Meteora reisgids - do it yourself tips

Meteora reisgids vol Do It Yourself tips

Dat Meteora één van de meest indrukwekkende en sprookjesachtige bestemmingen van Griekenland is, daarover zal iedereen die deze magische plek bezocht heeft het met mij eens zijn. Die eerste aanblik van de bizar gevormde rotspilaren, met daarbovenop de prachtige kloosters, vergeet ik nooit meer. Het was echt zo’n wow-moment, waardoor reizen me elke keer weer blij maakt. Wij waren 3 volle dagen in Meteora en in die tijd hebben we het gebied met haar vele kloosters en kerkjes goed leren kennen. Ik deel mijn Meteora tips graag met jou, zodat je de beste plekken vindt en alles uit je bezoek kan halen.

De kloosters

Ooit stonden er in Meteora wel 24 kloosters. Wat een bijzondere plek zal dit in die tijd geweest zijn. Daarvan kan je nu alleen nog met veel fantasie de sfeer proeven in de 6 gerestaureerde , nog in gebruik zijnde kloosters, waar recent een zevende aan is toegevoegd.

Het ypapanti klooster is dat zevende klooster, dat speciaal voor wandelaars weer voor publiek is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 2, maar niet meer in gebruik is. In tegenstelling tot de andere 6 kloosters van Meteora kan je hier alleen lopend komen. Zie wandeling #3 voor meer info

Meteora YpapantiHet zevende te bezoeken Meteora klooster: Ypapanti

Varlaam klooster

Het Varlaam klooster is voor mij het mooiste klooster van Meteora, maar misschien komt dat vooral omdat het de eerste was die we van binnen hebben gezien. Onze jongste spruit was ook onder de indruk en heeft het nog de hele dag over dat kasteel gehad, waar ze over een echte brug naartoe ging. Ze speelde er prinses en beleefde Varlaam alsof ze in een sprookje speelde. Inderdaad heeft dit 16e eeuwse klooster wat sprookjesachtigs, door de rotsformaties in de nabijheid en de brug die het klooster met de overkant verbindt. De schitterende rozen die over het klooster verspreid bloeien voegen nog een extra Doornroosje-dimensie toe, net als de klimop op de muren.

We zijn allemaal onder de indruk van “het net”, een Middeleeuws liftsysteem waarmee goederen, maar ook monniken van beneden naar boven werden gehesen en eventueel weer terug naar beneden. Wat een avontuur zal dat toen geweest zijn. Overigens zijn de privékabelbaantjes die verschillende klooster hebben ook een geweldig gezicht. In het museumpje van het Varlaam klooster word je even stil van de prachtig gedetailleerde kruizen, boekwerken en monniken-“accessoires”. In de kerk zijn de muren en plafonds met fresco’s beschilderd, zoals je dat ook in de rest van Meteora ziet.

Meteora VarlaamEén van de highlights van Meteora is Varlaam

Je betaalt in Meteora voor elk klooster dezelfde toegangsprijs van €3,- per klooster. De kloosters sluiten allemaal 1 dag in de week, dus check voor vertrek even of de kloosters die jij wilt zien wel open zijn. Op zaterdag en zondag zijn alle kloosters geopend en Ypapanti is juist dan gesloten.

Fotograferen in de beschilderde kerken is niet toegestaan. Voor dames is het verplicht om de kloosters met bedekte schouders en in lange rok te betreden. In de praktijk werd hier niet heel streng op gelet, ik zag zelfs een dame in minirok lopen. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de stapels wikkelrokken, die bij de ingang liggen.

Grand Meteora of Great Meteoron

Het grote Meteoron klooster is, zoals de naam al doet vermoeden, het grootste klooster van Meteora en gebouwd in de 14e eeuw. Dit meest bezochte Meteora klooster is zeker een bezoek waard, vanwege de drie kleine musea met klederdracht uit de omringende plaatsen, van het leger door de tijd heen en met kunstvoorwerpen uit kerk en klooster. Ook hier weer schitterende fresco’s in de kerk. Vanuit de verschillende hoeken van het klooster heb je fantastisch zicht op de puntige rotsformaties in de directe omgeving. Ook de blikken op het naastgelegen Varlaam klooster vanaf de trappen en vanuit de tuin zijn moeilijk te verslaan. Kom zo vroeg mogelijk als je Grand Meteora wilt zien. De trappen zijn smal en de busladingen andere toeristen talrijk, zeker vanaf een uur of 10.

Grand MeteoraGrand Meteora is niet voor niets het meest bezochte klooster

Agios Nikolaos Anapafsas

Ondanks dat de eerste 2 kloosters meer bezocht worden denk ik dat Agios Nikolaos Anapafsas het meest gefotografeerd is. Zeker vanaf de weg in de buurt van het Roussanou vrouwenklooster en één van de 2 grote, bekende viewpoints. Dit eind 14e eeuwse klooster ligt er dan ook schitterend bij en is niet ver vanuit Kastraki. Je kan er makkelijk lopend naartoe, maar houd wel rekening met de stevige klim die je nog wacht om boven te komen. Agios Nikolaos Anapafsas is één van de kleinste kloosters van Meteora en veel meer dan een monnikenkamer, de prachtig beschilderde kerk en het dak met fantastisch panorama is er niet te zien. Toch is de sfeer hier prettig en hebben wij er genoten van onze lunch, bovenop het dak.

Meteora - Agios Nikolaos AnapfsasMisschien wel het meest gefotografeerde klooster van Meteora – Agios Nikolaos Anapafsas

Holy Trinity klooster

Door dit klooster, uit het midden van de 14e eeuw, werd Meteora een beetje extra beroemd, omdat een deel van de James Bondfilm “For your eyes only” hier werd opgenomen. Binnenin is het voor mij een beetje een zielloos gebouw, met betonnen muren en, op de kapel en de kerk na, zonder enige decoratie. Het geheime wapen van dit klooster is echter het uitzicht vanuit de tuin. Vanaf de rotsen rechts achterin heb je een geweldig zicht op Roussanou en Agios Nikolaos Anapafsas die van hieruit gezien schuin achter elkaar liggen in een heel gaaf decor van groen en rotspartijen. Loop je verder door, dan kom je bij het grote kruis aan de rand van de rots en kijk je uit over Kalampaka en de vallei er omheen. In de verte doemen de besneeuwde toppen van het Koziakas gebergte op.

Meteora Holy TrinityVanaf Holy Trinity misschien wel de beste uitzichten van heel Meteora.

De vrouwenkloosters: Roussanou en St. Stephan’s

Het is niet eens echt een bewuste keus geweest, maar na het zien van bovenstaande 4 kloosters hadden wij er wel genoeg van, en de kinderen zeker. De beide vrouwenkloosters, toevallig ook beiden uit de 16e eeuw én heftig gebombardeerd in de tweede wereldoorlog, hebben wij daarom niet bezocht. Ben je minder valide, of kom je met een kinderwagen of buggy? Dan is St. Stephan’s wel de beste keus in Meteora. Je kan hier pal voor de deur parkeren en direct via een brug naar binnen “rollen”. Het schijnt dat de muurschilderingen in het Roussanou klooster de mooiste zijn.

de vrouwenkloosters van MeteoraDe vrouwenkloosters van Meteora bezochten we beiden niet.

Ypapanti

We hebben nog één uitzondering gemaakt, voor een vreemde eend in de bijt. Ypapanti is pas sinds eind 2017 weer te bezoeken, nadat een deel van dit klooster gerenoveerd is. Het kleine klooster hangt tegen de berg aan geplakt en wordt vrijwel niet bezocht. Als ik een taxichauffeur vraag of de weg er naartoe begaanbaar is met onze auto kijkt hij me verbaasd aan. Is er nog een zevende klooster open voor publiek? We ontdekken dus maar zelf dat we prima met onze auto kunnen rijden tot ongeveer een kilometer voor het klooster, waar het asfalt over gaat in zand. Als je heel erg langzaam zou rijden kan je zelfs wel tot voor de deur komen, maar de wandeling door de natuur is veel te leuk om dat te doen.

Eenmaal binnen is de kans groot dat je een privé-rondleiding krijgt, omdat Ypapanti het minst bezochte klooster van Meteora is. We mogen zelfs even in de gastenvertrekken van de monniken kijken en krijgen een lekker welkomstsnoepje aangeboden. En dat helemaal gratis! Wil je mooie foto’s maken van Ypapanti, met een zonnetje erop? Kom dan zo vroeg mogelijk, liefst tussen 9 en 10. Om half 11 is de zon alweer te ver gedraaid en hangt het klooster weer in de schaduw.

Meteora Ypapanti kloosterWie rust zoekt in Meteora gaat naar Ypapanti

Niet te missen in Kalampaka

Wist je dat je in Kalampaka zelf een byzantijnse kerk vindt uit de vierde eeuw? Dat is 10 eeuwen ouder dan het oudste klooster van Meteora. Veel bezoekers hebben dit pareltje, met haar schitterende fresco’s, nog niet ontdekt. Des te meer een reden om een bezoek aan deze kerk niet over te slaan als je in Meteora bent. Wij kwamen hier op zondagochtend, tijdens de ochtenddienst. Met bengelende klokken buiten en prachtig gezang binnen werden we bij de ingang door een aantal inwoners van Kalampaka welkom geheten. Onze kinderen hebben 10 minuten ademloos zitten kijken en luisteren. Ondertussen hebben wij de bijzonder mooie muurschilderingen in ons op zitten nemen, voor we verder gingen met wandeling #1.

Let wel op dat je de juiste kerk te pakken hebt, er zijn genoeg mensen die stranden bij de grotere kerk aan de Vlachavas straat. Dat is ‘m dus niet. Van hieruit moet je nog 5 minuten bergopwaarts / naar rechts lopen.

Kalampaka byzantijnse kerkDe byzantijnse kerk in Kalampaka

De beste viewpoints

Door heel Meteora vind je viewpoints en ze hebben allemaal weer net een ander uitzicht op de kloosters. Er waren 5 plekken die ik zelf een beetje extra bijzonder vond. Overigens is het uitzicht op Varlaam vanaf Grand Meteora ook zeker de moeite, maar ik ga er stiekem vanuit dat je daar toch wel komt. 🙂

#1 De plek waar ik voor het eerst echt kennis maakte met Meteora en hoe de kloosters op die maffe rotspunten liggen, is het uitzichtpunt op de parkeerplaats aan de weg voor het Roussanou klooster. Je hebt hier een prachtig zicht op Agios Nikolaos Anapafsas beneden en het Varlaam klooster boven.

Meteora viewpoint bij RoussanouMijn eerste kennismaking met Meteora

#2 Als je de afslag vanaf de hoofdweg naar het Varlaam klooster neemt heb je meteen links een parkeerplaats vanwaar je een aantal rotsen kan beklimmen. Vanaf deze rotsen heb je verschillende mooie uitzichten op het Varlaam en het Grand Meteora klooster.

Meteora viewpoint Varlaam en Grand MeteoraDe rots vanaf de parkeerplaats vlak vóór Varlaam: heel gaaf viewpoint!

#3 Komend vanuit Varlaam en Grand Meteora sla je bij de afslag naar Roussanou, in plaats van rechts, juist linksaf omhoog. Een paar honderd meter verderop is aan de rechterkant een kleine parkeerplaats in de bocht. Vanaf hier loop je een meter of 10 de rotsen op. Dit is sunset point en je hebt hier een 180 graden, fenomenaal uitzicht op alle kloosters en heel Meteora.

sunset point MeteoraMeteora sunset point (voor goede views heel de dag door)

#4 Iets verderop aan dezelfde weg heb je rechts nog een parkeerplaats, met opnieuw een aantal grote rotsen om bovenop te klimmen. Hier heb je een vergelijkbaar uitzicht, maar net uit een andere hoek.

Meteora viewpoint naast sunset pointHet viewpoint naast sunset point

#5 De tuin van het Holy Trinity klooster is ook een geweldige fotolocatie. De blik over het dal is al super, maar het zicht op Roussanou en Agios Nikolaos Anapafsas is mijn favoriet hier. Dus ondanks dat het klooster zelf tegenvalt zou ik alleen al voor de fotolocatie toch deze kant op komen!

Uitzicht vanaf Holy TrinityHet uitzicht vanuit de tuin van Holy Trinity

Meteora kaartDe beste fotoplekjes van Meteora op de kaart

wandelen in Meteora

Na aankomst zijn wij naar het kantoortje van Visit Meteora gegaan, omdat dit dé expert is die de regio op haar duimpje kent. Wat me positief opvalt bij binnenkomst is dat er niet meteen geprobeerd wordt om je een tour aan te praten of iets aan je te slijten. Ik informeer naar de opties voor een wandeling tijdens ons bezoek. Het lijkt me namelijk geweldig om behalve de kloosters ook de bizar gevormde natuur van dichtbij te ervaren. Wandelen lijkt me daarvoor perfect.

Heel eerlijk wordt me verteld dat de wandeltour die zij aanbieden niet ideaal is met jonge kinderen en dat de sunset tour voor vanavond misschien een beetje te veel voor ze is, aangezien we ook al een behoorlijke afstand in de auto hebben gereisd vandaag. Wel krijg ik een gratis toeristenkaart van Meteora en uitgebreide uitleg over welke wandelingen we zelf met de kinderen kunnen ondernemen. Ik neem afscheid en we plannen als gezin een tweetal wandelingen voor het weekend dat we hier zijn. Na een verkenningsronde met de auto komt daar nog een derde wandeling bij.

Meteora wandelen met kinderenOnze eerste wandeling in Meteora wordt die naar Agias Trias (Holy Trinity)

#1 DIY wandeling Meteora – Agias Trias klooster

De eerste wandeling, die vrij gemakkelijk zelf te doen is, zal voor de geoefende wandelaar een eitje zijn, maar is dat met jonge kinderen zeker niet. Doel is het Agias Trias klooster, oftewel het drievuldigheidsklooster (Holy Trinity). Voor het klooster zelf hoef je deze wandeling niet te maken, want aan de binnenkant is niet veel meer te zien. De uitzichten van de wandeling er naartoe en vanuit het klooster zelf zijn echter wat het de moeite waard maakt.

Vanuit de byzantijnse kerk in Kalampaka volg je de pijlen richting “Meteora footpath” en loop je het kerkje aan de rand van het stadje voorbij, tot je de laatste huizen achter je laat op de plek waar 2 wegen richting het Agias Trias klooster overgaan in een keienpad. Al gauw loop je tussen de bizarre rotspartijen omhoog en is het genieten geblazen. Vergeet niet om af en toe om te draaien, want het uitzicht wordt steeds mooier. Het keienpad gaat over in een zandpaadje en uiteindelijk kom je bij de toegangstrap naar het klooster uit.

Kijk je op tegen de klim naar boven, die op het laatste stuk zeker even pittig is? Dan is het misschien een idee om een taxi naar het Agias Trias klooster te nemen en alleen naar beneden te lopen.

#2 DIY wandeling Meteora – St. Nicholas Bantova

Parkeer je auto bij het Digital Projection Centre tussen Kalampaka en Kastraki, of kom gewoon lopend vanuit één van beide plaatsen. Ga een klein stukje in de richting van Kastraki en sla ongeveer ter hoogte van Taverna Gamara rechtsaf een omhoog lopend asfaltweggetje in. Aan de rechterkant passeer je de eerste rotsen, met daarin grotwoningen, die nu gebruikt worden als schaapskooi. Af te gaan op de geur. Links van deze grotwoningen is opnieuw een hellende weg, afgesloten met een hek. Aan de linkerkant kan je daar makkelijk langs stappen om over de weg omhoog te lopen. (dit is een privéweg van het klooster dat verderop ligt en het hek dient om auto’s buiten te houden) Na een minuut of 5 kom je bij het klooster en bijbehorend kerkje.

Meteora wandeling naar St. Nicholas BantovaWandeling naar St. Nicholas Bantova

Aan de rechterkant zie je een kerk hoog in een grot in de wand: de kerk van St. Nicholas Bantova. Als je linksaf slaat kom je uit recht onder de resten van een oud klooster, hangend aan de rotsen. Een deel ervan is recent gerestaureerd en geeft een mooi beeld van hoe ’t er hier ooit helemaal uitzag. Volg de contouren van de rots waarin de kloosters hangen aan de linkerkant. Daar is een smal bospad naar het centrum van Kastraki. Het is zeker de moeite om even door het oude centrum te wandelen, of een hapje te eten bij één van de taverna’s, voor je terug wandelt naar het Digital Projection Centre.

#3 DIY wandeling Meteora – Ypapanti klooster

Sla een paar honderd meter na Kastraki, in de bocht vlak voor Agios Nikolaos Anapafsas linksaf. Dit is een smal verhard weggetje, tussen 2 rotsformaties door. Volg de weg, die honderd meter verder uit prima asfalt bestaat. Doe je dit met de auto als je de wandeling wilt inkorten tot ongeveer 3 kwartier retour. Je kan dan rijden tot de weg na een ruime kilometer overgaat in een zandweg en je auto daar laten staan. Houd rechts aan en sla het eerste brede pad naar rechts in. Je loopt dan steil omhoog, tot je na 10 minuten het klooster voor je ziet liggen.

Meteora wandeling YpapantiEen makkelijke, maar mooie wandeling in Meteora is die naar Ypapanti

Na een bezoek aan het klooster kan je nog een eind verder bergopwaarts lopen, tot de grote rots aan de overkant. Van daaruit heb je een mooi uitzicht op Ypapanti. Loop je daarna terug richting het klooster, dan leidt het tweede pad aan de linkerkant naar Grand Meteora. Wij hebben dat niet gedaan, omdat we die dag verder reisden, maar vanwege het ontbreken van wegwijzers is het slim dit alleen met een goede gps op zak te doen. Er zijn rondom Meteora heel veel paadjes, waarvan we uit ervaring weten dat die soms “zomaar” ineens verdwenen kunnen zijn tussen het struikgewas.

Meteora met kinderen

Meteora is niet meteen een voor de hand liggende bestemming met kinderen. Toch hoef je jezelf hier als gezin absoluut niet te vervelen en zeker als je kinderen een brede interesse hebben zal Meteora zeker boeiend genoeg zijn. Bovenstaande wandelingen rondom Meteora zijn alle 3 prima te doen met kinderen, zeker vanaf een jaar of 4. De kloosters die onze kinderen het meest aanspraken waren Grand Meteora en Varlaam. De museums gaven ze net een beetje extra te kijken en doen.

Meteora met kinderenMeteora met kinderen – Varlaam en Grand Meteora favoriet

Wat ik echt een aanrader vind voor wie Meteora met kinderen bezoekt zijn de 2 films in het Digital Projection Centre. Dit centrum ligt halverwege Kastraki en Kalampaka. De openingstijden die ik online gevonden heb verschilden nogal, maar van de keren dat wij er langs reden leken de deuren dagelijks open tussen half 11 en 17 uur. De voorstellingen zijn op het moment van schrijven elk uur om half en duren samen een half uur. De films zijn 3D en bestaan uit een animatie over het ontstaan van de rotsen en de natuur van Meteora. Dit was een regelrechte hit bij onze kinderen en de dagen erna verrassen ze ons telkens weer met opmerkingen als we door Meteora wandelen en ze dingen uit die film terughalen. De tweede film laat alle nog in gebruik zijnde kloosters zien.

DIY Sunset Tour

De sunset Tour van Visit Meteora wordt door iedereen als zeer de moeite waard ervaren. Toch kiezen wij ervoor om niet mee te gaan. Als ik me verdiep in de prijzen blijkt het namelijk 100 euro te kosten voor ons vieren. Dat gaat me echt een beetje te ver voor een dergelijke tour, hoe waardevol de extra informatie die de gids verteld ook zal zijn. Het is echter niet heel moeilijk om een eigen Meteora sunset tour te bedenken. Voeg bovenstaande 6 viewpoints samen tot een logische route en je bent klaar! Hoewel ik zou proberen om sunset point tot het allerlaatst te bewaren, zodat je zittend op de rotsen de hemel steeds roder kan zien kleuren.

Meteora sunsetEen Meteora sunset tour is niet zo moeilijk zelf samen te stellen

Beste reistijd Meteora

Veruit de meesten van de meer dan 1 miljoen (!) bezoekers per jaar komen tussen mei en oktober naar Meteora, met een piek van juni tot en met augustus. In die maanden kan de temperatuur behoorlijk oplopen hier, dus houd je niet van massa’s mensen en extreme warmte, dan kies je het beste voor een andere maand. De winterperiode is het rustigst, maar het weer kan behoorlijk veranderlijk zijn hier, dus houd rekening met alle mogelijkheden tussen sneeuwbuien en korte-mouwen-weer. Iets meer zekerheid qua weer en toch nog relatieve rust heb je in mei en oktober, maar garanties zijn er niet. Toen wij in Meteora waren hebben we van de 4 dagen er 2 met regen gehad.

Het weer kan flink roet in het eten gooien, omdat Meteora vaak de donkere wolkenluchten van de omringende bergen toebedeeld krijgt. Het best plan je een extra dag in, zodat je eventueel een dag “uitloop” hebt als je droog wilt wandelen of zonnige foto’s wilt maken.

Kalampaka of Kastraki

En waar slaap je dan, als je Meteora wilt bezoeken? In de omgeving is aanbod genoeg, voor elke portemonnee. Er zijn 2 comfortabele mogelijkheden. In Kastraki vind je rust en een meer authentieke sfeer, zeker als je kiest voor één van de homestays of bijvoorbeeld dit kleinschalige pension of dit guesthouse in een historisch pand. Bovendien heb je hier al prachtige uitzichten op de rotspunten die Meteora kenmerken.

Houd je van wat actie, dan is Kalampaka waarschijnlijk meer jouw ding. Hier zijn alle winkels die je mogelijk nodig kan hebben en er is een zeer ruime keus aan taverna’s en café’s. Kalampaka deed mij denken aan een kruising tussen een cowboystadje en een backpackersplaats, bovendien is het voor een Grieks stadje eigenlijk net wat te gepolijst. Wij waren met onze kids op zoek naar een appartement voor 4 en vonden dat in Kalampaka net wat makkelijker. In dit gezellige appartement in het centrum sliepen wij heerlijk rustig en toch dichtbij alles, maar dit is een appartement met nóg betere uitzichten en volgens mij een net zo fijne keus.

Meteora accommodatieKastraki biedt meer rust en een authentieke sfeer

Hoe en hoe lang reizen naar Meteora?

Meteora ligt midden op het vasteland van Griekenland en is zowel via de weg als met de trein goed bereikbaar vanuit Thessaloniki, Athene en andere plaatsen. Dat laatste uiteraard het meest milieuvriendelijk en het overwegen zeker waard vanwege de relaxte manier om het land te zien. Het treinstation is vlakbij het centrum van Kalampaka. Kom je met de auto, zorg dan voor een goede GPS. De bewegwijzering is in Griekenland vaak slechts een suggestie van welke richting je bestemming ongeveer zou kunnen zijn.

Er zijn mensen die Meteora “doen” als een dagtrip vanuit Athene. In een grote touringcar zie je 2 kloosters van binnen, stop je bij de belangrijkste viewpoints en ook bij een grote souvenir winkel en restaurant voor lunch. Ook zijn er mensen die 3 en een half uur enkele reis in de trein over hebben voor een dagtrip Athene – Meteora. Zij liever dan ik. Deze plek is veel te mooi om doorheen te jagen.

Meteora panoramaMeteora verdient meer aandacht dan een dagtrip!

Ik zou minimaal 2 overnachtingen hier plannen en zorgen voor eigen vervoer ter plekke. Op die manier ben je flexibel om te gaan en staan waar jij wilt, zonder dat je alles lopend hoeft af te leggen. Buiten het hoogseizoen is het met een huurauto prima te doen en is er nog genoeg plek om te parkeren. Ben je toch met het openbaar vervoer gekomen, dan is het een idee om in Kalampaka een scooter te huren. Zo kom je overal en ben je onafhankelijk. Het parkeerprobleem in de drukke zomerperiode is dan ook wat minder groot, hoewel je wel goed moet opletten in de drukte.

Taxi’s brengen je ook vanuit het dal naar boven voor een tientje enkele reis en zijn wellicht dé optie voor het hoogseizoen. Je zou dan tussen de kloosters kunnen lopen en na afloop een taxi bellen om weer beneden te komen, of lopend het pad vanuit Agias Trias kunnen afdalen. In een uur ben je beneden. Of plan een aantal wandelingen om per dag een deel van de kloosters te bekijken.

Heb je nog vragen over Meteora waar je hier geen antwoord op gevonden hebt? Stel ze gerust en ik doe mijn best ze te beantwoorden!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

28 reacties op “Meteora reisgids vol Do It Yourself tips

 1. Marion zegt:

  Prachtig verhaal, mooi beschreven. Wij gaan in juli naar Parga. Is het met de auto van daaruit goed te doen denk je, we houden namelijk niet van de bus.

 2. echwel zegt:

  Het klinkt altijd heel cliché maar dit is nou echt een van die sites die ik absoluut nog een keer wil zien. Wat een wilskracht en devotie moeten de bouwers hebben gehad om dit wonder te realiseren. Ik kan me op de de Ierse monniken van Scellig Michael na geen plaats binnen Europa bedenken waar de stichting van een klooster nog lastiger is..

 3. Jenny - ikreis.net zegt:

  Heel herkenbaar artikel! De meeste dingen die je omschrijft heb ik ook gedaan – inclusief gewoon met de auto naar het verborgen klooster. Maar dat was een navigatiefoutje en zeker niet helemaal de bedoeling 🙂

  • Yvonne zegt:

   Haha, toen wij bij dat klooster waren zeiden we al: je kan hier prima naartoe rijden, als je het rustig aan doet. 😉

 4. Britte zegt:

  Wow wat een indrukwekkende bestemming! Ik kende het eerlijk gezegd nog helemaal niet, maar het lijkt me inderdaad top om te wandelen! En dat uitzicht vanaf Holy Trinity: geweldig!

  • Emily Intven zegt:

   Ik las met plezier je verslag over de kloosters. VWij gaan in mei naar Meteora. Wij zijn 4 senioren waarvan er 2 minder valide zijn. Welke kloosters zijn het meest toegangelijk? Heb je tips voor ons? Is bijvoorbeeld een tour met een bus aan te raden of is juist eigen vervoer en dus eigen planning in ons geval beter?

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk dat jullie ook naar Meteora gaan. Het is echt zo mooi! Het klooster waar James Bond is gefilmd, die is het meest toegankelijk. Ik zou eigen vervoer adviseren, zo ben je niet afhankelijk. Veel plezier alvast.

 5. Marcella zegt:

  Ik was nog niet klaar 😉 Ik wil helemaal niet dat Meteora zo onwijs veelzijdig is. Jouw artikel is heel compleet, dus die ga ik zeker opslaan voor als wij nog eens die kant op gaan. En dat doen we zeker weten! 🙂

 6. Caro zegt:

  Wat bijzonder al die klooster zeg! Vooral die Ypapanti klinkt als echt de moeite waard, bijzonder hoe hij erbij ligt. Zelf ben ik nog nooit op het vasteland van Griekenland geweest, maar mocht ik er komen gaat dit zeker op mijn lijstje.

  • Yvonne zegt:

   Ik was ook echt verrast dat het zo mooi is, het vasteland van Griekenland. En Meteora was daar echt een highlight. Je zal er zeker geen spijt van krijgen als je die kant op gaat.

 7. Martin zegt:

  Dat ik hier nou nog niet ben geweest als Griekenlandfan kan toch eigenlijk niet…wat mooi! Prachtig al die kloosters in de mooie omgeving! Dit jaar eerst naar Kos, maar ook het vasteland moet ik toch een keer inplannen!

  • Yvonne zegt:

   Klopt, dat klooster in de buurt van Datong heeft er inderdaad veel van weg! Het is me altijd bij gebleven dat zelfs in die smalle, nauwe vertrekken een bordje moest hangen met “not spitting”. 😉

 8. ivonne zegt:

  Leuk om jullie ervaringen in Meteora te zien en lezen. Wij vonden het ook een geweldige plek en hebben genoten van al onze wandelingen en de kloosters. Het is wat je zegt, zonde om het slechts in één dag te doen!

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me herinneren dat jullie er veel gewandeld hebben. Vast een stuk meer dan wij nog.. als de kids groter zijn wil ik ook verdere wandelingen doen, maar nu is dat nog een beetje te ambitieus. 🙂

 9. Daphne de Vries zegt:

  Elke keer als ik weer foto’s voorbij zie komen van Meteora denk ik weer: daar moet ik ook naartoe! Het ziet er echt zo prachtig uit! En handige reisgids heb je geschreven, uitgebreid ook. Deze ga ik opslaan voor als ik eindelijk eens naar Griekenland ga, want daar ben ik dus nog steeds nooit geweest. En Meteora lijkt me een geweldig begin en inderdaad voor meer dan een dagtocht! 🙂

  • Yvonne zegt:

   Kan me voorstellen dat je dat denkt.. dat had ik ook. Nu eindelijk de kans, bij deze rondreis. Zeker geen spijt van gehad!

 10. Diana zegt:

  Wauw! Ik zag je foto’s al voorbij komen op Facebook en het was elke keer weer genieten. Ik vind die foto met die twee katten aan dat randje echt zo mooi.
  Tof dat je ook laat zien dat je zelfstandig de sunset meteora tour ook zelf kunt samenstellen. Met gids is ook heel tof vaak maar zelfstandig ook.

  • Yvonne zegt:

   Haha, leuk om te horen Diana! Die katten (uiteindelijk waren het er 3) waren zo schattig.. het valt me elke keer weer op hoeveel katten je in Griekenland ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *