leukste autoroutes in Nederland

de leukste autoroutes in Nederland – roadtrip in eigen land

Wij houden van een goede roadtrip op z’n tijd. De afgelopen jaren hebben we de leukste autoroutes in Nederland gereden, omdat een roadtrip verder van huis niet altijd mogelijk was. We zijn aangenaam verrast. Een roadtrip in eigen land geeft je een instant vakantiegevoel. Het heeft ons super mooie en bijzondere plekjes laten zien in ons eigen Nederland. Bovendien is een autoroute door Nederland een duurzame roadtrip keuze. In dit blog deel ik mijn tips voor de leukste autoroutes in Nederland, die je trouwens ook prima met ander vervoer dan je eigen auto kunt doen!

Waarom een roadtrip in Nederland zo leuk is

Een roadtrip in Nederland kun je spontaan maken, op het moment dat het lentezonnetje zich aandient, je iets te vieren hebt, of gewoon omdat je ’s ochtends opstaat en zin hebt om op pad te gaan. Ons land is klein genoeg om vanuit je eigen huis de leukste autoroutes te rijden op het moment dat je een dag te spenderen hebt. Wat een roadtrip in eigen land extra leuk maakt, is dat het er elk seizoen weer zo anders uitziet in Nederland. Bovendien is er in elk jaargetijde wel érgens iets leuks te beleven.

leukste autoroutes in Nederland in de lenteDe leukste autoroutes in Nederland in de lente zijn die langs bollenvelden en bloesem

Zo is in de lente een route langs de tulpen- en bollenvelden een kleurrijke ervaring. In diezelfde periode kun je jouw roadtrip combineren met een wandeling langs de bloeiende fruitbomen in de Betuwe. In augustus mag een stukje bloeiende heide niet ontbreken in jouw autoroute en in de herfst is het fantastisch in de Limburgse Heuvels of in natuurgebieden als de Veluwe.

Kies eens bijzonder vervoer voor je roadtrip, of ga op de motor

Maak je roadtrip extra speciaal door bijzonder vervoer te kiezen. Zo hebben wij één van onderstaande autoroutes gereden met een oldtimer VW-busje. Diezelfde route kun je bijvoorbeeld ook in een Citroën 2CV afleggen, oftewel een Lelijke Eend, of kies voor een cabrio VW Kever. Hoe leuk is het om in een oldtimer op pad te gaan op een zonnige lentedag? Tegenwoordig is alles te huur, dus je hoeft niet direct zelf in een oldtimer te investeren. Een andere gave optie is het huren van een motor, als je wel een motorrijbewijs hebt, maar geen eigen scheurijzer.

roadtrip in eigen land met oldtimer of motorEen roadtrip in eigen land wordt extra cool met een met oldtimer of motor

Motorrijden is super, maar als motorrijder ben je ook kwetsbaar. Kies je ervoor om één van deze autoroutes op de motor te doen, let dan ook goed op de weg, houd vrachtwagens extra in de gaten en rijd niet steeds naast elkaar. Wellicht is het slim eerst een paar keer dichtbij huis op pad te gaan, voordat je één van onderstaande routes gaat doen.

Eén van de bekendste autoroutes in Nederland – de Mergellandroute

Wie de Mergellandroute in Zuid-Limburg rijdt, waant zich op veel momenten even in het buitenland. Ook wij voelen ons een beetje op vakantie tijdens het toeren langs de Mergellandroute. Onderweg zien we indrukwekkende kastelen, idyllische dorpjes vol romantische vakwerkhuizen en kapelletjes, terwijl we door het glooiende, Zuid-Limburgse heuvelland rijden. De totale afstand van de bekendste autoroute van Zuid-Limburg is 110 kilometer, een afstand die je in een paar uur makkelijk kunt afleggen. Wil je echter maximaal genieten van de Mergellandroute, dan zul je er meer tijd voor moeten nemen. Plan lekker een weekend of midweek in Zuid-Limburg en overnacht op één of meer plekken langs de route.

kasteel Mheer en Noorbeek MergellandrouteIndrukwekkende kastelen in het heuvelland van de Mergellandroute

De Lek- en Lingeroute in Zuid-Holland

Eén van de meest typisch Nederlandse autoroutes in dit lijstje is die over de rivierdijken van de Linge en de Lek. Die 105 kilometer lange route rijden wij niet in onze eigen saaie stationcar, maar in een bijzondere VW oldtimer bus. Miss Peach doet haar naam eer aan, met haar perzikroze kleur en dát is dan weer waar onze jongste dochter erg blij van wordt. En wij stiekem ook. Alles klopt aan deze dag, waarop we over de meest schilderachtige rivierdijken langs de Linge en de Lek rijden, met typisch Nederlandse landschappen, vol grazende koeien, kasteeltjes, vestingstadjes en molens in alle soorten en maten. Zeker als de herfstzon precies op het juiste moment haar best doet en het rivierlandschap in al haar gouden herfstpracht laat zien.

De herfst is top voor deze route, als de laatste peertjes nog aan de fruitbomen hangen en het licht op haar mooist is. Overigens is deze route ook super om in het voorjaar te rijden, tijdens de bloesemperiode.

taart onderweg bij de VW old timer busSuperleuk, onze autoroute langs de Lek en Linge met VW Oldtimer Peach

De Silo Art Route in de Achterhoek

De Silo Art Tour is één van de nieuwste autoroutes in Nederland en gaat 118 kilometer door de Achterhoek. Sowieso is de Achterhoek een hele fijne streek om te bezoeken, ongelooflijk gastvrij ook. De route is nog niet overal even duidelijk en nog zo nieuw dat er nog steeds nieuwe kunstwerken worden toegevoegd. Van een enkel kunstwerk ontbreekt het volledige adres nog. Dat is in de Achterhoek geen enkel probleem. Telkens als we even zoekend om ons heen staan te kijken is er wel iemand die op ons af stapt om te vragen of we hulp nodig hebben. Waar vind je dat nog in Nederland?

De kunstwerken aan deze autoroute variëren in grootte, maar enkelen zijn gigantisch en daardoor direct al heel tof. Onze favoriet is de reizende hond. Onze meiden zijn dol op honden en als die hond dan ook nog eens van reizen houdt, zoals deze.. Qua plek wint de kinderboerderij Feltsigt in Bekveld, omdat daar behalve het kunstwerk ook té schattige dieren zijn om te aaien.

De Silo Art Tour is ongetwijfeld het kleurrijkste stukje Achterhoek

Elfstedentocht met de auto

De Elfstedentocht schaatsen lukt de laatste jaren maar niet. Gelukkig kun je de 200 kilometer lange Elfstedentocht met de auto op elk gewenst moment rijden. Deze autoroute in het noorden van Nederland is één van de meest oer-Hollandse die er bij is. Tussen die elf steden rijd je namelijk tussen de weilanden vol gevlekte koeien, over bruggetjes en langs riviertjes met knotwilgen ernaast, onder eindeloze wolkenluchten. Dit is genieten van het Friese natuurschoon, met overal van die typische stelpboerderijen en natuurlijk de Friese meren.

Vergeet niet te stoppen voor een lekker stuk Oranjekoek in Bolsward, Dokkum, Sneek, IJlst, Stavoren, Sloten, Workum, Hindelopen, Harlingen, Franeker of Leeuwarden. Vanwege de veelheid aan mooie plekjes in de natuur én de stad, kun je ook voor deze autoroute het beste minimaal een weekend of midweek uittrekken.

autoroute Noord-Nederland Friese ElfstedenrouteDe Friese Elfstedenroute is de leukste autoroute in Noord-Nederland

De Zuid-Veluweroute

Houd je van bos en natuur? Dan is de Zuid-Veluweroute jouw autoroute. Tussen Arnhem en Apeldoorn rijd je door de schitterende natuur rond Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom. De route is met 87 kilometer vrij kort, maar daardoor blijft er zeker tijd over om even te stoppen voor een wandeling. Als je de befaamde Posbank passeert kun je de verleiding toch niet weerstaan om er even een kijkje te nemen? Vooral als de heide bloeit in augustus is het hier schitterend. Een andere plek waar je zeker even de benen moet strekken is het heuvelachtige gebied van de Loenermark. Ook hier wisselen heide en bijzondere boomsoorten elkaar af. Het lijkt hier wel alsof je in het buitenland bent!

Holland boven Amsterdam

Een regio die wat mij betreft niet mag ontbreken als je op zoek bent naar een typisch Nederlandse autoroute is Holland boven Amsterdam. Er zijn in deze regio vol molens en polderlandschappen verschillende fiets- en autoroutes uitgezet. Plekken die eigenlijk echt niet mogen ontbreken in een autoroute door deze regio zijn Marken, de Zaanse Schans, Volendam en Edam. Aan historische stadjes en dorpen is in Noord-Holland geen gebrek. Ik ben dol op al die trapgevels, klokgevels, groene, houten huisjes en rood-wit geverfde luiken. Bovendien is het water nooit ver weg. Komt het water ook van boven? Dan heeft Mirjam tis voor wat te doen in Zaanse Schans bij regen. Onderweg tussen die leuke stadjes kun je genieten van het Nederlandse polderlandschap vol grazende koeien en molens. Hoe Hollands kan het zijn?!

EdamEdam: één van de niet te missen stadjes in Holland boven Amsterdam

Utrechtse Heuvelrugroute

Tenslotte nog een echte natuurroute, als afsluiting van dit lijstje met leukste autoroutes in Nederland. De Utrechtse Heuvelrug is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Het stuwwallenlandschap is op sommige plekken verrassend heuvelachtig voor Nederlandse begrippen. Voeg daar bos, stuifzandvlaktes en hier en daar wat heide aan toe en je hebt een waanzinnig mooi en afwisselend landschap. Het is super om hier doorheen te rijden. De Utrechtse Heuvelrugroute is 93 kilometer lang. Je start in Bunnik en komt langs geweldige natuurgebieden rond Soest en Zeist en uiteraard de Kaapse Bossen bij Doorn. Heb je nog tijd over, stop dan zeker voor een rondje Henschotermeer of om de Piramide van Austerlitz te beklimmen. Of maak één van de mooie, korte wandelingen op de Utrechtse Heuvelrug.

Dit zijn de mooiste autoroutes in Nederland die ik zelf (deels) gereden heb. Ik hoor graag suggesties voor andere autoroutes, voor als we een volgende keer spontaan zin hebben om op pad te gaan!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *