fietsroute Zuid-Limburg langs kastelen en natuur

Makkelijke fietsroute Zuid-Limburg langs schitterende kastelen en natuur

Op zoek naar een makkelijke fietsroute in Zuid-Limburg, met vooral niet al te veel hoogtemeters, breng ik heel wat tijd online door. Ik heb dan ook weer eens een boel extra wensen, zoals dat de fietsroute wel wat toffe bezienswaardigheden moet aandoen en er ook een stukje mooie natuur in hoort te zitten. Uiteindelijk vind ik verschillende varianten op de kastelen-fietsroute door Zuid-Limburg. Nooit geweten dat daar zoveel kastelen zijn en helaas kunnen we ze ook niet allemaal tijdens onze fietsroute bezoeken. Toch combineren we in zo’n 40 kilometer verschillende kastelen met de Brunssummerheide, waar we lunchen én pakken we nog een stukje stad mee in Heerlen. Op enkele minimale klimmetjes en een stukje vals plat na, is de route bovendien vlak genoeg voor twee niet zo geoefende fietsers.

Alternatieve start kastelen fietsroute Zuid-Limburg

De fietsroute in Zuid-Limburg langs kastelen en natuur die ik online vind, kun je op elk willekeurig punt in de route beginnen. Een kinderfiets ligt alvast achterin de auto, maar zelf huur ik een fiets bij het van der Valk Hotel in Heerlen. Logischerwijs starten we dus in die hoek onze fietsroute. Vorig jaar waren we ook al in Zuid-Limburg en toen hebben we veel van de toffe street art in Heerlen mogen zien. Omdat we nu zó dichtbij een aantal mooie werken zijn, die we toen niet bezocht hebben, besluiten we daar eerst even langs te fietsen. In plaats van naar kasteel Terworm, rijden we dus via de Parallelweg naar het centraal station van Heerlen. Hier moeten we enige moeite doen om op de juiste plek te komen om het werk “de Heerlen Heron” mooi op de foto te kunnen zetten. Daarna gaan we echt van start en pikken we de fietsroute bij het raadhuis van Heerlen op.

bekende street art Heerlen HeronEen kleine omweg in onze fietsroute voor deze street art “Heerlen Heron”

Via het Sint Barbarakapelletje tevergeefs naar Slot Schaesberg

Terwijl we het centrum van Heerlen verlaten, passeren we nog een aantal street art werken die we vorig jaar ook bewonderd hebben. Waarschijnlijk zijn we wat te veel bezig met op de navigatie letten, want het eerste kasteel van de route, passeren we zonder er erg in te hebben. Nou is Meezenbroek ook geen enorm gebouw, dus we besluiten er niet voor om te keren en krijgen al snel een prachtig kerkje in het oog. Even rustig een mooie foto maken van het Sint Barbarakapelletje zit er alleen niet in. De grote, gevaarlijk uitziende hond van de buren blijft maar naar me grommen en blaffen en bij het hek omhoog springen. We fietsen gauw verder, met tegenwind een licht stijgende weg omhoog.

Groot is de teleurstelling als we zien dat Slot Schaesberg achter een enorm hek staat, op zo’n afstand dat we er amper iets van zien. Normaal gesproken is dit bijzondere bouwwerk, dat langzaam weer in volle glorie hersteld wordt, van woensdag t/m zondag te bezoeken. Nu is het dicht vanwege de Coronamaatregelen en moeten we onverrichterzake omkeren. Gelukkig rijden we nu wel naar beneden.

eerste deel fietsroute Zuid-LimburgDe fietsroute langs het Sint Barbarakapelletje en Slot Schaesberg

Lekker lunchen in de natuur op de Brunssummerheide

Vanaf het Sint Barbarakapelletje rijden we al gauw de natuur in. We passeren een gebied voor zilverzandwinning en zien dan het bosgebied van de Brunssummerheide voor ons. Inmiddels is mijn telefoon al voor meer dan de helft leeg en dat terwijl we nog maar op een kwart van de fietsroute zijn. Ik besluit te stoppen met navigeren en eens te proberen of we ook via de fietsknooppunten kunnen gaan. Dat blijkt verrassend eenvoudig, samen met het screenshot dat ik van de kaart met de fietsroute heb gemaakt.

