weekend Noord-Holland met kinderen

Afwisselend weekend Noord-Holland met kinderen

In Noord-Holland is zoveel te beleven, dat we er al drie keer een weekend met kinderen hebben doorgebracht en nog meer dan genoeg inspiratie hebben voor een volgende keer. Ons meest favoriete weekend Noord-Holland was afgelopen voorjaar, tijdens de bloei van de bollenvelden. Dit is een ideale tijd om Noord-Holland te bezoeken, maar de warmere zomermaanden zijn vast ook erg fijn. Dan kan je de uitjes die we deden weer combineren met het strand. Ik deel mijn beste tips voor een weekend Noord-Holland met kinderen voor je. Mocht jij nog aanvullingen hebben, dan hoor ik ze graag in de comments!

Medemblik: stadje bomvol geschiedenis

Tijdens ons weekend Noord-Holland zijn we twee keer in Medemblik. De eerste keer bezoeken we het Stoommachinemuseum, net buiten het stadje. Het museum is niet te groot en in een uurtje heb je het wel gezien, dus ook voor kinderen die de aandacht niet zo lang kunnen vasthouden heel geschikt. Dat is het in de weekenden zeker ook omdat ze hier dan actief bezig kunnen zijn en er ook echt flink gestoomd wordt. Kinderen mogen bijvoorbeeld meehelpen om de grote ketel op te stoken en kunnen bij een aantal mini-stoommachines zelf stoom maken. Zo zetten ze een draaimolen of reuzenrad in werking. In de weekenden zijn er bovendien vrijwilligers actief in het Stoommachinemuseum, die ontzettend veel interessants kunnen vertellen.

weekend Noord-Holland stoommachinemuseumNiet heel groot, maar erg leuk: het Stoommachinemuseum

In het centrum van Medemblik vind je een ander museum dat zeker in de smaak zal vallen bij het hele gezin. In het Bakkerijmuseum kan je niet alleen in de geschiedenis van de bakker duiken, maar ook zelf aan de slag om koekjes te versieren. Wij bezochten dit museum op de tweede dag van ons weekend Noord-Holland als tussenstop op het rondje stoomtram – boot – trein tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Je hebt dan een uurtje de tijd om hier binnen te kijken en dat is net wat aan de korte kant. Het voelde nu net wat gehaast en we gaan graag nog eens terug om ook het centrum van Medemblik wat beter te leren kennen.

bakkerijmuseum MedemblikEigenlijk is een uur net te kort voor het leuke Bakkerijmuseum

Rondje Hoorn, Medemblik en Enkhuizen

Tijdens de tweede dag van ons weekend Noord-Holland maken we een bijzondere dagtrip binnen de provincie tussen drie van de mooiste historische stadjes en dorpen in Noord-Holland. We vertrekken vanaf het NS station in Hoorn, maar niet vanaf het gewone perron. Een spoor verderop staat namelijk de museum stoomtram te wachten. Voordat de trein vertrekt is er op het perron nog van alles te zien voor onze meiden en ze pakken ook gauw nog een kartonnen koffertje mee met opdrachten voor onderweg. Dan klinkt de hoge, snerpende stoomfluit en weg zijn we. In het begin gaan we nog niet al te snel, maar als de trein eenmaal op stoom komt zit de vaart er echt in. We puffen door het Noord-Hollandse landschap. Wat is dat mooi: zo plat als een pannenkoek en overal al tulpenvelden in bloei. Veel te snel zijn we in Medemblik, waar we het Bakkerijmuseum bezoeken en vervolgens aan boord van de boot genieten van de vergezichten over het water. Deze dag is nu al één groot hoogtepunt van ons weekend Noord-Holland met kinderen.

museumstoomtrein Hoorn - MedemblikDe stoomtram Hoorn – Medembik: hoogtepunt weekend Noord-Holland met kinderen

Ga je in een weekend tijdens de bloei van de bollenvelden met de stoomtram mee? Dan is het verstandig om vooraf kaartjes te reserveren. In die periode zijn namelijk ook grote groepen Aziaten in Nederland en kan de monumentale trein maar zo ineens vol zijn. Je betaalt wel 2 euro extra per ticket aan reserveringskosten.

Het tochtje met de boot is heerlijk ontspannen, helemaal als je een beetje lekker weer hebt en van het zonnetje kan genieten op het bovendek. Een uur en een kwartier na vertrek stap je uit bij de achteringang van het Zuiderzeemuseum.

Het Zuiderzeemuseum

Omdat wij het Zuiderzeemuseum bezochten tijdens onze dagtocht met de stoomtram kwamen we er pas na half 3 ’s middags aan. Ergens een beetje jammer, omdat er in dit museum zoveel te zien en te beleven valt, dat je er met gemak een hele middag zou kunnen doorbrengen zonder je te vervelen. Toch hebben we ook in die tweeëneenhalf uur tot sluitingstijd best veel kunnen doen. Zo hebben de kinderen zich bijvoorbeeld in Oudhollandse kleding gehesen, om daarin spelletjes van vroeger te gaan spelen op een zonovergoten pleintje. In verschillende huizen hebben we oude ambachten van dichtbij gezien en de voor het binnen-museum hebben we niet eens tijd gehad. Dat gaan we een andere keer zeker bekijken, want daar zijn een aantal prachtige tentoonstellingen.

zuiderzeemuseum met kinderenHet Zuiderzeemuseum is erg leuk en leerzaam voor kinderen

Bezoek je het Bakkerijmuseum en het Zuiderzeemuseum ook tijdens het rondje met de stoomtram, de boot en de trein? Dan is het slim om vooraf een museumjaarkaart aan te schaffen. Daarmee heb je de aanschafprijs er in één dag weer uit en kan je de rest van het jaar gratis naar het museum.

De Halve Maen en het museum van de 20ste eeuw in Hoorn

Bij terugkomst in Hoorn, na het rondje met de stoomtram, de boot en de trein, was het hoog tijd om ons weekend Noord-Holland af te sluiten met een hapje en een drankje. Gelukkig hadden we Hoorn en haar leuke musea de dag ervoor al verkend. We begonnen de middag bij De Halve Maen, een replica van een zeventiende eeuws VOC-schip.

Parkeren dichtbij de musea in het centrum van Hoorn is lastig. Er is maar een beperkt aantal plaatsen en je moet óf een vergunning hebben, óf flink betalen. Zet je auto bij ABC of op Parkeerterrein Nieuwe Wal, dan loop je in amper 10 minuten naar het centrum en niet iets verder naar De Halve Maen.

Als we de Halve Maen de eerste keer zien is dat wel even schrikken. Dat wil zeggen: eigenlijk zien we hem helemaal niet, omdat het schip schuil gaat achter één van de gebouwen die ervoor staan. En die gebouwen zijn echt niet gigantisch groot. Wat een klein schip is het eigenlijk. We krijgen een gids mee die aan boord allerlei leuke wetenswaardigheden verteld, maar zelfs dan zijn we in een half uur wel uitgekeken.

Halve Maen - HoornDe Halve Maen in Hoorn

Zo houden we nog wat tijd over om het Museum van de 20ste eeuw binnen te gaan, dat er vlakbij ligt. Zoals ze zelf al aangeven is het een feest van herkenning, voor mij persoonlijk vooral in de jaren ’70 hoek. Man, wat hadden wij vroeger veel van die oranje en bruine spullen in huis. 🙂 De dames vermaken zich goed met de Hippie-verkleedkleren en bij de tentoonstelling over “Floris, 50 jaar jeugdheld”. Daar zijn de ridderspullen en het wiebelpaard een hit. Toch zijn we in een klein uurtje ook hier wel klaar. Conclusie: beiden leuke musea om even mee te pakken en top dat we zo even een kijkje konden nemen met onze museumkaarten, maar geen reis op zichzelf waard.

De rest van Hoorn verkennen

Het centrum van Hoorn staat vol rijkversierde, Middeleeuwse gebouwen. Het is heerlijk om gewoon lekker door de stad te struinen en te genieten van al het moois. Verblijf je in dit boutique hotel in Hoorn, dan slaap je midden in het historische centrum. De kinderen een ijsje, samen lekker bootjes kijken aan de haven en je dag is compleet. Voor ons was de wandeling door Hoorn een prima afsluiter van de dag.

Hoorn en museum twintigste eeuwHet Museum van de twintigste eeuw en het mooie Hoorn

Kleurrijke tulpen en hyacinten

Breng je, net als wij, in april een weekend in Noord-Holland door? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat tussen de tulpenvelden wandelt of midden in de hyacinten belandt. Tijdens het rijden tussen de verschillende activiteiten en onze accommodatie zien we genoeg kleurenpracht vanuit onze auto en ook vanuit de stoomtram kunnen we van een aantal prachtige velden genieten. Hier en daar stappen we even uit om van dichtbij te kijken. Krijg je er geen genoeg van, dan kun je er ook nog voor kiezen om een wandeling of fietstocht tussen de bloembollenvelden te maken. Ik vond het echt speciaal om juist in deze periode een weekend Noord-Holland met de kinderen te doen, om ze ook dit beeld van Nederland mee te geven.

Herten en vossen spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Na dat heerlijke weekend Noord-Holland in het voorjaar, zijn we afgelopen december opnieuw een aantal dagen in Noord-Holland geweest. Eindelijk hebben we toen ook de Amsterdamse Waterleidingduinen bezocht, iets wat ik al veel eerder wilde doen. Nu we geweest zijn, begrijp ik nóg beter waarom iedereen zo enthousiast is over dit natuurgebied. Het is er er zelfs in de wintermaanden schitterend, terwijl dit toch vaak de minst aantrekkelijke periode is qua natuur. Maar het allertofste is dat je in de Amsterdamse Waterleidingduinen niet om de Damherten heen kunt. Je kunt simpelweg dit natuurgebied niet bezoeken, zonder minstens een aantal herten te spotten. En dat is echt zo leuk! Ga dus zeker herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en maak er een flinke wandeling door het unieke duinlandschap. Ga je op pad zonder kinderen, dan heb je misschien zelfs nog het geluk om wilde vossen te zien. Die zijn echter wat lastiger te vinden. Daar komt wat meer geluk bij kijken.

Amsterdamse Waterleidingduinen herten spotten bij de ingangZo leuk om in de Amsterdamse Waterleidingduinen herten te spotten.

Er zijn in Noord-Holland meer plekken om een mooie wandeling te maken, in de duinen. Zo is Nationaal Park Zuid-Kennemerland prachtig, maar ook wandelen in de Schoorlse duinen is super. Met kinderen is er rond het bezoekerscentrum daar bovendien van alles te beleven.

Accommodatie voor een weekend Noord-Holland met kinderen

Een mooie, centrale plek om te verblijven tijdens een weekend Noord-Holland is deze sfeervolle en prettig geprijsde boerderij met dieren. De kinderen zullen er zich geweldig vermaken met alle dieren. Je slaapt dan niet ver van de driehoek Hoorn – Medemblik – Enkhuizen en bent ook niet ver van kleurrijke bollenvelden. Ga je liever voorwat meer luxe en nog wat extra binnenruimte, dan is dit appartement in Schagerbrug ruim en een echt thuis.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *