Gasselterveldroute azuurblauw meer Drenthe

Gasselterveldroute – wandelen langs een azuurblauw meer in Drenthe

De Gasselterveldroute betekent wandelen langs een azuurblauw meer in Drenthe. Op de plek waar vroeger alleen de zwemplas “’t Nije Hemelriekje” was, naast een zandwinningsput, is nu een nieuw recreatiegebied ontstaan. Het meer dat is overgebleven toen men uitgebaggerd was, ligt midden in een schitterend stukje bos in Drenthe. Het water is zo blauw en op heldere dagen zo spiegelglad en doorschijnend, dat het on-Nederlands aandoet. Drenthe is daar goed in: ook het Blauwe Meer in Drenthe dat we eerder dit jaar bezochten lijkt wel een stukje buitenland.

Gasselterveldroute 4,5 km wandelen langs blauwe paaltjes

Het fijne van de Gasselterveldroute is dat de wandeling gemarkeerd is met blauwe paaltjes. Ik hou van wandelingen met paaltjes: geen gedoe met routebeschrijvingen of wandelapps. De wandeling start op de grote parkeerplaats van het Nije Hemelriekje en het blauwe meer. In de hoek van het enorme parkeerveld tussen de bomen staat een wegwijzer met verschillende routes. Wij nemen de blauwe, de Gasselterveldroute van 4,5 km. We worden alleen een beetje afgeleid door dat aanlokkelijke kleurtje van het water, in contrast met het witte zandstrand.

Gasselterveld azuurblauw meerHet azuurblauwe meer leidt onze aandacht een beetje af van de wandeling

Voor de start van de wandeling eerst even over het strand

Met de wetenschap dat de wandeling maar 4,5 km lang is, lopen we eerst even het strand van het blauwe meer op. Het is zonnig en de paar wolkjes weerspiegelen in het gladde, azuurblauwe water. Jammer genoeg is het nog te koud om te zwemmen, maar misschien is dat wel ons geluk. Op warme dagen kan het hier aardig druk worden. Nu hebben we het strand bijna voor ons zelf en dat is echt genieten op zo’n zonnige dag als vandaag. In het meer ligt een eilandje. Na eerst met blote voeten door het koude water gewaad te hebben, doen onze meiden pogingen zonder al te nat te worden naar het eiland over te steken. Als een jongetje er plotseling tot z’n nek in plonst, geven ze het op. We beklimmen de zandheuvels rond het meer, voor een uitzicht van bovenaf. Het lijkt de Côte d’Azur wel, qua kleuren.

Aan de andere kant van de zandheuvels is het DX Adventure Park, met kano- en supverhuur, trampolines, een speeltuin én 6 steile schansen om te springen. In de zomermaanden leggen zij ook een aquapark in het meer. Ik vind het nogal ontsierend en wandel liever buiten de openingstijden van het park.

Gasselterveld blauwe meer van bovenGasselterveld – het blauwe meer van boven

Eerste deel Gasselterveldroute

Na een laatste blik achterom beginnen we dan eindelijk aan de Gasselterveldroute. De blauwe pijlen leiden ons een kronkelend bospad op. Hoge naaldbomen en loofbomen wisselen elkaar af, maar het duurt niet lang voor we tussen de bladeren door de zwemvijver in het oog krijgen. Dit is ’t Bije Hemelriekje zoals ik het ken van 20 jaar geleden. Ook een intens blauwe kleur, maar een heel stuk kleiner en met een kleine fontein aan de zijkant. We lopen om het water heen en steken dan een meer open bosgebied over, tot we de grote blauwe plas weer in ’t oog krijgen.

Een enorme boomstam ligt op de oever, een heerlijk plekje om even van het uitzicht te genieten. De gele raapzaadbloemetjes maken het nóg mooier. We wandelen nu over de wat hoger gelegen oever van het meer. Naast ons staan hoge naaldbomen. Het heeft wel wat Oostenrijks zo, alleen hebben we er niet eerst hoog de bergen voor in hoeven gaan.

Nije Hemelriekje en GasselterveldWandelen langs ’t Nije Hemelriekje en Gasselterveld

Strandjes en inhammetjes aan de verre kant van het meer

Bang om een paaltje te missen hoeven we niet te zijn, want de wandeling volgt echt gewoon de vorm van het meer. We passeren een deels door struikgewas aan het zicht onttrokken strandje, waar we lekker even lunchen. Het water heeft hier een melkachtige kleur en het strand is zo wit als dat in Zuid-Europa. In de oevers van het meer naast het strandje huizen zwaluwen, heel veel zwaluwen. Honderden gaatjes duiden hun nestjes.

Even verderop zijn de oevers van het meer niet meer zo strak en steil. Er zijn verschillende inhammen en schiereilandjes, een mooi gezicht. Het water in de ondiepe gedeeltes is een stuk warmer dan in de rest van het meer. Even verderop zien we mountainbikes bochtjes nemen en in noodvaart heuvels af rijden. Eén van de tofste mountainbikeroutes van Nederland loopt gelijk aan het tweede deel van de wandelroute. Ik maak me voor niks zorgen dat we van onze sokken gereden gaan worden. Het mountainbikepad en het wandelpad zijn overal keurig van elkaar gescheiden. De enkele keren dat ze elkaar kruisen is dat duidelijk aangegeven. Wat een verademing, in vergelijking met veel andere plekken waar mountainbikers en wandelaars elkaar geregeld vervloeken.

strandjes en oevers Gasselterveldstrandjes en oevers rond het Gasselterveld

Laatste deel van de wandeling

Als we alweer een eind op de terugweg zijn, beklimt de wandeling één van de heuvels aan deze kant. Het uitzicht laat ons een laatste keer genieten van de combinatie van blauwe lucht en meer met de groene omgeving en de gele raapzaadbloemen. Zodra we het laatste deel van de wandeling lopen, over begroeide oevers en door een stukje bos, laat de zon het afweten. Ook dan is het meer nog prachtig, ook al is het dan toch nét een tikkeltje minder blauw.

Gasselterveldroute praktisch

De gehele wandeling is onverhard, maar nergens echt mul zand, behalve de heuvel aan het eind van de wandeling. De paden zijn vrij smal op de meeste plekken.

Aan de zwemplas ’t Nije Hemelriekje staat het gelijknamige restaurant met terras. Perfect voor een versnapering aan het eind van de wandeling.

laatste deel GasselterveldrouteHet laatste deel van de Gasselterveldroute

Kies het liefst een zonnige, maar niet te warme dag uit om de Gasselterveldroute te lopen. Op tropische dagen zal het lastig zijn een parkeerplek te vinden, ondanks de enorme capaciteit. Dat zegt dan direct ook wat over de chaos die je op en rond het meer zult aantreffen en dan vooral bij het zwemgedeelte.

Kom je liever met het OV? Dat kan. Bus 312 tussen Groningen en Stadskanaal stopt aan de N34 in Gasselte, ongeveer een kilometer van het beginpunt van de wandeling. Qbus 59 tussen Emmen en Gieten stops net wat verder weg, aan de Gieterweg.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
1
Nee
0

4 reacties op “Gasselterveldroute – wandelen langs een azuurblauw meer in Drenthe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *