Krapina met kinderen - Zagorje Kroatië

Krapina met kinderen – Zagorje regio Kroatië ideale gezinsvakantie

Krapina in de Zagorje regio, in het noorden van Kroatië, is een weinig bezocht stadje met een provinciaal gevoel. Zeker als je het vergelijkt met de grote stromen toeristen die jaarlijks naar de Kroatische stranden trekken, is het in Krapina heel rustig. De Zagorje regio heeft een compleet andere vibe dan de rest van het land en is uitermate geschikt voor rustzoekers, maar ook zeker als relaxte gezinsvakantie. Krapina is de perfecte uitvalsbasis om de Zagorje regio te verkennen en de sfeer van dit deel van Kroatië te proeven.

Reden om Krapina met kinderen te bezoeken: het Neanderthal Museum

Voor veel mensen is het Neanderthal Museum dé reden om Krapina met kinderen, of zonder, te bezoeken. Dit interactieve museum is hier niet toevallig in de Zagorje regio. Op verschillende plekken zijn de botten van Neanderthalers gevonden en één van de grotten rond Krapina bevatte verschillende skeletten. Deze grote vondst is uniek in Europa, hoewel je in het museum ook leert op welke andere plekken botten van Neanderthalers gevonden zijn. Aan de hand van de skeletten heeft men de manier van samenleven en wonen bijzonder goed kunnen reconstrueren. Zo leer je bij de film op groot doek, direct bij binnenkomst, dat één van de mannen een arm is verloren, waarschijnlijk door de aanval van een beer. Hij heeft na die aanval verder geleefd en moet dus verpleegd en verzorgd zijn door de andere leden van de stam.

Neanderthal museum KrapinaHet Neanderthal museum is een goede reden om Krapina te bezoeken

Ook andere delen van de film worden later in het museum uitgebreid belicht en uitgelegd. En niet alleen de manier van leven, maar ook het ontstaan en de ontwikkeling van de aarde én de evolutie van de mens worden aan de hand van levensechte beelden op een tijdlijn in spiraalvorm verbeeld. Wij zijn ook erg enthousiast over de interactieve manier waarop de informatie wordt overgebracht. Het is echt een museum van deze tijd, ook al is het al een aantal jaren oud. Wij zijn er ongeveer anderhalf uur zoet mee. Buiten het museum is ook nog een wandelpad, met onder andere informatiepanelen over Neanderthalers, maar tijdens ons bezoek is dit pad voor renovatie gesloten.

De grot in de omgeving van Krapina, waarin de botten van de Neanderthalers gevonden zijn, kun je bezoeken. Het is een vrij onopvallend, onverhard paadje in vanaf een parkeerplaats aan de weg tussen Trakošćan en Varaždin. Er staat een wegwijzer naar de Vindija grot.

Vindija grot Neanderthalers nabij KrapinaDe Vindija grot waar de resten van de Neanderthalers gevonden zijn nabij Krapina

Onze accommodatie net buiten Krapina

Eén van de dingen die ons verblijf in Krapina erg aangenaam hebben gemaakt is onze accommodatie. Aan een smal, steil weggetje net buiten de stad, midden tussen de wijngaarden, staat een huis dat van alle gemakken voorzien is. Voor de kinderen is er een coole slaapplek op de vide, die overigens in de zomermaanden wel erg warm is. In de ochtend ontbijt je samen op het terras naast het huis. In de avond drink je nog een wijntje van het huis op het hooggelegen terras, aan het eind van de steile trap dwars door de wijnranken. Je hebt daar een geweldig uitzicht over de heuvels rond Krapina. Wij kiezen normaal een wat eenvoudigere accommodatie, maar hebben onszelf hier even verwend met wat meer luxe. Kan ik iedereen aanraden, of je nou als koppel of met kinderen in Krapina verblijft.

Zoek je vergelijkbare luxe, een minstens even mooi uitzicht, maar dan mét schommels en trampoline in de tuin, voor de helft van de prijs? Dan is dit vakantiehuis perfect voor jullie gezin! Minder sfeervol, minder luxe, maar ook nóg vriendelijker geprijsd en met meer ruimte is dit comfortabele appartement bij een lokale familie.

accommodatie KrapinaOns uitzicht, het huisje in de tuin en vakantiehuis zelf in de heuvels bij Krapina

Trakošćan: Heerlijk uitstapje vanuit Krapina

Trakošćan ligt ongeveer een half uurtje ten noorden van Krapina, tegen de grens met Slovenië. In Trakošćan kun je een bezoek brengen aan het sprookjesachtige kasteel, dat uitkijkt over een meer. De toegang, met een oude, stenen boogbrug geeft je direct het gevoel dat je een andere tijd binnen stapt. In het kasteel maakt vooral de wapenuitrusting indruk op onze kinderen, net als de put op de binnenplaats. De jongste denkt dat het een echte wensput is. Nadat we ook even over de borstwering gelopen hebben, met mooi uitzicht op het heuvelachtige, groene noorden van Kroatië, dalen we af naar het meer.

Wij maken een relaxte wandeling rond het meer, waarbij we het eerste stuk langs het water lopen, met mooi zicht op het Trakošćan kasteel. Als we terug komen bij het meer overwegen we ook het water op te gaan met één van de waterfietsen die verhuurd worden. Onze meiden hebben er vandaag alleen niet zoveel trek in. Die willen lekker spelen. Wij bewaren de waterfietsen dan maar voor een volgende keer.

Tracoscan Zagorje KroatiëTrakošćan en haar kasteel zijn een leuk uitje vanuit Krapina

Geweldig leuk waterpark Terme Tuhelj

Vanuit Krapina een half uur de tegenovergestelde richting uit brengt je bij één van de leukste waterparken van Kroatië. Bij Terme Tuhelj hebben wij een volle dag waterpret beleefd. De glijbanen en de bootjes door de stroomversnelling zijn bij onze meiden favoriet. De kamikaze glijbaan blijft lokken, maar is tóch een beetje te snel en te spannend. Het is heerlijk weer, dus we blijven de hele dag buiten zwemmen. Er is een restaurant met frietjes en een bar voor een drankje, maar wij gaan voor een ijsje. Pas als we tegen het eind van de middag naar huis gaan, komen ze er achter dat het binnen ook leuk is. Jammer genoeg zijn we slechts 3 nachten in Krapina en hebben we geen tijd meer om nog een tweede keer terug te komen.

Openluchtmuseum Kumrovec niet favoriet bij de kinderen

Tegen de Sloveense grens, een half uur naar het oosten vanuit Krapina, ligt Kumrovec. Dit historische dorpje is een openluchtmuseum dat niet alleen erg fotogeniek is, maar ook nog eens laat zien hoe het leven op het platteland hier vroeger was. Door verschillende ramen kun je binnenkijken, naar tafereeltjes met redelijk verouderde poppen in klederdracht. In sommige huizen kun je zelfs naar binnen, om de gebruiksvoorwerpen van dichtbij te zien. De oude brandweer is bij onze meiden het meest favoriet, hoe sfeervol het historische dorpje is, zegt ze niet zoveel. Leuk voor een kort bezoek tijdens je gezinsvakantie in de Zagorje regio als je toch al in de buurt bent, maar geen lange reis waard.

Terme Tuhelj en Kumrovec-ZagorjeTerme Tuhelj is een stuk populairder bij onze meiden dan pittoresk Kumrovec

De kastelen van Zagorje

Van de vele kastelen in het noorden van Kroatië zijn we wel alle 4 erg onder de indruk. Zowel rondom Karlovac, als in de Zagorje regio staan een aantal bijzonder goed gewaard gebleven kastelen. Zo is er Veliki Tabor, midden in een lieflijk landschap, op ongeveer 3 kwartier ten oosten van Krapina. Je kunt een kijkje bij Kumrovec prima combineren met dit veel indrukwekkendere kasteel. Ze liggen slechts een kwartier van elkaar vandaan.

Veliki Tabor is duidelijk recent opgeknapt, wat voor mij altijd een stukje charme weghaalt, maar toch vind ik dit kasteel schitterend. Het heuvelachtige, groene landschap met verspreid wat huizen en boerderijen doet al veel. Bij aankomst zijn we verrast hoe groot Veliki Tabor van binnen is. De 3 rijen bogen van galerijen boven elkaar, het bruggetje van het ene naar het andere deel van het kasteel en de tentoonstellingen in de verschillende ruimtes zijn een bezoek meer dan waard.

Veliki Tabor ZagorjeVeliki Tabor ligt midden in het lieflijke landschap van Zagorje

Een ander kasteel dat je echt niet mag missen in Zagorje is het Zrinski kasteel in Varaždin. Ook dit kasteel zou zo in een sprookje passen. Het is een slag groter dan Veliki Tabor en staat dicht tegen de oude binnenstad van Varaždin. Je wandelt er zo naartoe. Wij besluiten ons ommetje uit te breiden met een rondje over de aardenwal rond het kasteel. Zo kunnen we het kasteel en een stukje stad van alle kanten bewonderen. Je kunt het Zrinski kasteel ook van binnen zien, maar op de dag dat wij er zijn is het gesloten. Geen idee waarom. Er hangt wel een briefje op de deur, in het Kroatisch. Wij hebben echter nog genoeg in Varaždin zelf te ontdekken, dus we vinden het prima zo.

Sfeervol stadje Varaždin met World of Insects museum

Varaždin is super sfeervol en ademt in het centrum nog volop de historische sfeer. Een heel andere sfeer overigens dan de historische steden aan de kust. Het voelt allemaal veel gemoedelijker en kleinschaliger, zeker ook door het ontbreken van de hordes buitenlandse toeristen. Wij vinden het heel fijn om het stadje te verkennen. We passeren grote, verveloze, houten poorten, sierlijke afgewerkte huizen met afbladderende verf en roestige balkonnetjes, maar ook schitterende, pastelkleurige kerken en pleinen met waterpompen en gezellige terrasjes bovenop de ongelijke keitjes. Varaždin is een heerlijk slenterstadje. IJsje in de hand en gaan!

Varazdin ZagorjeVaraždin is zo’n sfeervol stadje, met een geweldig kasteel

Wat ons bezoek aan Varaždin extra leuk maakt is dat we rond het middaguur steeds luidere fanfaremuziek horen. Plotseling zien we een groep mannen en een jongen in ouderwets, militair kostuum de hoek om komen. Over hun schouder een geweer en ze trekken een kanon met zich mee. Het lijkt op een ceremonie van het wisselen van de wacht waar we bij toeval op gestuit zijn. De stoet begeeft zich naar het Zrinski kasteel en keert later weer terug in het centrum.

Wij zijn in de tussentijd al het World of Insects museum in gegaan. Op de bovenverdieping staan tientallen ouderwetse vitrinekasten met lades vol insecten. De lades kun je open trekken, om nóg meer insecten te zien. Ook zonder dat we de Kroatische teksten kunnen lezen, kunnen we zo stap voor stap bijvoorbeeld de transformatie van pop naar vlinder zien. Onze meiden zijn helemaal weg van al die lades, die stuk voor stuk een kijkje in het insectenleven geven. Zijn je kinderen gewend aan interactieve musea, dan is dit wel even heel wat anders, maar zeker niet minder tof. Op de benedenverdieping is wel een meer interactieve tentoonstelling trouwens. Die gaat over de wolharige neushoorn en de IJstijd. We kunnen zelfs een 3D-versie van de neushoorn bekijken met de tablet.

World of Insects museum VarazdinWorld of Insects is voor onze kinderen één van de highlights van Varaždin

Dagtrips naar Zagreb of Karlovac en omgeving

Wij hebben 3 dagen in de omgeving van Krapina rond gekeken en vinden dat meer dan voldoende. Ben je er langer, dan kun je nog dagtrips maken naar Karlovac, met haar indrukwekkende museum over de Balkanoorlog, of naar hoofdstad Zagreb. Wij reizen graag langzaam en hebben zelf een paar dagen in Karlovac doorgebracht, om de stad en haar omgeving te verkennen. Krapina laat zich prima combineren met een aantal dagen Karlovac en wellicht Zagreb. Zo zie je een compleet andere kant van Kroatië dan wanneer je naar de kust of de eilanden trekt.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Krapina met kinderen – Zagorje regio Kroatië ideale gezinsvakantie

  1. Gundi zegt:

    Wat een leuke dingen heb je allemaal gedaan met je kids. Ik wil ook heel graag eens naar Kroatië. Het kasteel van Trakošćan lijkt ook heel leuk en wat een prachtige foto. In Varaždin zou ik ook wel willen rondwandelen en foto’s nemen. Mooi. Thx om te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *