tulpen en bollenvelden routes tips fotografie

Tulpen- en bollenvelden route, tips en fotografie

De tulpen- en bollenvelden kleuren elk voorjaar Nederland opnieuw. De bloembollenvelden bloeien tussen eind maart en begin mei. Zie je in die tijd kans om een route langs de bollenvelden te wandelen, fietsen of rijden, dan kom je ongetwijfeld helemaal vrolijk weer thuis. Neem zeker je fotocamera mee, want het is een feestje om de bloeiende bollenvelden te fotograferen. Ik geef je in dit blog graag wat tips om met de mooiste bloemenfoto’s thuis te komen. Ook vertel ik je waar je het beste de bollenvelden kan bezoeken en welke routes er zijn.

Wanneer bloeien de tulpen en andere bloembollen

Zoals gezegd staan de tulpen- en bollenvelden in bloei tussen eind maart en begin mei. De bloembollen bloeien niet allemaal tegelijkertijd. Bovendien varieert het exacte tijdstip van de bloei van jaar tot jaar. Dit hangt af van de weersomstandigheden. Is het relatief warm geweest, dan zullen de bollenvelden eerder bloeien en was het koud dan bloeit alles wat later. In elk geval komen zo rond eind maart de narcissen als eerste in bloei. De hyacinten beginnen meteen daarna. In die eerste periode zie je dus vooral veel geel en roze / paars. Als laatste bloeien de tulpen. Kom je voor de echte kleurexplosies, dan kan je het beste de bollenvelden bezoeken als de tulpenvelden bloeien. Dat is meestal vanaf half april.

bloeiende bollenvelden hyacintenDe hyacinten bloeien na de narcissen als eerste

Waar tulpen- en bollenvelden zien

De Bollenstreek rond Lisse is al lang niet meer de enige plek in Nederland waar je bloeiende tulpen- en bollenvelden kan zien. Wel is het nog steeds de bekendste plek om bloeiende tulpen te zien. Vandaar dat het hier elk voorjaar het drukst is met toeristen uit eigen- en buitenland. De Keukenhof is natuurlijk het centrum van de bloembollenpracht en van daaruit kan je wandelend, fietsend of met de auto verschillende routes door de Bollenstreek volgen.

Het jaarlijkse bloemencorso is een happening die je als bloemenliefhebber eigenlijk niet mag missen. Een optocht van tientallen kleurrijke praalwagens, versierd met de mooiste bloemen, rijdt van Noordwijk naar Haarlem. Daar staan de wagens nog eens een dag tentoongesteld om ze te bewonderen.

Wil je meer typisch Nederlandse landschappen, meer ruimte en meer bloeiende bloembollen zien? Dan is de Kop van Noord-Holland de plek waar je zijn moet. Vanuit Amsterdam ben je korte tijd in een landelijke, groene omgeving, die elke lente wordt opgevrolijkt door gigantische velden met tulpen. Trek in gedachten een lijn van Hoorn naar Alkmaar en het gehele gebied daarboven is jouw tulpenfeestje. Zelf hebben wij dit jaar het gebied tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen ontdekt en daar heel veel bloeiende velden tulpen gezien. Dit zijn tevens drie van de mooiste historische stadjes en dorpen van Noord-Holland. Rondom Zijpe hebben wij in een eerder jaar volop hyacinten gefotografeerd en prachtige landschappen met molens gezien.

tulpen en bollenvelden - routes tipsBloeiende bollenvelden – tulpen en hyacinten in Noord-Holland

Dan is er nog een streek vol bollenvelden die vaak vergeten wordt: Flevoland. Vooral in de Noordoostpolder vind je schitterende tulpenvelden. Probeer, als het even kan, de Noordoostpolder te bezoeken tijdens het jaarlijkse Tulpenfestival, dan weet je zeker dat je de tulpen in volle glorie zal zien. En houd je ook van andere bloemen, dan kun je wellicht nog even aanwippen bij de Orchideeënhoeve, een erg leuk uitje, dat in Flevoland en ver daarbuiten een begrip is geworden.

De mooiste wandelingen langs de bloembollen

Ieder jaar organiseert Bloeiend Zijpe een wandeldag, waarbij je langs de mooiste bollenvelden in de omgeving van Zijpe loopt. Sterker nog, het grootste deel van de route voert over boerenland. Dichter bij de tulpen kom je niet. Er zijn wandelingen van 7,5 tot 30 kilometer en langs de route staan bollenkwekers die uitleg geven over de teelt van de bloembollen en voor versnaperingen zorgen. Natuurlijk kan je ook op andere dagen en op eigen gelegenheid wandelen in deze omgeving. Maar er zijn meer wandelingen die je op eigen gelegenheid kan doen, zowel in Noord-Holland, als in de Bollenstreek als in Flevoland.

bloeiende tulpenveldenbloeiende tulpenvelden in Noord-Holland

Fiets- en autoroutes langs de tulpen- en bollenvelden

Ga je liever fietsen dan wandelen, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden. Bloeiend Zijpe organiseert, naast de wandeldag, ook een speciale fietsdag tussen de bloembollen. Ook rond Lisse kan je prachtig fietsen in de tijd dat de bollenvelden in bloei staan. Met deze route passeer je de Keukenhof, zodat je een bezoek kan combineren met je fietstocht. Deze hele gevarieerde route laat behalve de bloeiende bollenvelden ook andere hoogtepunten van de streek zien: de molens en plassen vlakbij Leiden en de schitterende duingebieden bij Katwijk en Noordwijk. De Keukenhof biedt zelf ook 4 routes aan om te fietsen, variërend in lengte van 5 tot 25 kilometer. Collega blogger Aniek deelt een hele mooie fietsroute langs bollenvelden en door de duinen.

Liever lekker lui? 😉 Geeft niks hoor, zo hebben wij de bloeiende tulpenvelden de laatste keer ook bezocht. Wij reden op goed geluk rond tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen, maar de ANWB heeft een prachtige autoroute uitgestippeld door de echte Bollenstreek. Deze route start in Oegstgeest en passeert ook de Keukenhof.

tulpen en bollenvelden - routes en tipstulpen en bollenvelden – routes en tips in Noord- en Zuid-Holland

Bloeiende bollenvelden fotograferen

Natuurlijk zijn die bloeiende tulpen- en bollenvelden geweldig om te fotograferen. Ik geef je wat tips om met de mooiste foto’s thuis te komen en die tevens het fotograferen wat makkelijker maken.

 • Fotografeer de tulpen en andere bloemenvelden niet alleen vanaf ooghoogte, maar ga ook eens door de knieën, of zelfs plat op de grond liggen. Zo fotografeer je weer met een heel ander perspectief.
 • Neem een grote vuilniszak mee om onder ge knieën te leggen, of liever 2, zodat je helemaal op je buik kan liggen. Bollenvelden zijn altijd zanderig, maar vaak zelfs modderig.
 • Varieer in compositie en kleur. Maak foto’s van heel dichtbij, maar laat ook zien hoe ongelooflijk veel tulpen er bij elkaar staan door een overzichtsfoto.
 • Kies verschillende achtergronden voor je overzichtsfoto’s. Zoek naar een dorpje, een molen of mooie boerderij tussen de bollenvelden.
 • Vergeet nooit dat de bollenvelden de inkomstenbron zijn van een teler die keihard werkt om de bloemen elk jaar weer zo mooi te laten bloeien. Blijf aan de rand als je de bloeiende bollenvelden fotografeert en vertrap nooit bloemen.

tulpen fotograferen - 2 verschillende foto'sDe bovenste 2 foto’s zijn op dezelfde plek genomen, met verschillend perspectief

Extra tips bollenvelden

 • In de tijd dat de tulpen net zo’n beetje in bloei komen is de bloesem ook op haar hoogtepunt van de bloei. En, hoewel minder dan in de Betuwe, er zijn in Noord-Holland ook prachtige fruitboomgaarden om in die periode te bewonderen.
 • Als de tulpen- en bollenvelden in bloei staan kan het in de weekenden enorm druk worden. Als het even kan kom je beter op een doordeweekse dag.
 • Ben je gebonden aan het weekend, dan is het wijs om te kiezen voor de bloemenpracht in de Kop van Noord-Holland of Flevoland. Daar is het toch stukken rustiger dan in de Bollenstreek. En wil je nog meer rust? Zoek dan eens naar de tulpen- en bollenvelden in Groningen en Friesland of Zeeland. Hier zijn de velden niet zo talrijk als in de andere gebieden, maar zeker leuk als je in de buurt bent.
 • Kies je voor een bezoek aan de bollenvelden in Noord-Holland, dan loont het zeker om er een (lang) weekend of midweek van te maken, want in de omgeving zijn nog genoeg andere dingen te beleven. Zo zijn er sfeervolle stadjes genoeg, vol leuke winkels en terrasjes en met Middeleeuwse centra. Ook heeft deze streek tal van interessante musea, zoals het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Of maak een rit met de museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik.

bollenvelden stoomtreinMet de stoomtrein dwars door de bloeiende tulpen- en bollenvelden

Overnachten tussen de bloeiende bloembollen

In de Bollenstreek en Noord-Holland overnachten is nooit echt goedkoop, maar tijdens de bloei van de bollenvelden stijgen de prijzen en is alles snel vol. Wees dus op tijd als je een betaalbare en leuke slaapplek zoekt. Wil je op een fijne plek, aan het water overnachten, dan is een weekendje in dit vakantiehuis aan het IJsselmeer een erg relaxte ervaring. Je hebt zelfs een eigen aanlegsteiger. Deze B&B heeft ook een luxe appartement én ligt ook dichtbij alle actie in Noord-Holland. Verder noordwaarts is dit luxe appartement ook heel geschikt voor mensen met kinderen als je jezelf vooral op Noord-Holland wil concentreren. Slaap je graag vlakbij Lisse voor een leuke prijs, dan is dit een heerlijke B&B.

Heb jij nog aanvullende tips voor een geslaagde trip naar de bloeiende tulpen- en bollenvelden, dan hoor ik het graag in de comments!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

4 reacties op “Tulpen- en bollenvelden route, tips en fotografie

 1. Wanda zegt:

  Echt genieten he deze tijd van het jaar? Ik was afgelopen weekend op pad in Groningen maar daar stond nog lang niet alles in bloei, dus als het lukt, wil ik dit weekend nog even weer op pad. Zo’n vuilniszak meenemen is inderdaad wel een goed idee, vorig jaar lag ik zowat in de modder toen ik een lage foto wilde maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *