street art Dresden

Street art in Dresden – de andere kant van de Barokke stad

Er is zoveel street art in Dresden dat we uren zoet zijn met slenteren door Dresden-Neustadt en Friedrichstadt. Soms maken we wat meters, maar veelal staan we elke honderd meter wel een paar keer stil. We genieten van de kleurrijke kunstwerken die in Dresden stroomhuisjes, trapopgangen en hele zijgevels van huizen en winkels opleuken. Ik houd van street art en heb al heel wat steden bezocht, waar je de mooiste kunstwerken kunt bewonderen. Naast de street art in Valencia, de street art in Heerlen en die in de Leipziger wijk Plagwitz, is die van Dresden één van mijn lievelings. In dit blog laat ik je zien waarom.

Start van onze street art tour in Dresden bij Welt der DDR

Die Welt der DDR laat ons kennismaken met het leven in Oost-Duitsland in de tijd van het IJzeren Gordijn. Het museum bevindt zich vlakbij een groot verkeersplein op de grens tussen de Innere Neustadt en de Äussere Neustadt in Dresden. Op dit verkeersplein, de Albertplatz, spotten we direct de eerste street art. Stroomhuisjes vertellen ons dat we meer moeten reizen. Vertel ons wat! De gesuggereerde bestemming, de ruimte, vinden we alleen wat te ver. Als we de Alaunstrasse in slaan komen we de eerste muurschilderingen tegen, net als enkele opvallende kleinere werken. Een detail op de sieradenwinkel “Geldschneider” trekt mijn aandacht.

street art in Leipzig Albertplatz en Alaunstrassestreet art aan de Albertplatz en Alaunstrasse in Leipzig

Eerste grote werken van lokale kunstenaars

Even verderop komen we de eerste grote werken van lokale kunstenaars tegen. Dresden kent meer dan andere steden waar we street art hebben gezien een enorme hoeveelheid lokale werken. De mural met de kat van Michael Vogel a.k.a. Caparso Bandits missen we bijna en zien we puur doordat we iets laten vallen en ons omdraaien. Ik vind zijn werken mooi. Verschillende ervan maakt hij in opdracht van de eigenaar van een pand of van de stad. Die bij de skatebaan in Friedrichstadt is één van mijn favorieten. Ook verschillende andere werken in de Alaunstrasse zijn gemaakt in opdracht van eigenaren, om te zorgen dat de muren niet vol gespoten worden met lelijke nametags. Als je ’t mij vraagt een prima oplossing, hoewel er hier en daar gewoon over de murals heen gespoten wordt.

street art Alaunstrasse DresdenDe eerste “grote” street art in de Alaunstrasse vlakbij de Albertplatz

Kulturzentrum Scheune hotspot voor street art in Dresden

Tussen de Katharinenstrasse en Louisenstrasse is geen saai stukje muur te vinden. Kulturzentrum Scheune en haar buren en overburen in de Louisenstrasse zijn één groot kunstwerk. Zelfs de bomen rondom het cultuurcentrum zijn van vrolijke kleurtjes voorzien. De verschillende werken op één gebouw passen niet altijd even goed bij elkaar. Iedere kunstenaar heeft duidelijk z’n eigen ding gedaan. Ik hou er wel van, de knotsgekke, bonte verzameling stijlen en de kleurexplosie. Een zwerver in een hoekje bij één van de trappen krijgt steeds meer interesse in ons en met een beetje spijt lopen we verder de Louisenstrasse in.

Kulturzentrum Scheune street artStreet art rondom Kulturzentrum Scheune

Street Art Dresden Görlitzerstrasse

Een stukje verderop slaan we linksaf de Görlitzerstrasse in. De kunstwerken hier variëren van hele kleine, beschilderde stukjes tegel tot kleurrijke kunst op stroomhuisjes, die veelal beklad is met graffiti en verse werken in opdracht, op de rolluiken van winkels. Tegenover de Kunsthofpassage is de Volksschule beschilderd met muzikale kinderen en de vakken die ze op school leren. Op Google maps zie ik oude foto’s van voordat deze street art hier in opdracht werd aangebracht, als onderdeel van een grote sanering in de wijk. Ik vind de nieuwe toevoeging zeker een verbetering.

street art Görlitzerstrasse DresdenStreet art in de Görlitzerstrasse Dresden

De Kunsthofpassage zelf vind ik dan weer wat teleurstellend. De aan elkaar geschakelde hofjes met winkels en galeries zijn wel aardig om even te bekijken. Het terras bij de muur met giraffen, apen en vogels ziet er niet verkeerd uit, maar echt gezellig is ’t er niet op het moment dat wij er zijn. Het zal de saaie, grijze dag misschien zijn. De installatie met regenpijpen en trechters aan de muur, die het element water symboliseert vind ik dan wel weer tof. Vanaf het dak stroomt daadwerkelijk water, via de buizen, helemaal naar beneden.

Kunsthofpassage DresdenDe opgeleukte basisschool en de Kunsthofpassage

Veel verrassende street art in Alaunstrasse en Sebnitzerstrasse

Zodra we de Kunsthofpassage achter ons hebben gelaten wacht de eerste verrassing: we staan ineens voor het portiek dat ik voor we Dresden bezoeken ergens zie als ik Google op street art Dresden. Het kunstwerk spreekt me aan vanwege de warme kleur en het feit dat het portiek echt op je af lijkt te springen. Nooit gedacht deze plek ook echt te vinden. En dat terwijl ik er bewust niet naar gezocht heb, omdat ik ervan uit ging dat het een speld in een hooiberg zou zijn. Zeker ook heel tof is de buitenkant van Hostel Lollis Homestay, al is het maar om de kunstautomaat aan de muur. Waar trek je nou kunst uit een automaat?

street art Dresden einde AlaunstrasseKnalkleuren aan het einde van de Alaunstrasse

Van beschilderde busjes tot elegante passages

Verder zien we in deze buurt heel veel kleine pareltjes: bijzondere stencil art, thuis voorbereid en snel op de muur geplakt, om daar nog jaren naast andere kleine kunstuitingen te hangen. De Bisschofsweg leidt ons langs het park “de Alaunplatz”. Een busje, dat compleet beschilderd is, rijdt voor ons langs alsof het geënsceneerd is. Zou dit busje voor iedereen die de tofste street art in Dresden zoekt even langs rijden? Verschillende passages langs de Bisschofsweg zijn met elegante dames aangekleed door Bandits. Leuk om weer een compleet andere stijl van zijn werk te zien.

street art Alaunstrasse en Bisschofsweg DresenZelfs het busje past perfect in de omgeving!

Nog niet street art moe langs de Dammweg

Wegen langs het spoor in de stad hebben altijd nog even een extra rauw randje, ongeacht om welke stad het gaat. In Dresden is dat zeker ook zo, maar hier zijn veel plekken langs het spoor gepimpt met prachtige kunstwerken. Als we langs het spoor, via de Dammweg terug lopen naar de plek waar we onze street art tour zijn gestart, zien we eetcafeetjes en uitgaansgelegenheden die zeker ooit door de meeste mensen gemeden werden. Nu zien ze er hip uit en kun je er waarschijnlijk prima eten of stappen. Ook een aantal portieken hebben hun eigen, bijzondere kunstwerken. Je zou verwachten dat we inmiddels moe zijn van de toch wel flinke wandeling en de vele street art die we al gezien hebben. Toch kan ik maar moeilijk afscheid nemen van dit deel van Dresden en ik blijf maar foto’s maken.

Dammweg Dresden street artDe Dammweg in Dresden is echt een street art hotspot

Meer street art Dresden in Friedrichstadt

De wijk ten noorden van het grootste station van Dresden heet Friedrichstadt. Overigens is dit niet het hoofdstation, dat ligt centraler in de stad. Wij steken met de auto de Elbe over en parkeren in de Behringstrasse. Daar zijn, op de kruising met de Schäferstrasse, een aantal enorme murals op de zijgevels van betonnen Oostblokflats én een sfeervoller appartementencomplex uit de vorige eeuw geschilderd. De niet erg aantrekkelijke woonomgeving wordt zo op grijze dagen een heel stuk vrolijker.

Friedrichstadt Dresden street art BehringstrasseIn de Behringstrasse in Friedrichstadt vind je hele gave grote murals

Op een grote kruising aan de Koreanischerplatz is tegenwoordig een skatebaantje en trapveldje voor de jeugd. Ook de muren rond deze speelplek zijn aangekleed met toffe werken, waaronder de hele toffe skater van Michael Vogel. Helaas hebben jongeren vaak hun eigen spuitbussen mee en is er hier en daar alweer wat beklad. Om de hoek heeft een artiest een roep om Freiheid op een muur aangebracht. Onder de spoortunnel door staat één van de leukste werken van Dresden: een koe wordt omhoog geteleporteerd naar een spaceshuttle. Ben benieuwd waar de aliëns haar mee naartoe nemen. De flatjes waarvan dit de zijgevel is, heeft zo in elk geval een vrolijke noot gekregen.

street art rond station FriedrichstadtGave street art rond station Friedrichstadt

Net zoals je in de Dresdener Neustadt langs het spoor heel veel grote werken vindt, is dat hier in Friedrichstadt ook het geval. De bogen onder de verhoogde spoorweg zijn elk met een eigen vervoermiddel gedecoreerd. Van stoomtreinen tot moderne, snelle treinen en van de gewone stadsbus tot ouderwetse kabelbanen sieren de zijkant van de Könneritzstrasse.

Creativiteit in de hele wijk

Wij lopen vanuit de Könneritzstrasse naar de Wachbleichstrasse en komen onderweg heel veel kleine, bijzondere werken tegen. Soms zijn ze verstopt in een verborgen nis, soms aangebracht in een hoek van een levensgrote muur. De één is duidelijk meer getalenteerd dan de ander, maar aan creativiteit in deze wijk geen gebrek. In de Wachbleichstrasse zijn nog een aantal grote werken te vinden, zoals op de zijgevel van een transformatorgebouw, naast het park. Sommige werken die er zouden moeten zijn, hebben de sloophamer niet weten te ontduiken. Dat is ook een beetje de charme van street art: het is altijd in beweging. Wat nu de mooiste werken zijn, kan over een jaar al niet meer bestaan. Voortdurend worden er nieuwe kunstwerken aangebracht.

creativiteit Friedrichstadt DresdenEr is genoeg creativiteit in Friedrichstadt, Dresden

Zelf op zoek naar street art in Dresden

Bovenstaande wandelingen langs street art in Dresden heb ik zelf samengesteld door een beetje onderzoek te doen op internet. De straatnamen heb ik er zoveel mogelijk bij gezet, als je zelf deze werken wilt zoeken. Overigens denk ik dat je door rond te lopen in de Aussere Neustadt en Friedrichstadt genoeg mooie street art zult vinden, dus als je van spontaniteit houdt, is dat een prima idee. Heb je juist liever wat meer sturing en achtergrondinformatie, of ben je op zoek naar iets specifieks? Dan is een street art tour met Danilo een goed idee. Ik heb vooraf overwogen met hem op pad te gaan, vanwege de goede recensies, maar uiteindelijk besloten zelf op pad te gaan vanwege de extra flexibiliteit met onze kinderen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

5 reacties op “Street art in Dresden – de andere kant van de Barokke stad

  • Yvonne zegt:

   Je kunt je dagen vermaken met de street art in Dresden. En rondom de stad is ook genoeg te doen. Wij zijn er een week geweest en hadden zelfs nog langer kunnen blijven.

 1. DutchieontheRoad zegt:

  Wow…wat tof zeg! Nog nooit aan Dresden gedacht, maar het ziet er echt heel gaaf uit. Ben echt fan van Street Art en kan daar zo van genieten. Ga ik zeker onthouden 🙂

  • Yvonne zegt:

   Als je van street art houdt, zul je jezelf zeker vermaken in Dresden. Verder is het trouwens ook echt een leuke stad, met genoeg te doen in de omgeving ook. Wij hebben ons er een week vermaakt.

 2. Co zegt:

  Wat zijn er veel mooie kunstwerken te zien in Dresden! Ik ben nog een beetje aan het stoeien met een reisroute voor de herfst en wellicht voeg ik Dresden ook nog toe. Dan ga ik deze mooie plekken ook meteen even checken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *