Wie de Mergellandroute in Zuid-Limburg rijdt, waant zich op veel momenten even in het buitenland. Ook wij rijden de Mergellandroute langs indrukwekkende kastelen en door het glooiende, Zuid-Limburgse heuvelland, met idyllische dorpjes vol romantische vakwerkhuizen en kapelletjes. De totale afstand van de bekendste autoroute van Zuid-Limburg is 110 kilometer, een afstand die je in een paar uur makkelijk kunt afleggen. Wil je echter maximaal genieten van de Mergellandroute, dan zul je er meer tijd voor moeten nemen. Wij doen dat door de Mergellandroute in delen te rijden, tijdens 4 afzonderlijke vakanties in Zuid-Limburg.
Hoe veel tijd kost de Mergellandroute
Je kunt die 100 kilometer dus in een paar uurtjes afleggen. Je hebt dan weinig tijd om te stoppen, foto’s te maken, bezienswaardigheden te bezoeken of zelfs een korte wandeling door een mooi gebied of dorp. In een dag kun je op redelijk relaxt tempo de Mergellandroute rijden, met tijd voor een aantal stops en genoeg fotomomenten. Zelf kiezen we ervoor om in verschillende vakanties een deel van de route te rijden. We pakken de route op waar we de vorige keer gestopt zijn. Een andere optie is om 2 of 3 dagen voor de Mergellandroute uit te trekken en onderweg te overnachten in één van de sfeervolle accommodaties.
De Mergellandroute is in elk seizoen mooi
Zo slapen we zelf onder andere een nacht in B&B Het klooster, net buiten Maastricht. Ideaal om de auto te parkeren buiten het centrum en een geweldige B&B in een voormalig klooster, op loopafstand van kasteel Borgharen. Slaap je liever in de stad, kies dan voor één van de leuke Boutique hotels in Maastricht. Als je hier jouw Mergellandroute start, kun je halverwege de route een overnachting nemen in de omgeving van Simpelveld. Vakantieboerderij ’t Ysvogeltje is ons erg goed bevallen, in Gulpen, maar een overnachting in Abdij Rolduc is ook erg gaaf. Beide accommodaties zijn een kleine 10 kilometer vanaf de route bij Simpelveld.
Officieel start de Mergellandroute bij het station in Maastricht, maar je kunt op elke willekeurige plek langs de route instappen. De route is alleen tegen de richting van de klok in bewegwijzerd. Kies je eventuele accommodatie dus in elk geval met dit in gedachten.
Het Klooster BB accommodatie vlakbij Maastricht
De Mergellandroute rijden met routebordjes of navigatie
Je kunt de Mergellandroute rijden met de auto, op de motor of met de fiets. De bruine, zeshoekige bordjes waarmee de route wordt aangeduid zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar. Het is ons daarom dan ook een paar keer gelukt een afslag te missen. De laatste etappe hebben wij daarom met de navigatie aan gereden en dat is een stuk makkelijker. Gek genoeg lijkt het trouwens net alsof je dan ineens wél elk bordje ziet staan. Misschien heb jij dat ook zonder navigatie, maar het kan nooit kwaad het GPX-bestand thuis alvast te downloaden. Je kunt overigens ook een boekje kopen met de route. Voorheen was deze gratis, inmiddels betaal je er €4,25 voor.
Welk deel van de Mergellandroute is het mooist?
Het meest zuidelijke deel van de route, waar je echt door het heuvelachtige Zuid-Limburg rijdt, vind ik zelf het mooiste. Dit deel van de Mergellandroute volgt als het ware de lijn van de grens met België. Al vrij snel nadat je Maastricht achter je hebt gelaten kijk je je ogen uit en de route blijft bochtig en heuvelachtig tot na Simpelveld. In dit deel van de Mergellandroute passeer je het ene fotogenieke dorpje na het andere en volgen de mooie uitzichten elkaar steeds weer op. Overigens heeft Zuid-Limburg ook een aantal hele mooie plekken die je niet passeert, zoals Valkenburg en Gulpen, waar wij de Trage Tocht hebben gelopen. Als je tijd genoeg hebt, kun je nog een paar dagen Zuid-Limburg achter je route aan plakken om ook daar een kijkje te nemen.
Gulpen en de Trage Tocht kun je voor of na de Mergellandroute doen
Mooiste bezienswaardigheden van de Mergellandroute zuidelijk deel
Alleen al in Maastricht kun je makkelijk een dag of een weekend doorbrengen. Mijn tip is daarom om het bezoeken van de stad te bewaren voor een volgende keer, of hier extra dagen voor in te plannen, zodat je naast de Mergellandroute tijd hebt om de stad te ontdekken. Kies je voor één dag in Maastricht? Het Vrijthof, de kerken van de stad, de Helpoort en de Dominicanenboekhandel moet je in elk geval zien. Wandel zeker ook door het Jekerkwartier en ga een kijkje nemen bij de Sint-Pietersberg.
Rijd je de Mergellandroute in het voorjaar, tijdens de bloeiperiode van de appel- en perenboomgaarden? Dan is het extra de moeite om een stop te maken in Eijsden. Je wandelt hier een schitterende tocht van een kleine 5 kilometer, de E2 bloesemwandeling. De Mergellandroute passeert ook het schitterende kasteel Eijsden, dat een prima startpunt voor de wandeling is.
De Mergellandroute passeert Kasteel Eijsden: de bloesemwandeling is ook super
Iets verderop in de route is kasteel Mheer een stop zeker waard. Je kunt een kort ommetje over de binnenplaats en rond het 14e eeuwse kasteel maken. Het kasteel wordt nog bewoond en daarom is een bezoek aan de binnenkant niet mogelijk. De buitenkant is echter al super. Tussen Mheer en Noorbeek passeer je één van de mooiste uitzichten van de Mergellandroute, als je in een bocht uitkijkt over het dorpje Noorbeek en haar omgeving. Ook Noorbeek zelf heeft een aantal pittoreske hoekjes met schitterende vakwerkhuizen.
kasteel Mheer en Noorbeek – mooiste plekjes van de Mergellandroute
De dorpjes Slenaken, Epen en Mechelen hebben een hele verzameling prachtige vakwerkhuizen en zijn elk op zich wel een korte verkenningstocht waard. Slenaken wordt wel de parel van Zuid-Limburg genoemd en dat begrijp ik helemaal. Alleen al qua ligging, aan het Gulpdal, is het een schitterend dorpje. Wij lopen er de Trage Tocht Slenaken, niet tijdens de Mergellandroute, maar op een andere dag. De allermooiste vakwerkboerderijen en –huizen vind ik gesitueerd in en rond Epen. Ook de Volmolen hier ligt er fotogeniek bij, in een mooi, open gebied aan één van de bochtige stukjes van de Geul.
Tussen Epen en Mechelen passeert de Mergellandroute trouwens nog een aantal plekjes die zeer de moeite waard zijn. In Vaals kun je het drielandenpunt bezoeken. Vijlen is het hoogstgelegen dorpje van Nederland en het startpunt van verschillende wandelingen door de heuvels er rond omheen. Kies er eentje naar het Vijlenerbos en geniet van een hapje en drankje op het terras van het Hijgend Hert, de enige berghut van ons land.
Epen met haar molen en vakwerkhuizen – highlight aan de Mergellandroute
Even verder langs de route is het klooster in Wittem een mooie plek voor een stop. Het enorme gebouw valt direct op in het kleine dorpje. De kloostertuinen, de kerken en kapellen kun je bezoeken, net als de kloosterboekwinkel. Zo nu en dan zijn er rondleidingen door het klooster zelf. Schuin tegenover klooster Wittem liggen een boerenhoeve en kasteel Wittem, een middeleeuwse waterburcht. Beiden zijn niet te bezoeken, maar van de buitenkant ook heel fotogeniek. In kasteel Wittem kun je trouwens wel romantisch overnachten, als je een dikke portemonnee meeneemt. 😉
Eys is een dorpje waar de tijd lijkt stil te staan en de uitzichten over de omringende heuvellandschappen zijn sprookjesachtig. In Simpelveld kun je ook de geschiedenis in duiken. Hier vind je de Miljoenenlijn. Over deze spoorlijn zijn heel wat kilo’s steenkool vervoerd. Tegenwoordig vervoert de stoomtrein er alleen nog toeristen, over een prachtig stukje van het traject.
Het klooster in Wittem ia één van de meest bijzondere religieuze plekken in Zuid-Limburg
Ook het noordelijke deel van de Mergellandroute passeert verschillende leuke dorpjes, maar toch hebben ze net niet die buitenlandse sfeer en charme die je in het verre zuiden wel vindt. Stop er zeker geregeld even, al is het maar voor een lekker stuk Limburgse vlaai.
Buitenlandgevoel in Zuid-Limburg met de Mergellandroute
De Mergellandroute is echt perfect voor wie in eigen land het gevoel van het buitenland wil krijgen. Ik vind de status van één van Nederlands mooiste autoroutes helemaal terecht. De heuvellandschappen zien er bovendien elk jaargetijde weer anders uit, dus je kunt ‘m telkens weer opnieuw rijden. De vakwerkhuizen, watermolens, boerenhoeves en kastelen zijn het hele jaar door mooi en op zichzelf al een reden om de route te rijden.
Wij hebben afgelopen 3 dagen Mergelland route gedaan.
Omgeving is prachtig maar zijn veel bezienswaardigheden voorbij gereden, simpelweg omdat het niet aangegeven werd.
Bovendien waren alle kastelen dicht of er werd gerestaureerd.!
Maastricht en Valkenburg beter apart doen idd. Klooster was ook tegenvaller waren zoveel moderne materialen geplaatst, zoals reclame tv scherm en moderne stoelen Helaas
Oh, wat een pech dat de kastelen dicht waren of net gerestaureerd werden zeg. Geen goede timing. In welk klooster vonden jullie te veel moderne dingen, de B&B of het klooster van Wittem? Hopelijk hebben jullie verder wel mooie dagen gehad!
Heerlijk om die bekende plekjes weer terug te zien! Wij hebben deze route in juni van dit jaar gereden en hebben hier een dag voor uitgetrokken. Bewust inderdaad Maastricht die dag overgeslagen omdat je dan echt tijd te kort komt, maar Eijsden, Gulpen, Noorbeek, Mheer, Simpelveld, enz enz, hebben we allemaal aan gedaan. Het Drielandenpunt hebben we ook overgeslagen omdat we daar al eens waren en het niet zo bijzonder vonden, maar Vijlen en dan zeker de stop bij Het Hijgende Hert is aan te raden. Echt een super mooie route om te rijden.
Het Drielandenpunt vonden wij ook een tegenvaller, maar onze jongste wilde daar persé naartoe, dus tja.. als je er dan in de buurt bent. 🙂