Waarom je Ait-Ben-Haddou echt moet bezoeken heeft misschien niet eens uitleg nodig. Waarom je dit lemen stadje écht moet bezoeken en er een nachtje moet blijven slapen, dat zou ik willen vertellen. Wij hebben Ait-Ben-Haddou nu twee keer bezocht tijdens een rondreis door Marokko. Beide keren zijn we van Marrakech naar Ouarzazate gereden. We maakten ook een stop in dit fotogenieke, aarden stadje, dat bestaat uit toegangspoorten, huizen en verschillende kasbahs, allemaal opgetrokken uit leem. Het is de grootte en de staat van onderhoud, samen met de spectaculaire ligging, in de uitlopers van het Atlas gebergte, die Ait-Ben-Haddou extra bijzonder maken. Dat je er zeker een kijkje moet nemen hoeft dus geen enkele uitleg, waarom je er zeker moet overnachten, vertel ik je in dit blog.
Filmlocatie Ait-Ben-Haddou op de route Marrakech – Ouarzazate
Ait-Ben-Haddou ligt net iets van de belangrijkste route van Marrakech naar Zagora. Je hoeft slechts een paar kilometer om te rijden om er te komen. Wie de Atlas oversteekt om de woestijn te bezoeken, passeert de afslag naar dit schitterende stadje, dat niet voor niks de bekendste filmlocatie van Marokko is. Delen van Gladiator, Prince of Persia en Game of Thrones zijn hier opgenomen, net als The Mummy en verschillende andere films. De geweldige staat van onderhoud is deels te verklaren doordat het al sinds Lawrence of Arabia begin jaren ‘60 als filmset werd gebruikt, maar ook omdat het sinds 1987 een Unesco werelderfgoed is.
fotogeniek Ait Ben Haddou was niet voor niets zo vaak een filmdecor
Neem tijdens je roadtrip naar het zuiden vanuit Marrakech een alternatieve route, via Telouet. Deze kasbah is ook enorm de moeite waard om te bezoeken, zowel van buiten als van binnen. Je reistijd wordt er slechts een kwartiertje langer van.
Waarom je Ait-Ben-Haddou moet bezoeken en er moet blijven slapen
Beide keren dat wij er een stop maakten hebben we niet in Ait-Ben-Haddou zelf overnacht, terwijl dat zeker een mooiere beleving was geweest. Waarom? Iedereen bezoekt het stadje tijdens hun roadtrip vanuit Marrakech naar de woestijn of zelfs tijdens een dagtrip vanuit Marrakech. Dat betekent dat het tussen 10 en 4 vaak behoorlijk druk kan zijn in Ait-Ben-Haddou. Blijf je slapen, dan heb je voor en na die tijd het labyrint van smalle straatjes, de lemen kasbahs en het spectaculaire uitzichtpunt op de heuvel bijna voor jezelf.
Onze aankomst in Ait-Ben-Haddou – welkomstcomité is een lief ezeltje 😉
Een kasbah is een verdedigbaar deel van de medina, de oude stad, vergelijkbaar met een kasteel. Ooit was een rijke familie eigenaar van de kasbah. Een ksar is een versterkte groep huizen, een dorp dat omgeven wordt door hoge muren. Technisch gezien is Ait-Ben-Haddou dus een ksar, met enkele kasbahs erin.
Gedurende de dag verandert de stand van de zon de lichtinval op de ksar van Ait-Ben-Haddou. Gedurende grote delen van de dag is het zonlicht eigenlijk te fel, waardoor het stadje er niet op haar mooist bij ligt. In de vroege ochtend en de late middag is het gouden licht het mooist. Alleen door te overnachten in Ait-Ben-Haddou, ben je er zeker op de juiste momenten van de dag. Je hebt bovendien de tijd om de mooiste fotolocaties te zoeken en kunt meerdere keren terug lopen om een plek op haar mooist vast te leggen.
Blijf je slapen in Ait-Ben-Haddou dan heb je de tijd om alle mooiste plekjes te ontdekken
Misschien wel de beste reden om een nachtje te blijven slapen in Ait-Ben-Haddou is dat je vanaf het dakterras van verschillende accommodaties het mooiste uitzicht op de volledige ksar hebt. Dit kleinschalige guesthouse heeft waarschijnlijk het beste uitzicht op de oude stad. Het terras is één van de mooiste ontbijtplekken van heel Marokko denk ik. Reviews zijn uitstekend en er zijn verschillende kamertypes in een gerenoveerd, lemen huis. Slaap je graag in de ksar van Ait-Ben-Haddou zelf, dan is dit een schitterende, mooi aangeklede accommodatie met spectaculair uitzicht.
Lukt het jou niet om te blijven overnachten in Ait-Ben-Haddou? Dan kun je ook gaan lunchen bij één van de restaurantjes, die in de omgeving van bovenstaand guesthouse liggen. En het guesthouse zelf biedt ook lunch aan op hun dakterras. Het eten schijnt er erg goed te zijn. Terwijl je wacht op je couscous of tajine heb je tijd om van hetzelfde uitzicht te genieten als wanneer je hier blijft slapen. In de winterperiode is het licht ook rond lunchtijd niet te fel en rond de middag staat de zon precies op de goede kant van het stadje.
Genieten van de mooie uitzichten op Ait-Ben-Haddou en vanaf de top van de heuvel
Ait-Ben-Haddou verkennen
Het is niet lastig om zelf je weg door Ait-Ben-Haddou te vinden. Zelfs als je in rustig tempo rondstruint, heb je in een uur de meeste hoekjes en steegjes wel gevonden. Kom je via de grote toegangspoort vlak naast de rivierbedding naar binnen, dan loop je via het terrein van een lokale familie het stadje in. Je moet dan een paar euro entree betalen. Als je via de voetgangersbrug aan de linkerkant loopt, betaal je niks, omdat je dan via openbaar terrein gaat.
Het leuke van de hoofdpoort is wel, dat je de kasbah van deze lokale familie van binnen mag bekijken. Er staat geen bordje, maar de deur is open en we worden vriendelijk toegeknikt als we wijzen of we de trap op mogen. Het is heel tof om binnen in één van die imposante, versterkte woningen rond te kijken. Het leukste is dat je helemaal tot boven kunt en vanaf de torens en het dakterrasje een geweldig uitzicht hebt over de andere kasbahs en de rest van het stadje. Rond zonsondergang is dit een geweldige plek om voor jezelf te hebben! Ook in één of twee andere kasbahs kun je naar boven voor het uitzicht.
Het uitzicht vanaf de kasbah die wij bekijken in Ait-Ben-Haddou
Wij worden door een dame voor haar woonhuis aangesproken of we binnen willen kijken in haar huis. Onze meiden vinden de schapen die ze houdt erg leuk en ik geniet van het uitzicht op haar dakterras. Let op: Er wordt voor een uitnodiging als deze wel een kleine fooi verwacht.
Op verschillende plekken in Ait-Ben-Haddou zijn lokale souvenirwinkeltjes. De prijzen zijn onderhandelbaar, net als overal in Marokko. Wees voorbereid om al je afding-vaardigheden en charmes in de strijd te gooien, want door het toeristische karakter van deze plek en een groot aantal toeristen voor de hoeveelheid winkeltjes, is het niet makkelijk om een goede prijs te krijgen. Lukt het bij de één niet, dan kun je het natuurlijk gewoon bij de volgende proberen. Zo lukt het onze dochter bij het eerste winkeltje niet om een klein potje voor het meenemen van Saharazand voor minder dan 5 euro te kopen. Bij de tweede kan ze een zelfde potje voor 2 euro meenemen.
Een ontmoeting met de inwoners van Ait-Ben-Haddou heb je makkelijker als je een nachtje blijft
Verder reizen na Ait-Ben-Haddou
Kom je vanuit het Atlasgebergte, dan ben je waarschijnlijk onderweg naar het zuiden. Zelf hebben wij twee nachten in Ouarzazate geslapen, om van daaruit een dag naar de geweldig mooie, nauwelijks bezochte Fint oase te gaan. Ook dit is een filmlocatie uit Babel en Prince of Persia en dat is niet voor niets! Ik raad je aan om in de Fint oase te blijven slapen, in één van de heerlijk authentieke guesthouses, waar ik je in mijn blog over de Fint oase meer over vertel.
Reis jij direct verder naar de woestijn, dan heb je twee opties: de bekende zandduinen van Erg Chebbi rond Merzouga zijn de wat meer toeristische optie. Vanuit Foum Zguid kun je ook de Sahara in, naar een veel minder bezochte plek. In een 4×4 wordt je via een oase, gave rotsformaties en een plek waar enorm veel fossielen te vinden zijn, naar een tentenkamp gebracht in de zandduinen van Erg Cheggaga.
Vanuit Ait-Ben-Haddou reis je makkelijk verder naar de Sahara in Merzouga / Erg Chebbi
Wil je meer van het Atlasgebergte zien, lees dan zeker mijn blog met de mooiste plekken in het Atlas gebergte om te zien welke daarvan in de omgeving van Ait-Ben-Haddou zijn. Ik heb ook een blog met kant en klare routes door het Atlasgebergte geschreven, zodat je verschillende plaatsen kunt combineren in een roadtrip. Ook de spectaculaire Dades kloof en de schitterende Todra kloof zijn trouwens vanuit Ait-Ben-Haddou makkelijk bereikbaar.