De verharde fietspaden gaan nog steeds door bossen, als we ineens op een schitterende open plek komen. Verspreid staan er nog wel wat bomen, maar daartussen veel ruimte om te picknicken op het gras én een gave, geknakte boom, waarvan ons niet duidelijk is of hij echt dood is. Blaadjes zitten er zo vroeg nog nergens aan de bomen. We pakken onze lunch-tas erbij en terwijl ik op de liggende boomstam m’n broodjes eet, klimt onze slingeraap naar een hoger gelegen tak. Vanaf hier wordt de fietsroute steeds mooier, met uitzichten op heidevelden en bomen-lanen. Bij het bezoekerscentrum is het een drukte vanjewelste. Wij snappen wel waarom, met zo’n uitzicht over de uitgestrekte, heuvelachtige heidevlakte.

BrunssummerheideDe perfecte lunchplek op de Brunssummerheide

Noordelijke stukje van de fietsroute Zuid-Limburg bij Amstenrade

Het is bijna zonde om de Brunssummerheide achter ons te laten, maar we hebben nog een eindje te gaan. Door het Heidserpark fietsen is ook geen straf, maar daarna is de route wat minder aantrekkelijk. Na een paar klimmetjes en een flink stuk dat geleidelijk omhoog loopt zijn we blij als we Amstenrade zien opdoemen. Ons humeur wordt er nóg beter op als we “Bie de Veldwachter” in het oog krijgen, waar ze het lekkerste ijs van heel Zuid-Limburg verkopen. In elk geval het lekkerste ijs dat wij er eten.

Amstenrade is een fotogeniek stukje Zuid-Limburg. Niet alleen het kasteel zelf is prachtig om te zien, maar ook de bijgebouwen, zoals de oranjerie en de personeelsverblijven. Verder staat er een indrukwekkende kerk, een boerenhoeve en verschillende historische woonhuizen. Als ons ijsje op is, gaan we gauw verder, 40 kilometer fietsen met een kind van 8 houdt toch wat langer op dan vooraf gedacht. 🙂

kasteel Amstenrade Zuid-Limburgkasteel Amstenrade, het noordelijkste stukje van onze fietsroute in Zuid-Limburg

En verder naar één van de mooiste kastelen van Nederland

Zodra we Amstenrade achter ons laten zijn de knooppuntenbordjes ineens een heel stuk dunner gezaaid en raken we het spoor wat bijster. We besluiten op de navigatie door te steken naar kasteel Hoensbroek, misschien wel het mooiste kasteel van Zuid-Limburg en zelfs één van de indrukwekkendste van Nederland. Doordat de bomen nog kaal zijn, kunnen we alle torens direct zien.

Waar het water eerst nog wat rimpeling is van een vlaag wind, is het al gauw daarna spiegelglad. Prachtig, met die blauwe lucht vol wolkjes erboven. Er zijn veel watervogels, die zich te goed doen aan het brood dat buurtbewoners komen brengen. Het is een gesnater vanjewelste.

Kasteel HoensbroekKasteel Hoensbroek, misschien wel het mooiste kasteel van Zuid-Limburg

Shortcut langs historische boerderij via de meubelboulevard

Vanaf kasteel Hoensbroek gaat de fietsroute eigenlijk met een behoorlijke boog, via Voerendaal, naar het zuidwesten van Heerlen terug. Wij besluiten om nóg een shortcut te nemen en steken de snelweg over, waar we een schitterende, oude boerenhoeve passeren. We volgen de snelweg een eindje, wat ergens een beetje jammer is, maar de extra kilometers zijn op dit moment niet meer zo aanlokkelijk.

Wel erg leuk dat we op deze manier langs de Mariakapel Ten Esschen komen, een prachtig, klein kapelletje vol aandenkens aan dierbaren, van mensen uit de buurt. Over het industrieterrein van Heerlen komen we dan op het fiets-/voetpad uit aan de achterkant van kasteel Terworm.

laatste deel fietsroute Zuid-LimburgHet laatste deel van de fietsroute Zuid-Limburg nemen we een shortcut

Terworm: het laatste kasteel van onze fietsroute

Nog net in het laatste namiddagzonlicht komen we aan bij kasteel Terworm. Je kunt hier ook overnachten, in het van der Valk hotel dat er gevestigd is. Het lijkt me de perfecte accommodatie voor een romantisch weekendje. Van hieruit kun je dan eventueel ook deze fietstocht maken en als ‘s avonds alle dagjesmensen vertrokken zijn nog even lekker door de grote tuin wandelen, of net wat verder weg richting kasteel Eyckholt en de naastgelegen kasteelruïne. Hier vlakbij vind je nog een prachtig, ouderwets huis met een kronkelige, dode boom ernaast, dat zo uit een sprookje lijkt te komen.

Van hieruit fietsen wij terug naar het andere van der Valk hotel, om de huurfiets terug te brengen. Het hotel en Casino, dat in hetzelfde pand zit, lijkt maar een saai en té modern duo, naast alle eeuwenoude kastelen die we vandaag gezien hebben. Bijzonder, hoeveel mooie kastelen er in deze regio op fietsafstand van elkaar liggen.

kasteel Terworm Zuid-Limburgkasteel Terworm is onze laatste stop van deze fietsroute

Voor de fitte fietsers: de fietsroute uitbreiden met kasteel en Abdij

Voor fitte fietsers, die voor 60 kilometer op een dag hun hand niet omdraaien, is deze fietsroute langs kastelen nog uit te breiden. Nadat je Slot Schaesberg bezocht hebt, kun je dan via de Tunnelweg en het stadspark van Kerkrade naar kasteel Erenstein fietsen. Tegenover het kasteel met slotgracht en kasteeltuin vind je een grote kiosk met versnaperingen, die je wellicht nodig hebt als je de fietsroute uitbreidt. Mocht je gaan voor een uitgebreide lunch, dan zit in de Carréhoeve die bij dit kasteel ligt, een Fletcher-hotel met restaurant.

Slechts een paar kilometer verderop ligt een ander, bijzonder bouwwerk met eeuwenoude historie. Abdij Rolduc is vanwege haar formaat en de schitterende staat van het gebouw zeker een bezoek waard. Ook hier is een restaurant en kun je op één van de twee terrassen een hapje en drankje doen. Overigens kan ik een nachtje slapen in Hotel Rolduc zeker ook van harte aanbevelen. Zo zou je deze fietsroute over twee dagen kunnen verdelen. Via de groene Anstelvallei kun je dan weer noordwaarts fietsen en de route oppikken bij de zuidpunt van de Brunssummerheide.

kasteel ErensteinVoor een verdere fietstocht zijn kasteel Erenstein en Abdij Rolduc echt aanraders

Meer inspiratie voor een weekend in Limburg

Tijdens een weekend Zuid-Limburg hebben wij één van de twee dagen deze fietstocht langs kastelen en de Brunssummerheide gedaan. De andere dag hebben we gewandeld rond Vijlen. Er zijn echter nog genoeg fiets- en wandeltochten in Zuid-Limburg die ook erg de moeite waard zijn en met de auto hebben wij de schitterende Mergellandroute gereden. Op zoek naar meer inspiratie? Natasja geeft in één van haar blogs tips over wat te doen in Zuid-Limburg en zelf deel ik mijn ervaringen over wat je zeker moet doen in Zuid-Limburg met kinderen. Jessie deelt de leukste uitjes in Limburg, voor wie zich niet alleen tot het uiterste zuide wil beperken.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Makkelijke fietsroute Zuid-Limburg langs schitterende kastelen en natuur

  1. Denise zegt:

    De street art stond al op mijn lijstje en de Brunssummerheide ook sinds vorig jaar, dus dat ga ik nog wel een keer doen. Kasteel Erenstein had ik vorige zomer bijna geboekt met de kinderen. Toevallig!
    Zelf heb ik laatst met de kinderen ook prachtig gefietst in Zuid-Limburg, vanuit Maastricht, met oa de wijngaarden… Zo mooi!

    • Yvonne zegt:

      Jullie fietsroute in Zuid-Limburg zag er ook heel mooi uit. Wij hebben in dat gebied gewandeld en ik vond het net alsof we over de grens waren, zo on-Nederlands. 🙂

  2. Wanda zegt:

    Bedankt voor de tip! Wij zitten volgende week in Zuid-Limburg en willen zeker ook een dagje gaan fietsen, kunnen bij de accommodatie namelijk elektrische fietsen huren dus dat maakt het wat gemakkelijker, hoop ik. De Mergellandroute gaan we sws rijden, want dat lijkt me de manier om een groot deel van Limburg te ontdekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *