romantisch weekend Lahntal

Romantisch weekend Lahntal

Het Lahntal in Hessen is perfect om een romantisch weekend door te brengen. Op 3 tot 4 uurtjes van huis ben je even helemaal weg. In het Lahntal vind je natuur en sfeervolle stadjes met volop romantische accommodatie. Zodra je de Autobahn achter je laat voel je het.. hier lijkt de tijd een stukje langzamer te gaan en geniet je van rust en ruimte. De rivier de Lahn slingert tussen heuvels en langs stadjes. Terecht wordt het middelste deel van deze rivier de romantische Midden-Lahn genoemd. De stadjes zijn hier knus, maar ook net groot genoeg om jezelf te prima te amuseren. Elke plaats lijkt hier wel haar eigen indrukwekkende kasteel te hebben.

Lahntal – Romantisch weekend in de Middeleeuwse stadjes

De Lahn-rivier tussen Marburg en Limburg an der Lahn heeft verschillende interessante Middeleeuwse stadjes, waar je heerlijk kan rond struinen. In Marburg is een speciale Grimm-route, die erg leuk is om te lopen. Niet alleen vanwege uitgebeelde sprookjes zelf, maar vooral omdat ze zo het centrum goed leert kennen. Ook in de meer zuidelijk gelegen stadjes is genoeg te beleven. Je geniet er van de mooiste vakwerkhuizen, bezoekt burchten en kastelen en aan fijne restaurants en accommodatie is genoeg keus. Als je je slaapplaats centraal kies, bijvoorbeeld in Wetzlar, kan je van daaruit ook de andere stadjes aan de Midden-Lahn bezoeken. In ongeveer een half uur met de auto heb je dan ruime keus.

middeleeuwse stadjes LahntalDe Middeleeuwse stadjes van het Lahntal

Tragisch liefdesverhaal in Wetzlar

Wie op zoek is naar romantiek zit in Wetzlar sowieso goed. Hier speelde zich het tragische liefdesverhaal af, waar Goethes briefroman “die leiden des Jungen werthers” op gebaseerd is. De jonge Goethe wordt in Wetzlar verliefd op Charlotte Buff. Zij is de één na oudste dochter van een welgesteld gezin, wiens moeder overleden is bij de geboorte van haar jongste kind. Charlotte zorgt voor haar jongere zusjes en broertjes en wordt al jong uitgehuwelijkt aan een 14 jaar oudere man. Ondanks dat Goethe haar de liefde verklaart besluit ze toch te trouwen met Johann Christian Kestner. Goethe stuurt de twee zijn briefroman, waarin hij zichzelf uiteindelijk van het leven beroofd, omdat Charlotte (in de roman Lotte) niet voor hem kiest. In het Lottehaus kan je zien hoe en waar Lotte woonde. In het Jerusalemhaus zie je de werkkamer van een kennis van Goethe, die écht een kogel door zijn hoofd schoot. Deze Karl Wilhelm Jerusalem gaf Goethe de inspiratie voor het schokkende einde van zijn roman.

Goethe en Lotte in Wetzlar LahntalHet Lottehaus en streetart met Goethe en Lotte in Wetzlar

Hooggelegen kastelen in het Lahntal

Het kasteel in Marburg ziet er bijzonder fotogeniek uit. Bovendien heb je vanaf de kasteelmuur een geweldig mooi uitzicht over de stad. De binnenkant is echter minder de moeite waard. Zoek je een gaaf kasteel om te bezoeken, dan Braunfels echt sprookjesachtig. Het 13e eeuwse Slot Braunfels is altijd in handen geweest van de Graven van Solms. In de 17e eeuw werd het bewoond door Amalia van Solms, prinses van Oranje. Extra bijzonder om te bezoeken dus, vanwege de Nederlandse geschiedenis.

Buitenactiviteiten voor twee

Zoals gezegd is de natuur in het Lahntal heerlijk. Hier ervaar je nog een gevoel van ruimte en het is dus een goed idee om er lekker op uit te trekken met z’n twee. Er zijn genoeg wandelpaden, maar een leuk alternatief is om te gaan kanoën. Niet iets dat wij elke week doen, maar op vakantie willen we nog wel eens een kano huren. Lahntours biedt naast wandel- en fietstochten ook kanovaren aan en is een fijne en betrouwbare keus. Met een busje wordt je naar je opstapplek gebracht en al varend ga je dan terug naar je startpunt. Op verschillende plekken langs de Lahn hebben zij kantoortjes, onder andere in Wetzlar. Het is een zonnige dag, met niet ál te warm weer als wij ons daar in de ochtend melden.

kanoën LahntalKanoën op de Lahn rivier, prachtige natuur

Even later staan we een eind stroomopwaarts en krijgen een snelle uitleg over peddelen en sturen en het bedienen van de sluis, die we onderweg tegen zullen komen. In de Ardèche stapten wij voor het laatst in een kano, dus het was eerst even wennen. Al gauw hebben we echter de juiste slag te pakken en een heerlijke tocht volgt. Onderweg zien we veel watervogels en zelfs schildpadden, die ook lekker van het zonnetje genieten. Op het trapje voor de sluis zit een hele eendenfamilie met jonge kuikens. Wat een geluk dat we hier juist in het voorjaar zijn, de natuur is prachtig dan.

Romantische accommodatie in het Lahntal

In de stadjes van het Lahntal vind je accommodatie in eeuwenoude vakwerkhuizen. Hoe romantisch wil je het hebben? In Marburg sliepen we in een kleinschalig hotel, midden in het centrum. Onze kamer, op de eerste verdieping en pal onder het torentje van het eeuwenoude huis, was ruim en sfeervol ingericht. Als we er voor het eerst binnen stappen schijnt het zonlicht magisch door de vele ramen naar binnen. Zodra we de vitrage opzij schuiven kunnen we mooi uitkijken over de Markt, haar schitterende Stadhuis en de andere Middeleeuwse huizen in de straat. Het ontbijt is inbegrepen in de kamerprijs en tip top in orde.

romantische accommodatie MarburgOnze accommodatie in Marburg van buiten en van binnen

In Limburg an der Lahn overnachten we opnieuw in een historisch pand in de binnenstad. Het enorme huis, op de hoek van de Plötze, is prachtig in oude glorie hersteld. Ook van binnen is dat heel sfeervol gedaan. Er zijn slechts 3 kamers, die boven Weinhaus Schultes zitten en een oase van rust in de binnenstad zijn. Als we in de late namiddag het raam open zetten, dwarrelt echter de muziek van stadsmuzikanten zó naar binnen, net als het lentezonnetje. En voor een heerlijk diner, mét een lekker wijntje, hoef je alleen even de trap naar beneden. Heerlijke plek.

Kers op de taart: Goethe hotel in Wetzlar

Onze laatste nacht in het Lahntal brengen we door in het Goethe hotel in Wetzlar. Als je op zoek bent naar een romantische overnachtingsplek is dit echt een aanrader. Het kleinschalige hotel, met slechts 3 kamers, is gevestigd in een uniek pand. De voorkant is voorzien van Sgraffito-Putz, het enige huis in Wetzlar dat dit nog heeft. Van binnen ademt het huis geschiedenis en de inrichting sluit daar perfect op aan. Er zijn allerlei details die linken naar Goethe en Charlotte Buff en de namen van de kamers zijn heel toepasselijk Goethe, Werther en Lotte. Elke kamer heeft een eigen verdieping en bestaat uit een entree, een zitkamer, een slaapkamer en een badkamer. Je vindt er alles wat je mogelijk kan wensen voor een aangenaam verblijf. Bovendien staat er op tafel een lief welkom klaar: een kannetje sherry en een glazen bokaal met de lekkerste koekjes.

romantische accommodatie Lahntal WetzlarHet Goethe hotel in Wetzlar is een dikke aanrader

Het ontbijt is niet standaard inbegrepen in de kamerprijs, maar echt.. de perfecte afsluiting van je romantische weekend in het Lahntal. We weten niet wat we zien als we beneden komen. De ontbijtruimte is net zo sfeervol ingericht als de rest van het hotel en op tafel staat een heerlijk, luxe ontbijt klaar. Er zijn verschillende soorten broodjes en een etagère met zalm, hamsalade, heerlijke kazen. Minimaal 5 soorten fruit staan uitgestald en er zijn zelfs bonbons toe! Wat een verwennerij.

ontbijt hotel Goethe WetzlarOok het ontbijt is perfect

Het Lahntal perfect voor romantisch weekend

Ben je toe aan een ontspannen weekend voor twee en zoek je de perfecte plek met natuur en gezellige stadjes? Wil je het echte vakantiegevoel, maar liever niet al te ver van huis? Dan is het Lahntal echt de ideale keus om jezelf en je partner te laten verwennen. In onderstaand filmpje geef ik je graag nog een indruk van het Lahntal met bewegende beelden:

Heb je iets meer tijd te besteden in Hessen, dan is het een aanrader je roadtrip door Hessen wat uit te breiden. Combineer het Lahntal met de steden Frankfurt am Main en Darmstadt én met een aantal mooie wandelingen in de natuur. Zo heb je, met de dagen in het Lahntal een heerlijke, afwisselende week in een mooie regio.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Een reactie op “Romantisch weekend Lahntal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *