duurzame roadtrip

Duurzame roadtrip tips van een expert – ik dus

Een roadtrip op zichzelf is niet persé duurzaam. Het is wel een duurzamer alternatief voor een vliegvakantie. Zeker nu we met 4 op vakantie gaan, kiezen we steeds vaker voor de auto als alternatief voor een vliegreis. Dat is vaak fijner voor de portemonnee en zeker ook voor het milieu. Onderweg maken we onze roadtrip zo duurzaam mogelijk. Mijn tips deel ik met jou in dit blog. Spoiler alert: ik geef hier geen tips voor het kiezen voor een bepaald type auto, zoals een elektrische. Daarvoor zijn er wat mij betreft te veel factoren die meewegen welke auto voor jou (en mij) de beste is om je duurzame roadtrip mee te maken.

Reis niet te snel

Slow travel is voor ons dé manier om te reizen, ook tijdens een roadtrip. Niet alleen is het veel duurzamer als je langzaam reist, ook voor de beleving van je reis is slow travel veel fijner. Je leert een plek veel beter kennen en ziet naast de highlights ook de verborgen parels van je bestemming. Door een aantal dagen op een vaste plek te blijven en van daaruit de omgeving beter te leren kennen is je brandstofverbruik veel lager dan wanneer je elke dag veel kilometers maakt. Er wordt veel minder gewassen, omdat je de schone handdoeken en lakens van je accommodatie veel langer gebruikt. Tenslotte heb je bij slow travel écht de tijd om contact te maken met de mensen die er wonen. Dat geeft niet alleen een veel beter beeld van hun leven en het land. Die mensen weten ook vaak de mooiste plekjes te vinden, die anders verborgen waren gebleven.”

duurzame roadtrip neem je tijdDuurzame roadtrip – zonde als we in Kotor niet waren blijven hangen

Kies voor lokale accommodatie in een homestay of appartement

Je kunt een roadtrip natuurlijk perfect combineren met kamperen. Je tentje opzetten op de meest fantastische plekjes kan in sommige landen zelfs gewoon gratis, midden in de natuur. Ruim je als je verder reist je rommel goed op, dan is dit een hele duurzame manier van roadtrippen. Zelf vinden we steeds weer een tent opzetten en afbreken te veel gedoe tijdens een roadtrip. Zeker als je in een redelijk tenpo reist is dat best een ding. Wij kiezen voor het gemak van slapen in een lokale homestay of een appartement van privé eigenaren. Dat is een veel duurzamere manier van overnachten dan een hotel. Bovendien zorg je er op die manier voor dat de lokale bevolking een mooi inkomen verdient. Zeker in de Balkanlanden en in het oosten van Europa is dat extra geld vaak enorm welkom.

Slapen in een lokale homestay of een appartement bij de mensen thuis zorgt er ook voor dat je de cultuur van een land veel beter leert kennen. Voor eventjes maak je echt deel uit van een ander gezin. Voor onze meiden zijn er meestal vriendjes om mee te spelen, nóg een leuke bijkomstigheid.

Uvac homestay SjenicaSlapen in een homestay maakt je roadtrip duurzaam en uniek

Duurzame tips om brandstof te sparen

Het verbruik van brandstof maakt of je roadtrip meer of minder duurzaam is. Reis je met een zuinige auto, dan reis je automatisch al duurzamer. Reis jij graag met een eigen camper, omdat je het liefst in de natuur slaapt, of gewoon omdat je dan altijd je eigen bedje bij je hebt? Snap ik helemaal! Campers (en bestelbusjes of grote auto’s) zijn alleen minder zuinig dan een kleine auto en verbruiken meer brandstof. Toch kun je ook met een grotere auto of camper duurzaam reizen. Probeer daarom zo voordelig mogelijk te rijden en brandstof te sparen. Controleer voor je aan je roadtrip begint de bandenspanning van je auto of camper. Kijk goed vooruit, zodat je remmen zoveel mogelijk kunt beperken. Houd zoveel mogelijk een constante snelheid aan. Haal niet onnodig in en schakel vlot genoeg door. Te veel toeren maken betekent brandstof slurpen. Prop tenslotte je vervoermiddel niet te vol. Hoe zwaarder beladen, hoe meer brandstof je gebruikt.

Kies een duurzame bestemming

Mooie plekken hoeven niet altijd aan de andere kant van de wereld te liggen. Door te kiezen voor een bestemming relatief dichtbij huis, zorg je er al vanzelf voor dat je roadtrip duurzamer is. Denk bijvoorbeeld eens aan een roadtrip door ons eigen Zuid-Limburg, dat soms aardig buitenlands lijkt. Of kies voor een bestemming waar het massatoerisme ver weg is. In Roemenië kun je een fantastische roadtrip maken én je verwonderen over hoe de tijd hier lijkt stil te staan. Je deelt de weg met amper ander verkeer en komt nog geregeld paard en wagen tegen. Je kunt er ook voor kiezen om bewust op zoek te gaan naar duurzame accommodaties om tijdens je roadtrip te verblijven. Sommige reisorganisaties maken bewust duurzame keuzes en kunnen je daarbij helpen.

Mergellandroute Zuid-LimburgEen gave roadtrip hoeft niet eens ver te zijn. De Mergellandroute in Zuid-Limburg is prachtig

Op je bestemming mag je de auto ook laten staan

Blijf je tijdens je roadtrip een aantal dagen op één plek, om de omgeving te ontdekken? Plan je een korte stedentrip in, tijdens je roadtrip? Laat je auto dan staan en ga met de trein de stad in, als er een station vlakbij je accommodatie is. Zo sliepen wij in Palermo net buiten de stad, om elke dag met de trein naar het centrum te gaan. Dat lost ook direct het file- en parkeerprobleem op. De trein komt niet overal, maar de bus bereikt al veel meer plekken. Bovendien is het openbaar vervoer dé plek om mensen te ontmoeten.

Neem je waterfilter en -fles mee, ook als je een roadtrip maakt

Op steeds meer plekken op de wereld kun je een waterfles vullen met gefilterd water. In steden vind je vaker vulpunten voor water, of ouderwetse fonteintjes met een drinkwaterlogo erop. Vergeet dus zeker je waterfles niet als je een roadtrip maakt. Als je een waterfilter hebt, is het verstandig om ook die mee te nemen. Met de Water-to-go kun je overal water filteren. 99,99 Procent van alle bacteriën, virussen en zelfs metalen worden uit het water gefilterd. Zo kun je overal je watervoorraad aanvullen en hoef je geen plastic flessen te kopen onderweg. Scheelt meezeulen, scheelt geld en spaart bovenal het milieu!

naar Palermo met de treinNaar Palermo met de trein is duurzaam en stressvrij

Zo simpel kan het zijn: laat parkeerplaatsen schoon achter

Als je sommige parkeerplaatsen ziet zou je het niet zeggen, maar het is toch een eitje om je eigen rommel mee te nemen? Kom je nou ook op een plek waar plastic en andere troep rondzwerft, gooi er dan wat van in de prullenbak. Wellicht helpt het anderen inspireren die jou bezig zien. Neem in elk geval altijd je eigen rommel weer mee. Dit geldt natuurlijk ook voor andere plekken waar je tijdens je roadtrip stopt. Op stranden beginnen onze meiden soms spontaan de troep te verzamelen en stoppen we alles in de dichtstbijzijnde prullenbak. Is die er niet, dan nemen we alles mee in een plastic zak, die eigenlijk altijd wel ergens te vinden is. Zo simpel kan een duurzame roadtrip beginnen: door de wereld onderweg een heel klein beetje mooier te maken.

Heb jij nog meer ideeën voor een duurzame roadtrip? Ik hoor het graag!

Ga naar al mijn Rondreizen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *