zien en doen Achterhoek kasteel Huis Bergh

Zien en doen in de Achterhoek – bezienswaardigheden in gastvrije regio

Er is zoveel te zien en doen in de Achterhoek dat wij er inmiddels al een paar keer terug geweest zijn. Wij zijn echt fan van deze vriendelijke, relaxte streek in het oosten van ons land. In de Achterhoek vind je bezienswaardigheden, die je er mogelijk helemaal niet had verwacht, zoals kastelen, compleet met slotgracht en ophaalbrug, te gekke street art en heel veel sfeervolle dorpen en stadjes. Wij hebben de Achterhoek met kinderen bezocht, maar onderstaande bezienswaardigheden zijn vooral super voor een weekendje Achterhoek (of langer) zonder kids.

Silo Art Route

Wil je de Achterhoek goed leren kennen en veel van deze regio zien? Houd je ook nog eens van street art? Dan kun je met de Silo Art Route twee vliegen in één klap slaan. Deze autoroute doorkruist de hele Achterhoek. Onderweg passeer je gave, kleurrijke kunstwerken, die op silo’s, schuren en andere agrarische bouwwerken zijn aangebracht. Soms zijn ze enorm groot, een andere keer staat het kunstwerk op een kleine voedersilo van een kinderboerderij. De route is nog niet overal even duidelijk, omdat deze nog altijd wordt uitgebreid. Van een enkel kunstwerk ontbreekt het volledige adres nog op de website. In de Achterhoek is dat echter geen probleem. Telkens als we even zoekend om ons heen staan te kijken is er wel iemand die op ons af stapt om te vragen of we hulp nodig hebben.

De Silo Art Tour in de AchterhoekDe Silo Art Tour is de tofste route in de Achterhoek

De Silo Art Route is in 2021 ontstaan, met het aanbrengen van de eerste kunstwerken, maar wordt steeds verder uitgebreid. Op deze website vind je alle informatie die je nodig hebt om de route te rijden. Naast de autoroute langs alle kunstwerken is er ook een fietsroute langs een aantal daarvan.

Bronckhorst, het kleinste stadje van Nederland

Het kleinste stadje van Nederland, Bronckhorst, ligt ook in de Achterhoek. Hier rondlopen voelt een beetje als een reis terug in de tijd. Het is alsof je door een openluchtmuseum loopt, tussen met zorg gerestaureerde woonhuizen en boerderijen. De naam “het kleinste stadje” zegt echter wel helemaal zoals het is. Bronckhorst is klein. In een half uur ben je er wel uitgekeken. Wij ploffen er even op het zonovergoten terras van “de Gouden Leeuw” voor een warme chocomel; bij de temperaturen in december geen overbodige luxe. Een aanrader is het, om een bezoek aan Bronckhorst te combineren met een wandeling door de mooie natuur rond het oude stadje.

Bronckhorst AchterhoekBronckhorst, het fotogenieke, kleinste stadje van Nederland

Mallumse molen Eibergen

De Mallumse molen in Eibergen is een korenmolen, die tot de oorlogsjaren in bedrijf is geweest. De molen vormt samen met haar omgeving één van de meest schilderachtige plekjes van de Achterhoek, misschien wel van heel Nederland. Samen met een aantal omliggende gebouwen staat de molen op de monumentenlijst. Op zaterdag is de molen open en kun je er een kijkje binnen nemen, maar ook buiten zijn de molen en haar omgeving al super mooi om te zien.

Op het terras van het Muldershuis kun je genieten van een heerlijke lunch, met uitzicht op de molen. Ben je bij de molen, dan is een korte wandeling door de botanische tuin, Kruidenhof te Mallum, ook leuk. En op zomerse dagen kan er gezwommen worden bij de badplaats in de rivier de Berkel, er pal achter.

Mallumse molen EibergenDe Mallumse molen in Eibergen

De leukste steden in de Achterhoek: Zutphen en Doetinchem

De Achterhoek is voor mij vooral een eindeloze aaneenschakeling van akkers en weilanden met de typische boerderijen en hier en daar een mooi dorpje. Toch vind je in de Achterhoek ook een aantal leuke steden. Omdat er verschillende opvattingen zijn over waar de Achterhoek precies ophoudt, behoort mijn favoriete stad Deventer er niet altijd officieel toe.

Andere erg leuke steden, die in de Achterhoek liggen, zijn Zutphen en Doetinchem. Hanzestad Zutphen ligt dan op het randje van de Achterhoek, maar een bezoek aan deze stad is écht de moeite waard. In het Middeleeuwse centrum struikel je nog over de historische bouwwerken. Je vindt er echter ook groene hofjes, kunt er heerlijk shoppen of fijn langs de IJssel wandelen als je even genoeg hebt van de stadse drukte. In een middag kun je Zutphen al aardig leren kennen, een uurtje langer als je ook een kijkje in het museum neemt. Doetinchem is kleiner, maar ook erg fijn om te winkelen en ligt lekker centraal in de Achterhoek.

Zutphen Achterhoek stadZutphen is één van de leukste steden in de Achterhoek

Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is voor mij het meest bijzondere kasteel van de Achterhoek. De omvang van de waterburcht, die nog zo mooi bewaard is gebleven en zo’n gave slotgracht heeft, maakt al indruk bij aankomst op de parkeerplaats. Het kasteel heeft overal torentjes en een echte, houten ophaalbrug. Het voelt echt alsof je de Middeleeuwen binnenstapt als je rond het kasteel loopt en daarna de houten brug oversteekt. Op het terras op de binnenplaats of binnen in het restaurant kun je terecht voor een hapje en drankje, maar je kunt ook de kunstverzameling en de wapenkamer binnen in het kasteel gaan bekijken. Wil je eens iets écht unieks doen, blijf dan in kasteel Huis Bergh overnachten.

Voor kinderen is de Ridderslag activiteit in het weekend heel tof. Je volgt dan een speciale rondleiding met gids. Iedereen gaat verkleed als jonkvrouw of ridder mee op avontuur door het kasteel. Onderweg vertelt de gids de beste verhalen over het kasteel en tenslotte word je tot ridder geslagen. Deze rondleiding moet wel op voorhand gereserveerd worden.

kasteel Huis BerghKasteel Huis Bergh is voor mij het meest bijzondere kasteel van de Achterhoek

Kasteel Ruurlo en andere kastelen in de Achterhoek

Hoewel kasteel Huis Bergh natuurlijk lastig te evenaren valt, heeft de Achterhoek zeker nog meer kastelen die de moeite waard zijn. Zo is er kasteel Ruurlo, met zijn mengelmoes aan bouwstijlen: een stukje kleiner, maar ook al zo mooi in het water gelegen. De kasteeltuinen zijn fijn om even rond te wandelen, tussen de Rhododendrons en op het terras van de Oranjerie kun je van al dat moois genieten met een hapje en drankje erbij. Binnen vind je, in een vestiging van Museum MORE, o.a. een verzameling schilderijen van Carel Willing en kleding van modeontwerpster Fong Leng.

Ook kasteel Vorden is super voor een bezoek, als je in de Achterhoek bent. Wil je binnen rondkijken, dan kan dat met een audiotour. Zoek je een bijzondere plek voor een overnachting en heb je altijd al eens voor een dag kasteelheer of –vrouw willen zijn, dan kun je ook een overnachting boeken in de kamers van de gastenvleugel van kasteel Vorden. Dit is ook een perfecte plek om een fietstocht over de Achtkastelenroute te starten, om ook de andere kastelen in de omgeving te ontdekken.

kasteel Ruurlo Achterhoekkasteel Ruurlo is één van de mooiste in de Achterhoek

Natuur in de Achterhoek

In de Achterhoek vind je bijzondere landschappen, die je nergens anders in Nederland tegenkomt. Behalve de door fraaie parktuinen omgeven landhuizen en kastelen, die ik hierboven noem, zijn er ook uitgestrekte bossen en bijzondere hoogveengebieden. Die bossen vind je voornamelijk op de heuvels van Montferland. Rond Winterswijk kun je de hoogveengebieden ontdekken. Wie van wandelen en fietsen houdt, kan in de Achterhoek z’n hart ophalen.En wist jij dat je bij het Zwillbrocker Venn, op de grens met Duitsland, in het voorjaar een kolonie flamingo’s kunt zien?

Sfeervol Borculo

Wat verderop aan de rivier de Berkel, die ook vlak langs de Mallumse molen stroomt, vind je één van de meest sfeervolle, kleine stadjes van de Achterhoek. Borculo heeft haar eigen watermolen, omgeven door oude treurwilgen. Hier kun je op een aantal plekken pal aan het water wat eten of drinken. Wil je zeker weten dat je niks mist van de pittoreske straatjes en spiegelingen op het water, loop dan deze fotoroute door Borculo langs de mooiste plekjes. Zo passeer je de Joriskerk, de synagoge en het Brandweermuseum. Net even buiten het centrum is een kort bezoek aan Museumboerderij de Lebbenbrugge ook een aanrader. Hier doe je nog even een extra stap terug in de tijd.

Borculo AchterhoekIn Borculo en Museumboerderij de Lebbenbrugge de sfeer van de Achterhoek proeven

Accommodatie Achterhoek

In de Achterhoek vind je veel fijne, kleinschalige accommodaties. Zelf hebben wij er onder andere in een boomhut geslapen bij Erve Veldink. Op deze woonboerderij kun je ook een appartement huren, binnen in de boerderij, of in een bijgebouw. Er staat ook nog een schattige, kleine pod, aan de rand van het erf. Een andere unieke en erg relaxte accommodatie in de Achterhoek is deze pipowagen. Je slaapt écht op het platteland, tussen Doetinchem en Winterswijk en niet ver van de Duitse grens. Hier zijn de nachten nog echt donker en stil!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Een reactie op “Zien en doen in de Achterhoek – bezienswaardigheden in gastvrije regio

  1. Judith zegt:

    Ah wat heerlijk! Nu krijg ik helemaal zin om weer eens een wandeltrip naar de Achterhoek te plannen. Die silo’s zijn echt te gek! Nooit eerder van gehoord. Genoeg inspiratie weer om op pad te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *