Kaapse Bossen Utrechtse Heuvelrug

Kaapse Bossen – wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

De Kaapse Bossen zijn een fijne plek om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug. Ga je in de Kaapse Bossen wandelen, dan heb je keus uit een aantal gevarieerde routes in één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het afgelopen jaar ben ik fan geworden van de Utrechtse Heuvelrug, omdat het minstens zo gevarieerd is als de Veluwe en op verschillende plekken hetzelfde heuvelachtige karakter heeft. De Kaapse Bossen zijn een landgoed bij Doorn en liggen centraal in het natuurgebied Utrechtse Heuvelrug. Je wandelt hier over statige beukenlanen, door kronkelende bospaadjes, langs boswallen én je kunt er een gave uitkijktoren beklimmen: de Kaap.

Parkeerplaats en wandelroute Kaapse Bossen kiezen

Rond de Kaapse Bossen zijn verschillende parkeerplaatsen. Tussen Doorn en Leersum liggen maar liefst 3 parkeerplaatsen, Doornse Gat, De Groene Entree aan de kant van Leersum en De Groene Entree aan de kant van Doorn. Net ten noorden van Doorn ligt ook parkeerplaats Helenaheuvel, een gratis parkeerplaats met een groot aantal plekjes. Dat is de plek waar mijn wandeling door de Kaapse Bossen begint. Wij kiezen voor de blauwe en kortste wandeling van slechts 2 kilometer, het rondje Helenaheuvel. Die breiden wij zelf uit met een sidetrip naar uitkijktoren de Kaap en de brede beukenlaan er pal tegenover. Je kunt ook gaan voor de rode wandeling van 5 kilometer, of de Hoogtepunten van de Kaapse Bossen van 9. Beide wandelingen komen ook langs de andere parkeerplaatsen.

Kaapse Bossen - heuvelachtig bosgebiedDe Kaapse Bossen zijn een schitterend, heuvelachtig bosgebied

Welke parkeerplaats bij de Kaapse Bossen je ook kiest, in het weekend en op mooie dagen is het er altijd druk. Kom daarom vroeg genoeg als je toch op één van deze dagen wilt wandelen en niet een half uur rondjes moet rijden tot er iemand anders weg gaat.

Het rondje Helenaheuvel is rolstoelvriendelijke. Dat geldt niet voor de andere wandelingen en paden door de Kaapse Bossen. Je kunt met een rolstoel of wandelwagen de sidetrip naar uitkijktoren De Kaap dus niet maken.

Beginnende herfst in de Kaapse Bossen

Het is al half oktober, maar van herfstkleuren in de Kaapse Bossen is nog maar weinig sprake. Als we terugkomen van ons rondje Helenaheuvel is het op het terras van theehuis Chalet Sint-Helenaheuvel een drukte van belang. Bij vertrek is het nog wat mistig. Het zachte weer en het zonnetje dat voorzichtig door de mist probeert te prikken voelen als een toegift van de zomer, zeker als de stralen sterk genoeg zijn om de lucht blauwe te laten kleuren. Onderweg staan wel al de eerste paddenstoelen, waarvan we een enkele nog nooit eerder gezien hebben. Tussen de bomen hangt nog de vochtige, mistige lucht van de nacht, ook al is het al halverwege de ochtend.

paddenstoelen Kaapse BossenDe eerste paddenstoelen spot ik dit jaar in de Kaapse Bossen

Uitkijktoren De Kaap

Ongeveer halverwege het rondje Helenaheuvel, in de driehoekige punt van de route, kun je van de route afwijken om naar uitkijktoren De Kaap te lopen. Je loopt dan via de Doornse Kei recht op deze uitkijktoren af. De extra meters zijn het zeker waard. Kies je voor één van de andere gemarkeerde wandelingen, dan kom je sowieso langs uitkijktoren De Kaap. De lange rechte toren steekt een flink eind de lucht in en komt een stukje boven alle boomkruinen uit. De architectuur doet me denken aan één van de uitkijktorens in Friesland die we dit jaar hebben bezocht: de Zeven. Dezelfde houten plankjes en ronde ramen zijn gebruikt en de constructie van staal aan de binnenkant ziet er ook vergelijkbaar uit.

De Kaap heeft wel een heel ander uitzicht dan De Zeven in Friesland. Waar daar het uitzicht wijds is en je het gevoel hebt de savanne te zien, ben je hier volledig omgeven door bomen in het licht heuvelachtige landschap van de Kaapse Bossen. Doordat er hier en daar nog mist hangt is het uitzicht magisch. De silhouetten van bomen in de mist tegen andere bomen die op heuvels verder weg staan doen me terugverlangen naar de uitzichten van Noord-Thailand en Laos. Het licht verkleurende blad aan de bomen dichterbij laten me beseffen dat ik toch echt in Nederland ben. De Nederlands pratende medebezoekers ook trouwens. 😉

uitkijktoren de KaapUitkijktoren de Kaap is letterlijk een hoogtepunt in de Kaapse Bossen

Even later komt de zon écht door de bewolking heen en verdwijnt het restant mist gauw. Als ook de andere torenbeklimmers verdwijnen kan ik nog even in rust genieten van het geweldige uitzicht. Volgens aanwijzingen op de reling zouden we de Dom in Utrecht moeten kunnen zien en dichterbij de piramide van Austerlitz. Helaas is het zicht daar nog net niet goed genoeg voor, maar ik kom hier zeker nog wel een keer terug. Als de herfstkleuren op haar mooist zijn is dit vast ook een hele gave plek. Onder me zie ik pas goed hoe hoog deze toren is, aan de mieren die mensen moeten zijn, op de open plek rond de uitkijktoren.

Brede beukenlanen

Recht tegenover uitkijktoren De Kaap is één van die prachtige, brede beukenlanen van de Kaapse Bossen. Nu de zon door komt, valt het licht schitterend bomen door naast een open plek. Aan het eind van de beukenlaan zie ik het fundament van een oudere uitkijktoren, die er niet meer is. Op een dode boom groeien de meest prachtige paddenstoelen, die glinsteren in het zonlicht. Ik leef me uit met de camera, terwijl de meiden zich vermaken met klimmen op het restant van een omgevallen boom.

Beukenlaan Kaapse BossenEen mooie Beukenlaan in de Kaapse Bossen

Dezelfde route, via uitkijktoren De Kaap, brengt me terug op het rondje Helenaheuvel. Het is duidelijk dat deze wandelroute veel door gezinnen wordt gelopen. Langs dit deel van de route staan verschillende hutten van takken. Veel te snel zijn we terug bij het theehuis, maar het open heideveld ernaast is perfect om nog even van de warme zonnestralen te genieten voor we weer naar huis gaan. Als de herfst wat verder gevorderd is, gaan we zeker opnieuw wandelen in de Kaapse Bossen. Ik denk dat ik dan écht voor een flinke wandeling wil gaan, langs de hoogtepunten van de Kaapse Bossen.

Een ander mooi gebied om te wandelen, niet al te ver van de Utrechtse Heuvelrug, is Wekeromse Zand. Dit afwisselende gebied vind je vlakbij het midden van Nederland en ligt dus ook lekker centraal.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

10 reacties op “Kaapse Bossen – wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

 1. Marcella zegt:

  Vele jaren geleden wandelden wij hier ook, en namen ook een kijkje op de uitzichttoren. Ik bedacht me laatst al dat ik deze regio graag weer eens ga ontdekken, dus jouw blog bevestigd dit alleen maar!

 2. Denise zegt:

  Ja, het is prachtig daar. Ik heb er zelf ook gewandeld. Een tip om rondjes rijden en volle parkeerplaatsen te voorkomen: kom met het OV. Ik ging met de trein heen en met de bus terug. Heen moest ik daarom wel eerst een flink stuk wandelen naar de uitkijktoren, maar dat vond ik niet erg, juist omdat ik de bossen zelf ook wilde zien.

  • Yvonne zegt:

   Klinkt als een slim plan, om met het OV te gaan. Is alleen met kinderen minder praktisch als je een flink stuk moet lopen voordat je in de natuur bent. Maar zonder kids een prima optie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *