in Marburg komen de Middeleeuwen tot leven

In Marburg komen de Middeleeuwen tot leven

Van Marburg had ik tot voor kort nog nooit gehoord. Een lang weekend in het Lahntal heeft daar verandering in gebracht. Hier hebben we ontdekt dat Marburg echt een prachtig Middeleeuwse stad is, met een sfeervol centrum en een indrukwekkende burcht erboven. Daarnaast is Marburg ook een levendige studentenstad, met een bruisend nachtleven, zeker voor een stad van deze grootte. We waren slechts 24 uur in Marburg, maar hebben er maximaal van genoten. De sfeer in die Duitse vakwerkstadjes is echt lastig te evenaren en zo fijn voor een weekendje weg met volop vakantiegevoel.

Marburg heeft schitterende Middeleeuwse vakwerkhuizen

En aan vakwerkhuizen in Marburg geen gebrek. Die staan er in het hele oude centrum genoeg, de één nog mooier dan de ander. Wij hebben het geluk in één van de meest fotogenieke straten te slapen, in één van die Middeleeuwse huizen. Hier staan naast elkaar 3 grote vakwerkhuizen, die met elkaar wedijveren naar de titel van mooiste huis van de straat. Onze eigen accommodatie heeft zelfs een heus torenkamertje, met uitzicht over de Markt van Marburg.

Marburg vakwerkhuizenDe schitterende vakwerkhuizen van Marburg

Geschiedenis rond de markt van Marburg

Een plaquette in de muur van het stadhuis, aan de Markt, laat de Heilige Elisabeth zien. Zij is de jonge vrouw naar wie de Elisabethkerk van Marburg, de oudste Gotische Hallenkerk is vernoemd. Elisabeth von Thüringen werd na een kort leven, waarin ze veel goeds verrichtte voor de armen, begin 13e eeuw heilig verklaard. Dit was nadat er verschillende wonderen gebeurden rond haar dood. Op de hoek van de Markt, vlakbij het stadhuis, staat een beeld van één van haar dochters. Deze Sophie van Brabant was ook een dappere dame en haar beeld staat niet ver van het kunstwerk van “de zeven in één klap”. Deze enorme vliegen, aan de wand van twee pastelkleurige huizen, beelden het bekende sprookje van de gebroeders Grimm uit.

de markt van MarburgDetails aan het Rathaus: de Heilige Elisabeth en haar dochter Sophie

Aan de Sprookjesroute

De gebroeders Grimm woonden ooit in Marburg, tijdens hun studie. Geheel terecht is deze stad dan ook opgenomen in de bekende Sprookjesroute van Duitsland. Eerder maakten we kennis met een stukje van deze route, rond Kassel. Marburg heeft haar eigen Sprookjesroute, een wandelroute wel te verstaan. En bij die route is het handig als je een beetje conditie hebt, want in Marburg zijn een flink aantal trappen en schuine hellingen. Jacob Grimm schreef ooit: “Ik geloof dat er meer trappen op de straten zijn dan in de huizen”. In Duitsland heet zo’n fitness-parcours in het bos een “Trimm-dich-Pfad”. En met deze gedachte is de Grimm-route in Marburg het Grimm-Dich-Pfad genoemd.

Verspreid door de stad staan verschillende kunstwerken die elk een sprookje van Grimm uitbeelden. Behalve de “zeven in één klap” aan de Markt kan je bijvoorbeeld ook het muiltje van Assepoester onderaan de burcht zien staan en de spiegel van Doornroosje in een met klimop begroeide kasteelmuur. Onze favoriet was het verlichte kunstwerk van “de Sterntaler”. Dit in Nederland vrij onbekende sprookje heeft een schilderij met lichtgevende sterren, waarbij je in de avond de sterren kan laten fonkelen en een vallende ster kan laten verschijnen. Hoe romantisch, niet?! 🙂

Grimm Dich PfadDe sprookjes van Grimm kom je overal in de stad tegen

Hooggelegen kasteel en indrukwekkende universiteit

Het kasteel dat hoog boven Marburg ligt is indrukwekkend aan de buitenkant en vanaf veel plekken in de stad te zien. Een deel van het kasteel is in gebruik als universiteitsmuseum, maar er zijn ook wel eens theateropvoeringen of Middeleeuwse markten. Check dus zeker even of er wat leuks te doen is als jij naar Marburg afreist.

Al in de tijd van de gebroeders Grimm was Marburg een studentenstad. Destijds waren er slechts 170 studenten, maar dat aantal is sindsdien flink toegenomen. Eind 19e eeuw is daarom een indrukwekkend universiteitsgebouw neergezet. Inmiddels is dit bouwwerk, dat wel wat heeft van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij uit Harry Potter, helaas te klein geworden. Een deel van de studenten krijgt daardoor les buiten het centrum. Met een beetje geluk staat de deur van het oude universiteitsgebouw open en kan je binnen kijken.

Universiteit MarburgDe gave universiteit van Marburg

Met de bus kan je in Marburg overal komen, zelfs bij het kasteel op de heuvel. Dat is één van de voordelen van een studentenstad. Vanwege de vele steile straten zijn de bussen hier wel extra kort, maar ze rijden vaak zat, dus je hoeft zelden te staan.

Middeleeuwse uitkijktoren met een bijzonder kunstwerk

Als je in de avond het kunstwerk van “de Sterntaler” bezoekt kan je nog een ander verlicht kunstwerk zien. De Middeleeuwse uitkijktoren aan de overkant van het dal is in de avond ook verlicht. Deze toren, bovenop de Lahnberg, heet ook wel de Spiegelslusttoren. Sinds 2007 is deze “Siebensiebenzwölfnullsieben”-verlichting in gebruik. 7-7-2017 Is de geboortedatum van de heilige Elisabeth. Door te bellen met 09005-771207 kan je zelf het roze-rode hart laten oplichten aan de overkant. Let wel op, dit telefoonnummer kost een euro per minuut en zodra je ophangt gaat de verlichting weer uit.

Romantische wandeling langs de Lahn

De meeste mensen richten zich bij een bezoek aan Marburg op het oude centrum en de Elisabethkerk net daar buiten. Maar weet je wat je eigenlijk niet mag missen? Een ochtendwandeling langs de rivier de Lahn van de Erlenring brug tot de Hirsefeldsteg brug of de Zeppelinstrasse brug. Als je het wandelpad volgt aan de Zuidoost kant van het oude centrum loop je heerlijk rustig, met schitterend uitzicht op zowel de Lahn rivier, als het Middeleeuwse centrum van Marburg. Overal hier is groen en de sfeer is heerlijk relaxt. Het uitzicht deel je met zwanen en allerlei watervogels.

wandelen langs de LahnHeerlijk wandelen langs de Lahn

Middeleeuws eten en slapen in Marburg

In Marburg kan je goed eten. Zelf aten wij bij Bückingsgarten, een restaurant met een heerlijk uitzicht, net onder het kasteel. Je kan ervoor kiezen om op het grote terras buiten te eten, dan is de kaart wat eenvoudiger. Eet je binnen, dan is het vooral in het weekend een goed idee om vroeg te komen, of een tafel te reserveren. Zo weet je zeker dat er nog een tafel vrij is. Niet voor niks is het hier zo populair. Wij hebben uitstekend gegeten. Nadien hoefden we alleen de lange weg langs de kasteelmuur af te dalen naar onze accommodatie. We sliepen in een ruime, maar bijzonder sfeervolle kamer midden in het centrum bij hotel Hostaria del Castello. Vanuit de vele ramen kijk je uit over de markt. En heb je geen zin om ver te gaan voor je diner, dan is beneden in hetzelfde pand een pizzeria.

onze kamer in hotel Hostaria del Castelloonze mooie kamer in hotel Hostaria del Castello

Marburg prima uitvalsbasis

Heb je wat meer tijd in en rond Marburg door te brengen? Perfect, want dit is een ideale uitvalsbasis om de schilderachtige plaatsen in de omgeving te bezoeken. Aanraders zijn Alsfeld, Wetzlar en Braunfels. Of ga een dag kanoën op de mooie Lahn-rivier. Dat is zo super-relaxt!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Een reactie op “In Marburg komen de Middeleeuwen tot leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *