langs Linge en Lek met een oldtimer

Geweldige route over rivierdijken van de Linge en de Lek in een oldtimer

Ze heeft ’t er nóg elke dag over, onze achtjarige, die op haar verjaardag vorige week een geweldige route aflegde, over de rivierdijken van de Linge en de Lek. Die route rijden we niet in onze eigen saaie stationcar, maar in een bijzondere VW oldtimer bus van Huur een Oldtimer. Miss Peach doet haar naam eer aan, met haar perzikroze kleur en dát is dan weer waar onze jongste spruit erg blij van wordt. Alles klopt aan deze dag, waarop we over de meest schilderachtige rivierdijken langs de Linge en de Lek rijden, met typisch Nederlandse landschappen, vol grazende koeien, kasteeltjes, vestingstadjes en molens in alle soorten en maten. Zeker als de herfstzon precies op het juiste moment haar best doet en het rivierlandschap in al haar gouden herfstpracht laat zien. Ik neem je mee op ons avontuur langs de Linge en de Lek, met onze VW oldtimer Miss Peach.

De Linge, bochtig riviertje langs de fruitbomen van de Betuwe

Het ophalen van onze VW oldtimer gaat vlot, ook al hebben we lastminute toch nog een andere dag gekozen. Het rijden in Miss Peach is even wennen, helemaal als we op een flinke helling naar de dijk op de rem moeten. De hellingproef blijkt dan toch echt een dingetje, met de handrem aan het dashboard in plaats van “op de grond”.

start route Linge en Lek met VW oldtimer busDe start van onze route langs de Linge en Lek met onze VW oldtimer bus Miss Peach

Wil je een oldtimer huren, dan is het goed om je te realiseren dat dit anders rijdt dan een moderne auto. Zo hebben we dat in Leipzig ook ervaren, waar we in een Trabant rond reden. Gelukkig krijg je er een korte instructie bij en went het eigenlijk ook heel snel.

Aan de hand van de routebeschrijving van de Lek- en Lingeroute die we hebben mee gekregen, rijden we al gauw langs de Linge. Hier op de grens van Zuid-Holland en Gelderland slingert de Linge zo heerlijk langs akkertjes en fruitbomen. Als we de rivierdijk even verlaten, passeren we Kasteel Heukelum. Zonder de routebeschrijving hadden we dit statige woonhuis, met haar ophaalbrug en kantelen nooit gevonden. Het geronk van onze oldtimer motor klinkt stoer, op de mistige oprijlaan. Het voelt een beetje als een kleine ontdekkingsreis.

Langs de Linge en kasteel HeukelumLangs de Linge en kasteel Heukelum

In onze woonplaats, zo’n zestig kilometer oostelijker, is de Linge een veel smaller, rechter en minder fotogeniek riviertje. We genieten dan ook van elke bocht die we maken en van het zicht op de scheve, stompe kerktoren van Acquoy. In deze omgeving hebben we al menig wandeling gemaakt, tussen de bloeiende fruitbomen en langs het indrukwekkende fort Asperen. Nu, in de herfst, ziet alles er weer heel anders uit. De boeren hebben hun fruit al binnen gehaald, maar er zijn nog genoeg particulieren waar de bomen nog vol appels en peren hangen, zo’n mooi gezicht.

Via de Diefdijk van de Linge naar de Lek

Op de Diefdijk, tussen de Linge en de Lek in, maken we een stop om meer pepernoten te snoepen en warme choco, thee en koffie te maken. Bij vertrek hebben we namelijk een picknickmand mee gekregen, met thermosfles, theedoos en een zak pepernoten die al té snel door de kids ontdekt is. De zon doet enorm haar best om door de mist heen te prikken, maar dat lukt nog niet helemaal. De warme drankjes zijn dus zeker welkom. Een nieuwsgierige haan komt even poolshoogte nemen, voordat we onze weg vervolgen naar Vianen. Hier maken we een nieuwe stop, om taart voor de jarige Jet te kopen. We rijden verder langs oneindig veel slootjes, met rijen knotwilgen er naast. We passeren eeuwenoude boerderijen en houten molens. Hoe Nederlands wil je ’t hebben?!

Diefdijk en knotwilgen tussen de Linge en de LekDiefdijk en knotwilgen tussen de Linge en de Lek

Eindelijk taart en verder langs de Lek

De taart achterin de bus lonkt. Als we in de omgeving van Lexmond eigenlijk alleen even stoppen voor een fotootje besluiten we dat die paar vierkante meter gras tussen de slootjes perfect is voor een taartpicknick. We vouwen het picknickkleed uit, schenken wat te drinken in en strijken neer. Aan bordjes hebben we niet gedacht, maar een mes zit gelukkig in onze tas. En zo zitten we even later tussen slootjes, weiland en VW bus elk met een stuk taart in onze hand. In het weiland aan de overkant van de weg grazen koeien, maar verder is er hier helemaal niemand. Als de zon dan eindelijk echt door komt wordt alles nóg een stukje mooier. Wat een heerlijke plek voor een feestje. Zei iemand feestje?! Tijd om de radio van onze bus een flink stuk harder te zetten. Twee meiden hebben heel veel pret en swingen de bus uit. We laten de motor nog eens flink ronken en rijden verder.

Al gauw rijden we weer over de rivierdijk. Dit keer volgen we de oevers van de Lek. Deze rivier is een stuk breder dan de Linge en we zien grote schepen vol vracht langs varen. De zon speelt met het landschap, waar hier op veel plekken molens in staan. In Ameide wijken we even van de Lek- en Lingeroute af, om het stadje verder te verkennen. Wat een schitterende 18e eeuwse gevels en stadhuis en hoe bijzonder dat deze plaats al in de 13e eeuw stadsrechten kreeg!

taart onderweg bij de VW old timer bustaart onderweg bij de VW old timer bus en het fotogenieke Ameide

De VW oldtimer bus terugbrengen: dat willen we eigenlijk niet

Inmiddels hebben we zo’n driekwart van de geweldige route langs de Linge en de Lek afgelegd, maar is het ook al half 5 geweest. Om onze bus op tijd af te tanken en in te leveren, zullen we een zo kort mogelijke route terug naar de verhuurder moeten rijden. En die had ons al gewaarschuwd: het is even wennen, om in zo’n VW oldtimer bus te rijden, maar aan het eind van de dag wil je haar vast niet meer terug brengen. Inderdaad, wat een geweldig leuk ding is onze Miss Peach en wat een heerlijke dag hebben we gehad.

Wellicht komen we nog een keer terug om het laatste stuk van de route af te maken en om meer van die charmante stadjes tussen de Lingen en de Lek te verkennen. Daar hebben we vandaag eigenlijk gewoon te weinig tijd voor gehad. We maken nog een paar laatste fotostops bij twee mooie molens en brengen onze bus dan met een beetje spijt terug naar waar we onze route vanochtend begonnen zijn.

molens langs de LekWe passeren nog enkele molens langs en in de omgeving van de Lek

Zelf deze geweldige route over rivierdijken van Linge en Lek rijden

Wil jij ook een dagje weg met een oldtimer? Dat kan elke dag van het jaar, door net als ons een VW bus te huren. Of kies voor één van de andere auto’s. Zo kun je bijvoorbeeld ook met een Porsche, Eend of een Kever op pad. Door omstandigheden zijn wij pas vrij laat in de ochtend aan onze route langs de Linge en Lek begonnen. Ga liever direct om 9 uur op pad, zodat je ruim de tijd hebt om maximaal van de route te genieten.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

18 reacties op “Geweldige route over rivierdijken van de Linge en de Lek in een oldtimer

  1. Gundi zegt:

    Heel mooie plekken die jullie daar gezien hebben. En dat busje, dat is toch echt de max. Met dat busje op je foto’s is elke foto nog fotogenieker. Lijkt me ook gemakkelijk om daarmee rond te rijden.

  2. DutchieontheRoad zegt:

    Wat gaaf…ik wil ook! Het is een grote droom om ooit in een Volkswagen busje door Europa te touren. Ik wel ervaring met het rijden in een oldtimer want mijn allereerste auto was een gele kever, haha. Wat was ik trots maar hij reed eerlijk gezegd echt vreselijk, haha. Mooie route hebben jullie gereden.

  3. Co zegt:

    Wat gaaf om met zo’n oldtimerbusje op pad te gaan! Mooie route ook zo langs de knotwilgen, echt een plaatje om te zien 🙂 Ik wil ook wel zoiets op mijn verjaardag doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *