Plagwitz

Plagwitz – mijn favoriete wijk in Leipzig

Plagwitz is een wijk waar ik nog nooit van gehoord heb, op het moment dat we voor het eerst naar Leipzig vertrekken. Als we na ruim 5 uur rijden Leipzig naderen, besluiten we eerst een kijkje te gaan nemen bij één van de bezienswaardigheden in het westen van de stad. We verlaten de snelweg en naderen het oude fabriekspand Tapetenwerk, waar tegenwoordig kunstgaleries- en workshops hun intrek hebben genomen. Zo’n 5 minuten voor we er zijn trap ik op de rem: ik voel dat er iets leuks te ontdekken valt. We parkeren de auto en gaan op onderzoek uit. Een leuke eerste kennismaking met Plagwitz volgt. In de dagen die volgen keren we minstens eens per dag naar deze leukste wijk van Leipzig terug.

Plagwitz heeft verschillende gezichten

Wat me al gauw opvalt in Plagwitz zijn de kunstige accenten die krakers hebben toegevoegd aan hun woonruimtes. Zo zijn er bedrukte langspeelplaten en zelfgemaakte uithangborden. In een fietspad dat haaks op de Giesserstrasse ligt, vinden we een deel van de voorkant van een oude bestelbus, helemaal bespoten met kleurrijke graffiti. Even verderop is de kleurexplosie helemaal oogverblindend, doordat de zijgevel van het pand “Bermuda Dreieck” van onder tot boven voorzien is van kunstwerken, allen gemaakt met spuitbussen. Ook de rest van het fietspad is één knallende verrassing.

Plagwitz GiessenstrasseStreet art in en rond de Giessenstrasse

Hoe bijzonder, om dan aan de overkant van de Naumburgerstrasse een compleet opgeknapt (goederen-)stationsgebouw aan te treffen, met behoorlijk luxe en prijzige gezinswoningen. Ook op verschillende andere plekken in Plagwitz zijn oude bakstenen panden compleet opgeknapt en in sfeervolle woonruimtes veranderd. Keurige ouders vervoeren hun kinderen in bakfietsen van en naar school of opvang. De wijk heeft duidelijk twee gezichten.

De aandachtstrekker: het Oldtimermuseum

Hetgeen dat als allereerste mijn aandacht trekt als we Plagwitz in rijden is een oud DDR-vliegtuig op het dak van een gebouw. Dat doet me de auto parkeren. Het blijkt een Oldtimermuseum te zijn, dat we verder niet bezoeken, omdat er genoeg te ontdekken is in de buitenlucht. Ook de omringende bedrijfspanden, allemaal in opgeknapte fabriekspanden van rode baksteen, zijn bijvoorbeeld de moeite om te bekijken. En de sfeer van afwisselend braakliggend, deels begroeid terrein met dorps aandoende kerkjes en huizen in vervallen en gerestaureerde staat voelt goed.

oud nieuw en bizar in PlagwitzOud, nieuw en bizar vlak bij elkaar in Plagwitz

Kleurrijke graffiti rond Bermuda Dreieck

De Bermuda Dreieck ligt ingeklemd tussen twee fietspaden midden in Plagwitz. De enorme berg lege verfspuitbussen liegt er niet om, net als de felgekleurde graffiti op zo’n beetje alles wat hier staat. In dit stukje van de Leipzig hebben mensen zich helemaal laten gaan met de felgekleurde verf. Het resultaat is een bonte verzameling kunstwerken, waarbij je niet kunt zien waar de ene ophoudt en de volgende begint. Zelfs de muren die verscholen liggen in de bosjes zijn niet gespaard gebleven. Met een beetje mazzel zie je kunstenaars aan het werk met iets nieuws. Toen wij er waren vertoonde een groepje jongeren hun skateboard-kunsten op de geïmproviseerde springschans.

kleurrijke omgeving van Bermuda DreieckDe kleurrijke omgeving van Bermuda Dreieck

Rond het oude station Leipzig-Plagwitz

Zowel het gebouw van het oude Bürgerbahnhof Leipzig-Plagwitz als verschillende gebouwen in de directe omgeving zijn prachtig gerestaureerd en omgetoverd in gezinswoningen. Waar ooit de rails lagen is nu een park gemaakt met bloemperken vol wilde bloemen en kruiden, een schommelconstructie van een industriële stellage en zelfs de spoorbielzen zijn hergebruikt in het ontwerp van deze prachtige, open ruimte. Voor de kinderen is er een fantastisch initiatief dat de “Bauspielplatz” heet en waar ze hutten kunnen bouwen.

Die Spinnerei

Als je toch in Plagwitz bent is het super om ook een aantal van de bekende bezienswaardigheden van Leipzig te bezoeken. De meest bekende, die op vrijwel ieders lijstje van must-sees staat, is de Spinnerei. Deze katoenfabriek was ooit de grootste van heel Europa. De gebouwen aan de ene kant van de Spinnereistrasse zijn bijna allemaal verdwenen, maar aan de andere kant staan ze nog overeind, mooi als altijd. Die bakstenen fabriekspanden blijven echt iets bijzonders hebben vind ik.. ze brengen je in elk geval in één klap jaren terug in de tijd. In het ontvangstgebouw van de Spinnerei kan je echt even terug in de tijd reizen, want hier vind je een klein museumpje met voorwerpen en foto’s uit de tijd dat de fabriek nog in gebruik was.

Die Spinnerei LeipzigDie Spinnerei – een knipoog naar het verleden van Leipzig

De slogan van de Leipziger Baumwollspinnerei is “from cotton to culture” en dat zegt eigenlijk precies wat hier is gebeurd. Na de sluiting van het grootste deel van de fabriek, begin jaren ’90, hebben kunstgaleries en kleine workshops zich in de gebouwen gevestigd. Er is een uiteenlopend aanbod aan interessante collecties, waarbij een deel van de eigenaars de deuren gedurende het hele jaar open heeft. Op 3 dagen in het jaar ben je in vrijwel elke ruimte welkom om sfeer te proeven of om kunst te kopen, tijdens de Frühjahrsrundgang, de Herbstrundgang en half januari. Op die dagen bruist dit fantastisch, voormalig fabrieksterrein in Plagwitz nog net een beetje meer. Slaap je graag midden tussen de kunst? Dan zijn er verschillende kamers en appartementen te huur, geheel in stijl. Ook een hapje en een drankje en zelfs een filmpje pakken zijn mogelijk in de Spinnerei.

Kunstkraftwerk

Niet ver van de Spinnerei, in het noorden van Plagwitz, is een andere bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen als je in Leipzig bent. Het Kunstkraftwerk is een voormalige warmtecentrale, die helemaal leeg is gehaald en waarvan alleen het toffe gebouw nog over is. Ondanks het lege gebouw vind je binnenin een heel gaaf museum. Met videoprojectie en geluid wordt je meegenomen naar een compleet andere wereld. In twee van de voormalige fabriekshallen worden de tofste videoprojecties op de 4 muren getoond. Het voelt een beetje alsof je naar kunst kijkt en een feestje viert tegelijkertijd. Wij zijn er ruim 2 uur binnen geweest en sommige “experiences” hadden we zelfs wel meer dan eens willen doen, zo bijzonder!

Kunstfkraftwerk LeipzigKunstfkraftwerk – één van de tofste musea in Leipzig

Tapetenwerk

Nog net iets verder naar het noordoosten en eigenlijk net buiten Plagwitz, maar té leuk om niet te noemen is Tapetenwerk. In de vroegere behangfabriek zitten, net als in de Spinnerei, tegenwoordig kleine galeries en workshops. Heb je zin in een hapje en drankje? Dan kan je terecht bij de kantine, die dagelijks een verse daghap aanbiedt. Vier maal per jaar kan je een kijkje binnen in alle galeries nemen, de rest van de tijd zijn alleen een aantal ruimtes vrij toegankelijk, maar met een beetje mazzel mag je om het hoekje gluren. Het Tapetenwerksfest, dat zowel in het voorjaar, als in de vroege herfst plaatsvindt is een heerlijk moment om overal uitgebreid een kijkje te nemen en wat te eten en te drinken in de kantine en het café.

Tapetenwerk LeipzigTapetenwerk is alleen al tof om te fotograferen

Overnachten in Plagwitz

Eerder tipte ik al de appartementen en kamers in de Spinnerei, maar als je elders in Plagwitz wilt overnachten zijn er leuke plekjes genoeg. Kies bijvoorbeeld voor dit ruime appartement, als je met een gezin naar Leipzig komt of gewoon wat meer privacy en ruimte wilt. Of laat jezelf lekker verwennen in dit fijne hotel.

Meer Leipzig ontdekken? Lees dan zeker mijn blog over Hidden Leipzig.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “Plagwitz – mijn favoriete wijk in Leipzig

 1. Dit is Anne! zegt:

  Ziet er heel gaaf uit! We hebben vorig jaar zo zitten dubben of we naar Dresden of Leipzig zouden gaan. Uiteindelijk voor Dresden gekozen, wat ook een schitterende stad bleek te zijn. Ook daar moet best veel streetart zijn maar we hadden maar een middagje dus hebben alleen het oude centrum bezocht. Wie weet kunnen we in de toekomst nog eens naar Leipzig!

  • Yvonne zegt:

   Wie weet kun je dan Leipzig en Dresden combineren, zodat je ook nog wat meer van Dresden kunt zien.. ze liggen tenslotte maar een uurtje uit elkaar. 🙂

 2. Danny zegt:

  Ik ben enthousiast! Plagwitz zelf nooit bezocht, al ben ik wel even bij de Spinnerei geweest. Maar ziet er uit als een super leuke wijk. Niet voor niets noemen ze Leipzig ook wel ‘klein Berlijn’. Wordt ook steeds hipper.

  • Yvonne zegt:

   Ik vond Leipzig echt anders dan Berlijn, vond het veel knusser en kleiner aanvoelen. Beiden leuke steden, maar ik geloof dat ik liever in Leipzig ben. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *