde van de Zwarte Paardenstraat tegenover het grote speelplein met Cruyff Court ’t Landje vinden we de mozaïeken van de Schotse kerk heel tof. Het kleurrijke is al mooi, maar dat het kunstwerk gemaakt is door buurtbewoners is natuurlijk nóg mooier.

street art Zwarte Paardenstraat RotterdamStreet art in en vlakbij de Zwarte Paardenstraat in Rotterdam

Aan en rond de Blekerstraat en de 2e Blekerhof zijn een aantal niet te missen kunstwerken vlak bij elkaar. De enorme, rode octopus aan de Blekerhof is wel heel gaaf gemaakt. Op de kruising van de Schiedamse Vest en de Witte de Withstraat is een interactief kunstwerk te zien van het project “Rotterdam, make it happen”. Daan Botlek heeft er een toren van mannetjes aangebracht op de gevel, met 3 trapjes waar je zelf op kunt gaan staan. Zo wordt je onderdeel van het kunstwerk en ben je zelf ook één van de mannetjes. Hoe leuk is dat!

Aan de Kromme Elleboog vinden we ook weer een aantal kunstwerken bij elkaar. Zo wordt dit achterafstraatje toch nog leuk! Veel werken die je hier ziet, kennen zelfs de Rotterdammers niet, omdat ze er nooit komen. Onder andere Ox-Alien, waarvan we verschillende werken in Rotterdam tegenkomen, en Ramon Martins hebben zich hier uitgeleefd.

Blekerstraat en Kromme Elleboog RotterdamStreet art in de Blekerstraat en Kromme Elleboog

Met de muurschildering van de raaf met trouwring (Love Birds) is in elk geval Sam ten huwelijk gevraagd, maar wellicht hebben hier wel meer aanzoeken plaatsgevonden. Op de zijgevel van café “De Witte Aap” staat, midden in een kleurige omgeving, een witte aap. Opnieuw een werk van Ox-Alien, dit keer samen met Mark van Goss. Het café was in 2009 trouwens beste bar ter wereld. Goed om te checken of dat nog altijd zo is, als je inmiddels wel toe bent aan een drankje tijdens je street art tour.

In dezelfde Eendrachtsstraat vind je nog wat kleine kunstwerken én het kleurrijke portret van Tymon de Laat: Mr. Merida. Het is de moeite om de straat helemaal door te lopen. Wie goed oplet zal verrassend veel kleine kunstwerkjes spotten.

street art Eendrachtsstraat RotterdamStreet art aan de Eendrachtsstraat

Gele brug – enorm street art object op zichzelf

Even ten westen van het centraal station van Rotterdam trekt een enorm geel object onze aandacht. De Luchtsingel is een voetgangersbrug die Rotterdam centrum verbindt met Rotterdam noord. De voetgangersbrug heeft verschillende aftakkingen en zelfs een heuse rotonde en is helemaal geel geverfd. Op veel van de 17.000 gele planken aan de zijkanten van de brug staan namen. Dit zijn de sponsoren van de brug, die in 6 fases gebouwd is.

De Luchtsingel is een gaaf kunstobject dat zich uitstekend leent voor Instagram-waardige foto’s. Het is niet direct street art zoals de murals en kleine kunstwerken in dit blog. Toch vind je rond de Luchtsingel wel veel kleurrijke street art. Wie bij Luchtpark Hofbogen de trappen van de Luchtsingel afdaalt komt bijvoorbeeld direct rond de trappen een aantal murals tegen. Maak je een ommetje rond het Luchtpark Hofbogen, dan zie je in elk geval het werk van Rotterdamse kunstenaar Ozon tegen op het gebouw tegenover het Grafisch Lyceum Rotterdam. Het kost wel wat fantasie om er de verfrommelde wasbak in te zien die bedoeld is.

luchtsingel RotterdamInstagram-waardige plekjes op en rond de Luchtsingel

Street art ten zuiden van Rotterdam Centraal

Ten zuiden van het centraal station van Rotterdam vind je veel street art op korte afstand van elkaar. Rond het terrein met bedrijven en appartementjes hier aan het spoor tussen Schiestraat en Delftsestraat vind je bijvoorbeeld “Picasso give me some light” van de Braziliaanse Speto. Ook veel muren van (onder-)doorgangetjes zijn door verschillende artiesten opgevrolijkt. Onze persoonlijke favoriet is de enorme mural in zwart-wit, van Onio & Ox-Alien, op de achtergevel van Salsability.

Rotterdam Centraal Station street artOok ten zuiden van Rotterdam Centraal Station is veel toffe street art

Street art rond West-Kruiskade

Het gebied rond de West-Kruiskade is een bekende plek om street art te spotten in Rotterdam. Het grote portret van rapper Winne is een bekend gezicht. Toch zette ik juist de vele zwart-wit gezichtjes op de foto, die op de zijgevel van hetzelfde gebouw te zien zijn. Die vind ik stiekem veel leuker. Nóg toffer vind ik de mural bij de buren aan het Kruisplein, op de gevel van restaurant Ayla. Ik vind alles tof aan het werk van Astro: de kleuren, het diepte-effect, het symmetrische! De reusachtige, oranje blije mannetjes om de hoek aan hetzelfde Kruisplein zijn ook erg leuk. Dit werk van Onesto is al uit 2007, maar nog steeds mooi en met knallende kleuren. Daar hou ik wel van, zeker in combinatie met blauwe luchten.

Aan en vlakbij de West-Kruiskade zijn nog veel meer murals die de moeite zijn, zoals de bekende van Insane51, die John Travolta in Pulp Fiction maakte. Bovenstaande 3 zijn echter mijn favorieten.

murals West-Kruiskade RotterdamMurals aan en rond de West-Kruiskade Rotterdam

Kleurrijke kunst in de markthal

Heb je na het spotten van zoveel street art in Rotterdam trek gekregen, maar kun je toch niet stoppen om kleurrijke kunst te bekijken? In de markthal van Rotterdam kun je bij heel veel kleine restaurantjes heerlijk eten. Ondertussen kun je genieten van de schitterende kunstwerken op het plafond van het gebouw dat op zichzelf al een kunstwerk is.

Vergeet niet om na het eten even af te dalen met de roltrappen. Op de verschillende verdiepingen is een klein (gratis toegankelijk) museumpje opgericht met vondsten uit de grond van de bouw van de parkeergarage onder de Markthal.

Markthal RotterdamDe gezellige Markthal in Rotterdam

Nog veel meer street art in Rotterdam

Rotterdam is echt een gave stad voor wie van street art houdt, misschien vind ik deze stad nog wel beter dan Limburgs mural hoofdstad: Heerlen. Ondanks dat ik in twee verschillende stedentrips naar deze wereldstad veel kunstwerken gezien heb, is er nog veel meer street art in Rotterdam. Een volgende keer wil ik zeker op zoek naar street art in de wijk Crooswijk. Heb jij nog meer tips om gave street art te vinden in Rotterdam? Ik hoor ze graag! Niet al te ver van Rotterdam kun je trouwens ook heel goed street art spotten in Delft. Die stad heeft een heel ander karakter, maar is zeker de moeite van een bezoek waard, ook vanwege de andere bezienswaardigheden.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Street art Rotterdam – de beste routes langs gave kunstwerken

  1. ivonne calis zegt:

    Ik ben gek op fijne Street Art en Rotterdam staat al een hele tijd op onze verlanglijst. Sowieso om eens te kijken hoe het er nu uitziet want ons laatste bezoek was toen we elkaar net kenden dus alweer een kleine 20 jaar geleden. Wel heel lekker (en goedkoop) Marokkaans gegeten daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *