de mooiste kastelen van Nederland – dagje uit in eigen land

De mooiste kastelen van Nederland zijn een reden op zichzelf om ons eigen land eens wat beter te leren kennen. Daar hoef je geen kasteelliefhebber voor te zijn. Alleen al de aanblik van onderstaande, vaak sprookjesachtige, historische bouwwerken is minstens zo bijzonder als veel bezienswaardigheden verder van huis. In veel van onderstaande kastelen kun je bovendien geweldige avonturen beleven, dus ook als dagje uit in eigen land met kinderen (of zonder) is een kasteelbezoek perfect. De afgelopen jaren hebben wij onderstaande kastelen in Nederland bezocht. Ze staan in willekeurige volgorde. Ik zou geen ranglijst kunnen maken, maar kan wel zeggen dat het de mooiste kastelen van Nederland zijn.

Muiderslot is één van de bekendste kastelen van Nederland

Het Muiderslot is één van de bekendste en mooiste kastelen van Nederland. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en dateert al uit de 13e eeuw, maar werd eind 14e eeuw herbouwd. Toen liet graaf Floris V het bouwen als verdedigingsfort bij de monding van de rivier de Vecht, in de huidige provincie Noord-Holland. Dit kasteel ziet er ook nu nog uit alsof je zo een sprookjesboek openslaat. Het is volledig omgeven door een slotgracht en heeft hoge muren met kantelen en imposante torens. De kasteeltuinen, recht tegenover de ophaalbrug, zijn schitterend. Rond de slotgracht staan picknickbankjes, ideaal om voor of na je bezoek te lunchen.

Muiderslot is één van de mooiste kastelen van NederlandMuiderslot is één van de mooiste kastelen van Nederland

In en rond het kasteel worden geregeld activiteiten georganiseerd. Als wij er zijn is er iemand met roofvogels, die daar enthousiast over vertelt. Zoek je meer actie, dan kun je op de website van het Muiderslot kijken wanneer één van de creatieve workshops, rondleidingen, riddergevechten of tuinsafari’s plaatsvinden. Je kunt er in elk geval dagelijks interessante historische stukken zien van het Rijksmuseum, zoals de schilderijen in de ridderzaal. Voor kinderen zijn er ook speurtochten. Tijdens een tocht door het kasteel kunnen zij zich bovendien verkleden en er zijn mogelijkheden om te knutselen en tekenen.

Eén van de mooiste kastelen in het oosten van Nederland – kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is voor mij het meest bijzondere kasteel van de Achterhoek. Het is één van de grootste kastelen van Nederland en de eerste delen zijn al in de 12e eeuw gebouwd. De omvang van de waterburcht, die nog zo mooi bewaard is gebleven en zo’n gave slotgracht heeft, maakt al indruk bij aankomst op de parkeerplaats. Het kasteel heeft overal torentjes en een echte, houten ophaalbrug. Het voelt echt alsof je de Middeleeuwen binnenstapt als je rond het kasteel loopt en daarna de houten brug oversteekt. Op het terras op de binnenplaats of binnen in het restaurant kun je terecht voor een hapje en drankje, maar je kunt ook de kunstverzameling en de wapenkamer binnen in het kasteel gaan bekijken.

kasteel Huis Berghkasteel Huis Bergh

Wil je jouw dagje uit in eigen land uitbreiden naar een heel weekend? Blijf dan vorstelijk overnachten in Kasteel Huis Bergh. Voor kinderen is de Ridderslag activiteit in het weekend heel tof. Je volgt dan een speciale rondleiding met gids. Iedereen gaat verkleed als jonkvrouw of ridder mee op avontuur door het kasteel. Onderweg vertelt de gids de beste verhalen over het kasteel en tenslotte word je tot ridder geslagen. Deze rondleiding moet wel op voorhand gereserveerd worden.

Niet voor niks een bekend kasteel: Kasteel De Haar

Op de ruïnes van een oud kasteel is in de 19e eeuw een nieuw kasteel gebouwd door de Nederlandse architect Cuypers. Dit kasteel is dus één van de jongste in deze lijst met mooiste kastelen van Nederland. Toch heb je ook hier direct het gevoel naar een heus sprookjeskasteel te kijken, zodra je het enorme bouwwerk in het groene park ziet liggen. Dat park is trouwens ook heel erg de moeite waard voor een wandeling, net als de kasteeltuinen. Het hoofdonderdeel van het kasteel wordt omgeven door water en ook hier zie je in eerste oogopslag overal torens. Wie beter kijkt, ziet dat de bouwstijl echter heel anders is dan die van de oudere kastelen. Kantelen ontbreken en er zijn Gotische details.

kasteel de Haarkasteel de Haar is één van de mooiste kastelen van Nederland

In en rond het kasteel worden tal van activiteiten georganiseerd, zoals puzzel- en speurtochten. De weelde en luxe van het kasteel zie je goed terug tijdens een rondleiding. Je komt dan op alle plekjes en hoort de verhalen achter de prachtige inrichting en voorwerpen in het kasteel. Rondom Haarzuilens zijn verschillende mooie wandelingen, voor wie een bezoek aan het kasteel wil combineren met een rondje natuur.

Kasteel Doorwerth is tevens startpunt van prachtige wandelingen

Kasteel Doorwerth is niet zo groot als bovenstaande kastelen, maar toch echt een indrukwekkend, Middeleeuws kasteel. De slotgracht en de ophaalbrug maken dat je echt het gevoel hebt een stap terug te doen in de tijd. De binnenkant van het kasteel vinden wij een beetje een tegenvaller. Het kasteel stamt al uit de 13e eeuw en op de binnenplaats staat een 17e eeuwse boom.

kasteel Doorwerth en wandelenkasteel Doorwerth is perfect te combineren met wandelen in de mooie omgeving

Dit kasteel moet het vooral van de looks aan de buitenkant hebben. De torentjes en raampjes met rode luiken overal zijn al een prachtig gezicht. Dat het hier om een waterburcht gaat maakt het nog mooier. Kasteel Doorwerth ligt bovendien schitterend mooi op de oevers van de rivier Nederrijn én vlakbij de stuwwal die dit stukje Nederland haast een buitenlands karakter geeft. Vooral in de herfst kun je hier geweldig mooi wandelen, helemaal naar landgoed Duno en Heveadorp. Onderweg heb je dan geregeld prachtige vergezichten over de rivier.

In en rond kasteel Doornenburg werd “Floris” gefilmd

Het aantal mooiste kastelen van Nederland is in het oosten goed vertegenwoordigd, want ook kasteel Doornenburg staat niet ver van de Duitse grens. Dit kasteel heeft een voorburcht en een hoofdburcht. De voorburcht heeft tegenwoordig qua stijl veel gelijkenis met kasteel De Haar. Dat zal er vast mee te maken hebben dat het kasteel na de Tweede Wereldoorlog geheel herbouwd moest worden. In de 9e eeuw is hier al een versterkt huis gebouwd. Pas in de 13e eeuw wordt er ook gesproken van een kasteelheer van de Doornenburg.

kasteel Doornenburgkasteel Doornenburg is bekend van de serie “Floris”

Kasteel Doornenburg heeft pas in Nederland grote bekendheid gekregen door de opnames van de serie “Floris” in 1968. In het kasteel kom je hier ook herinneringen van tegen. Het kasteel heeft enkele prachtige, ingerichte ruimtes en kinderen kunnen zich verkleden als prinses of ridder. De interactieve elementen die je hier en daar tegenkomt maken een rondje door het kasteel ook voor hen de moeite waard. Ook rond dit kasteel kun je weer prima mooie wandeltochten maken. Doornenburg is op de plek waar de Rijn, de Waal en de Linge bij elkaar komen. Fort Pannerden is bovendien vlakbij, dus een combinatiebezoek maakt dit tot een perfect dagje uit in eigen land.

Eén van de mooiste kastelen in Zuid-Nederland: kasteel Hoensbroek

In Limburg vind je een hele verzameling kastelen. Tijdens deze fietsroute bezocht ik er verschillende. Toch is er eentje die ik met kop en schouders boven de andere Limburgse kastelen bind uitsteken. Kasteel Hoensbroek staat echt terecht in deze lijst met mooiste kastelen van Nederland. Ook dit grote kasteel is weer (deels) omgeven door water, wat het op een heldere dag, met spiegelglad water nóg mooier maakt. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw, als opvolger van een oudere, zogenaamde motte-burcht. Het huidige kasteel is één van de grootste van Europa.

Kasteel HoensbroekEén van de mooiste kastelen van Nederland in Limburg: kasteel Hoensbroek

Het is zeker de moeite om de hele rondgang door alle 40 vertrekken van het kasteel te maken. JDe tentoonstelling neemt je echt mee naar de lang vervlogen tijden van ridders en prinsessen. Voor kinderen is de speurtocht een mooie toevoeging om ze er tot het einde bij te houden. Geregeld organiseert het kasteel evenementen zoals een riddertoernooi of een gezellige markt.

Misschien het leukste kasteel met kinderen: Slot Loevestein

Slot Loevestein ligt super centraal in Nederland, precies daar waar de Maas en de Waal bij elkaar komen. Het laatste stukje van de reis er naartoe is al prachtig, met grazende runderen en paarden in de uitgestrekte natuur. Loevestein maakte deel uit van de Hollandse Waterlinie en nog altijd is het omgeven door water. Als je dan het 14e eeuwse kasteel in dat platte rivierenlandschap boven de bosjes uit ziet steken begint er gewoon wat te kriebelen. Zodra je de ophaalbrug over de slotgracht oversteekt stap je een andere wereld binnen. Het kasteel en de bijgebouwen zijn nog in perfecte staat en het is super om even binnen te gluren in de verschillende huisjes van de voorburcht en het soldatendeel. Zo zijn het Middeleeuwse schooltje, de wasruimte of op de zolder erboven compleet ingericht met meubels en spulletjes van toen.

Hollandse Waterlinie Slot LoevesteinSlot Loevestein maakte deel uit van de Hollandse Waterlinie

Voor kinderen is Slot Loevestein echt één van de leukste kastelen van Nederland. De interactieve rondleiding laat ze onderweg buiten en in het kasteel het ene na het andere avontuur beleven. Met de sleutel die ze meekrijgen kunnen ze zelf de verschillende onderdelen activeren en de spannende geschiedenis van het kasteel beleven. Ooit was dit de perfecte plek om tol te heffen en de boeren te laten betalen voor hun grond, tegenwoordig is het vooral een ideaal dagje uit in eigen land. Na het bezoek aan het kasteel kun je de Waal een stukje volgen en met het pontje oversteken naar Woudrichem. Dit vestingstadje is ook mooi bewaard gebleven en ze hebben er heerlijk ijs!

Jeugdsentiment bij kasteel Ruurlo: het kasteel uit De Zevensprong

Kasteel Ruurlo in de Achterhoek heeft een heel ander karakter dan bovenstaande kastelen, maar is daardoor juist ook leuk voor een bezoek. Het kasteel ligt midden in een mooi park, dat vooral in het voorjaar super is, als alle Rhododendrons bloeien. Dit 14e eeuwse kasteel is hét thuis van Carel Willink, één van de grootste schilders van de vorige eeuw. Het museum MORE in het kasteel heeft ook altijd werken van deze Nederlandse schilder hangen, naast de wisselende andere tentoonstellingen die er zijn. Wat het kasteel uniek maakt is de verschillende bouwstijlen die erin verenigd zijn, terwijl de originele plattegrond nog vrijwel in tact is.

kasteel Ruurlo AchterhoekKaateel Ruurlo is één van de mooie kastelen in de Achterhoek

Wat kasteel Ruurlo voor mij één van de mooiste kastelen van Nederland maakt, is dat de jeugdserie “De Zevensprong” er is opgenomen. Ik vond dit destijds echt zo’n enorm spannende tv-serie, naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt. Later heb ik het boek nog met mijn eigen dochter gelezen, maar die kon het minder waarderen dan ik. Het is dan ook nogal gedateerd, echt jeugdsentiment.

Klein maar fijn: Kasteel Hernen

Het kasteel is relatief klein en de verrassing dus heel groot dat het zo leuk is: kasteel Hernen. Wij zijn eigenlijk voor een wandeling in de buurt van kasteel Hernen. Het kasteel is het begin- en eindpunt van de wandeling en eigenlijk hebben we helemaal geen plannen om het te bezoeken. Wel zijn we gelijk weg van het prachtige kasteel, dat uit 2 gedeeltes lijkt te bestaan. Als we terug komen van onze wandeling besluiten we toch een kijkje te nemen, we hebben immers toch een museumkaart. Dat kan nog net, want een klein uur later gaat het dicht. Geen idee of het komt doordat er vanwege de museumdag speciale activiteiten in het kasteel zijn, maar we vinden kasteel Hernen echt super.

kasteel HernenEcht een verrassing: kasteel Hernen

De kleine binnenplaats is ook heel fotogeniek. Eenmaal binnen krijgen de kinderen elk een ouderwets ogende lantaarn mee, die een rol speelt in het oplossen van de speurtocht door het kasteel. De interactieve benadering van de rondleiding maakt ons kasteelbezoek echt tot wat bijzonders. Als we de 3D animatie boven in het kasteel bekijken, leren we ook waarom het kasteel uit 2 delen bestaat! Eindelijk is ons plaatje van het kasteel compleet: met de verwoeste, vierkante toren die hier eigenlijk ooit stond. Wij hebben de tour door kasteel Hernen in minder dan een uur gedaan, maar wat meer tijd is aan te raden. Dit is geen volledig dagprogramma, maar met een mooie wandeling in de omgeving, of een combinatie met het verrassende Megen wordt het dat wel.

Tenslotte geen kasteel, maar een echt paleis: Paleis het Loo

Het is geen kasteel, maar zelfs een echt paleis, maar natuurlijk mag Paleis het Loo in dit rijtje niet ontbreken. Het paleis werd tot 1975 door leden van de Nederlandse Koninklijke familie bewoond. Sinds 1984 is het als Nationaal Museum Paleis het Loo opengesteld voor publiek. Na de verbouwing van 2018 tot 2022 zijn er nu 3 paleisroutes met een audiotour, om de binnenkant van het paleis te verkennen. Daarvan is 1 route ook geschikt voor jonge kinderen.

het Loo - garden of earthly worriesPaleis ‘t Loo tijdens de verbouwing, toen de tuinen open waren

Het gebouw zelf is indrukwekkend, maar de paleistuinen zijn echt schitterend. Een must als je Paleis Het Loo bezoekt is om het paleisdak op te gaan. Met de trap of de lift ga je omhoog en vanaf het dak heb je een geweldig uitzicht over de tuin en het groen van het paleispark. Ook de Stallen & Koetshuizen mag je niet overslaan. Hier kan je de koninklijke auto’s, koetsen en sleden van heel dichtbij zien. Voor de kinderen is er een toffe speurtocht, waar ze wel eventjes zoet mee zijn. Ook het Kinderatelier weet de goedkeuring van onze dames weg te dragen. Als echte koetsiers tuigen ze paard en koets op voor een koninklijk ritje en de koninklijke boeketten worden ijverig gerangschikt.

Meer mooie kastelen in Nederland

De afgelopen jaren hebben wij bovenstaande en nog een heel aantal andere kastelen in Nederland bezocht. Dit waren onze favorieten, maar wat vind jij de mooiste kastelen van Nederland? Welke moeten wij nog bezoeken volgens jou?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

5 reacties op “de mooiste kastelen van Nederland – dagje uit in eigen land

  1. Linda zegt:

    Wat een leuk lijstje met leuke inspiratie! Kasteel de Haar wil ik heel graag eens bezoeken en als we morgen een beetje energie hebben gaan we morgen 🙂 Ben heel benieuwd! Verder ben ik volgens mij in Nederland alleen in Kasteel Radboud geweest, dus ik heb nog genoeg te doen en te zien

  2. Elisa zegt:

    Mooi overzicht! Kasteel Huis Bergh was laatst op tv, dus die stond al op het to-do lijstje. Van een paar die je noemt moest ik even op zoeken waar ze liggen. Wist ook niet dat Ruurlo ook een kasteel heeft, leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *